Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tek kişiye miras yoluyla kalan ÖTV'siz aracın devir işlemleri hakkında tecrübelerim

storm1987

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

2 hafta kadar önce engelli aracı sahibi olan babamı kaybettim. ÖTV muaffiyetli aracı bugün itibari ile üzerime geçirdim. Süreç boyunca gerçekten gerek iş bilmeyen memurlar, gerek bürokratik kurallar gerekse kulaktan dolma bilgiler beni çok yordu. Böyle bir durumda insanlara yardımcı olmak adına engelli aracın veraset yolu ile tek bir kişi üzerine intikalinin nasıl gerçekleştiğini açıklamaya çalışacağım. (Konu ile ilgili daha önce de bir takım yazılar yazılmış, fakat yakın tarihte yazılan güncel bir yazıya rastlamadım)

1. Ölen kişinin nüfustan düşmesi . ( Ölüm hastanede olduğundan hastane 1-2 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne bildiriyor.)

2. Noterden mirasçılık belgesi çıkarılması. (Varislerden birisi kimliği ile gidip bu belgeyi çıkarabiliyor. Ücret :140 TL)

3. Araç tek kişi adına tescil edilecek ise, diğer varislerle beraber notere giderek araç için feragatname alınması gerekiyor. (Bu işlem için kimlik asılları yeterli olmakta, fotoğraf istenmemektedir. Ücret: 250 TL civarı)

4. Ölen kişinin ne mal varlığı var ise bunların rayiç bedel ve bedel yazılarının alınması gerekiyor. ( Ev,arsa gibi gayrimenkul ise bağlı bulunduğu belediyeden, para ise bankadan, araç ise sigorta şirketinden, 2004 model altı araçlar için sigorta birliğinden yazı alınması gerekiyor)

5. Rayiç bedel yazıları ve tapu, araç ruhsat fotokopileri ile ölen kişinin ikameti nerde ise oraya bağlı veraset ve harçlar vergi dairesine (küçük illerde veraset bölümü vergi dairesinin içerisinde bulunmakta) gidilerek veraset ve intikal beyannamesi dolduruluyor( araç tek kişinin üzerine olacak ise daha sonraki işlemlerde burada verilecek rayiç bedel beyanları önem arz ediyor). Veraset ve İntikal vergisi ödendikten sonra oradaki memur ölen kişinin tüm varlıkları için ayrı ayrı (bunların içinde devredilecek engelli aracı da var) “veraset vergisi yönünden intikalinde mahsuru yoktur” şeklinde yazı veriyor.

6. Daha sonra aracın bağlı bulunduğu vergi dairesine gidilerek dilekçe ekinde yukarıda belirtilen belgelerin fotokopileri ile başvuru yapılıyor. Aracın bağlı olduğu vergi dairesi daha önce işlem yaptırdığınız veraset ve harçlar vergi dairesine yazı yazarak sizin oraya daha önce sunmuş olduğunuz belgeleri resmi yollardan istiyor. Burada yapılan aracın kasko değeri ile diğer mal varlıklarını karşılaştırmak. Eğer diğer mal varlıklarının değeri aracın kasko değerine eşit veya daha büyük ise “ÖTV ödenmeksizin devri yapılabilir şeklinde yazı veriyor. Buradan ayrılmadan aracın kalan MTV si ödenerek ilişik kesme belgesi alınıyor. Bu arada aracı kim üzerine alacaksa sigortacı ile konuşup kendi üzerine alacağı araç bilgilerini vererek Trafik Sigortasını yaptırıyor.

