Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ticari araç mı, karavan mı, otomobil mi?

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Selamlar,

Hobi olarak açtığım ve elimden geldiğince bilgi paylaştığım Engelli aracı ve Çekme Karavanlar ile ilgili aşağıdaki başlıkta paylaşımlar yapıyorduk.

https://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/207238-engelli-araci-ve-cekme-karavan-5.html

Şimdi ise konu bambaşka bir hale dönüştü :)

Gerek fiyatı, gerekse 5 yıldan genç araç tercih edildiğinde M1 Karavan sınıfına dönüştürüldüğünde %160'a kadar çıkan ÖTV oranı sebebiyle Motokaravanlar günümüzde hem biz yani engelliler hem de engelli olmayan kişiler için tercih sebebi olmaktan çıkıyordu.

Bu noktada Restar A.Ş. isimli firma Fiat ile anlaşarak bildiğiniz Doblo araçlarını farika çıkış alıp, üzerine alko-ven diye tabir edilen yapma kasa ekleyerek daha trafiğe çıkmadan M1 yani Karavan sınıfına alıp satıyor.

İç hacmi ile ortalama 5 metre olan karavan, yeterli bir hacmi sağlıyor. Aracın arka ve kasası karavana dönüştürülmüş, Büyük ticari değil de küçük ticari olduğundan SUV araç boyutlarına her yere girebiliyor ve şehir içinde kullanılabiliyor.

Motor hacmi de 1.6 Dizel motor olduğu için fiyatı makul kalıyor ve MTV, Kasko ve Sigorta'da da çok uçuk fiyatlamalar çıkmıyor.

Ve gelelim engelliler için asıl bombaya:

Yaptığım araştırmalar sonucunda ve Firma yetkilileri ile görüştüğüm kadarıyla, normalde Doblo araç sınıfı hafif ticari modellerde güncel ÖTV oranı %4 iken, M1 sınıfı yani otomobil sınıfına dönüştürüp karavan yaptığınızda motor silindir hacmine göre, %50 ÖTV'ye giriyor ve bu şekilde fiyatlandırılıyor.

Yani, normal bir vatandaş olarak bu otomobil sınıfındaki aracı almak istediğinizde %50 ÖTV üzerinden belirttikleri liste fiyatları ödeniyor.

Ancak %90 üzeri engelli adına ya da engelli ehliyetinizle özel tertibatlı olarak almak isterseniz %50 ÖTV den muaf olup, full donanımlı elite aracı (247.000 TL limitten hesaplanmıştır) 165.000 TL'ye alabilirsiniz. Bu 0 motokaravan araçlarda bulunması hayal olan bir fiyattır. Çünkü dediğim gibi yüksek ÖTV oranı sebebiyle hiçbir üretici 0 olarak boş kamyoneti alıp, karavana dönüştürmüyor. 5 yaşın üzerinde araçlarda da araç hariç yine 100-150.000 TL'nin altına böyle donanımlı bir karavanı yaptıramıyorsunuz...

Yani tam donanımlı yaş kış kullanılabilecek 3 kişilik 0 bir motokaravanı 165.000 TL ye alıp, 3 yıl 150.000 km Fiat garanti ile istediğiniz gibi kullanabilir, tatillerinizi geçirebilirsiniz.

Biliyorsunuz ben herhangi bir firma temsilcisi değilim, ama şu ÖTV avantajı ile Karavan düşünen engelli arkadaşlar için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum ve bu yüzden paylaşıyorum:

Donanım ve Fiyat Listesi | Hotomobil

Benim için tek negatif tarafı şuan için otomatik vites seçeneğinin olmaması ama 2021 itibariyle otomatik seçeneğinin geleceği bilgisini de aldım. :)

Ve son olarak 3 koltukta emniyet kemeri olması sebebiyle bu araçta 3 kişi seyahat edebiliyor. Yatmak için değilde yolcu taşımak için(Ya da çeki demiri takıp ek çekme karavan ile ek yatma kapasitesi) yaratmak istediğimizde firma ile görüşüp, koltuk bölümlerine emniyet kemer bağlantısı ekletip ruhsata 5-6 kişi kaydedilebilir. Hatta 1 koltuğa isofix bağlantıları ekletilip bebek taşıması da mümkün olabilir diye düşünüyorum:

hotomobil-12.png

hotomobil-8.png

hotomobil-5.png

hotomobil-3.png

hotomobil-34.png

IMG_3896.jpg

hotomobil-38.png

hotomobil-24.png

hotomobil-27.png

hotomobil-29.png

hotomobil-30.png

hotomobil-33.png

Elinize sağlık üstad, ben de düşünüyorum ama emekliliği bekliyorum. Ancak o zaman hakkını vererek gezebiliriz.

