Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Temmuz ayında gelirler aylık bağlanma sınırını geçer mi?

LeoMatteo

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba
İşçi ve Memur Maaşları ile ilgili maaş artış ücretleri paylaşıldı. Ama asgari ücretle ilgili bir rakam paylaşılmadı.

Temmuz ayında gelir durumu ile ilgili bir mağduriyet yaşanır mı ?

Temmuz da asgari ücretede zam geleceği için pek bir fark olmaz

Evde Bakım Yönetmeliğinin 7. bölümünü okudunuz mu ?

YEDİNCİ BÖLÜM

Gelir Durumunun Tespiti, Yardımının Durdurulması ve Sonlandırılması

Gelir durumunun tespiti

MADDE 14- (1) Evde bakım yardımından yararlanacak kişilerin geliri aşağıda yer alan hususlara göre tespit edilir:

a) Hanede ikamet eden tüm bireylerin elde ettiği;

1) Tespit veya beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiyenin aylık tutarları ile her ne ad altında olursa olsun elde edilen diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması,

2) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için takdir edilen veya beyan edilen rayiç bedelinin 240’ta biri ve takdir edilen veya beyan edilen aylık kira getirisinin toplamı,

3) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120’de biri,

4) Dükkânlar için takdir edilen veya beyan edilen rayiç bedelin 240’ta biri ve takdir edilen veya beyan edilen aylık kira getirisinin toplamı,

5) Dükkân için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa dükkânın takdir edilen veya beyan edilen rayiç bedelinin 120’de biri,

6) Hanenin depo, arsa, arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240’ta biri ve takdir edilen veya beyan edilen zirai/ticari/kira ve benzeri getirilerinin toplamı,

7) Hanenin binek aracı için aracın kasko veya rayiç bedelinin 120’de biri,

8) Hanenin ticari/zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120’de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120’de biri ile bu araçların takdir edilen veya beyan edilen aylık zirai, ticari, kira ve benzeri getirilerinin toplamı,

9) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,

10) Hanenin tespit veya beyan edilen banka mevduatı gibi menkul serveti için faiz oranına göre hesaplanacak aylık getirisinin iki katı tutarı,

11) Bakanlık tarafından ödenen düzenli ve düzensiz yardımlar, koruyucu aile ödemeleri, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,

12) Yıllık tarımsal destek geliri tutarının aylık ortalaması,

13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,

14) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,

15) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,

dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.

b) Vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120’de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanır.

c) (a) bendinde yer alan taşınır ve taşınmazların rayiç bedellerine ilişkin değerlendirme; ilgisine göre kasko bedelleri ve ilgili belediyeler ile tapu müdürlüklerince bildirilen değerlere göre yapılır.

ç) Bilgi sistemlerinden tespit edilemeyen gelirler için yazılı beyan esas alınır.

Yardımın durdurulması ve sonlandırılması

MADDE 15- (1) Evde bakım yardımı il dışı adres değişikliklerinde değişiklik tarihi itibarıyla durdurulur. Kişinin nakil talebinde bulunması halinde dosya Bakanlık bilgi sistemi üzerinden il müdürlüğüne gönderilir. Yeni ikamette yapılan inceleme sonucunda hizmetten yararlanma koşullarının devam ettiğinin tespiti halinde yardım tekrar başlatılır. Kişinin 90 gün içerisinde yeni adresine nakil için talepte bulunmaması halinde hizmet sonlandırılır.

(2) Evde bakım yardımı aşağıdaki hallerde sonlandırılır:

a) Engelli bireyin veya bakım verenin vefatı halinde, vefat tarihinde.

b) Bakım verenin değişikliği veya feragati halinde, dilekçenin verildiği tarihte.

c) Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgari ücretin aylık net tutarının 2/3 ünden fazla olması halinde, gelir değişikliğinin gerçekleştiği tarihte.

