Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TOKİ'den ev almak engelli maaşının kesilmesine sebep olur mu?

mesan

Üye
Konular
30
Reaksiyonlar
0
toki den her yıl için 100 bin sosyal konuttan ev alsam engelli maaşı kesilir mi

mesan
Soru 113: Ev almak istiyorum 2022 aylığım kesilir mi?
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada kişi başı gelirin net asgari ücretin 1/3'ünden az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede ikamet edilen konut hesaplamaya dâhil edilmez. İkamet edilen konut haricindeki konutun rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira geliri; kira geliri beyan edilmiyorsa rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir.

yani 100 binlik ev alırsanız 100000 / 120 :833,333
gelirinize 864 tl eklenır ve geliri geçersenız maaş kesılır geçmezse kesılmez

Sayın mka

-mka

Soru
ADAM SORMUŞ Kİ BEN TOKİDEN EV ALSAM MAAŞİM KESİLİR Mİ SEN DİREKT EVİ GELİR GÖRMÜŞSÜN YANİ KREDİYLE EV ALİNSA KREDİ BORCU KİRA GİBİ GÖZÜKÜYOR MU BENCE BUNU SORDU SANA

rexcarter
ev alırsa aşagıdakı hangı maddedekı duurmda olursa ona göre işlem edılır.evi direk gelrı görme sebebım.nasılsa alacak alınınca ansıl oalcagını yazdım kı bence sorusuda bu yönde.ayrıca engellı maaşlarda borçlara değil gelırlere bakıolar..kendı başka evde kırada otruup ev alıp kıraya verırse kendı kırada oturdugu evın emsal kıra bedelı gelir hesabından düşülürken tokıden alıp kıraya verdiği evin hem kırası hemde degerının belli bi yüzdesi gelır hesabına dahıl edilir.aldıgı evi kıraya veremyıp kednı ıkamet ederse o ev gelir hesabına katılmaz ama kurum aldıg evın kaynagını arastrıır para nerden geldı der o aldıgı para gelri görünür çünkü.bu ödemeyı ısterse yardım amaclı akrabaları yada başkası vermıs olsa bile.

[FONT='inherit']Soru 47: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda muhtaçlık hesaplaması yapılırken kişinin kira ödemeden oturduğu evi dikkate alınır mı?[/FONT][FONT='inherit']
Kişinin oturduğu ev dikkate alınmaz.
Soru 48: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesinin muhtaçlık hesaplaması dikkate alınırken hanenin farklı konutlardan oluşan kira geliri bulunmaktaysa bu gelirde muhtaçlığa dâhil edilir mi?
Evet, dâhil edilir. Evin belirlenen rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira gelirinin toplamı hane gelirine eklenir.
Soru 49: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesine ait farklı konutu bulunmasına rağmen kira geliri bulunmamaktaysa bu konutta muhtaçlık hesaplanmasında dikkate alınır mı?
Evet dikkate alınır. Kira geliri olmayan konutun rayiç bedelinin 120'de biri dikkate alınarak muhtaçlık gelir tespitine dâhil edilir.

[/FONT]

Üst Alt