Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tekerlekli sandalye ile dolaşırken sigortalı olmak istiyorum..? [Soru]

murat07ant

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
akülü sandalye ile sokkakta gezerken kazaya karşı sigorta

konuyu açacağım şimdi

ben diyelim büyük zorluklarla aldığım akülü sandalyemle kaldırım müsait olmadığı için yol kenarında giderken bir araba geldi çarptı diyelim ve akülü sandalyem zarar gördü şimdi ben buna karşı sigorta yaptırmak istedim ama ne yazık ki hiç bir sigorta bunu yapamadı arabam benim bacağım olduğuna göre ve sigortalar manken bacaklarını sigorta ediyorlasa bu benim akülü sandalyemi de etmeliler diye düşünüyorum

Ferdi kaza sigortasından mı bahsediyoruz?
Bisikletle, sıradan tekerlekli sandalyeyle ya da yaya olarak dolaşırken kaza olsa, bu durumda ne oluyor?

bunun neye girdiğini bilmiyorum ama verilen veya sebep olunan hasarlara karşı sigorta olmak istiyorum

Murat’ a hak vermemek elde değil. Hayat şartları hayatın koşullarını yeniden şekillendirdiği halde maalesef kanunlarımız bu hıza ayak uyduramamakta hatta duyarsız insanlarımız sayesinde içinden çıkılmaz halede gelmektedir.

Eskiden trafikte akülü bir sakat arabası görmek pek mümkün değildi. Ya şimdi
Sokaklarda arabalar arasında dolaşan ve tıpkı araba gibi hareket edebilen dört tekerlekli vasıtalar mevcut.
Bunlara kısaca sakat arabaları diyoruz ama sadece diyoruz başka hiçbir şeyi ile ilgilenmiyoruz. Trafik kanunda at arabasının , bisikletin bile lafı geçerken çok büyük bir hizmeti ve işlevi olan akülü arabaların adı hiç yok.

Karayolları trafik Kanunda özel amaçlı taşıtlar diye bir madde var aynen aşağıya çıkarıyorum.

Özel amaçlı taşıt : Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, Cankurtaran, cenaze, radyo, sinema, televizyon, kütüphane, araştırma araçları ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek veya taşımak, kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçtır.

Görüldüğü üzere akülü sakat arabalarının adı yok.

Bu insanların akülü arabalarını kullanmak için bir düzenleme yapmak şart olmuştur.
Düşünün yolda giden bir akülü araca bir oto çarpsa Trafikte kanunda adı bulunmayan akülü sandalye
İlk ağızdan haksız ve kusurlu bulunur.

İyide bu arabayı imal edene imal izini verirken bir düzenleme yapma aklına gelmedi mi ? Sayın Devlet-i ali’ nin hadi atladın diyelim bu araçlarla insanlar sokak ve caddelerde gezerken de mi? gözüne çarpmadı.

Konu arabam benim bacaklarım kampanyası kadar ciddi. Lütfen herkes gerekeni yapsın.
Trafikte akülü araçlarında adı olsun ve en kıytırık motorsiklete yapılan Zorunlu Trafik Sigortası bu araçlara da uygulansın. Bir kaza anında insanlar mağdur olmasın ve bu araçların kulanım koşulları kanunla belirlensin.

Saygılarımla;

Ben bu konuya davet üzerine(yani linkele) ve trafikte başıma gelmiş canlı olaylardan hareket ederek müdahil oldum.

Ama kesinlikle bu forumda " Diğer" konular içinde sıralanacağı aklıma gelmezdi.

Bu yazıyı yazdıktan sonra gündemde bulamayınca acilen yazımı da değiştirmek istemedim.

Ama bir cevap yazmak istedim.

Bu konu daha başından hemde bu forumda kaybedilmiştir.

Ben kullanmıyorum diye diğer konularlamı ilgilenseydim. Yapmayın lütfen bu konu aslında çok önemli.

Sayın oturanboğa bu konu o kadar önemsiz görülüp "Diğer" konular içine alınması çok büyük bir talihsizlik olmuştur.

Akülü sandalye kullanan arkadaşların derdine bilhassa bu forumda resmen duyarsız kalınmıştır.

Saygılarımla

:) Yapma abi, Diğer forumu çöp forumu değil ki. Diğer forumuna bugüne dek yazılan mesajlara bir bakar mısın, hangisi "önemsiz"? Sence bu konu hangi fruma taşınmalı?

