Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Toplumun bakış açısını ve algıyı değiştirmede medyanın gücü [Tartışma]

mami23082

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
0
Bence toplumun bakış açısını değiştirmede medyanın önemli bir gücü var ve bunu toplumun engelliler üstündeki bakış açısını değiştirme de kullanılabilir genelde insanların önyargıları karşısındaki insanları tanımadığı için oluşur medya tv vb iletişim kanalları engellileri de tanıtır ve engelli başrol kahraman tarzı sevilecek insanlar oluşturursa toplumunda engelliye bakış açısı ve algısı yavaş yavaş değişir inancındayım ...

Medyanın tabiki toplumu istediğin şekle getirmede önemli gücü var, özellikle bizim toplumumuzda ekonomisi facia duruma bilinçli getirilen herşeyi sömürülmeye çalışılan bir ülkede toplumu koyunlaştırmazsan o ülkenin kaynaklarını pervasızca sömüremezsin,(Günümüzün savaş anlayışı) ne zaman ki uzun süreli nesillerce bilinçli yayın yapılmaya başlanır o zaman bu ülkede belirli bir kültür oyurmaya başlar ve toplum zaten ülkesini düşünmeye bana dokunmaya yılan bin yıl yaşasın anlayışını kaldırmaya başlar işte o zaman ülke kalkınmaya başlar bilinçli toplum zaten engellisini dışlamaz kendisinin bir parçası olduğunu bilir ve sahiplenir, gelişmiş ülkelerde engellilerin kendi hayatlarını kurma şansı ülkenin gelişmişliği oranında daha yüksektir.

Söylediğiniz çok doğru... o yüzden basına 4.güç adı veriliyor.

Ancak bahsettiğiniz konuda bir sıkıntı var. Basın güzelliği ve trajediyi sever. Yani 2 uçta dolaşır. Güzellik ucu süreklidir. Trajedi konusunda ise sürekli yenilik ister. Yüz nakli yapılan bir kişinin fotağrafları ilk seferinde merakla takip edilir. Ama kimse o kişiyi bir spiker olarak görmeyi istemez.

Elbette bu algı da değiştirilebilir. Ama ben kişisel deneyimimle şunu söyleyebilirim: Yıllarca TV kanallarında engellilerle ilgili programlar yaptırmaya çalıştık. Ne yazk ki kanallar bu yayınlara reytingi düşük olduğu için sıcak bakmıyor. Belki de "Game of Thrones" da bir cüce karakterin oyunculukta nasıl devleştiğini seyircinin takdir etmesi gibi iyi örnekler kullanılabilir.

Tyrion-Lannister-HQ-tyrion-lannister-33960782-612-458.jpg

Bunun için de Metin Şentürk gibi kişisel başarı öykülerinin öne çıkması lazım. Bugün farkındaysanız çoğu kez engellileri dahi sağlam kişiler canlandırıyor.

yaa ben o kadar karamsar bakmıyorum açıkcası leyla ile mecnun dizisinde çok güzel kullanılan çok şirin bir karakter vardı görme engelli bayan benim için engelliyi sağlamın oynamasında da sıkıntı yok yeter ki engelliyi öcü gibi gören toplumun engelliyi tanımasını sağlayalım ben sosyal medya vb şeylerin kullanılarak bunu bir baskı haline getirmeyi düşünmüştüm ama sizin yorumunuzdan bunun zor olduğunu düşündüm ... ayrıca bu algıyı biraz bizim baskılarımızla ve kendi içimizde de irdelemek gerektiğini düşünüyorum çünkü bizim içimizde de sağlam gibi düşünen engelliler var bu yüzden önce kendi algılarımızı düzeltip sonra da ortak ve hepimize yararı olan bir algı oluşturduktan sonra bunu sosyal medyada baskı objesi haline getirmeliyiz .Bu ülke malesef sınırlarını zorlamadan bişeylerle uğraşmadan çok zor bişeylerin yerine oturması bence yeniden uğraşmalıyız diyorum ama siz büyüklerim daha iyi bilirsiniz ...

bu toplumun sakat kişiye yaklaşımı kolay kolay değiştirilemez.. en azından 2 kuşak geçmesi lazım bunun için.

engelliler çok eskilerden beri beyaz perdede var, ama nasıl var anlatayım.

ENGELLİ OĞLAN ; yatağında yatarken, sehanın üstündeki 1 bardak suyu alırken, ya yere düşüp sürünmeye başlar, yada sehpadaki mumu düşürerek yangın çıkartır.
kör olan jön, evin en asabi kişisidir. kör olmadan önce çok iyi olan abimiz kör olunca birden bire ağresifleşir, bencilleşir.

