Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TOBB emekli sandığı bağımsız mı?

arifyerkoy

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
TOBB çalışıyorum 2005 girişliyim 4600gun ve 60 engelli raporun var TOBB emekli sandığı bağımsız mı bilgisi olan . zaman emekli olabilirim tşkler..

arifyerkoy

TOBB 4a statüsünde sigortalı çalıştırır. Emeklilik için standart 4a'lı muamelesi görür

Merhaba,

Yanlışınız var. TOBB emekli sandığı mevcuttur ve bu şekilde özel sandıktan emekli olursunuz.

Hangi sürede emekli olabileceğinizde TOBBES yönetmeliğinde mevcuttur.

http://tobbes.org.tr/

gagal83

5510 sayılı kanunla SGK'ya devredildi sandık. 4a'daki emeklilik kriterleri TOBB iştirakçileri için de geçerlidir.

Merhabalar,

Sizin yanlışınız var hala 4/a'ya devredilmedi. Tekrar kontrol edin dilerseniz.
OturanBoğa

gagal83

Yazdığımı şuna dayandırıyorum:

5510

"506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıklar ve ilgili hükümler
GEÇİCİ MADDE 20 –
506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları,
sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandıkların iştirakçileri ile aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile bunların hak sahipleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilerek bu Kanun kapsamına alınır. Üç yıllık süre Bakanlar Kurulu kararı ile en fazla dört yıl daha uzatılabilir. Devir tarihi itibarıyla sandık iştirakçileri bu Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar.(1)"

Ama zaten arkadaşımızın sorusunun temeli net:

1- Emeklilik kriterleri açısından sgk'ya tabi:

2008_oncesi.PNG

2- Oranın belirlenmesi açısından sgk'ya tabi: sakatlık oranı cetveli
Rapora istinaden defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı kazanmış olmak şart.

OturanBoğa

Bülent Bey merhaba,sizin yazdığınız benimde bir çok yazımda bahsettiğim T.O.B.B. Emekli Sandığı Vakfı (Türkiye Odalar, Borsalar ve Birlik Personeli Sigorta ve Emekli Sandığı Vakfı) 506 mülga kanunun geçici 20. maddesi ile kurulan ve şu anda 5510 sayılı geçici 20. maddesi ile açıklamasını ilettiğiniz gibi özel bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları,sanayi odaları, borsalar gibi kuruluşların teşkil etmiş olduğu özel emekli ve yardım sandığı vakıflarına tabi olan bir kuruluştur.

Ülkemizde ilgili kanun maddesi ile teşkil edilen hala SGK kurumuna devri yapılmamış, SGK kurumundan bağımsız ancak 5510 sayılı kanunun 4A(işçi) Sigorta kolu kapsamında değerlendirilerek tüm yasal süreçleri bu kapsama tabii olarak devam eden ilgili emekli sandığı ve yardım vakıflarının sayısı 17 adettir.

İlgili emekli ve yardım sandıklarının yasal evrak işlem süreçleri,sağlık hizmetleri ve emekli maaşı ödemesi gibi prosedürleri 5510 sayılı 4A(İşçi) sigorta kolu yasal sürecine dayandırılarak ve kendi bünyesindeki emeklilik ve hizmet servislerinden yürütmektedirler.

gagal83 arkadaşımız dediği gibi ilgili emekli ve yardım sandıklarının SGK kurumuna devri gerçekleşmiş olmamakla birlikte yasal tüm süreçlerinin dayanağı 4A(iŞÇİ) sigorta kolu ile birebir aynı ilerletilerek çalışanına veya emeklilerine daha farklı, pozitif anlamda fayda sağladığı sosyal yardımları ve hakları mevcuttur.

Bu bağlamda arifyerkoy arkadaşımızın merak ettiği engelli vergi indirimi ile emeklilik ile ilgili tablo Bülent Bey'in ( OturanBoğa ) paylaştığı tablo olmakla birlikte ,tüm başvuru süreçlerini Türkiye Odalar, Borsalar ve Birlik Personeli Sigorta ve Emekli Sandığı Vakfı resmi sitesi içinden öğrenilebileceğine veya kurum içi yazışmalarla gerekli evraklara ulaşılabileceği kanaatindeyim.

Bu bilgilere ulaşmam veya bilmemin ana nedeni 506 mülga kanunun geçici 20. madde kapsamında daha önce çalışmış olmamdır.

Umarım soru veya merak edilen konulara istenilen yanıtları sizlerle paylaşabilmişimdir.

Saygılar.

Not:506 mülga kanun geçici 20. maddesi ile kurulan özel emekli ve yardım sandıkları vakıflarının SGK kuruma devri süresiz olarak ertelenmiştir.İlgili devir tarihi veya ne zaman yapılabileceğine 5510 sayılı geçici 20. maddesinin ilk fıkrası gereği süresiz olarak "506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandıkların iştirakçileri ile aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile bunların hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna devir tarihini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir." denilmektedir.

Üst Alt