Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tertibatsız aracı ötv'siz aldım ama mtv ödeyecekmişiz!?

afyon003

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Tertibatsız aldığım aracı mtv ödemek zorundaymışız tertibat olmadığı için afyon böyle diyor başka illerde farklı imiş
gelir idare başkanlığından cevap geldi orasıda bu şekilde söylüyor napalım ödedim bende artık yıllık 1000 tl mtv vergisi .
Bir sorum var ötv sini ödeyip satsam tekrar ötv den muhaf olarak alabiliyormuyuz kesin bilgi bulamadım.

MTV ödemiyorsunuz ki. 6 ay önce aldım bende ödemedim.
taşıtlar vergi dairesine giderek (ruhsat fotokopi , fatura fotokopisi ve sağlık kurulu rapor fotokopisini ) götürmen gerekir arac o şekilde mtv den düşürülüyor

ÖTV muafiyetiyle alınan aracın üzerinden 5 yıl geçmeden tekrar ötv muafiyetli araç alamazsınız. 5 yıl dolmadan ötv sini ödeyip satsanız bile ikinci kez almak için 5 yılın dolmasını bekleyeceksiniz.

afyon003

"Engellilik oranı % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar" motorlu taşıtlar vergisi'nden istisnadır.

Bunu detaylandıran 21 seri numaralı tebliğ de şöyledir:

2 - Diğer Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması

Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten "Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.

3 - Malûl ve Engelliler İstisnası İle İlgili Bildirim

Malûl ve engelliler istisnasından yararlanacak olan malûl ve engelliler tarafından; genel tebliğ ekinde örneği bulunan (EK:1) "Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu" düzenlenerek (Bildirim Formu'nun internetteki www.gelirler.gov.tr adresinde bulunan örneğinin düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.) istisnadan yararlanmak için gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine verilecektir.​

OturanBoğa aynı durum bende de var tertibatsız aracı aldık ottomatik vites ancak mtv'den yararlanamazsınız diye vergi dairesinden cevap geldi sebebi ise tertibat olmadığı için diyor.

rapor oranı nedır

yüzde 76 sağ el sol ayak engeli rapor oranı farketmiyor yüzde 90 altı olduğunda

gazi35

Sizin tam teşekküllü devlet hastanesınden raporunuz aynı zaman da il sağlık müdürlüğünden onayLı sadece otomatik vites kullanır diye sürücü sağlık raporunuz var mı ? ÖTV den muaf olan MTV den de muaf olur . AYrıca şunu unutmayın Otomatik araç sadece Sol ayagından rahatsız olanlar için tertibat yerine geçer.Sizin sağ el de sorun var ise aparat bu yuzden ıstemısler dir.

egemmm

Benim durumumda, Engelliler arası ayrım yapılmaz dendi ve sol&sağ el içinde otomatik vites tertibat sayıldı ve ÖTV'den muaf oldu.
Ama bu başlıkta belirttikleri gibi hala MTV de muafiyet yok, sebebi dediğiniz gibi sol ayağın otomatik viteste tertibat sayılması.

Özelgeden sonra Kamu Denetçiliği kurumuna başvurdum. Yaklaşık 15 gün oldu. Tahmini 2-3 ayda sonuç alabileceğimi düşünüyorum. Eğer tavsiye niteliğinde bir karar verirse, mecburen mahkemeye gideceğim.

egemmm öyle olmuyor işte ötvden muaf olan mtvden olmuyor tertibat yok benim araçta aracı yeni aldım diyorum ne raporu ne ehliyeti herşey var tabikide. rahatsızılığım hem sol ayak hem sağ el StratoS alacağınız cevabı benimle de paylaşırsanız çok iyi olur siz anladınız beni maalesef izmir buca taşıtlar dairesi bu işlemi yapmıyor.
vatandaşa zorluktan başka bir şey değil.

gazi35

Taşıtlar vergi dairesi yapmadı, Bölge Vergi Dairesinden özelge talep ettim, aynı cevabı verdi. Şimdi Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdum. Mutlaka kazanacağımı düşünüyorum ANCAK Kamu Denetçiliği Kurumunun "Tavsiye" kararı var. Açıkca ona uymayacaklarını söylediler. Eğer o çıkarsa mecburen mahkemeye gitmek zorunda kalacağım. Oda min. 1 yıl uzatacak süreci :(

Bunun ilgili başlık açmıştım. Sonuç aldıkça paylaşırım.

2017 basinda araba aldim otv indirimi ile. sol bacak diz alti ampute. Arac, tertibatsız otomatik vites. alim isleri bittikten sonra ankara yegenbey v.d. gittim, rapor kopyalarini verdim, mtv'den muaf yaptilar.(saglik raporum %43)
otv indirimi veriyorlarda mtv'den de muaf tutmalari gerekir. sartlar ayni.

aesacus

sadece sol ayağı engelli olanlara dediğiniz gibi ancak benim hem sol ayak hem sağ el ondan dolayı böyle bir şey istiyorlar saçmalığın daniskası biliyorum ancak verilen cevap öyle

gazi35

sağ elıne uygun aparat için il saglık mudurlugune baş vur. Senın eksıgın var raporunda yapılan işlemler de . yarın obur gun eksık evrak dan dolayı ÖTV yi bile isterlerse şaşırma.

egemmm

Benimde sağ elimde problem var ve aparatsız otomatik vites kullanır raporu ve ehliyeti verildi. Niye sağ elinde problem olan herkesi "Git başvur, uygun aparat verilsin " diyorsunuz?

Engelli durumu herkesin özelinde, sağlık raporu ve ehliyet kodları da herkesin özelinde. Sağ elinde problem olan bir kişiye aparat takman lazım diyemezsiniz. Çünkü benim problemim kolumu kullanma değil.
Sıklıkla ve bazı hareketleri yapamama.
Yani manuel viteste sağ ve sol arkaya alma gibi hareketleri yapamadığım gibi, 1 saatten fazla vites değiştirdiğimde kolum ağrıyor ve araç kullanamıyorum. Bu raporlarım da var ve Sağlık Kurulu senin otomatik vites kullanman uygun dedi ve bende böyle araç kullanıyorum zaten.

Benim herkesten ricam, genel görüşlerle insanları yönlendirmeyin. Yasa sol bacak otomatik vites sayarım diyor ve benim sağ kolumda problem var, sana saymam diyor. Bizde ayrımcılık yapıyorsunuz, yapamazsınız diyoruz!

merhaba benim de bir sorum olacak heyet raporunda sadece otomatik vitesli araç kullanabilir yazıyorsa ötv' den muaf oluyor muyum ?

narinçiçek

Ehliyetinizinde buna uygun kodları içermesi gerekiyor. Sol ayak sanırım yasa da, onun dışındaki uzuvlarda da muafiyet var ama Özelge alıp, ehliyetinizle birlikte yinede vergi dairesinin görüşünü almanızı öneririm.
Genel bir yasa olmadığı için her vergi dairesi farklı kararlar veriyor. Özelge ile bu işi çözüyoruz.

merhaba.bende ötv'siz ve tertibatsız araç aldım yeni.mtv vergisinden muafım

Bahar.m

Otomatik vites tertibatsız mı sayıldı? Engellilik durumunuz nedir? Ve Hangi vergi dairesi acaba?

Üst Alt