Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Teyzem için bakım aylığı alıp bakıcı tutmak istiyoruz. Ne yapmalıyız?

ayaz3535

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar arkadaslar...epeyce arastirdim ancak tam olarak sorunuma uygun bir icerik bulamadim veya gozumden kacti...

konuya girersem, uzun zamandir felcli olan ve artik ihtiyaclarini da karsilamayacak durumda olan bir teyzem var... kocasindan kalan bir maasi var, 950 civari..evde sadece kendisi yasamakta, kocasi veya cocuklari da yok...gecen senelerde bakanliktan gelen heyet maas baglanabilecegi ancak evde 24 saat kalacak bir akrabasi olmasi gerektigini sart koymuslar, ancak akrabalar oldugu halde 24 saat kalacak bir akraba yok...benim arastirdigima gore gelir durumu da onem tasimakta...

sorum su nasil bir yol izleyebiliriz, acilen teyzeme bir bakici tutabilmek icin gerekli olan bu ucreti alabilmek icin...bu konuda fikirkerinize gercekten ihtiyac duyulmakta, zira teyzemle ilgilenen 1, 2 akrabasi da yasli ve haliyle iyi bakamamaktalar...bu ucreti alip adam akili bir bakici tutmak istiyoruz...

Evde bakım aylığı alabilmesi için gerekli kriterlerden birisi hanede yaşayanların gelirin istenilen miktarı aşmaması gerekmekte.
Bu da 2014 yılı kişi başına düşen ilk altı ay için 510,45 TL - ikinci altı ay için de 540,47 TL.
Teyzeni tek başına yaşadığı ve 950 TL civarında geliri olduğu için maaş bağlanmaz. Gelen yetkili size şöyle demiş olabilir mi? Maaşı ve geliri olmayan bir akrabayı aynı hanede yaşıyor gösterirseniz, gerekli kriteri sağlamış olursunuz. Maaş bağlanır ve o maaşla teyzenize bir bakıcı tutabilirsiniz.

Cevabınız için çok teşekürler erdal bey...dediğinizi demişler mi dememişler mi bilmiyorum ancak bu maaş gerçekten bağlanmalı, teyzemin zaten 950 liralık geliri ancak kendisini yeter, bu parayla bakıcı tutulmaz...benim size ve sitenin diğer müdavimlerine sorularım şöyle olacak:1)24 saat teyzemle kalabilecek bir akrabamız yok ancak belki bir ihtimal günde 8 saat (daha önce bu konuda yanlış hatırlamıyorsam, bakıma muhtaç olan kişiye gidip-gelecek uzaklıkta ve günde 8 saat ona bakmak kaydıyla bir akraba farklı adreste olabilir gibi bir madde var) onla ilgilenmeyi tahaaüt eden ve geliri olmayan bir akraba bulursak bu kabul edilir mi, ve bu durumda bu kişi ikemetgahını teyzemin adresine getirmek durumunda mı, yani gelir durumunu tuturmaması için ilaki taşınmak durumunda mı2) Farzedelim ki bu bakım aylığını yukarıda izah ettiğim yol ile edindik, sürekli teyzeme bakacağını tahaaüt eden kişi değil de ( Çünkü o da yaşlı, hasta veya işi çıkabilir vb)onun yerine başka *akrabalık bağı olmayan birini tutarsak bu sorun edilir mi..Aslında özetle ben, bu durumda ve şartları böyle olan teyzeme bu bakım aylığının nasıl bağlanacağının beyin fırtanasını istiyorum sizden..yani açıkçası böyle böyle yaparsınız olur, diye yorumlarınızı bekliyorum*

1)24 saat teyzemle kalabilecek bir akrabamız yok ancak belki bir ihtimal günde 8 saat (daha önce bu konuda yanlış hatırlamıyorsam, bakıma muhtaç olan kişiye gidip-gelecek uzaklıkta ve günde 8 saat ona bakmak kaydıyla bir akraba farklı adreste olabilir gibi bir madde var)
1) Cevap: Bu söylediğiniz bakıcı için geçerlidir diye biliyorum.
2) Cevap: Bakıcı dilediğiniz birini tutabilirsiniz. Bakım aylığını bildirdiğiniz kişinin banka hesabına yatırırlar diye biliyorum.
Asıl önemli olan 950 TL maaşı iki kişiye bölerek maaş almaya hak kazandırmak. Bunu da maaşı olmayan bir akrabayı aynı hanede yaşıyor olarak nüfus müdürlüğünde kayıt altına aldırmak gerekli.
Bir de raporun da %50 ve üzeri ağır özürlü Sürekli ibaresi olmalı. Ve de Birinin bakımına muhtaçtır yazmalı.

Üst Alt