Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tertibatı sökersem ve öyle araç kullanırsam ne olur?

suskun62

Üye
Konular
79
Reaksiyonlar
2
Daha önceden 2 el otomatik vitesli aracım vardı. Eski ehliyetimde "otomatik vites araç kullanır" yazıyordu ve ben 1 yıl o aracı kullandım tertibatsız olarak.

Bugün sıfır aracımı aldım ve vites topuzunda direksiyonda tertibatlar takılıydı ve yeni ehliyetimin arkasında da bu tertibat kodları yer alıyor. Ben bu tertibatları sökmek istiyorum. Sökersem ve polis yakalarsa ne olur, cezası ne kadardır.

@suskun62
topuzu sök torpito ya koy diyer tertibatları sökme polis sorarsa topuz çıktı torpito ya koydum sanayide taktırıcam de birşey demez.
Bende söktüm kimse sormuyor.

Normalde tertibatsiz araç sürmenin cezası ÖTV indirimi farkını alıyor devlet faiziyle beraber

Arkadaşlar eğer inatçı bir polise denk gelirseniz arabanızı dahi bağlama yetkisi var çünki ruhsatta özel tertibatlı yazdığı için, ruhsat ile araba uymuyor, benim yaşadığım bir olayı paylaşayım sizinle, ben de sizin dediğiniz gibi tertibatı söktürdüm ve yıllarca bindim hiç soran olmamıştı bir gün rutin kontrolde aracımı durdurdular ehliyet ruhsat alkol muayenesi derken her şey tamam ama polis memuru bu aracın tertibatını gösterebilirmisin demez mi ben hiç bozuntuya vermedim bu aracın şoför koltugu 3 cm öne monte edildi planı projeside bu şekilde onaylatıldı dedim (ama ben de bet beniz atık bir vaziyette) ha tamam o zaman hayırlı yolculuklar dedi evraklarımı aldığım gibi arkama bile bakmadan topukladım oradan

Benim de aracım tertibatlı ( Direksiyon topuzu- Silecek kolu, vites topuzu ve sol ayak gaz tertibatı) Ben gaz tertibatı hariç tüm apartları söktüm. Gaz pedalı ile de işim yok ama, katlanıyor diye bana bir zararı yok. Aracı Subatta aldım, bir Allah'n kulu rutin kontrol için bile durdurmadı. Durdursa da gaz pedalı tertibatı var. Ruhsatta sadece tertibat var yazıyor, detayı yazmadığı için sıkıntı yok.

Bunun dışında dediginiz gibi bundan önceki aracım babamın üzerineydi ve sadece ehliyetimde oto. vites kullanır ibaresi var. Yine onla da yüksek sesten, plakasız gezmekten felan ceza yedim, durdurdular felan kimse sormadı bu araba neden tertibatsız diye.

Artik sadece sol ayak gaz pedali yazmiyorlarmi benim sag ayak biraz kisa 4 sene once araca sol tarafa gaz yaptilar oda katlaniyor ici dogru onuda kullanmiyom zaten el tertibati neden

Arkadaşlar benden size tavsiye bu tertibatlari kesinlikle sokmeyiniz. Şimdi diyelim ölümlü bir kazaya kariştiniž siz suçsuz bile olsanız suçlu sayılırsıniz emin olun. Diyelim maddi hasarlı bir kazaya kariştiniž hatasız bile olsanız siz suçlu olursunuz.benden söylemesi.

CELALBAYRAKTAR

evet katılıyorum ehlıyetınızde yazan kodlara ılıskın tertibat olsun aracınızda
zaten engelınıze uygun tertibatı gorsun bıse olmaz mesala sol veya sag kolda problem varsa topuz veya sınyal kolu gorsun bıse olmaz zaten koldan engeli olanlara bunları takıyorlar. diğerleride engelı uygun tertibat olsun söykmeyin cezası büyük ve kaza yaparsanız suçlu duruma düşersiniz arkdasın dedııgı gibi her seyi kuralına usulune uygun kullanın

ehliyetimi almış bulunmaktayım kodlarım 104-102-47-78-35,03-40.11 yazıyor. tertibatsız bir şekilde kullanırsam ceza işleme tabii olur mu ?