Bu araç herhangi bir showroom da mevcut mu? Görme şansımız var mıdır?

Güzel görünüyor. Alabilecek arkadaşlara hayırlı olsun.

Ama bana göre çok pahalı ve gereksiz bir şekilde aşırı konforlu. Bu kadar fazla konforlu karavanları sevmiyorum. Tabii, tercih meselesi. Bazı kişiler ise konforsuz yapamıyorlar.

Ben bir tane 2. el ve otomobil ruhsatlı ve 2+1 Vw Transporter minibüs buldum ve onu karavan yapacağım.

Karavan derken, araca çay takımlarımı, birkaç kap-kacak, küçük tüp ve tekli ocağımı, bir divan, sünger yatağım, uyku tulumum, birkaç yastık-battaniye-yorgan, birkaç parça yazlık ve kışlık günlük kullanmak için eşofmanlarımı, gömleklerimi, mont, bermuda şortlarımı hazırladım. Tabii, olta takımlarım, dürbünüm, teleskobum... gibi eşyalarımı da hazırladım. Geceleri gökyüzü gözlerim yaparım hep.

(Çoğunlukla yaz-kış eşofmanlar ile giderim her yere. Son yıllarda hiç elbise-ayakkabı satın almadım. Kışın hep eşofmanlar ve yazın da bermuda uzun şortlarımla ile geçiyor hayatım. Hem elbise-ayakkabı masrafım olmuyor hem de giyinip soyunma derdi olmuyor. Çok kolaylık oluyor).

Bu şekilde belki tam karavan olmuyor ama zaten önemli olan gece rahatlıkla içinde güvenle yatabileceğiniz yatağınızın olması. Doğada ya da şehir içlerinde bu sizi konaklama-otel-Hostel-kamp yeri gibi masraflardan kurtarıyor. Gezmenin en büyük masrafı konaklama masrafıdır. Bir divan ve rahat bir yatak bu sorunu kökten hallediyor ve buraya harcayacağınız parayı başka şeylere harcıyorsunuz.

Bu nedenle, benim için öyle büyük paralar harcayıp, lüks ev konfounda bir karavan olması hiç gerekmiyor.

Uzun bir minivan, bir yatak, bir vebasto ile her yer benim.

Kontrollerde falan hiç sorun olmuyor. Çünkü araç özel otomobil statüsünde olduğu için bu kadarcık eşyaya bakmıyorlar bile. Önemli olan koltuk sayısı ve o anda içinde kaç kişinin olduğuna bakıyorlar.

(Yani, aracınız diyelim ki 3+1 ama 6 kişi yolcu varsa bu ceza demektir. Polis-jandarma buna bakıyor. Tabii, ehliyet-ruhsata da ama divan diye ceza kesmiyorlar).

Eğer öyle olsaydı, otomobillerine piknik sepetini, yatağını-yorganını, tüpünü koyup denize ya da pikniğe gidenlerin hepsine ceza kesmeleri gerekir zaten.

Bu yatak aracınıza sabit olmadıktan sonra hiç bir şey olmuyor.

Zaten bu şekilde kullanan yüzlerce yeni karavancı var artık.

Ha... Parası çok olan ve KONFOR İSTEYEN herkes böyle yeni veya tam teşeküllü karavan alabilir elbette. Kimse bir şey diyemez.

Ben konfordan olabildiği kadar uzak durmaya çalışıyorum. Çünkü konforun fazlası esaret demek bana göre.

Güzel görünüyor 2021 yılında otomatik vites seçeneği gelirse almayı düşünürüm :)

kenai

Rica ederim. Ben böyle paylaşıyorum, işe yarıyorsa ne mutlu...

hsancay

Kendi shoowroomları varmış. Web sitesinde adresleri var.

