Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Tez yoruluyorum, bayır çıkınca nefes nefese kalıyorum!?
İş görürken tez yoruluyorum; bayır falan çıkınca nefesim kesiliyor.; keyfim yok hiç çok acayip bir keyifsizlik var arada düzelir gibi oldamda sonra aynı(psikiyatrik huzursuzluk felan değil keyifsizlik var).Arkadaşlar baharda ateşli hastalık geçirdim ondan beri pek düzenim yok açıkçası. Psikiyatrik ilaç kullanımlarından dolayı Karaciğerden şüphelendim dahiliye gözüktüm bir şey çıkmadı. Astım vardı ama ilacını kullanmazdım ama bu kadar zorlamazdı. Şimdi de kardiyolojiye gözüktüm; ekg ulstrason bakımı normal çıktı efor testi oldum bugün tamamlayamadım testi 6 dakika 30 saniyede nefesim kesildi zorlayacaktım ama baktım devam edemedim yanımdaki görevli yaşına göre(32) 10 dakika koşman gerekti dedi. Çarpıntı(nexivol) ilacını unutunca kötü oluyordum ondan dolayı kalpten şüpheleniyordum ama kalitede bit şey çıkmazsa göğüse gözükeceğim.
Sizce neden olabilir o geçirdiğim ateşli hastalıkla ilişkili olabilir mi?
Yazını kopyalayıp chatCPT ye yapıştırdım. Ve şu cevabı verdi:
Belirttiğiniz durum, oldukça karmaşık ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gereken bir sağlık sorunu gibi görünüyor. Nefes darlığı, yorgunluk, keyifsizlik ve efor testindeki zorlanma gibi belirtiler, birden fazla sistemik veya spesifik sağlık sorununun işareti olabilir. Ateşli hastalıkla ilişkilendirmeniz de göz ardı edilmemeli, çünkü enfeksiyonlar bazen kalıcı veya geçici etkiler bırakabilir. Durumu daha iyi anlamak için bazı ihtimalleri gözden geçirelim:
1. Ateşli Hastalığın Ardından Gelişen Sorunlar
Miyokardit (Kalp kası iltihabı): Bazı viral enfeksiyonlar, kalp kasında iltihaplanmaya yol açabilir. Bu durum EKG veya efor testiyle her zaman tespit edilemeyebilir. Kardiyak MRI veya kan testlerinde (troponin, CRP, BNP) belirginleşebilir.
Post-viral yorgunluk sendromu: Ağır enfeksiyonlardan sonra uzun süreli halsizlik, nefes darlığı ve yorgunluk görülebilir.
Akciğer komplikasyonları: Ateşli hastalık sonrası, akciğerlerde kalıcı etkiler (örneğin, pulmoner fibrozis ya da bronşiolit obliterans) gelişebilir.
2. Astım ve Solunum Yollarıyla İlgili Sorunlar
Kontrolsüz astım: Astımınızı tedavi etmezseniz, semptomlar giderek kötüleşebilir. Efor sırasında nefes kesilmesi, astım atağına işaret edebilir.
Alerjik reaksiyonlar veya çevresel faktörler: Bahar döneminde geçirilen enfeksiyonlar, alerjilere duyarlılığı artırabilir ve astım semptomlarını kötüleştirebilir.
Akciğer fonksiyon testleri (spirometri) ve alerji testleri ile bu durumlar araştırılabilir.
3. Kardiyovasküler Sistem Sorunları
Efor kapasitesinin düşük olması: Bu durum dolaşım sisteminizin yeterince oksijen sağlayamamasıyla ilgili olabilir. Ekokardiyografi dışında kardiyak stres testleri, ileri düzey efor testleri veya holter monitörizasyon yapılabilir.
Nexivol (beta bloker): İlacınızın yan etkileri arasında yorgunluk ve efor kapasitesinde azalma bulunur. İlacı düzensiz kullanmanız belirtilerinizi kötüleştirebilir.
4. Diğer Nedenler
Anemi: Halsizlik ve nefes darlığının yaygın bir sebebidir. Kan değerleriniz (hemoglobin, demir, ferritin) kontrol edilmelidir.
Metabolik sorunlar: Tiroid bezi problemleri, vitamin eksiklikleri (örneğin, D vitamini veya B12) ya da elektrolit dengesizlikleri bu tür şikayetlere neden olabilir.
Psikosomatik belirtiler: Keyifsizlik gibi belirtiler psikolojik bir bileşen taşıyabilir, ancak öncelikle fiziksel nedenler dışlanmalıdır.
Öneriler:
Göğüs hastalıkları uzmanına başvurun: Akciğer kapasiteniz ve solunum yollarınızın durumu detaylı olarak incelenmeli.
İleri düzey testler isteyin: Özellikle kalp ve akciğer için detaylı görüntüleme (örneğin, BT veya MRI).
Kan testlerini tekrarlayın: Enfeksiyon sonrası kalıcı etkileri değerlendirmek için kan testleriniz (CRP, sedimantasyon, tam kan sayımı, ferritin, troponin) yeniden yapılabilir.
Astımınızı ihmal etmeyin: İlaçlarınızı düzenli olarak kullanmayı deneyin ve doktorunuzla kontrolünüzü sağlayın.
Bu şikayetlerinizi ciddiye alıp düzenli bir şekilde takip etmeniz önemli. Eğer şikayetlerinizde ani bir kötüleşme olursa, zaman kaybetmeden acil bir sağlık kuruluşuna başvurun.
covid geçirmiş olabilirsiniz .covid bazen bu tür etkiler bırakabiliyor.çarpıntı ilacını kesmeyin bence.kendi kafanıza göre ilaç bırakıp almak tehlikelidir.doktorunuzl görüşün
Ateşli hastalık geçirince doktora gittiniz mi? Fiziksel engeliyseniz yokuş çıkarken yorulursunuz astım nefes darlığı yapar. Derin nefes egzersizi yapın. Önceden varsa rahatsızlıgınız ilerlemiş olabilir. Günlük hayatın getirdiği sıkıntılarda keyifsiz yapar.. Keyif aldıgınız aktiviteleri yapın. Keyifsiz olmak bir süre bişey yapmaz insana çogu insan keyifsiz maalesef geçmiş olsun