Merhaba,
Geçen sene 5 merdivenli apartman içine linkini verdiğiniz asansörden Artan Asansör'e yaptırdım
www.artanasansor.com.tr/TR. Güncel fiyat listesini sormanızda fayda var.Çünkü mesafe ve iç-dış mekan farkı fiyatı etkileyen bir durum.Apartman yönetiminden oy çokluğu ile izin alabilirseniz asansör ortak alanda kullanılan diğer bölüm,alet,edevat gibi olacağından fiyatı daire başına bölüştürmeyi isteyebilirsiniz.İzin alamazsanız da Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesinin ek fıkrasına binaen masrafları ilk etapta kendinizin karşılaması şartıyla apartman sakinleri istemese dahi yaptırabilirsiniz.Söz konusu kanunda yaptırılan tadilatta (asansör) ''Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir'' ibaresi de bulunmaktadır.Böylece daha sonra kullanmak isteyenler ile masrafınızı paylaşabilirsiniz. İzin alamadığınız taktirde izleyeceğiniz yolda şöyle;
Bunun için sadece asansör yaptıracaksanız apartman maliklerinin size izin vermediğini belirttiği apartman karar defterinden alacağınız fotokopi ile belediyeye gidip Kat Mülkiyeti 42. madde gereği komisyon kurulmasını için dilekçe vermelisiniz.Kanuna bağlı ''Yapılarda Özürlülerin Kullanımına Yönelik Yönetmelik'' bu işlemlerin nasıl olacağını ayrıntılı anlatmaktadır.Yönetmelikte yapacağınız tadilatın proje ya da krokisini isteyeceklerdir (komisyonun kendisi çizmiyor sadece uygunluğuna göre karar veriyorlar,yaptıracağınız firmaya ya da dışarıdan bir makina müh.,inş müh.,mimar çizdirebilirsiniz).Komisyon kurulup çıkan karar sonrası apartman projesine işlenen engelli asansörünün tadilat ruhsatını aldığınızda ilgili firmayı arayıp yaptırabilirsiniz.Burada çıkabilecek sorunlar (belediyesine göre değişebilir);
Tadilat ruhsatı için Proje Müellifi(Apartmanı yapan mimar) izni ve/veya yapı denetim şirketinden onay isteyebilirler.Mimarından izin alamazsanız Mimarlar Odasına durumunuzu anlatan bir dilekçeyle başvurup izin almanıza gerek olup olmadığını belirten bir cevap isteyin,gelen ''proje müellifinden izin almaya gerek yoktur'' gibi bir cevap vermelidirler.Gelen cevabı belediyeye verin.Yapı denetim şirketi onayı içinse ona yapacak bir çözüm yok,uygun fiyata bir yapı denetim şirketiyle anlaşmanızı öneririm.Umarım anlattıklarım faydalı olur da rahatça evinize girip çıkabilirsiniz.Geçmiş olsun.