Hotomobil

Alpaslan35

Yazınıza katılmıyorum. Öncelikle kavramlar farklıdır. Karavan dediğinizde, yatma yeri, mutfağı, Banyosu olan araçlardır. Karavan'ın tanımı budur. Bu özellikler konfor değil, ev dıışndaki ortamda yaşamak için gereklidir. Bazı karavanlar yer sebebiyle Tuvalat/Banyoyu dışarı alabilir. Hatta mutfağı bile dışarı alabilir. Ama bu özellikler hep olur.

Gelelim sizin durumunuza...
Bahsettiğiniz şeyler "Camper" tanımlaması altında olan şeylerdir. Yani karavan değilde, doğada piknik yapıp çok kısa kalmalar gerçekleştirecek kişiler, sadece yatakları olan ve genelde tavanları alcak olan mevcut minibüs/midibüs araçları tercih ederler. Bunların büyük bir çoğunluğu sizinde belirttiğiniz gibi Korsan Camper olarak geçer. Araçlarda koltuklar yatar ve sadece bir yatak vardır. Pencelere perde çekilir ve yatılır, hepsi bu.
Ama bunu dediğim gibi sıcak havalarda ve çok kısa kalmalarda yapabilirsiniz. Ayrıca tuvalet çoğunda dışarıda bile olmadığı için ya benzinlikleri ya da kamp alanlarındaki tuvaletleri kullanırsınız.

Bana göre de bu olay gereksiz geliyor. Çünkü aracı sadece yatmak için kullanacaksam böyle kaldır/yatır ile uğraşmak ve araçta devamlı yatak bulundurmak yerine pratik bir çadır alıp kalabilirim. Su alma ya da daha güvenlikli birşey istersem en fazla 5.000 TL ye araç üstü çadır alıp 4 kişi istediğim gibi kalabilirim. Hem bu sayede kalabalık gidersem aracın içini de kullanabilirim.

Konfor dediğinizde akla ayrı odası olan, jakuzisi olan, ne bileyim eğlence sistmi olan kumanda ile hareket eden karavanlar aklıma geliyor. Bunlar lüks değil. Ortalama 200.000 TL ye sahip olabileceğiniz şeylerdir. (Elbette 2. el)

Konu sadece para ise dediğim gibi 150 TL lik bir yer çadırı ile hatta kamp alanına gidecekseniz çadırınızı da oradan alarak dediğiniz gibi sadece ısıtıcı ile bu işi halledebilirsiniz.

fevzieryilmaz

2021 de Doblo'da kasa değişecekmiş. Ve emisyon sınıfında sanırım 6b ye gecekmiş ve otomatik vites eklenecekmiş. Firma fabrika otomatik vites ürettiği an bizde alır direk yaparız diyor. Bakalım bekleyip görelim...

Bu arada 3 kişilik taşımayı 4-5'e çıkarma malesef olmuyormuş. Yani arkası olmadığı için sadece 3 kişilik bir araç ve karavan olarak kullanabiliyoruz. Bu durumda 4-5 kişi için Crawler'ın Pickup araçlarına yaptığı arka kasa daha mantıklı olacak. Ama pickup araçların ÖTV'si düşük olduğu için ve engelliler olarak bizlere avantajı çok olmayacağı için fiyatı yüksek kalıyor :(

Ben de sizin bazı (!) dediklerinize katılmıyorum.

Çünkü... 100.000, 200.000, 300.000 gibi büyük paralar harcamaya asla gerek yok. (Parası çok olan harcar tabii ki ama mesela bu sitedeki engelli arkadaşlarımızdan kaç tanesi böyle yüksek bir parayı bulabilir ki?).

Karavan demek YATMA+ISINMA+YEMEK sorununu halletmekten ibarettir. Karavancılıkta EN ÖNEMLİ olan bu 3 ihtiyacın karşılanmasıdır ve küçük bir minivan ile bunu çok kolay kaç kere hallettim. Tuvalet olarak artık portatif tuvaletler kullanılıyor. Bunu da çok çok mecbur kaldığında kullanıyorsun. Çoğu zaman her yerde tuvalet bulabiliyorsun. Banyo olayı da çok kolay. Kışın kaplıcalarda, Yazın ise denizde, gölde, ırmakta her yerde rahatlıkla hallediyorum.

İnsan istedikten sonra küçük bir camper ile bir villa konforunu yaşayabilir. ÖNEMLİ OLAN karavancılık ruhunu içselletirebilmektir.

(Benim yıllarım karavancılıkla geçti. Bu anlattığın şeyleri ve çok daha fazlasını zaten tecrübe ede ede ezberledim.

