Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik kazası sonrası tazminatı trafik siortası kime rücü eder?

wiya

Üye
Konular
27
Reaksiyonlar
0
arkadaslar, trafik sgortasından para aldığımız takdirde trafik sigortası bu parayı alabılmek ıcın işleten,arac sahıbı veya arac surucusunden hepsıne mı gıder yoksa hepsıne bellı oranlarda mı gıder .
ben arac sürücüsünden almasını istemıyorum açıkçası o nedenle konuyla ılgılı bılgısı olanlardan yardım beklıyorum.arac surucusu ,işleten ,arac sahıbı muteselsıl sorumlu dıye okudum ama

wiya

Sayın wiya,

ZMMS (Trafik) Sigortacısı ancak araç sahibine yani işleten/sigortalıya karşı rücu hakkına sahiptir. Yani, sigorta şirketinin araç sürücüsüne karşı rücu hakkı bulunmamaktadır. Sürücü ve araç sahibinin müteselsil sorumluluğu, Borçlar Kanunu ve Karayolları Trafik Kanunu kapsamında; zarar görenin doğrudan bu kişilere yönelteceği tazminat talepleri ile Kasko Sigortacısının rücu taleplerinde söz konusu olmaktadır.

Diğer yandan; sigorta şirketince ödenen tazminatların rücuen sigortalıdan (araç malikinden) talep edilebilmesi; belirli bir takım şartların varlığı halinde yapılabilir. Aşağıda temel olarak bildirilen bu haller, sizin kazanızda mevcut değilse, araç maliki aleyhine hiçbir olumsuz sonuç doğmayacaktır ve sigorta şirketi, ödeyeceği tazminatı bu kişiden talep edemeyecektir. Rücu halleri şunlardır:

a) Kazanın kasten yapılması

b) Sürücünün ehliyetinin bulunmaması

c) Sürücünün, alkol veya uyuşturucu etkisiyle kaza yapmış olması

ç) Kazanın istihap haddinin aşılması nedeniyle gerçekleşmesi veya aracın yolcu taşımaya ruhsatlı olmaması

d) Aracın çalıntı olup, bunda işletenin kusurlu olması

e) Tedavi amacı dışında, kazanın ardından olay yerinin terk edilmiş olması

İyi günler dileriz.

Sigorta Mağdurları Derneği

Üst Alt