Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tip 2 Diyabet hastasıyım. Beni askere alırlar mı?

piton mehmet

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
önceikle merhaba bende askerlik işlemleri için başvuracam şu an kaçak durumundayım 35 yaşındayım 2 yıldır şeker hastasıyım hap kullanıyorum hastaneden ilaç raporum var burada okuduğum kadarıyla muafiyet alan arkadaşlar insülün kullanıyor acaba hap kullananlarda alıyormu.bilgisiolan varsa cevaplarsa sevinirim

Madde 40
A) [Askerlik yaparlar]
1. Diabetes mellitusa bağlı olmayan geçici hiperglisemiler, glikozüriler, mellitüriler.
2. Önemli şikayeti olmayan kontrol edilebilen ve kişinin çalışmasına engel teşkil etmeyen hafif derecedeki hipoglisemiler.
3. Glukoz tolerans bozukluğu olanlar.
AÇIKLAMA: Sekonder tipde glikozürilerde (Hipertiroidi, Hiperpitüitarizm, Tireotoksikozis, Gastrektomi, Gastroenterostomi vb.) neden olan hastalığa göre işlem yapılır.
4. Komplikasyon yapmamış kontrol altında tutulabilen primer hiperürisemiler.

B) 1. Önemli şikayete neden olan endokrin veya immün sisteme bağlı hipoglisemiler. [Askerlik yapmazlar]
2. Komplikasyon yapmamış ve kontrol altına alınabilen diabetes mellituslar.

C) 1.Önemli şikayeti gerektirip kontrol edilemeyen hipoglisemik sendromlar. [geçici rapor verilir, daha sonra yeniden değerlendirilir]

D) 2. Her hangi bir organda komplikasyon yapmış diabetes mellitus. [Askerlik yapmazlar]

Ama, şeker oranını tespit için büyük bir sorun var:
16 Mayıs 2010
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, askeri hastanelerin rapor verebilmek için “‘Önce diyeti bozun, hastalığı gözleyelim, öyle rapor verelim’ diyorlar. Bu hastaların komaya girmesi demek” dedi.
Üskül, şunları söyledi:
“Birinci derece diyabet ve çölyak hastaları, askerlikten muaf olmak için rapor almaya gittiklerinde ‘rejiminizi bozun, izleyelim. Öyle rapor verilim” ediyorlar. Rejimlerini bozarlarsa ya komaya girecek, ya rahatsızlanacak, ya da ölecek.
Diyabet hastalığı ile ilgili benim de katıldığım iki büyük kongrede bu konu gündeme geldi. Türkiye’de 6 milyon diyabet hastası var. Bir milyon çölyak hastası olduğundan sözediliyor. Bunların ne kadarı birinci derece diyabet bilmiyorum ama önemli bir kitle. Milli Savunma Bakanı ile konuştum. ‘Tekrar konuyu inceleyeceğim’ dedi. Bu konuda kamuoyu oluşturmak gerekir.”

sormak istediğim burda madde 40'ın B-2 si.
eğer diyabet kontrol altına alınabilinyorsa askerlik yapar mı yapmaz mı?

Alt paragrafdan anladığım kadarıyla özellikle insülin kullanan diyabetlilere muafiyet veriliyor fakat verme aşamasında diyetleri bozdurulduğu için sağlıkları açısından sorun oluyor:confused:

B'deki tüm maddeler askerlik yapamaz kapsamındadır...

Cevap için teşekkür ederim,diğer bi sorum da şu yedek subay ve mesleği doktor olsa yine aynı muafiyeti alır mı?

Bu detayı bilmiyorum. Ama bence hepsi aynıdır...

sayın oturan boğa bir sorum olacak 4 yıldır şeker hastasıyım insilün kullanmıyorum ilaç kullanıyorum ama geçen haftaki doktor kontrolümde artık insülüne geçmem gerektiğini söyledi doktorum. geçen haftaki kan tahlili sonuçlarım:
HbA1C: 9.0
açlık şekerim : 319
bugün askerlik şubesine gittim askeri hastaneye sevk aldım , doktor pek beni dinlemedi ama şuan biyokimyacımız yok dedi cuma ara gelirse gelirsin pazartesi yatarsın 4 gün kalırsın dedi tecrübenize ve yasalara dayanarak durumum ne olur yardımcı olurmusunuz ?

OturanBoğa'nın affına sığınarak yanıtlayayım. Süre zarfında insülin kontrollü olarak azaltılıp kan şekerinizin değerleri ölçülür. Belli oranlarda artış sabitse askerlik muafiyeti almanız karara bağlanır. Çok geçmiş olsun.

Not: Çoğu devlet işinde olduğu gibi henüz ülkece çözemediğimiz bir durum malesef iş angaryaları. İnsülin kullanımına karar vermek öyle basit bir ağrı kesici yazmak kadar kolay bir işlem değildir, hem hasta hem hastane için. Yarın bir gün gereksiz insülin verilen kişinin kan şekeri düşer de komaya girerse altına imza atan herkes bu işten mesul olur. Dolayısıyla zaten hastane kararı ile uzun vadeli bir tedavi başlanmışsa, niye üzerine ekstra askeri hastane kontrolü de gerekiyor sivil hastane kararını direkt olarak onaylayıp askeri mevzuaata uyarlamanın dışında, sorulması gereken soru bu malesef ama yanıt ne zaman gelecek belirsiz sanıyorum.

Üst Alt