Ben bunları zaten çok iyi biliyorum.

Mesela... (Kışın bir Vebasto ile -5 derecede bile kamp yaptım eski aracımla ve evden daha sıcak oluyor).

Tekrar ediyorum; YATAK+ISINMA+YEMEK=KARAVAN demektir.

En önemli olan bu 3 ihtiyacın halledilmesi kafidir.

Gerisi gereksiz konfordur.

Çok konfor esaret demektir. Bu kadar konfora düşkün olanlar zaten hiç karavan falan almasınlar. Çünkü konfora düşkün olanlar en iyi lüks karavanda bile rahat edemezler.

Biz böyle konfor düşkünlerini zaten karavancı saymayız karavan aleminde.

Sana bir örnek vereyim:

Son yıllarda uzun zamandır gerçek karavancılar olarak bu işe heves edip de 70.000 ile 150.000 arası para harcayıp karavan yaptıranlar en fazla birkaç hafta ya da en iyi birkaç ayda yapamayacaklarını görüp hemen karavanlarını satışa çıkartıyorlar. Bu iş öyle heves etmekle olmuyor. Bu tarz yaşamı içselleştirmekten geçiyor.

Karavancılık konformistlere göre değildir. En konforlu karavanlar bile böyle kişilere yetersiz gelir. İşte biz bu nedenle böylelerine Gerçek karavancı demiyoruz. Bunlar sadece bir heves edip, sonra çabucak vazgeçiyorlar).

Elbette isteyen, heves eden herkes alabilir. Herkesin parası kendinedir. Buna karışamayız elbette.

Alpaslan35

Herkesin kendine göre parası ve bütçesi vardır. Kimisi için 200.000 TL verilebilecek bir para iken, kimi arkadaşımız için 5.000 TL fazladır. Bu konular görecelidir, zaten yazımda bu konuya girmedim.

Bu kadar karavan ve karavancı size göre gereksizdir. Bana tuhaf geldi yazınız dediğim gibi katılmıyorum. Konfor diye tabir ettiğiniz şeyler yaşamaktır. Sizin anlaşınızı dediğim gibi 150 TL lik çadırda da ben yaşarım. Hatta cevap vermemişsiniz ama yukarıda örneğini verdim önemli olan yaşamaksa Türkiye'de birçok kamp alanında günlük çadır parasını vererek sadece kişisel eşyalarımı götürüp kalabilirim. Arabaya yatak atmaya/kaldırmaya gerekyok.

Hatta 80-90.000 TL ye en ucuz arabalar varken, neden 247.000 TL limit var değil mi? Hepimiz 80.000 TL arabaları alalım, diğerleri gereksizdir!

Biraz daha ileri gideyim. Niye 3+1 ve 2+1 evler yapıyorlar? 1+1 ev yeterlidir! Gerisi gereksiz konfordur, gereksizdir!

Yıllar sair tecrübenizi geçmiş konularda da yazmıştınız, biliyorum. Ama kavramları karıştırıp kişilerin hayallerine gereksiz demenizi anlamıyorum ve katılmıyorum, başka da sözüm yok :)

Selamlar,

Bu konuda Hotomobil ile ilgili birkaç güncel haber paylaşayım ilgilenen arkadaşlar varsa:

*Hotomobil adı verilen Türkiye'nin ilk ve tek 0 - Garantili motokaravanı ÖTV'siz araç alabilen arkadaşlara %50 ÖTV avantajı ile full modeli 165.000 TL'ye alınabiliyor.

*Otomatik vitesli versiyonu yeni Fiat Doblo yeni motoru ve yeni modeli ile 2021 de gelecekmiş.

*Yasal prosedürler gereği ve en önemlisi can&mal güvenliği için araç sadece 3 kişiye uygun. Yolcu 2 kişinin illaki önde oturmasına gerek yokmuş ama araçta en fazla 3 kişi olmalıymış. (Elbette emniyet kemeri için önde oturması tavsiye ediliyor.)

*Arkaya çeki demiri ile romörk eklenip, motorsiklet, tekne, teardrop ufak karavan da çekebiliyorsunuz.

*3 Yıl resmi Fiat garantisinde + Garanti ile uzatabiliyorsunuz ve sıfır araç olduğu için kampanyalı kredi kullanabiliyorsunuz.

