Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik kazası sonrası Bakıcı Tazminatı hakkı..?

enes75

Aktif Üye
Konular
69
Reaksiyonlar
14
Slm herkese trafik kazası sonucu ağır engelli (yatalak ) olan kişiler trafik sigortasında bakıcı tazminatı alan var mı? Okuduğğum bazı haberlerde mahkeme kararı iile bakıcı tazminatı alınabiliyormuş.konu hakkında detaylı bilgisi olan arkadaşlarda cevap bekliiyorum

ARKADAŞLAR NETTEN ARAŞTIRDIĞIM KONUYA DAİR BİLGİLER BİZİM GİBİ MAĞDURLARA İŞE YARAR MI ACABA? Trafik kazası yapan araçların sigorta şirketleri, üstteki kanun hükümlerini de gerekçe göstererek, 2011 yılından sonra, 6111 sayılı yasayla birlikte, trafik kazalarından kaynaklı bütün sağlık giderlerinin SGK tarafından ödenmesi gerektiğini ileri sürerek, trafik kazası sonucu bakıma muhtaç duruma düşen kazazedelerin, bakıcı giderlerini, vatandaşlar talep etseler bile ödememektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu da, trafik kazaları sonucu bakıma muhtaç duruma düşen veya ömür boyu bakıma muhtaç kişilerin bakıcı giderlerini ödememektedir. Bu uygulamasına dayanak olarak ta, Hazine Müsteşarlığı’nca 27.08.2011 tarih ve 28038 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Yönetmeliğin 4. (1) maddesinde; “Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel kurum ve kuruluşların sundukları tedavinin gerektirdiği tüm sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, Kurum tarafından SUT’ da yer alan hükümler doğrultusunda karşılanır.” yer alan ifadeleri göstermektedir.

Trafik sigortalarına ve SGK’ya bakıcı giderlerini ödetemeyen vatandaşlar, yargıya başvurduklarında, yargıda şu şekilde bir muameleyle karşılaşacaklardır. Yargıtay da, 25.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı yasadan sonra görüşülen davalarda, bakıcı parasını tedavi gideri kapsamına koymamaktadır. Yargıtay, bakıcı parasını, kazaya maruz kalan vatandaşın bir gelir kaybı (zararı) olarak görmekte ve kişinin zarar listesi arasına dahil etmektedir. Bu nedenle, Yargıtay, iş kazası niteliğinde olmayan normal trafik kazalarındaki bakıcı giderlerini, tazminat arasına koymakta ve tedavi gideri olarak saymamaktadır. Bundan ötürüdür ki, Yargıtay, bakıcı giderlerini ancak, sigorta poliçesindeki limit dahlinde, kazazedeye tazminat olarak ödenmesine karar vermektedir. Derda Akcan E-Yaklaşım / Eylül 2013 / Sayı: 249

Merhaba,
Bakıcı giderleri bir sağlık harcamasıdır ve tedavi giderlerinden sayılmaktadır. Bu nedenle tedavi teminatı kapsamındadır. Sigorta şirketi SGK'nın ödemediği tüm sağlık harcamalarından sorumludur. Yargıtay'ın genel görüşü bu yöndedir, Bu nedenle Ağır Maluliyeti olan kişiler bu teminat kapsamında tazminat talebinde bulunabilirler. Süreç sürekli iş göremezlik tazminatı gibi kolay olmayıp dava yolu ile alınabilen bir tazminattır.

Saygılar

Av.Gökhan TÜRKYILMAZ

Yargıtay kararı bakım tazminatı

TRAFİK KAZASI SONUCU BAKICI TAZMİNATI İÇİN YARGITAY KARARI:
UMARIM BENİM GİBİ MAĞDURLARIN İŞİNE YARAR
T.C. YARGITAY 17. HUKUK DAİRESİ E. 2011/7758 K. 2012/6081 T. 11.5.2012 Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak, “aktarım” gerçekleşmesi koşuluyla da, hastanelerce sunulan sağlık hizmet bedelleri yönünden sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının yükümlülükleri sona erecektir. Kazazedelerin, bunun dışında kalan bakıcı veya tedaviye bağlı sair harcamaları, sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının tedavi teminatları kapsamında, yine sigorta şirketleri ve Güvence Hesabı tarafından karşılanmaya devam edecektir. Davada hükmedilen tedavi gideri, davacının kurum tarafından karşılanmayan ve fatura edilemeyen giderlerine ilişkin olup, yukarıda yapılan açıklamalar ışığında davalı sigorta şirketinin sorumluluğundadır. T.C. YARGITAY 17. HUKUK DAİRESİ E. 2011/7187 K. 2012/6074 T. 05.5.2011

SİGORTA ŞİRKETLERİ VE GÜVENCE HESABININ SORUMLULUĞUNA AİT YARGITAY KARARI

6111 Sayılı Kanunun, yayımı tarihinde yürürlüğe giren Geçici 1. maddesi ile de; "Bu kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Söz konusu sağlık hizmet bedelleri için bu kanunun 59. maddesine göre belirlenen tutarın % 20'sinden fazla olmamak üzere belirlenecek tutarın üç yıl süreyle ayrıca aktarılmasıyla anılan dönem için ilgili sigorta şirketleri ve güvence hesabının yükümlülükleri sona erer" hükmü öngörülmüştür.
Yukarıda anılan, 25.02.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 13.02.2011 tarih, 6111 Sayılı Yasanın 59. maddesi ile değişik 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 98. maddesinin açık lafzından da anlaşıldığı üzere, yapılan değişiklik ile trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak, maddenin devamında ve geçici 1. maddede düzenlenen "aktarım"ın gerçekleşmesi koşuluyla da, hastanelerce sunulan sağlık hizmet bedelleri yönünden sigorta şirketlerinin ve güvence hesabının yükümlülükleri sona erecektir. Kazazedelerin, bunun dışında kalan bakıcı veya tedaviye bağlı sair harcamaları, sigorta şirketlerinin ve güvence hesabının tedavi teminatları kapsamında, yine sigorta şirketleri ve güvence hesabı tarafından karşılanmaya devam edecektir.