ENGELLİ KIZ ; bunlar genellikle kör olurlar ve sesleride çok güzeldir, bir pavyonda sahneye koyulan sandalyenin üstünde şarkı söylerler. harabe gibi olan evi'de saray diye yuttururlar. bu ablalar bazende sağır olurlar, akibetleri'de ya trenin sesini, yada yoldan karşıya geçerken kornayı duymadığı için ezilerek ölürler. hepsi böyle bitmez tabiiki. uğradığı tecavüz sonucu, kör veya sağır olan kızımız, sevgilisi tarafından öpülünce, aniden görmeyen gözleri görür, duymayan kulakları duymaya başlar :):)

ENGELLİ FÜGÜRANLAR ; Bunlar biraz daha toplumu temsil ederler, bunlar genellikle dilencidir, hele ortopedik engelliler hep dilenci olarak karşımıza çıkar.
zihinsel özürlüler, mahallenin soytarısıdır, her türlü iğrençlikler üzerinde denenebilir. bunlar bazende cellat olur.

bazende bunları trenlerde, vapurlarda, garajlarda, hastahanelerde, birilerini tedavi ettirebilmek için para toplarken görebilirsiniz, yada hırsızlık yaparken veya banka soyarken görebiliriz.

türk sinemasının ilk flimlerinden beri sakatlara yaklaşım böyledir. genelde toplumda böyle yaşardı sakatlar. günümüzde dilenen sakat göremesekte, kendisine sakat süsü veren kişilerin varlığını TV kanallarında izliyoruz.

tezgahta limon satan engelli, medyamızda kahraman olarak lanse ediliyor

lakin. soyadı kanunu çıkmadan önce kişiler özelliklerine göre isimlendirilirmiş, KÖR ALİ, TOPAL MEHMET, SAĞIR SULTAN, DELİ DUMRUL, ve kimsede rahatsız olmazmış.

argo konuşan kasımpaşalı bir abim, tek gözü kör alan birisini bana tarif ederken '' sol sinyal yanmıyor '' demişti. yine tek bacağı olmayan kişi içinde ''lastiğin teki patlak'' demişti. ama asla aşağılama yoktu. heralde sağırlar içinde ''korna bozuk derdi'' :))

ya işte sinemadaki algılar bile yavaş yavaş değişiyor insanlardaki algılarda böyle değişebilir bence ... dediğim örnekteki leyla ile mecnundaki bayan karakter de bunlardan çok farklı tamamen insancıl böyle karakterler ve dizi kahramanları da oluşturulabilir bence bu zamanlarda engellilere bakış daha iyiye gitmeye başladı ama buna medyada da karşılık gelirse çok daha güzel olur aslında engellilerle ilgili filmleri dizileri de engellilerin de yardımıyla yapılsa bu durum daha güzel ve daha iyi niyetli olur ... ayrıca elephant man , freaks tarzı filmler de var eskilerden ama yabancı sinemada var malesef ...

bu iş okadarda kolay değil öncelikle türkiyede geçmişten günümüze reyting alan dizilere bakın başta drama vardır söylesenize etrafını ateşler sarmış yatağından kımıldayamayan zavallı engelliden daha ajitasyon ne olabilir tüm sezonda vereceğiniz dramdan tek sahnede daha fazlasını verirsiniz bu dizelerden zaten mutluluğun yeri yoktur hizmetçiden holding sahibine herkes acı çeker gelelim mafya filmlerine engelli kahraman pek tutmaz kötü adamıda engelli yapsak yediği her yumrukta ağlarız buda diziye uymaz oradaki engelliye yakışan rol kötülerin zulmettiği kahramanın kurtardığı zavallıdır tartışma programlarında sorun bambaşka tek tip engelli diye bişey yok tüm engellilerin sorunlarını haliyle tek programda tartışamazlar tartışsalarda o kadar karmaşadan iş çıkmaz her gurup için ayrı ayrı yapsalar bu seferde sadece o guruptaki engelli arkadaşlar izler haliyle reyting taban yapar haliyle para yoksa programda yok burada tek suçlu medyamı kesinlikle hayır aileleriyle birlikte 40 milyona yakın engelli var bu dizileri izleyende haliyle bizleriz engelliler bir araya gelip bişey yapsın desek oda bu ülkenin tüm insanlarında olduğu gibi imkansız çünki birileri mutlaka işe siyaset karıştırıp bağçıyı dövelim diyecek geriye kaldı engelli dernekleri bu dernekler engelliden aidat alma dışında ne işe yararlar halen çözemedim bu toplum ne zaman özgürlük hak adalet vs.. benim işime geldiği fikrimi çıkarımı savunduğu sürece herkese eşit olmalıdır zihniyetini bilinç altından atar gerçekten adil olur o zaman bu işler düzelir ha buda mahşeri bulur

ya sadece sizin tanımladığınız ölçülerde roller yok daha farklı roller de var bu işin kolay olacağını söyleyen de olmadı ama bir iş zor olacak diye hiçbişey yapmadan bişeylerin değişmesini beklemek akıllıca bir hareket olmaz ayrıca ... tartışma programı falan değil ya ayrıca senin dediğin dışında bir çok rol vardır bizim haberimiz yoktur ben trt dizilerinde 2 tane farklı rol biliyorum 2 elbette yeterli değil fakat bişeylerin değişebileceğini gösterebilecek bir umut olmalıdır ... engellilerin bir araya gelip yapacağı şey ideolojik fikirleri değil engelli haklarını savunmalı bence de ama ben sizin gibi düşünmüyorum sosyal medyada madem kalabalığız ses duyursak bu bile önemli ayrıca ben yönetmenlerinde duyarlı kalmak isteyebileceğini düşünüyorum bu sesle bir adım atmış oluruz ama karamsar bakarak ilerleyemeyiz bence ama herkes karamsar bir kişinin umutlu olması herşeyi değiştirmez heralde neyse hayırlısı olsun ne diyelim ben hala umutluyum ama hareketten öte bu iş yapılmaz sabit fikrine tıkılıp kalmadığım için mutluyum ...

Üst Alt