*Engelli sandalyesi için karavan girişine platform yapılabiliyormuş.

*Bebeği olan engelli arkadaşlar için bir sevindirici haberde yan 2 li yolcu koltuklarında isofix bağlantısı varmış.

Samimi olmak gerekirse 3 kişilik olmasa gerçekten çok güzel bir araç olurdu... Otomatik vites gelirse ve fiyatlar bu şekilde olursa bence kesinlikle düşünülebilir.

Çünkü emsal 5 kişilik Doblo ÖTV'siz 110.000 TL ye satılıyor. 3 kişilik bu donanmlarda ithal/kaliteli bir çekme karavan çekmek isterseniz yaklaşık 75.000 TL ve 5.000 TL de çeki demiri işlemleri ile toplamda 190.000 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Ancak bu şekilde maliyet olarak yaklaşık 25.000 TL avantajınız oluyor...

merhaba StratoS

yakın zamanda oluşan bir karavan merakım var
ancak zamanında bırak diğer otomobilleri diğer binek araçların bile özelliklerine çok dikkat etmiyordum, bütçeme uygun bir şey olması yeterli idi, genellikle tofaş ürünü araçlar kullandım, epey bir süredir araç ta kullandığım pek söylenemez, belki pratik yapmaya(kolayca park etmek, rampada durup kalkmak, sıkışık trafikte slalom yapmak gibi) bile ihtiyacım olabilir.

bu bir yana istediğim önce kısa süreli, hafta sonları ve haftalık(bunu bir bahar ve yaz mevsimi için düşünüyorum) daha sonra da sürekli bir yaşam biçimi haline getirmek

2. el yüksek tavanlı, güneş panelli bir motokoravan almak istiyorum, ancak temel kriterler konusunda karşılaştırma yapmakta zorlanıyorum. bunun için bazı bilgiler edinmiş olmakla birlikte önerilerini bilmek isterim

doğanm

Selam,

Sadece hafta sonları için ve kısa tatiller için motokaravan almak senin için çok maliyetli olabilir. Bütçeni belirtmeişsin ama araç hariç min 100.000 TL ye yapılıyor motokaranlar. Aracı ile 2. el min 200.000 TL lerden başlıyor nispeten düzgün olan karavanlar. Opsiyonlarına göre 600.000 TL ye kadar bile çıkıyor...

Elbette düşünülmesi gereken sadece alım maliyeti değil. Motor hacimleri yüksek otomobil olarak değerlendirildikleri için trafik sigortası, kaskosu ve MTV'si çok yüksek oluyor bu araçların.

Bu yüzden kısa tatillerde çekme karavan istemiyorsan alım bedeli daha düşük olan ve yukarıda saydığım aldıktan sonraki maliyetleri daha düşük olan 8+1 oturma düzeninde otomobil olan(camper) bakabilirsin. Camperların tavanları ayakta durulamayacak kadar düşük oluyor ama açılabilir tavanı olupta satılanları da var. (Fiyatları nispeten yüksek olsa da)

Ya da ülkemizde yaygın olan durum, 8+1 oturma düzenine sahip(camper) otomobil olarak geçen araçları alabilir, içlerine katlanır yatak ve bagajlarına box ekleyip korsan camper olarak da kullanabilirsin. Bunun maliyeti sana çok daha az olur ve satın aldıktan sonra da araç maliyeti dışında ek maliyeti olmaz...

https://www.engelliler.biz/forum/alim-satim/207948-9-1-otomobil-araclarda-otv-muafiyeti-ve-tavsiyeler.html

CampBox Caravelle - Emeksan ® | Karavan ve Römork İmalat Sanayi | Çeki Demiri Servisi | Karavan ve Römork Yedek Parça

Birde istediğinz donanımları da söylersen daha iyi yardımcı olabilirim. (Örn: kendi kendine yetebilen birşey mi istersin, duş/tuvaleti olan mı, konforu yüksek tv, klima olan mı istersin, kışın da kullanırım yani 4 mevsim olsun mu dersin?)