7. Veraset ve Harçlar Vergi Dairesinden alınan veraset yazısı, aracın bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınan ÖTV yazısı, feragatname, mirasçılık belgesi, kimlik aslı ve ruhsat ile aracın bağlı olduğu emniyet trafik tescil şubesine başvuru yapılıyor. Buradaki görevli evrakları evrakları kontrol edip araç için ÖTV muaffakatını işliyor.(Burada herhangi bir belge verilmiyor)

8. Daha sonra araç ruhsatı, feragatname aslı, kimlik aslı, mirasçılık belgesi aslı, ilişik kesme belgesi, daha önce alınan araç veraset yazısı ve ÖTV yazısı ile notere başvurularak araç intikali gerçekleştiriliyor. (devir bedeli: 132 TL)

storm1987

Güncel deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Çok yararlı olacaktır

Başın sağolsun, bu dev hizmetin için de allah razı olsun.
Babamı kaybedeli 1 yılı geçti, 3 mirasçıyız, henüz karar veremedik ne yapacağımıza, öyle bekliyor.

Başınız sağolsun.

Annemizin adına araç vardı başkada üzerine hic bir mal varlığı yok.

Vergi dairesi şey dedi.

Notere gidip feragatname vericeksiniz o belgeyi alıp bana geliceksiniz. ben size veraset beyamı yapıcam. adına çıkan araç için elinizdeki feragatname doğrultusunda size bir belge vericem onu emniyete götüreceksin. emniyet evrakları işleyecek sana devir yapılabilir yazısı vericek noterde yeni ruhsat basıcak.

feragat

Zehra Hanım,
Eğer araç dışında başka mal varlığı yok ise, araç ruhsatı ortak çıkar, bu nedenle feragatname almanıza gerek yok, sizin veraset ve intikal yazısını alıp emniyete gitmeniz yeterli olacaktır. Vergi dairesindeki her çalışan maalesef konusuna hakim değil gelir idaresinin 2011 de çıkarmış olduğu özelge çok açık bir şekilde bunu ima ediyor. İşlemlere başlayabilmek için Vergi dairesinin istediği şey mirasçılık belgesi (veraset ilamı) dır. Bunu da tek bir varis kimliği ile giderek noterden çıkarabilir.

Beyfendi çok teşekkür ederim allah razı olsun.

şimdi basitçe anlatayım siz.

2012de kız kardeşim vefat etti. 2 çocuğu var.

1 hafta önce annemiz vefat etti. Birtek araba var onuda biz aldık annemizin hastaneye gelip giderken kullanalım diye çünkü ben bakıyordum anneme.

şimdi öyle bir durum oldu ki:

bir kişi adına alamıyoruz arabyı sadece araba olduğu için ödenmeyen ötvyi ödemek zorunda kalıyoruz.

kardeşlerim ve vefat eden kardeşimin çocukları başımıza iş açtınız uğraştırmayın bizi diyor.

ama ben notere gidip mirasçılık belgesi alıp sonra

nerden veraset ilamını nerden alıyorum? mesela ben sadece kimliğimle notere gidip alabiliyorum galiba.

bu iki evrakla vergi dairesine gidip aracı ortak hale getiriyorum.

5. yılı doldurana kadar satış olmayacak. peki 5. yıldan sonra ben arabayı nasıl tek benim üstüme alabilirim?

Zehra Hanım,
1.Kimliğiniz ile tek başınıza notere gidip mirasçılık belgesini çıkartın,(140 TL)
2.Herhangi bir sigortacıdan aracın güncel kasko değer yazısını alın( Kasko değerleri sigortalar birliği internet sitesinde güncel olarak mevcuttur. Ama iş bilmeyen memurlar illa bunu yazılı olarak isterler)
3. Daha sonra ölen kişinin bulunduğu yerdeki veraset ve harçlar vergi dairesine gidip yukarıda 4. ve 5. maddede yazdığım işlemleri yaptırın, annenizin üzerine bir şey olmadığını söylemiştiniz o yüzden buradaki işleminiz büyük ihtimal kısa sürer. Burdan size araba için veraset yazısı verecekler.
4.Mirasçılık belgesi ve veraset yazısı ile Emniyet trafik tescil bürosuna giderek, sahibi vefat eden engelli aracına ortak ruhsat düzenleneceği için ÖTV şerhini kaldırtmak istiyorum diyin.
4.Ruhsatı ortak çıkarmaktan başka bir yönteminiz olmadığı için mirasçılık belgesinde adı geçen bütün mirasçılarla notere gidip ruhsatı ortak çıkarabilirsiniz. 132 TL lik bir devir ücreti çıkar. Notere gitmeden aracın geçerli bir trafik poliçesi olduğundan emin olun.