Malum, ben de tekerlekli sandalye kullanıyorum. Ve her ne kadar burada "akülü" sandalye dense de, aslında akülü ya da manuel fark etmez... Yani bu konu doğrudan beni ilgilendiriyor :) Yolda giderken başıma bi kaza gelse, akülüsü-aküsüzü fark eder mi buradaki tartışma bağlamında?

1- Akülü araçların "motorlu araç" statüsüne alınmasını ve o kapsamda değerlendirilmesini mi öneriyorsunu?
2- Akülü araç sahibi olan kişiler de MTV benzeri vergilerle ve kasko benzeri sigorta pirimleri ile tescil edilsin mi istiyorsunuz?
3- Şimdi biri gelse ve akülü araca hasar verse, hasar veren otomobilin kaskosu bu zararı karşılamayacak mı? Yasal olarak buna engel olan bir durum mu var?
4- Akülü sandalyeyi tescil ettirdiniz diyelim, manuel sandalyeler ne olacak? Yani mauel sandalyenin başına bi kaza geldiğinde ne oluyor, ne olacak?

Bu konuyu herkesin daha iyi anlaması için biraz daha detaylandırır mısınız lütfen...

Lütfen konuyu hemen saptırmayalım Ben “ Diğer” başlığı altındaki yazılara çöp demedim bunu siz diyorsunuz.
Önem sıralamasını sitede siz yapmışsızın “Diğer” bölüm başlığı bir hayli aşağılara kaymış.
Bu da önem sırasının bir hayli dışında ve bireysel kalıyor. En azından ÖTV’ siz araç edinimi kadar önemli bana öyle geldi.

Ben akülü sandalye kullanımının zorlukları ile fazla bir şey bilemeyebilirim. Konu gündeme gelince fikrimi belirtmek istedim.

İstanbul akşam karanlığında özel otomobilimle gidiyorum. Birden önümde bir karaltı fark ettim ve durdum. Bu ışığı olmayan simsiyah örtüleriyle bir akülü sandalye yolun hem de ters tarafından gidiyor. İndim üzerinde genç bir bayan siyah mı siyah bir kıyafet. Bakın bayan dedim bu yaptığınız çok yanlış ışık falan hiç yok uyarı yok insan en azından beyaz bir tülbent asar sandalyesine. Utandı kızardı uyarı levhası koydurayım dedi. Ve ben oradan ayrıldım.
Ben insani olarak yaklaştım çarpsaydım hukuksal olarak onun adı yoktu ki o bir sandalyeydi ve trafikte gidiyordu. Hukuksal olarak ceza yemezdim zira onun o trafikte bulunma hakkı yoktu.

Ben bu konuya dikkat çekmek istedim. Bakın yine karayolları Trafik kanununda yeri olan bisikleti aşağıya aynen aldım.

Bisiklet yolu : Karayolunun, sadece bisikletlilerin kullanmalarına ayrılan kısmıdır.

Şimdi ne yapmak lazım akülü sandalye kullanan tüm arkadaşlar bir kere bir bölüm altında toplansınlar.
Şikayetleri neler, neler istiyorlar, nasıl istiyorlar bir program dahilinde bir kampanya başlatsınlar. Bu duyarlılıkla hiç olmazsa on beş yirmi sene sonra bunların bir bölümünü kabul ettirebilirler. Her kazanım kazanımdır benim için.

Lütfen yazıyı polemik konusu haline getirmeyiniz bu konuya gerçekten katkıda bulunmak isteyenler elini uzatsın.

Saygılarımla.

Yukarıdaki 4 soruma yeni sorular eklemek istiyorum:

5- Akülü araçların karayollarına çıkma hakkı olsun mu diyorsunuz?
6- Yoksa bahsettiğimiz sokak arasındaki tali yollar mı? Varolan düzenlemeye göre tali yollarda bir otomobil -akülü ya da manuel fark etmez- tekerlekli sandalyeye çarptığında trafik açısından suçlu olan kişi karşı tarafın zararını karşılamıyor mu? Yani -akülü ya da değil- kazazedenin maddi hasarı karşı tarafça karşılanmıyor mu?
7- Tekerlekli sandalye kullanan kişiler ferdi kaza sigortası yaptıramıyorlar mı?

Ben konuyu anlamaya çalışıyorum. Konu tüm detaylarıyla tartışılığında, mevzuattaki eksiklikler ortaya konup çözüm önerilerimiz de belirlendiğinde, elbette konuyu Gündem forumuna alır, ilgililere mail gönderiririz. Ama bu ancak gerekli tartışma yapıldıktan sonra olabilir...