https://www.sahibinden.com/ilan/vas...azir-full-donanim-motokaravan-761705406/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-karavan-motokaravan-viya-karavan-sport-paket-693534700/detay
StratoS

başlangıçta olabildiğince düşük bütçeyle ancak 1 yıl kadar kullandıktan sonra elimden çıkarıp daha fazla beklentilerime cevap verebilecek tam zamanlı kullanabileceğim(yüksek tavan, daha düşük km ve daha iyi donanımlı vb. nitelikler taşıyan) bir araç düşünüyorum

yukarıda verdiğim linkler küçük bir kredi ilavesi ile başlangıç için bütçeme uygun olabilecek örnek araçlar(hafta sonu-haftalık peryotlu kısa süreli kullanmak için)

sözünü ettiğin fiyat aralığına erişebileceğimi çok sanmıyorum bu yüzden her iki türlü seçimde de konfordan biraz fedakarlık edip makul fiyatlar üzerinden değerlendirme yapmayı istiyorum.

Bir de karavan satışlarının yazın yüksek fiyatla ve az seçenekli, kışın daha düşük fiyatta ve daha çok seçenekli olduğu görüşü hakkında ne düşünüyorsun

Motokaravanlarda her ne kadar tercihler ön planda olsa da olmazsa olmaz asgari teknik ve diğer özellikleri sıralarsan bir değerlendirme kriterimiz(check list) bu tür bir düşüncesi olannlara katkısı olur diye düşünüyorum

şimdiden teşekkürler

doğanm

Verdiğin linklerde dikkat ettin mi bilmiyorum:

1-75.000 TL Mercedes olan, ruhsata bakmak lazım. Kaç kişi tecilli vb. Yani herhangi bir bilgi vermemiş. Bu kadar ucuz olması eneterasan. Belki korsan bile olabilir. :)

Eğer gerçekten karavansa, ruhsatı uygunsa, Araç ile satılık olması ciddi bir fiyat avantajı. Ama motoru sıfırlanmış ve nasıl yenilendi bilmiyorum. Araç 15 yaşında... Yani 75 e aldım diye düşünme. Bana göre bir 25 daha koy, 100 gibi düşün min.

Askılı WC nedir bilmiyorum ama kulalnacaksan onun içnide masrafın olacak.

2-80.000 TL Viya Karavan sadece karavan yapma fiyatı. Yani araç fiyatı bunun içinde yok. Yatak ve proje fiyatıda yokmuş, genelde KDV'siz de fiyat veriyorlar :) Onlarıda hesaba katarsan ilk yazımda belirttiğim gibi 200.000 TL yi geçer sana maliyeti...

--------------------------------------------

Dediğim gibi motokaravanda düşük bütçe dediğinde 100.000 lerden başlarsın ki o araçlarda çok risklidir. Daha az riskli ve konforlu araç istersen 200 ve üzerine çıkman lazım...

Araç satışlarında da bu vardır. Nisan'dan sonra insanlar yazın araçla gezeyim vb diye araba bakarlar. Hele bu karavanlarda çok fazladır. Kışın yağmur, soğukta kimse karavanda olmayı düşünmez. Ama yazın herkes düşünür.

Eğer ben sadece kamp alanlarına gideceğim dersen, kendi kendine yeten bir karavana ihtiyacın yok. Dolayısıyla enerji maliyetlerinde asgari olacaktır. En fazla 50-60 amper bir yaşam aküsü kullanabilirsin.

Eğer ben karavanı sadece yatmak için düşünüyorum, tuvalet&duş önemli değil dışarıda kamp alnında alırım dersen, zaten tuvalet ve duş maliyetinde olmayacak. En fazla dış duş ile karavan dışı kullanım sağlarsın.

Eğer ben kışın kullanmayacağım sadece yazın güzel havalarda kullanacağım dersen ısınma maliyetinde olmayacak. Eğer daha çok basit yemekler ve kullan at bulaşıkları olur ve bulaşıkta sıcak su ihtiyacım olmaz, duş da zaten dışarıda alıyorum dolayısıyla sıcak su ihtiyacım yok dersen öyle bir maliyetinde olmaz.

Kişi olarak, ben eşim yani 4 kişiden az 2 bilemedin 3 kişi olacağız dersen 3 kişilik maliyeti düşük karavanları tercih edebilirsin.

Karavan içinde sadece uyuyacağım ve klim vb konfor donanımları da istemiyorum dersen, TV, Klima vb maliyetlerinde olmaz.

Yazın kullanacaksan illaki karavan camı olan ısı yalıtımı iyi olan bir karavanda tercih etmeyebilirsin.

