Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tertibatlı araç ile tertibatsız bir şekilde Trafik kontrolüne takılmak..?

istikbal

Üye
Konular
21
Reaksiyonlar
0
Merhabalar, "Sol alt ekstremiteye bağlı olarak Salt otomatik vitesli araç kullanabilir" raporu çıkarmıştım. Lakin heyet raporun'da her ne kadar fonksiyon kaybı yok dese de sağ elimdeki şekil bozukluğundan bahsettiğinden araç alımı esnasında, trafik şube ille de bu rapora göre tertibat olmalı demiş, benim işlemleri yapan vatandaş'da (kendisi aynı zamanda tertibat da yapıyor, bu yüzden; acaba para kazanmak için mi böyle bir yokuş oldu benim iş şüphelenmiyorum da değil!!!) trafiğin benim raporuma bakarak vites topuzu ve direksiyondaki sileceğin sol tarafa alınması gerektiğini söyledi. Bu yüzden proje bedeli ve tertibat için fatura almamam kaydı ile de 450ytl vermem gerektiğinden bahsetti!!! Artı 130 lira'da da muayene ücreti imiş!!!
Sorularıma gelirsek:

- Sizce bu fiyatlar normal mi?
- Bana bu tertibatı aracın tescili çıktıktan sonra sökebileceğimi sadece projeye bakarak tertibatı kontrol eden muayene denetimcilerinin buna baktığını trafikte polislerin bunu denetlemediğini söyledi. Bu ne kadar gerçekçi?
- Bahsedilen tertibatların montajı aracın orjinal aksamında (orjinal vitesi ve silecek çubuğu) değişikliğe veya dezerformasyona neden olurmu ve dilediğim gibi sök-tak yapabileceğim bir şekildemidir?

Değerli yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

en kötüsünü yazayımda iyisini siz düşünün aldığınız aracla ölümlü kazaya karıştığınızda araç üzerinde tertibat varmı yokmu ruhsatla eşleşiyormu kazadan sonra resimleri çekilir mahkemeye sunmak için vs....bu yazdıklarım takoğraflı araçlar içinde geçerli 24 raporu alınır araçtan daha sonra yıllarca hakime dert anlatırsınız o tertibat bana gerekmez diye saygılar

araç ruhsatında tertibatlı diye yazıyorsa rutin bir trafik denetlemesinde dahi olurda araçta tertibat eksikliği fark edilirse sorun yaşamanız mümkün ama araç muayenesinde muhakkak tertibatın eksizsiz olması gerekmekte ve maki arkadaşımızın belirtmiş olduğu örnek aynen kendisine katılıyorum

Dediklerinizi anlıyorum fakat zaten heyet raporunun giriş kısmında elimle alakalı "sağ el 1.3 parmak metakap,el fonksiyonları yerinde yazıyor". Ve en önemlisi raporun sonuç kısmında
"sol alt ekstremiteye dayalı olarak salt otomatik vitesli araç kullanabilir"
diyor. İşte burada ülkemizin hazin yorumlama yeteneğine haiz ve daha beni görmeden rapora bakarak "aaa bak elde de problem diyor o zaman solda ki direksiyonda bulunan silecek sağa geçsin" diyen pek saygı değmez trafik memurunda! Yani aslında doktor beni değerlendirmiş ve
"senin ortopedik sorununa göre böyle bir aracı kullanman uygundur"
demiş. Ve özellikle dikkatinizi çekiyorum ki silecek kolu veya direksiyona takılı herhangi bir parça (direksiyondan vites hariç) asla tertibat yerine geçmez ve aracın ötvden muaf olmasını sağlamaz. Benim aracı ötv muafiyetli almama neden olan imge rapordaki
"sol alt ekstremiteye dayalı olarak salt otomatik vitesli araç kullanabilir"
cümlesidir.

İşte bu yüzden ben, tamamı ile trafik memurunun daha beni görmeden kendi yorumuna göre şu takılsın dediği parçayı sökmem dahilinde oluşabilecek bir durumun olası sonuçları için soru sormuştum. Yoksa sağ alt ekstremite veya sağ , sol kol ampute gibi tamamı ile farklı tertibat dizaynlarına ve projelendirmelerine göre ötv muafiyeti sağlanan durumlar için sizin dediğinizin geçerli olduğunu biliyorum.

Özetle: İleride Allah hepimizi korusun olası bir trafik denetlemesi veya kazası sorununda zaten tertibat sınıfına girmeyen bir silecek kolunun orada bulunmasının bana sorun olmayacağını düşünüyorum! Çünkü aracın asıl tertibatı hareket ettirici olan şanzıman sisteminin otomatik olması ve bununda zaten alacağım araçta bulunması nedeni ile sorun teşkil etmemesi gerektiği inancındayım.

Trafik memurunun herhangi bir şekilde :

Trafik Memuru: Bu araç ruhsatınızda tertibatlı görülüyor tertibatı görebilirmiyim?
Ben: Buyrun memur bey bu raporum ve raporumda tertibat olarak "salt otomatik vitesli araç olmalı yazıyor ve aracımda gördüğünüz gibi salt otomatik vitesli"

gibi bir senaryo yaşayacağımı düşünüyorum. Sizce de böyle olmazmı?

