Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Testis kanseri ile askerlik muafiyeti ve e-Devlet başvuru!?

prowell

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

24 yaşındayım, 2019 yazında yakalandığım testis kanseri neticesinde sağ testisim ameliyatla alındı ve ardından iki kür kemoterapi alarak tedavi oldum. İncelediğim üzere TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği doğrultusunda askerlikten muaf olma hakkım var ve ayrıca engel raporu da alabiliyormuşum. (Hastalık sonrasındaki ilk 5 yıllık remisyon süreci için %60, sonrası için de süresiz %40 engel oranından bahsedilmiş hep bu hususta. Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.) Halihazırda ise elimde bir engel raporu yok.

Üniversiteyi bitirdiğim ve artık bu sene sonunda tecilim sona ereceği için öncelikle askerlik muafiyeti işlemlerini başlatmak istedim. Forumda bu hususta verilen bilgileri önemli ölçüde okumaya çalıştım. Aile hekimine sevk edilmek için süreci E-Devlet'teki Askerlik Yoklama Başvurusu kısmından yapabilmek de mümkünmüş, o sayfada kendi okul/meslek/sağlık vs. durumlarıma ilişkin bilgileri verdiğim uzunca formlar dolduruluyormuş ve sonrasında aile hekimine sevk ediliyormuşum. Ancak bu bilgileri vermeden önce sayfada öncelikle şu soru soruluyor:

xs1NPj.png

Sayfadaki ilk soru cümlesi bu şekilde "veya" ifadesiyle yazıldığı için, haliyle ben de askerliğe engel bir sağlık sorunum bulunduğundan Evet'i işaretliyorum. Ancak eğer bu cevabı verirsem sonraki aşamalarda çıkması gereken bilgi formları iptal oluyor, neticede Aile Hekimliğine sevk için bir yazı da karşıma çıkmıyor, sanki otomatik olarak elimde bir rapor varmış ve o rapora ilişkin Milli Savunma Bakanlığı değerlendirilmesi yapılacakmış gibi bir sayfa çıkıyor önüme:

VD8fic.png

UAGtvk.png

Şimdi anladığım kadarıyla benim bu süreci ilk başta bahsettiğim esas prosedüre göre yürütebilmem için başvuruyu güncelleyip bu sefer ilk aşamada sorulan soruya Hayır cevabını vermem gerekecek ki sonrasında karşıma çıkan bilgi formlarını doldurayım ve Aile Hekimine sevk olayım. Ki eğer böyleyse o zaman sayfada ilk sorulan soru da anlamsız bir hale geliyor ama yapacak bir şey yok tabii. Fakat kafama takılan sorular ise esasen şunlar:

1) Eğer mevcut bir Erişkin Engellilik Sağlık Kurulu raporum varsa ve bu rapor vasıtasıyla muafiyet prosedürünü de yürütebileceksem, öyleyse doğrudan bu raporu alsam ve bu rapor doğrultusunda muafiyet işlemlerimi yürütsem daha akılcı olur mu? Çeşitli internet sitelerinde Engel raporu ve Muafiyet işlerinin birbirinden bağımsız süreçler olduğunu ve birbirlerini etkilemeyeceğini, ikisi için de ayrı ayrı süreç yürütüp ayrı ayrı heyetlere girmem gerektiğini okumuştum, ancak anladığım kadarıyla bu öyle olmayabiliyor. Sizce bu süreci mi yürütmeliyim?

2) İlk soruya karşı bir dipnot olarak, şu an engel raporu aldığım takdirde, 5 yıllık kanser remisyon sürecinin 2. yılında olduğumdan dolayı bu remisyon süresinin bitimine dek süreli bir rapor (%60 oranında) olacak sanırım bu. O sürenin bitiminde ise bu sefer süresiz %40 raporu alabileceğim söyleniyor. Şu an ben süreli engel raporunu alıp Askerlik başvurusunda doğrudan bu raporu sunsam, askerlik muafiyetinin de bu 3 yıl boyunca geçerli olacağı, sonrasında alacağım yeni engel raporuyla yeniden muafiyet için başvurmam gerektiğini söyleyebilirler mi?

Bu konulara dair bilgisi olan ve yardımı dokunabilecek pek fazla tanıdığım yok, dolayısıyla sizlerin tecrübesinden faydalanmak isterim. Askerlik muafiyeti ve engel raporuna ilişkin bu konularda tavsiyelerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum. Herkese sağlıklı günler dilerim...

Askere gitmek icin sureniz var ise engelli raporunu almanizi oneririm. Ben pazartesi basvurdum carsamba kurula girdim cumartesi e-devlete dustu rapor. Ben engelli raporu almadan once askerlikten muaf olmustum. Testis kanseri engelli raporu olsun olmasin muaf tutuluyor askerlikten. Sonuc olarak ister engelli raporu al askerlikten muaf ol ister almadan muaf ol. Bir sey degismez... Nasil isine gelirse 😀

Ama ben olsam ne hastaligimdan bahsederdim ne engelli raporumdan. Gider askerligi yapar gelirdim. Herkes soruyor askerligini nerde yaptin diye. Bu soruya cevap verememektense gidip yapmayi secerdim simdiki aklimla. Bu da isin fakli bir boyutu. Size kalmis artik

Yanıtınız için teşekkür ederim. :) Engel raporu konusunda en büyük problem MHRS üzerinden bir hastanenin sağlık kurulu randevusunu ayarlayabilmek gibi gözüküyor. Bölgemdeki hastanelerin randevu sayfalarına MHRS'den tek tek baktım ancak ne yazık ki hiçbir boşluk yok. Siz de MHRS üzerinden mi başvurdunuz yoksa hastaneye gidip ilgili birimden randevu kovalamak mı gerekli acaba? Kısa vade içerisinde bir randevu ayarlayabilirsem öncelikle bu metot üzerinden ilerleyeceğim gibi duruyor. Saygılar...

Randevu almadim. İlgili birime gittim pazartesi gunu 2 adet fotograf ve kimlik fotokopisiyle gel dediler. Pazartesi kayit yaptim ve poliklinikleri gezdim. Hastanelerde belli bir uygulama yok. Ankara onkoloji hastanesinde bu sekilde. Sehir hastanesi 1 ay sonraya gun veriyordu.

prowell
Merhaba sorununuzu çözüme ulaştırabildiniz mi acaba? Şu anda bende aynı durumdayım ve nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum beni aydınlatabilir misiniz ?

Merhaba, aynı durumdayız. Sorun çözüme ulaştı mı?

Üst Alt