BU YARGITAY KARARLARI BENİM İŞİME, BENİM DURUMUMDA OLAN BAKICI TAZMİNATI ALMAYA HAKKI OLANLARIN İŞİNE İNŞ. YARAYACAK ARKADAŞLAR

17.HD 2012/362, 2013/578, 24.01.2013:”…bakıcı giderinin tedavi gideri kapsamında davalı sigorta şirketinden tahsilinde bir usulsüzlük bulunmamasına göre…”

17.HD 2012/362, 2013/578, 24.01.2013:”…Sigorta poliçesinde belirtilen, motorlu aracın işletilmesinden kaynaklanan kaza nedeniyle sigorta şirketi zarar görenlerin tedavisi için ödenen giderleri zorunlu olarak teminat altına alır, Sigorta şirketinin yasadan ve sözleşmeden doğan bu yükümlülüğü, 6111 sayılı Yasa ile getirilen düzenleme ile sona erdirilmiş bulunmaktadır. Yukarıda açıklanan yasal düzenlemelere göre, 2918 sayılı Yasanın 98.maddesinde belirtilen tedavi giderleri yönünden sorumluluk <Sosyal Güvenlik Kurumu'na> geçtiğinden eldeki davada yasal hasımın <Sosyal Güvenlik Kurumu> olması gerekir. Bu durumda mahkemece, <Sosyal Güvenlik Kurumu>nun davaya dahil edilmesi, tarafların delillerinin toplanması, davacı tarafından talep edilen tedavi giderlerinden 2918 sayılı Yasanın 98.maddesi kapsamında kalanların ve Sosyal Güvenlik Kurumunun sorumluluğuna esas olanların belirlenmesi için uzman doktor bilirkişiden ayrıntılı, gerekçeli ve denetime açık rapor alınması, 2918 Sayılı Yasanın 98 maddesi kapsamında kalan tedavi giderleri yönünden Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, yasa kapsamı dışında kalan giderlerden ise davalı sigorta şirketinin sorumlu tutulması gerekirken…”

17.HD 2011/9399, 2012/12504, 14.11.2012:”…hastanelerce sunulan sağlık hizmet bedelleri yönünden sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının yükümlülükleri sona erecektir. Kazazedelerin, bunun dışında kalan bakıcı veya tedaviye bağlı sair harcamaları, sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının tedavi teminatları kapsamında, yine sigorta şirketleri ve Güvence Hesabı tarafından karşılanmaya devam edecektir…”
AR.

b
enim merak ettiğim benim davayı verdiğim avukat sakatlığınla ilgili her türlü sağlık harcamasını 5 yıl boyunca sigorta şirketi ödeyecek demişlerdi fakat subat 2011de çıkan torba yasayla tedavi ile ilgili bütün harcamalarımızdan artık ssk tan taleb etmemiz gerektiğini sigorta şirketlerinin sorumluğu bittiğini söylendi ben kazayı torba yasa çıkmadan 4 ay önce yaptım sadece hastanede kaldığım dönem içerisindeki hastane masraflarımı ödedi sigorta şirketi benim kazada belim kırıldığı için çok yoğun bir ilaç tedavisi gördüm 1 yıl boyunca ve gerekli bütün medikal malzemelerimi parasını verip almak zorunda kaldım çünkü torba yasadaki bir çok kanunu ssk nın memurları dahi bilmediği için aldığımız medikal ürünleri nasıl neye göre fatura ettireceğimizi söyleyemediler ve faturalandıramadığımız içn aldığım bütün ilaçları ve medikal ürünleri parasını ödemek zorunda kaldım ben durumununda olan bir çok insan olduğunu biliyorum ne yapmamız lazım harcadığmız o paraları tahsil etme şansımız varmı vereceğiniz cevaplar için teşekkürler şimdiden

7 aydır bekliyorum ilk duruşmaya 35 gün kaldı,hayırlısı bakalım bakıcı tazminatı ve eksik ödenen tazminatım için mahkeme ne karar verecek

2. Duruşmaya 28 gün kaldı Adlı Tıp a giden raporda ses seda yok daha mahkemeye ulaşmamış, 2 ayı aşkın süredir mahkeme adlı tıpa göndermiş dosyami.

Arkadaşlar 01/06/2015 tarihinden sonra Yürürlüğe giren Hazine Müsteşarlığı genelgesi Bakıcı Tazminatı sakatlık tazminatiyla beraber hesap edilecek deniliyordu. Acaba bu tarihten sonra konu hakkinda bakıcı tazminati ve sakatlik tazminatı birleşip Tek policedemi değerlendirilecek? Konu hakkında bilgi sahibi Hukukçu ve Diğer arkadaşlar cevap yasarsa Sevinirim. Yargitayin gorusu nedir bu Konuda? Teşekkürler

Yüzde 60 üstü heyet raporu ve raporda ağır özürlü ibaresi geçerse kişi bakıcı tazminatı alır. Buda trafik sigortasına alınan tazminat dışında alınan bir tazminatır. misal 250 bin trafik sigortasından alırsa 250 binde bakıcı tazminati alır şeklinde olur

Üst Alt