5 yıl dolduğunda noterde düzenlenen diğer mirasçıların araç üzerindeki haklarından sizin lehinize vazgeçtiğini belirten feragatname ile aracı kendi üzerinize alabilirsiniz. Bu arada kardeşiniz annenizden önce vefat ettiği için kardeşinizin çocukları büyük ihtimal mirasçı olarak değerlendirilmez.

@storm1987 merhaba. Bu paylaşımınız için teşekkür ederim.

Babamdan ötv muafiyetli araç kaldı. Annem ve üç kardeşim var. Aracı ben üzerime almak istiyorum. Aracın fatura değeri 104 bin, kasko değeri 185 bin tl. Araç dışında miras kalan gayrimenkuller de var. Bu gayrimenkullerin belediye rayiç bedeli 70 bin tl ancak biz intikalde araç değerinden yüksek göstereceğiz.

Maliyedeki memur beyin takıldığı nokta şu oldu: Aracın kasko değeri 185 bin tl. Diğer gayrimenkul değerlerini 185 bin veya üzeri mi göstereceğiz? Yoksa diğer mirasçı sayısı oranında mı, yani diğer dört mirasçı için 4*185 bin tl= 740 bin tl mi olarak gösterececeğiz?
Bu konudaki bilgilerinizi iletirseniz memnun olurum. İyi günler.

Umut Bey,
Öncelikle geç cevap için kusura bakmayın,
İlk olarak İntikalde rayiç bedeli yüksek gösterme gibi bir seçenek mevcut olamaz, işlemler belgeli bir şekilde yapılıyor, burda ne demek ıstediğinizi anlamadım acıkcası, ikinci olarak bedel anlamında mirasçı sayısına bağlı olmadan bedel ne ise hesaplama onun üzerinden yapılır.yani 185 000 TL üzerinden işlemler yapılır.İyi günler...

Arkadaşlar Merhaba

Benim bir akrabam eşinden ayrıldıktan sonra anne % 90 engelli oğlu üzerine ötv siz araç aldı. Daha sonra oğlu vefat etti.
Aracı su an üzerine almaya çalışıyor ama alamıyor. Vergi dairesinden aldığı belgede mirasçı olarak hem anne hem baba görülüyor.

Boşanmadan sonra mahkeme oğlunun vekaletini anneye verdi Araç alırken anne notere mahkemenin verdiği oğlunun velayeti anneye veren
belgebile aracı aldı şimdi ruhsat değişecek noter babayı da istiyor. Ruhsat anne ve baba adına ortak çıkacakmış.
Babanın araç alımından yeni haberi oldu.

Anne aracı sadece kendi adına alamaz mı bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum teşekkürler.

alpaslan0046

Merhabalar , mirasçı olarak hem anne hem baba görünüyorsa ve çocuğun araçtan başka bir mal varlığı yok ise ruhsatın ortak çıkmasından başka bir yol yok, 5 sene dolduğunda baba araç üzerindekı haklarından feragat ettiğine dair noterden feragatname verırse araç anne üzerine geçer.

Merhaba! 1 ay once babamı kaybettik.otv muafıyetlı aldıgımız bı araç bulunuyor.yanlız aracı 5 yılı doldurdu ve satmak istiyoruz,sıgortacı bı arkadas oncelıkle gunu doldugu için trafıkten otv şerhını kaldırmam gerektıgını soyledı ne yapmam gerekır

Üst Alt