elbette herkesin işitme kaybının doğası farklı. beynimiz duyduğumuz sesleri alıyor, arada duyamadığımız seslerin oluşturduğu boşlukları da tıpkı bir bulmaca çözer gibi dolduruyor. ama tabii bunu yapabilmesi için öncelikle duyamadığımız o seslerin ne olduğuna dair bir fikrimiz olması gerekir. bu anlamda doğuştan işitme yakıplı birisi yıllar sonra bu sesleri duysa dahi konuşulanları anlayabilmesi çok zor olacaktır. benim işitme kaybım görece geç bir yaşta (16-17 yaşlarında) başladığı için sesleri daha önceden tanıyordum ve şu anda konuşmayı ayırdetme skorum düşük olsa dahi, duyamadığım sesleri yukarda anlattığım şekilde tahmin ederek, konuşmanın bütününden çıkarıyorum. eğer sizin de işitme kaybınız doğuştan gelmiyorsa telefonla iletişim kurabilirsiniz diye düşünüyorum. ama herhalükarda, yardımcı cihazların kesinlikle herkese faydası vardır. sesleri daha yüksek işitmek, yüzde 20-30 bile olsun daha fazla anlamanızı sağlıyorsa bu bile kardır...
mavimsiyesil,
relation sabit telefonu mu soruyorsunuz? evet o telefon ahize sesini 50 dB'e kadar yükselttiği için ister telecoil'le ister telecoilsiz ve hatta işitme cihazsız kullanın sesleri daha rahat duymanızı sağlar. telecoil'le ise çok daha rahat edersiniz. şöyle ki, bu telefonun (ve bu arada eski model telefonların) ahizesinin içinde mıknatıs bulunur. bu mıknatıs ahizeden gelen sesi manyetik dalgaya dönüştürerek güçlü bir sinyal yayar. işitme cihazındaki telecoil bu sinyali kolaylıkla yakalar ve net bir şekilde sesleri kulağınıza iletir. cihazınızda telecoil özelliği varsa (T düğmesi), basit bir deneme yapabilirsiniz. herhangi bir ankesörlü telefon kulübesine gidin. işitme cihazınızı T konumuna getirip ahizeyi kulağınıza yaklaştırın. sinyal sesinin ne kadar yüksek geldiğini duyduğunuzda şaşıracaksınız.
sevgili shukufe,
yaşamış olduğunuz olumsuzluklar şevkini kırmasın. önünde iki seçenek var, ya enseyi karartıp ben telefonla konuşamam deyip kestirip atmak... veya telefonla konuşmayı başarıncaya kadar yılmak yok demek... seçim senin. ben ikinci yolu tavsiye ederim...