Not: Abi, "bu konu o kadar önemsiz görülüp "Diğer" konular içine alındı" dediğin için ben de dedim ki, "Diğer" forumu önemsiz konuların yer aldığı bir forum değildir. Diğer forumuna, içeriği herhangi bir foruma uymayan konular yazılıyor, "önemsiz" konular değil. Sen "hayal kırıklığı" yaşayıp, "bu konu bu forumda kaybedilmiştir" dediğin için o açıklamaları yapmak gereği hissttim. Ve sordum: Sence bu başlık hangi forumda yer almalı?

Ben konuya şöyle bakıyorum. Caddeler sandalyeyle gitmek için ne kadar güvenli? Bırakın caddeleri ara sokaklar bile bilinçsiz sürücüler yüzünden tehlikeli. Ama şu bir gerçek ki kaldırmların yüksekliği ve rampaların olmaması gibi nedenlerden dolayı bende yeri geldiğinde yol kenarlarından gidiyorum. Bu yollar planlanırken bisikletler bile düşünülmemiş..! Ve bu yollarda kendimize yer arıyoruz. :( İşte sigorta şirketleri bu gibi nedenlerden dolayı engelli kişi ya da sandalyesini sigorta etmek istemeyecektir.

Zorunlu hallerde cadde ve yollarda gitmek ihtiyaç olduğuna göre trafik yasalarında buna göre düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Kanuni düzenleme yapılırsa sigorta şirketleri ilgi gösterebilir. :) Gösterebilirde zaten zar zor aldığımız sandalyeye birde sigorta primi vermeye hangimiz göze alır bilinmez. :?:

Onur' Alıntı:
zaten zar zor aldığımız sandalyeye birde sigorta primi vermeye hangimiz göze alır bilinmez. :?:

birde şu açı var o sandalyen 6-15 bin ytl ve tek sokkağa çıkma aracın peki bu birden kullanılmaz hale geldi ve 6-15 bin ytl vermek mi istersin ? yoksa her ay ufak bir miktar verip allah korusun kaza olduğunda bunun karşılanmasını mı istersin ?

Şimdiden primlerin ne kadar olacağını bilemeyiz ancak, kanımca trafikte seyretmemiz risk taşıyor. Bu durumda şirketllerin primleri yüksek tutacağını sanıyorum. En azından beklentimizin üzerinde olabilir.

haklı olabillirsin ama şu an bu hakımız bile yok önce onu alalım sonra riski tartışırız

O halde yolda giderken (ister akülü isterse manuel olsun) tekerlekli sandalyemizle birlikte ferdi kaza sigortasının kapsamına alınmamızdan bahsediyoruz? Yani olasu kazalara karşı özel sigorta şirketleinin bizleri göz önüne alarak poliçe düzenlemesinden?
Öyleyse, araç sigortasından bahsetmiyoruz demektir... Çünkü o bambaşka bir şey. Bir sandalyeyi araç statüsüne koyarsak o zaman araçların her türlü kısıtlama ve vergilerinden de mağdur oluruz! :)

Bu konuda sgorta şirketleri ile bağlantıya geçen oldu mu?

Tekerlekli sandalye ve sigorta konusu

Merhaba arkadaşlar,

Trafik yasalarımızdaki net olmayan bazı noktalardan dolayı tekerlekli sandalyeleri motorlu taşıt yerine elektronik cihaz olarak görmek sigorta açısından kişinin lehinedir.
Tekerlekli sandalyeler akülü ise "Elektronik Cihaz" sigortası kapsamında arıza ve kırılmaya karşı sigortalanabilir. Ayrıca tıbbi cihaz kapsamındadırlar, bir sağlık kurumu üzerinden tıbbı cihaz olarak da sigortalanabilirler.
Kişi kendisi içinse "ferdi zaka poliçesi" almalıdır. Bu poliçe kaza durumunda tüm tedavi giderlerini karşıladığı gibi, tedavi süresince sağlık dığı harcamalar için haftalık ödeme yapar. Kaza sonucu kalıcı bir sakatlık durumunda kişiyi 20 yıl boyunca maaşa bağlayabilir veya toplu olarak yüksek miktarda nakit öder.

Biz kaza konusunda uzmanlaşmış bir acenteyiz. Bu şekilde bir poliçe talebi olan varsa, mail adresimden benimle temasa geçebilir.

Herkese mutlu ve huzurlu günler dilerim.

Bu konuyu standing frame elime yeni geçtiği sıralarda bir sigorta şirketi sahibi arkadaşıma danıştım. Emsali olmadığını söyledi ve "makine kırılması" adı altında sigortayalabiliriz cevabını vermişti. :)

Üst Alt