Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Torba yasada aile kriteri kaldırıldığına göre kesilen 2022 aylığım bağlanır mı?

ozcancetin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Gelir testini aştığını için özürlü ayligim 2022 kesildi torba yasa ile aile kriteri kaldırılmış baş vurursan tekrar bana bağlarlar mi

Nasıl kaldırıldı ne yazar bu torba yasasında lütfen bilgi veriniz
ozcancetin

bu şekilde bir açıklama var ama açıklayabilirmisiniz

Aile değil eş kuralı geliyor

[FONT=Roboto]TORBA Yasa, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti bugün yarın da Genel Kurulan geçecek ama bütün engelli ve yaşlılara TAM ÇÖZÜM getirmiyor. Yeni kural artık aile bireylerinin tümünün gelirine değil engelli veya yaşlı evli ise eşin geliri de dikkate alınarak karar verilecek.[/FONT]
İşte Plan Bütçe'den geçen metin

[FONT=Roboto]65 yaşını doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz, Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı: MADDE I- 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 1- Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar, nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar veya 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe (2.332) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.

Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden fazla olanlar ile aym tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz. 65 yaşın tespitinde, doğum tarihlerinde yapılmış düzeltmeler nazara alınmaz[/FONT]

Mevcut madde metni

[FONT=Roboto]MADDE 1 (Değişik: 12/7/2013-6495/73 md.) Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (1.620) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.

Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz.(Ek cümle:

20/2/2014-6525/11 md.) Ayrıca, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenenler de muhtaç olarak kabul edilemez ve kendilerine bu Kanun hükümlerine göre aylık bağlanamaz. 65 yaşın tespitinde, doğum tarihlerinde yapılmış düzeltmeler nazara alınmaz.[/FONT]

ben telefonda görüstüm yılbasından sonra gecerli dediler tam konuyu bilmiyorum

Burada sadece 65 yaş üstü yaşlılık maaşı alanları kapsıyor sanırım.Burada 2022 maaşı alan engellilerin durumunda bir değişiklik yok.

Sabri57 siz bu kanun maddelerini nereden buldunuz?7061 sayılı yeni torba yasada böyle bir kısım bulamadım.Tam olarak kanun maddesini yazarsanız daha iyi olur.

ozcancetin

Hocam bu eski torba yasa olmasın.Ben 7061 sayılı yeni torba yasayı inceledim.Böyle bir kanun hükmü göremedim.Varsa bana da gösterin.

Sayın sabri 57 bu haber 2016 yılına ait bir haberdir.Bence bu haberin aslı astarı yoktur.

@ozcancetin 65 yaş üstü değilsen hane geliri devam ediyor halen. dolayısıyla hanede kişi başına düşen aylık gelirin 423,58 TL altında değilse (bu miktar 2017 yılı için geçerli olup 2018 yılı için yeniden belirlenecektir) 2022 aylığın baglanmaz.

bu konuda yasal bir değişiklik yoktur.
@sabri57 bahsettiğin torba tasarı çktan geçti ve 2022 sayılı kanun'a eklendi bile:

2022 sayılı kanun der ki:

[SIZE=1]Madde 1 (Değişik: 14/4/2016-6704/1 md.)

Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar, nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar veya 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (2.332) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.

Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz.

65 yaşın tespitinde, doğum tarihlerinde yapılmış düzeltmeler nazara alınmaz.
[/SIZE]

bu madde de sadece 65 yaş üstü yaşlıları kapsar!

2022 engelli aylığı, 2022 engelli yakını aylığı, 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı (%70 ve üstü) bu madde kapsamında değildir. bu saydıklarım 2022 sayılı kanun'un 2. maddesi kapsamındadırlar ve onlar hakkında bir yasal değişiklik yapılmamıştır.

bu konuyu o kadar sık dillendiriyorsunuz ki belli aralıkla hakikaten zorluyorsunuz bizi. yahu böyle yasal bir değişiklik olsa biz niye sessiz kalıp duyuru yapmayalım!
lütfen haber kaynaklarınıza bu kadar güvenmeyin. haber kaynaklarınızın hangi tarihli olduğuna dikkat edin.

ek bilgi: torba tasarı dediğiniz kanun metni 6704 sayılı kanun olarak 26 Nisan 2016 tarihinde, 29695 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmış olup aynı gün yürürlüğe girmiştir. 26 nisan'dan beri yürürlüktedir. 65 yaş üstü aylığı olarak bilinen 2022 yaşlı aylığı için halen uygulanmaktadır.
6704 sayılı kanun için bkz: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

2016 yılındaki yazışmalarımız için şuradaki tüm sayfaları okuyabilirsiniz:) o zamanlar yani 2016 yılında, Ali Tezel'in 2022 aylığı ile ilgili yazdıkları için şöyle yazmıştım: https://www.engelliler.biz/forum/20...zenleme-yururluge-girdi-mi-4.html#post1676773

o başlıkta şöyle yazmışım bir de:
https://www.engelliler.biz/forum/20...zenleme-yururluge-girdi-mi-4.html#post1677368
aynen kopyalıyorum:

"bütün engelliler sadece şunu düşünsün bundan sonra.
Hükümet programında sadece 65 yaş üstü yaşlılarla ilgili düzenleme yapacagını söylemişti. buna göre yasa tasarısı sunmuştu. yasa tasarısında gerekçelerini açıklamıştı. hepsi kanıtlanabilir bunların.
torba tasarı Meclis'te görüşülmüş, görüşme tutanakları Meclis'in sitesinde yayınlanmıştı. TBMM yayın organları yasa değişikliğinin nasıl olacagını bile açıklamışken, bu şekilde sizi nasıl da kolay kandırabiliyorlar?

hakikat çok rahatlıkla belgelenebilecekken tüm gazeteler ve engelli siteleri niye "engellileri de kapsıyor" diye yalan haber geçiyor? bu kısmı bir düşünün bakalım.

üstelik bu yasa değişikliği yürürlüğe girince her şey de açığa çıkacak ve netlik kazanacak. engelliler bu yasa değişikliğinin sadece yaşlılara yapıldıgını görecek.
hakikat eninde sonunda ortaya çıkacakken bunca gazete, site vs niçin yalan haber peşine düşer hep, düşünün bence.
engellileri salak yerine koymak ve onların hak arama girişimlerini söndürmek bu kadar kolay oluyormuş demek ki.
salak yerine konulmayı, umutlarınızla oynanılmayı, bilgi kirliliği ile işgale ugramayı hak ediyorsunuz.

gerçekle tanıştıgınızda kendinizi salak yerine koyanları, boş umutlar savuranları, avuntularla vakit kaybetmenizi sağlayanları unutmayın derim." (23 Nisan 2016'da yazmışım)

Üst Alt