ç) Engelli bireyin özel bakım merkezi veya bakım ve rehabilitasyon merkezine sürekli olarak yerleştirilmesi durumunda kuruluşa yerleştiği tarihten bir gün önce.

d) Evde bakım yardımından faydalanmakta iken engelli bireyin veya bakıcının tutuklu veya hükümlü olarak ceza infaz kurumlarında kaldığının tespit edilmesi halinde, ceza infaz kurumlarına girildiği tarihte.

e) Bakım verenin, yükümlülüğünü yerine getirmediğinin tespit edildiği tarihte.

f) Bakım verenin bakıma ihtiyacı olan engelli birey ile bakım raporunda belirtilmesine rağmen, fiilen aynı hanede ikamet etmediğinin tespit edilmesi halinde, tespit tarihinde.

(3) Sağlık raporu süresinin sona ermesi durumunda yardım durdurulur. Rapor süresinin bitiminden itibaren 6 ay içinde alınan sağlık raporunun bu Yönetmelikte belirlenen koşulları sağlaması ve gelir kriterinin de uygun olması durumunda yardım durdurulduğu tarihten itibaren devam ettirilerek hak edilen tutarlar takip eden ilk ödeme döneminden itibaren ödenir. Yeni alınan sağlık raporunun tam bağımlı ibaresini içermemesi halinde yardım sağlık raporu süresinin dolduğu tarih itibarıyla sonlandırılır.

(4) Evde bakım yardımı sonlandırılması işlemlerinde Bakanlık bilgi sistemleri üzerinden il müdürlüğü onayı alınarak sonlandırma işlemi yapılır.

(5) Evde bakım yardımından yararlanmakta olan engelli bireylerin sağlık raporlarının sahte olduğunun tespiti halinde yardım derhal sonlandırılır ve ödeme yapılmış tutarlar genel hükümlere göre ilgililerden tahsil edilir.

Müjde diye verilen haber bu muydu ? Bırak bakımı üstlenen kişiye sigorta bağlamayı gelir kriterleri yüzünden mağdur olacak gibiyim. Yonetmeligin 7. Bolumunu okuyunca fark ettim gelir kriterleri yenilenmiş gibi. Umarım bu mağduriyet çözülür kimseyi mağdur etmez

Mağdur olmamaniz adına Gelir testinizi güncelleyin hesaplattirin gelir geçerse bunun geri ödemesi de var.

.

2021 şubat ayında ameliyattan sonra %97 ağır engelli raporumla hemen onaylanmıştı sadece 2 ay almıştım. 2 ay sonra vergi indirim ile emekli oldum. Kurumdaki arkadaşlara Emekli olacağımı söylediğimde emekli aylığı aldiktan hemen sonra bize bildir maaşını keselim demişlerdi. Bende emekli olduktan sonra hemen kuruma gidip evde bakım aylığını kestirdim kurumdaki arkadaşlar teşekkür etmişti. Evde 2 kişiyiz babamla ben. Evde bakıcım babam. O zaman emekli olduğumda evde bakım aylığı gelir sadece ama sadece 146 tl fazlaydı😁😁

2023 yılı oldu Evde bakım aylığı almak istesekte gelirimiz çok üstlerde geziyor ama yemin ederim boşa geziyor..
Babam ve ben emekliyiz Sgk 4A
2 kişi emekli maaş toplam 15.000
Evde bakım aylığı kişi başı asgari ücret 3/2 5666 TL
5666 x 2 kişi = 11.332 (geçilmez)
15.000 - 11.332 = 3668 TL (fazla gelir)

Son gelen emekli zam ile memur maaş zamları sonrası en az %40 Evde bakım aylığı alanlar zor duruma düşücek ve yardımları kesilecektir..
Hayırlısı olsun inşallah.

deasn12

Benim gücüme giden nokta şu

Müjde evde bakım aylığı alanlara sigorta bağlanıyor ve 1500 TL ek zam diye haber ettiler.

Yönetmeliğe bakılırsa gelir kriterleri guncellenmis bundan hiç haber eden yok bu ekonomik koşullarda ALLAH yardımcımız olsun.
Çoğu kişi yönetmelik aynı degisen birşey göremedim diyor da halbuki yönetmeliği detaylı okumamış ki.

