Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tekerlekli sandalye basketbolunda en büyük sorun sandalye temin edememek!

suleyman79

Yeni Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
0
Sosyal yaşamın içinde daha fazla yer almak, spor yapmak, özellikle de basketbol sporuyla ilgilenmek isteyen engelliler, özel tekerlekli sandalye engelini aşmakta zorlanıyor.

İzmir'de 8 yıldır basketbol oynayan ve halen Bornova Barış Gücü takımının formasını giyen engelli basketbolcu Özcan Aydemir, yaptığı açıklamada, 10 yıl öncesine oranla engellilerin spor yapma konusunda daha fazla olanağa sahip olduklarını, ancak ekipman sıkıntısının hala aşılamadığını söyledi.

Engelli sporcuların karşı karşıya kaldıkları en büyük sorunun, basketbol oynarken kullandıkları özel tekerlekli sandalyelerin yüksek maliyeti olduğunu anlatan Aydemir, ortalama bir sandalyenin 2 bin 500 avrodan başladığını, daha kaliteli bir sandalye kullanmak isteyen sporcu ya da kulüplerin ise 4 bin 500-6 bin avroyu gözden çıkarmaları gerektiğini kaydetti.

Bir takımda oynayan oyuncuların, takımın temin ettiği sandalyeleri kullandığını, bunların da çoğunlukla en hesaplı tür sandalyeler olduğunu ifade eden Aydemir, çoğu hevesli ve potansiyel sahibi engellinin de ''araç engelini aşamayarak'' spordan vazgeçtiklerini belirtti.

Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Vakıf, kurum ve belediyeler sporculara sandalye temin edebiliyorlar, ama bu araçlar hala engelli basketbol oyuncularının ve oyuncu adaylarının önündeki en büyük sorun. Fiyatı 10 bin avroya çıkan özel sandalyeler var. Ben de kulübümün temin ettiği bir sandalyeyle maça çıkıyorum, ama hem istediğim her an oynamak için, hem de maç sırasında performansımın, hızımın ve dayanıklılığımın artması için kendime ait olan daha iyi bir sandalyenin hayalini kuruyorum.''

Basketbol oynadığı 8 yıl içinde, takımlara gelen ve oynamak istediğini, çalışmak istediğini dile getiren birçok gencin ekipman yetersizliği nedeniyle spor yapamadan ayrıldıklarını gördüğünü söyleyen Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Herkesin kendi imkanlarıyla bu sandalyeleri temin etmesi mümkün değil, sponsorluğu teşvik eden yeni düzenlemeler istiyoruz. Engellilerin yaşama dahil olması, daha sosyal olmaları, çeşitli etkinliklere katılmaları konusunda teşvik edici birçok şey söyleniyor ama bunların fiiliyatta etkilerini daha çok görmek istiyoruz. Yeni yasal düzenlemelerle, teşvikler artırılarak, özel kurumlar sponsorluk konusunda özendirilirse, bizler için daha çok olanak sağlanır diye düşünüyorum

Üst Alt