Buzdolabı için araç dolabım var ve köpükde kullanırım dersen ya hiç tercih etmez ya da aküne uygun çok küçük bir dolap tercih edebilirsin.

----------------------------------------------------------------

Sonuç olarak anlattıkların kadarıyla sana bir camper uygun. Aşağıda ilanı gönderdiğim araç donanımları da sana uygunsa böyle karavanları tercih edebilirsin.

Camper:

https://www.sahibinden.com/ilan/vas...le-yapili-2.0tdi-t6-campervan-756540240/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vas...zarliksiz-son-fiyat-65,000-tl-735868042/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vas...n-2003-model-yapim-asamasinda-695721507/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vas...-full-karavan-yuksek-tavan-t5-759297376/detay

Benim için hiç biri : Motosiklet ! :)

Alman

Oda sıkıntılı ki... Özel tertibat kodlu ehliyetime "Motor kullanamaz" maddesi geldi. A2 ehliyetim iptal oldu:)

Hangi motru kullanayım şimdi?

Ben yeniledim ehliyeti sorun çıkmadı. Ayağımı kaldıramıyorum ve vites atacak şekilde ayak parmaklarını hareket ettiremiyorum. 250'lik Maxi scooter kullanıyorum. Ege - Akdeniz turu yaptım. Adanaya kadar gittim. Ertesi gün de adana -istanbul'a tek günde geldim. Borçlar bittiğindede karadeniz ve batum turu yapmayı düşünyorum.

Pamukkale, eskişehir, çanakkale, izmir, ankaraya rahatlıkla gittim. İstanbul gibi bir yerde araba hayatta almam. ;)

Alman

Dediğim gibi iptal etmeselerdi bizde giderdik :)

Şimdi UTV merakım başladı. Traktör ruhsatı varmış ve dolayısıyla B ehliyetle kullanabiliyorum...

StratoS

Utv mi ? Atv olmasın !? :) Atv arazide kullanışlı o da keyiflik. Motoru kar yağmadığı sürece kullanıyorum. yaz kış yağmur çamur. Atv kullanabilme ehliyeti motorda da varmış. B1 sınıfı olarak geçiyor.

StratoS

atvi utv vs... motorun ruhuna ters bana göre ist. gibi bir yerde veya trafiği olan bir yerde bunlar ile yine trafiğe kalırsın. Ben 4 tekere karşıyım ya da diyeym :) Bi ara bende atarım motorumun fotosunu.

Alman

Başlıkta sadece ATV/UTV değil, Quadro'da paylaştım.

600 cm3 3 tekeli modeli 60.000 TL seviyesinde, 4 tekerli modeli 90.000 TL seviyesinde.

Beğendiğim UTV'de 500 lük modeli 60.000 TL seviyesinde, 800 lük modeli 90.000 TL seviyesinde... (0 fiyatları)

Bana kask takayım ve o hava çarpma hissini versinde 3-4 tekerlekli olsun :) (hiç yokten iyidir)

StratoS

.... vs diye belirtmiştim. 2 tekerleklilerde pahalı. Benime aklımda suzuki burgman 650 veya bmw 650 GT 88.000 TL idi 2020 de 100.000 olur. Temiz 2.el 40.000-50.000 arası bi rakama alırım emekli olunca ancak. :))

Merhaba otomatik transporter T4, T5, i karavan yapsak olurmu acaba, sol bacak %46 raporluyum karavan olması da şart değil ikinci el T4, T5, almak istiyorum.

digifon

2. el olarak elbette alabilirsiniz. Özel tertibat yaptırırsanız MTV'sinden muaf olursunuz.

0 araç olarak, Transporter 2.0-2.2 motor olduğundan, Karavan yapmak için M1 sınıfı otomobile ruhsatı çevirmek istediğinizde yüksek ÖTV çıkar ve 303.200 TL limiti aşacağı için ÖTV'siz alamazsınız.

0 araçlarda ÖTV'siz almanız için 2020 yılı limiti olan 303.200 TL limitin altında olması gerekiyor. Bu şekilde karavan yapabileceğiniz araçlarda 1.6 motr hacmi altı olmalı ki ÖTV'li fiyatı bu limiti aşmasın...

Bu şekilde kamyonet vb tek araçvar. Bu başlıkta paylaştığım Fiat Pratico. Onu'da hotomobil paylaştığım gibi yaptı ve satıyor.

Üst Alt