Bende 2012 den beri tertibat sökük şekilde dolaşıyorum ( sol sinyal kolu aparatla sağ tarafa uzatıldı ) inatçı polise denk gelmediğim için sıkıntı çıkmadı. çevirmeye girdiğim zaman tertibatım kırıldı bozuldu makine mühendisleri odasından onay bekliyorum diyip geçiyorum ancak muayenede takmazsak sıkıntı çıkartıyorlar bir keresinde takmadan gittim salak gibi adam baya bi sıkıntı çıkarmıştı bu şekilde geçmez taktır getir falan filan ama o tarafıda rica minnet halletmiştik.

Sefa60
Tabi ki cezai işlem uygulanacaktır, uygulanmalıdır da.
Size ehliyet o tertibatlar şart koşularak verilmiştir. Bunu görüntü kirliliği olarak görüp sökerek başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye atma gibi bir hakkınız yoktur.
Yetersiz ehliyetle araç kullanmaktan cezai işlem uygulanır, üstüne araç bağlanarak trafikten men edilir. Tertibatın takılıp tespit muayenesi istenir.

Birde sonuçta o tertibat olmasa ÖTV'siz araç da alamazsınız. Siz göstermelik olarak tertibatlı alıp, sonra tertibatı söküp kullanırsanız, bu tertibata ihtiyacınız olmadığını ve ÖTV'siz araç alma hakkınız olmadığını gösterir.

Eğer idealist bir polise rast gelirse kamu davası açılmasını bile sağlayabilir.

Ben tertibatlı araç alıp da tertibata ihtiyacı olmayan ve söküpte kullanan arkadaşları kınıyorum...

ÖTV nin geri alınması mümkün değildir.

Ehliyete uygun araç kullanılmadığı için trafik cezası kesilir, ayrıca araç trafikten men edilir.

Hüseyin İlik

ÖTV'nin geri alınması gibi bir şey yazılmadı... Kamu Davası açılabilir dedim...

StratoS

Ok. ÖTV siz araç kullanma hakkı olmadığını söylediniz ona istinaden söyledim. Bu hakkı olmayan kişinin ötv sini maliye geri alır. Kamu davası ise ceza mahkemesinde suç teşkil eden fiiller nedeniyle açılır. Burada kamu davasını gerektirir bir suç yok.

Bu arada tertibatın sökülerek kullanılmasını ben de hem tehlikeli hem de etik dışı buluyorum. Bizler bu konuda hassas olmazsak başkalarının hassas olmasını bekleyemeyiz.

Hüseyin İlik

Devlet'i zarara uğratmak (Hakkın olmadan vergisiz araç almak) bir kamu davası konusu değil midir?

Ya 35.03 ve 40.11 sadece topuz yaptirsam olur mu?

Asli ve usül açısından değerlendirildiğinde bana bu durum usülen hata olarak geçer gibi geliyor. Yani ÖTV hakkı var ama tertibatı söktürerek usül ihlali yapıyor. Kamu davası bence de bu durumda oluşmuyor!

Ama şöyle bir şey de incelenmeli; Allah muhafaza bir kaza anında tertibat olmamasından dolayı hem asli suçlu olma hem de sigorta şirketinizin hasar bedelini ödememe durumu hasıl olabilir...

Ama en temizi hiç bunlara girmeden ve de kaza gibi bir durumda kimsenin hakkına girmeden tertibatlı kullanmak!

Klavyetor

Ben şunu düşünüyorum: Bir kişi özel tertibatlı araç kullanır raporu ve ehliyetine sahipse, tertibatsız kullanabiliyorsa, bence kamu görevlilerini yanıltmıştır, ötv'siz araç almak için.

Bana Sağlık kurulu görüşmede şunu sordu. Manuel vites araç kullanabiliyor musunuz? Hayır. Yani acil durum bile olsa çok ciddi ağrı çekerek belki kısa mesafe kullanırım, 1-2-3-4-5-6 gibi vites değiştiremiyorum. (Sağ sol arka, yan vb açılarla) Ve bana bu şekilde otomatik vites kodu verildi. Yani adam otomatik kullanabiliyor dedi mühendis ve doktorlar.

Bu olaylarda bakıyorsunuz, tertibatlı kullanabileceği aracı tertibatsız kullanabiliyor ve bunu kendisi seçmiş...

StratoS bu Sağlık Kurulundaki doktorların hatası olur! Beyana göre oran yazılmaz normal şartlarda! Bir dizi tetkik sonucu bir kanaat oluşur! Senin durumda bence doktorlar zarflamış seni. :) Töbe seni dinlemezler, bildiğini yazıyorlar!

Maalesef hukuk farklı işliyor.