Evde bakım maaşı gelir sınırı ne kadar oldu

Evde bakım maaşı gelir sınırı ne kadar oldu
Güncel bilgi

Muyo
Asgari ücret 11.402 tl 3 / 2

11.402 ÷ 3 = 3800.66 tl

3800.66 x 2 = 7601.33 tl 1 kişi gelir sınır

Son düzenleme:
26 mayıs genelgesinin son maddesini okuyun.
Özetle deniyor ki daha önce ödeme almaya hak kazananlar ödeme almaya devam edecekler.ancak gelirlerinde bir değişiklik tespit edilirse bildirilirse (yandınız) yeni gelir kriterleri geçerli olacak uygulanacaktır deniyor kısaca.

Yeni başvuru yapacaklar için artık çok çok zor aylık bağlanma.bir de durumunuz da bir değişiklik olursa ki sakın ola kıpırdanmayın.

Yanlış okumussun gelirinde bir degisiklik olduysa bu yonetmelige göre degerlendirilir diyor.
Gelirin geçerse geri ödeme yaparsin burası hukuk devleti onece başlayan sonra başlayan olmaz herkes eşit.
Maaş alanlarda bu yonetmelige tabii diyor

Gelir testi yaptırmadan parayı çekmek mantıklı degil

(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce yardımdan yararlanmaya başlamış kişilerin, hane, gelir, sağlık ve benzeri nedenlerle yardımdan yararlanma koşullarında değişiklik olması halinde bu kişilerin durumu bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilir.

pekte hukuk olduğu söylenemez ama :) rapor sistemi değiştikten sonra kimseye tam bağımlı (eski ibare ile ağır engelli )raporu vermiyorlar ama 5 sene oncesı alan bir çok insan daha düşük oranlara rağmen tam bağımlı raporu alabildiler aslında baya bir haksızlık var bu sadece bunlardan birisi birde işin rüşvet ve torpil ile dönen kısmı var yani adalet hikaye .

[FONT=fira_sansregular]Fotomaç dan alıntı
Yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için 1738 lira olarak ödeniyordu. Asgari ücrete gelen yüzde 34,04 zamla birlikte yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanların maaşı 2330 liraya yükseldi. Yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise bu rakam 3201 lira oldu.[/FONT]

LeoMatteo

Gelir testi nasil yapiliyor ? Bende 2022 aliyorum esimin maaşı bir miktar artti acaba kesilir mi yada bildirmek gerekir mi? Bildirmek gerekirse nasil bildirilir ki ?

Birde şunu anlamadim insanlarin aldigi maas kesiliyor neden bildirmek gerekiyor ki? Zaten kendileri tespit edip kesmiyor mu? Ne çetrefilli bir maaşmış alsan bi dert almasan bi dert

Barda5
Kendileri spor yorumculuğu yapsınlar...
asg.ucretin engelli aylığına hiç bir etkisi yok. temmuzda memur katsayısi %90 gibi artacağından engelli maaşları da o kadar zamlanacak. Temmuzda maliye katsayiyi açıklayınca yeni zam da kesinleşecek.

Kendileri spor yorumculuğu yapsınlar...
asg.ucretin engelli aylığına hiç bir etkisi yok. temmuzda memur katsayısi %90 gibi artacağından engelli maaşları da o kadar zamlanacak. Temmuzda maliye katsayiyi açıklayınca yeni zam da kesinleşecek.
Onlar sallıyor bazı şeyleri :) ama ben memur maaş katsayısının %90 olduğunu hayatımda görmedim Tüfe ye göre zam yapılır memurlara oda şu an 5 ayllık %15-16 civarı artı cumhurbaşkanllığı üzerine eklerse öyle zam olur Tüfe açıklamalarına vatandaş sendikalar neden kızıyorlar düşün çünkü zamlar ona göre yapılıyor

Üst Alt