Madde 40
A)
[Askerlik yaparlar]
1. Diabetes mellitusa bağlı olmayan geçici hiperglisemiler, glikozüriler, mellitüriler.
2. Önemli şikayeti olmayan kontrol edilebilen ve kişinin çalışmasına engel teşkil etmeyen hafif derecedeki hipoglisemiler.
3. Glukoz tolerans bozukluğu olanlar.
AÇIKLAMA: Sekonder tipde glikozürilerde (Hipertiroidi, Hiperpitüitarizm, Tireotoksikozis, Gastrektomi, Gastroenterostomi vb.) neden olan hastalığa göre işlem yapılır.
4. Komplikasyon yapmamış kontrol altında tutulabilen primer hiperürisemiler.
B) 1. Önemli şikayete neden olan endokrin veya immün sisteme bağlı hipoglisemiler.
[Askerlik yapmazlar]
2. Komplikasyon yapmamış ve kontrol altına alınabilen diabetes mellituslar.
C) 1.Önemli şikayeti gerektirip kontrol edilemeyen hipoglisemik sendromlar.
[geçici rapor verilir, daha sonra yeniden değerlendirilir]
D) 2. Her hangi bir organda komplikasyon yapmış diabetes mellitus.
[Askerlik yapmazlar]
Ama, şeker oranını tespit için büyük bir sorun var:
16 Mayıs 2010
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, askeri hastanelerin rapor verebilmek için “‘Önce diyeti bozun, hastalığı gözleyelim, öyle rapor verelim’ diyorlar. Bu hastaların komaya girmesi demek” dedi.
Üskül, şunları söyledi:
“Birinci derece diyabet ve çölyak hastaları, askerlikten muaf olmak için rapor almaya gittiklerinde ‘rejiminizi bozun, izleyelim. Öyle rapor verilim” ediyorlar. Rejimlerini bozarlarsa ya komaya girecek, ya rahatsızlanacak, ya da ölecek.
Diyabet hastalığı ile ilgili benim de katıldığım iki büyük kongrede bu konu gündeme geldi. Türkiye’de 6 milyon diyabet hastası var. Bir milyon çölyak hastası olduğundan sözediliyor. Bunların ne kadarı birinci derece diyabet bilmiyorum ama önemli bir kitle. Milli Savunma Bakanı ile konuştum. ‘Tekrar konuyu inceleyeceğim’ dedi. Bu konuda kamuoyu oluşturmak gerekir.”