Klavyetor

Katılmıyorum. Elbette engelli sağlık raporunuz ve tetkikleriniz ellerinde oluyor. Ama özellikle açılma dereceleri gibi konularda bildiğiniz çetvelle uygulamalı ölçüm yapıldı. Ve yanımda sabit duran bir nesneyi vites gibi oynatmam istendi. Farklı hareketleri yapmam söylendi. Bu hareketlerden sonra durumum soruldu. Bu durumumun sorulmasında en büyük sebep geçmişte sahip olduğum B ehliyeti.(H ehliyetini bilmediğinden hiç başvurmamıştım.) Yani B ehliyetim var ama otomatik vites kullanıyorum diye konuştum.

Doktorlar 5 dakikada sizin durumunuzu anlayıp hemen karar veremiyorlar. Sizin geçmişinizi öncesini ve yaşadıklarınızı anlatmanız gerekiyor.

Arkadaşlar benim raporumda %5 ortopedi,%50 kalp, %10 böbrek taşından puanlarım var.
ortopedik olarak sağ dizim de menüsküs var fakt kalp pilim olduğu için müdahale edilemiyor.
Düz vites araçlarda problem yaşıyorum sağ ayagımı cok kullandıgımda ağrılar oluyor menüsküs de acaba tertibatlı yada otomatik araç kullanır raporu verirlerde indirimli araç alma imkanım olur mu ?

StratoS

Değildir. Kamu davasına konu olabilecek vergi suçu veya başka suç oluşması için başka şartlar da gerekir. Hakkı olmadan ötv indiriminden yararlananlardan ötv cezası ve faizi ile tahsil edilir. Bunun dışında bir ceza verilmez, kamu davası açılmaz.

Şu olabilir; ötv indiriminden yararlanmak için sahte belge tanzim edilmişse vs. o zaman kamu davası da devreye girer.

40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)

35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları

sadece 40.11'i yaparsam birşey olur mu ?

Arkadaşlar,
Tertibatın sökülmesi ve bunun tespiti inatçı bir polisle bazı durumlarda ÖTV nin iadesi ile sonuçlanabilir. Diğer durumlarda sadece cezai işlem uygulanır.
Şöyle ki;
Direksiyona topuz, çatal, sinyal, far ve silecek gibi kumanda düğmeleri eklenmesi zaten ÖTV muafiyeti gerektiren tertibatlardan sayılmıyor. O yüzden ÖTV iadesi de gerektirmez.
Bu durumda yetersiz ehliyetten cezai işlem uygulanır, ruhsata göre araçta izinsiz tadilat tespit edildiğinden araç trafikten men edilir, ruhsattaki tertibatın tekrar takılarak tespit muayenesine girmesi istenir. Kısaca bir sürü bela.
Ancak;
Sökülen tertibat sola alınmış gaz pedalı, fren pedalı, elden gaz fren tertibatı, yükseltilmiş vites kolu, kafes vites kolu gibi direkt hareket ettirici aksam üzerinde ise, bunlar ÖTV muafiyeti sağladığı, bunlara ihtiyacı olmayanın ÖTV muafiyeti de olamayacağı için, inatçı bir polisle olayın vergi dairesine yansıması ve ÖTV iadesi talep edilmesi olası bir durumdur.
Dava ise arkadaşın yukarıda dediği gibi sahte rapor durumlarında devreye girer.
StratoS , Hüseyin Ilık , Klavyetor

Sefa60
Yetersiz ehliyet işlemi uygulanır.

Ufukalp

Abi bende senin gibi düşündüğümü yazmıştım. Ama avukat arkadaş ÖTV iadesi olmaz dedi yukarıda...

Sen tabi her zaman ki gibi daha ayrıntılı anlatmışsın. Ben sana katılıyorum. ÖTV'yi de öder, aracıda bağlanır.

Ben şöyle ifade edeyim: 40 yaşına gelirsem Fahri Trafik Müfettişliğine başvuracağım. Olurda engelli park kartı olan engelli aracı görüp içinde tertibat görmezsem sürücü ile görüşüp tertibat soracağım. bir şekilde söktüğünü tespit edersem, verebildiğim cezayı verip, Trafiğe bildirip, gerekli işlemlerin yapılmasını sağlayacağım.

Çünkü bu şekilde kötü niyetli insanlar yüzünden mevcutta engelli olan arkadaşım canından beziyor. Kimsenin Devletin malını gasp etmeye hakkı yok.

Üst Alt