8 yıldır bana sorulmadan yazdıkları tertibatı rahat edemediğim için tertibatlı olarak gözüken otomatik vites aracımı hiçbir tertibata gerek duymadan ve elden tertibatını sökmüş olarak kullanıyorum... 200 bin km den fazla yol yapmışımdır... Gayet güvenli ve gereklilikleri yerine getirerekte araç kullandığımı düşünüyorum, bunun ispatı, sınavı, testi varsa razıyım... yoksa da hayatı kolaylaştırmayı değil zorlaştırmayı görev edinmiş devlet kurumları yazarlar cezalarını öderiz aynen devam ederiz kullanmaya, zira devletin bazı hantal kurumlarında çalışan ve çok şey bildiğini sanan bazı aptal memurları başka şans bırakmıyorlar... Adamını bulup işimide halledebileceğime inanıyorum ancak adamını bularak işimi halletmek yerine cezamı ödemek pahasına doğru bildiklerim ve inandıklarım uğruna başkaldırmayı yeğlerim...

Olayı zaten ahmakça halen getiren aynı devletin kurumlarının birbirlerine güvenmemesinden kaynaklanıyor. Yani aslında bu devletin organlarının sinir merkezini idare eden makam sahipleri tek kusurlu olan. Koca Sağlık bakanlığı kalkmış bana "Sen sadece otomatik vitesli aracı tertibat nezdinde sayılarak kullanabilir ve ötv den yararlanabilirsin" diyor. Ama diğer taraftan Emniyet birimi "olmaaaaz senin elinde ayrıca şekil bozukluğu varmış doktor beni bağlamaz ne demiş ne dememiş. Ben illede senin için kafamda tasarladığım bu tertibatı aracında görmek isterim" diyor. İşte ağlanılacak yer de burası. Bende bayiye aracı almadan özellikle tertibatsız istediğimi belirttim ve o şekilde de kullanacağım. Ayrıca bana bilen bir arkadaş bu densiz durumu nereye şikayet edeceğimi nokta hedefi göstererek belirtirse sevinirim.

Raporda bulunmayan bir ibareyi ruhsata mı işledi emniyet? Ben tam anlamadım...

Raporda salt otomatik vites kullanabilir yazıyor ama evet aynen anladığın gibi trafik "ben bu rapora göre tertibat isterim" demiş benim tescil ve aynı anda tertibat işinide yapan adama (ki işkillendiğim şey acaba bu adam mı karıştırdı bu işi?) İşte bu adamı arayıp sorduğumda "Ellerinle alakalı problem nedeni ile istiyorlar" bunu diyor. "Eee" diyorum, "ama raporda bilerek yazdırdım sadece salt otomatik vites diyor" diyorum. "Keyfin bilir istersen yeni rapor al sildir ellerinle olan kısmı yine alırsın" diyor. "Peki" diyorum "ben bu tertibatı istemiyorum bana engel olur" - "keyfin bilir aldıktan sonra sök" diyor. İşte işide bilmediğimizden kaldık böyle enteresan tiplerin eline. Ki zaten olan oldu aracın bugün tse'den onayı çıktı maliyede de ötv'si düştü. Sinir küpü oldum ama hayırlısı olur inşallah.

Varolan düzenlemeye göre kimin hangi şartlarda sürücü olabileceğini belirleme yetkisi doktorlara verilmiş durumda. Yani, sağlık kurulu raporunda hangi ibareler geçöiyorsa, trafik o ibarelere uymak zorunda. Raporda sağ ele dair tanı bulunsa dahi, kullanım açısından bir kısıtlama belirtilmemişse, burada o açıdan emniyeti ilgilendiren bir durum yok demektir.

Emniyetdeki görevliler hangi gerekçeyle sağ el için aparat istiyormuş? Raporda belirtilmediği halde nasıl oluyor da ruhsata ekstradan "özel donanım" ibaresi ekliyormuş?

Raporda "özel donanım" ibaresi olursa, aracın kullanımı konusunda sıkıntı doğar. Aracı sırf araç sahibi kullanır hale gelir. B sınıfı sürücü belgesi bulunan birileri kullanırsa, 290 tl ceza öder: http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-zorunlu-damgali-plakalar-iptal-edildi.html

Özürlü araçlarını başkalarının kullanımıyla ilgili son düzenlemeleri atlıyosunuz geliba. Sürekli söz konusu araçları başkası kullanamaz ifadeniz var.

Bu normal arkadaşım. Bende özülüyüm ama B ehliyetim var. Normal araç kullanabilir raporlu olduğum halde. Trafik çevirdiği zaman araçtan inmiyorum. Durumumu görürse, güncel rapor aldırtma yetkisi var.

medo35
sözkonusu düzenlemeleri buradan paylaşki herkes bilsin.
özürlü araçlarını kimlerin kullanacağı bellidir.ama siz ısrarla herkes kullanabilir diyorsunuz.bunu neye göre diyorsunuz.

4424-130154 sayı 21.06.2011 Sayı ve tarihli İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müd. ifadeli emir var.

Eylül 2011 itibarı ile:

1- % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor

2- H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bununan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor. Bunun dışında hiç kimse kullanamıyor.

3- Araçta özel donanım yoksa (ve/veya aynı zamanda otomatik vitesli ise), o aracı herkes kullanabiliyor. Bu konuda da hiç bir sınırlama kalmadı

Üst Alt