Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik kazası sonucu omurilik hasarı oluşan kişiye öneriler..?

patiklicadı

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba Herkese

Sitenize bugün üye oldum. Erkek arkadaşım 29 kasımda ciddi bir trafik kazası geçirdi ve taksim ilkyardım hastanesine kaldırıldı kafatasında çökme meydana geldiği için öncelikle beyin ameliyatı gerçekleşti. Omurilikte de ilk zamanlarda MR ile tam kesi veya yarı kesi gibi bir teşhis konulamadığı için acil ameliyata alınması gerektiği söylendi bizlere ve bizde ameliyatı gerçekleştirecek bir doktor arayışı içerisine girdik.

Kazadan 12 gün sonra Maltepe üniv. araştırma hastanesinde beyin cerrahı Prof. Dr.Ahmet Çolak tarafından ameliyat edildi. çok şükür ki başarılı bir operasyon geçirdi ve bize tam kesi olmadığı söylendi. hastaneden taburcu olmasının akabinde 70.yıl rehabilitasyon merkezinde muayene oldu ve hastaneye yatış için sıraya alındı. bekleme sürecini evde geçiriyoruz. Halen belden aşağı hisleri yerine gelmedi.

Bana bu dönemde önerebileceklerinizi bekliyorum?

Zaman ayırıp okuduğunuz için de teşekkür ederim.

sevgilerimle

öncelikle geçmiş olsun.arkadaşınızın hasar seviyesini belirtmemişsiniz.yarı kesi olmaması çok iyi.çünkü kök hücre nakli artık uygulanacak.bu da bizler için büyük bir umut tabi.arkadaşınız rehabilitasyon merkezine yatana kadar evde pasif egzersiz yapmanızda fayda var.unutmayın ki sinirlerin tekrar dönebilmesinde ilk 2 yıl fizik tedavi çok önemli...

hasar seviyemiz T6-T9 arası.
70.yıl rehabilitasyon merkezinin evde yapmamızı önerdiği bazı egzersizleri uyguluyoruz.
hastamız azimli inşallah yürüyecek ve eski günlerine dönecek umudundayız.

Geçmiş olsun..Evet tam kesi olmaması büyük şans ,bu tür yaralanmalarda yaralanmanın şiddetide önemli ,arkadaşınıza his ve hareket dönebilirde dönmeyebilirde(Bende tam kesi olmamasına rağmen his döndü hareket dönmedi) zamanla o belli olacak birde arkadaşınızı dikkatli bi şekilde her 2 saatte bi çevirirseniz yatak yarası dediğimiz decubitis ülserini engellemiş olursunuz

evet haklısınız ailesi bu konuda oldukça hassas yatak yarası olmaması için büyük özen gösteriyorlar.günün büyük bölümünü koltukta oturarak geçiriyor.sol koldada kırık olması sebebiyle omurilik ameliyatı esnasında sol kolada platin takıldı.alçısı geçtiğimiz hafta çıkartıldı şimdi sol kolu güçlendirmeye çalışıyoruz.

Bu dönemlerde arkadaşınızın moralinin yüksek olması çok önemli, tabii size ve ailesine çok iş düşecek Allah yardımcınız olsun.

Amin inşallah Rabbim herkesin yardımcısı olsun.
Moralimiz iyi hatta bacak hisleri konusunda espriler dahi yapabiliyoruz.
hastane sürecinde herşeyin daha iyi olacağı kanaatindeyiz.
yorumlarınız içinde teşekkürler bu arada

öncelikle çok geçmiş olsun acil şifalar arkadaşlarım size çok güzel açıklamalarda bulunmuşlar burda benim eklemek istediğim konu tuvalet ihtiyacı eminimki oradaki doktorlar sizleri bu konuda yönlendirmişlerdir;çişini rahat bırakamadığı için şuan devamlı sonda vardır bunu sık aralıklarla 1ve 3 hafta(normal sonda 1hafta,silkon sonra 3 hafta) gibi zamanlarda değiştirilmesi daha sonra hastane ortamınada üredemi denen mesane doluluk ve boşaltım testi yine bunun akabinde tak(hastanın kendisinin yapacağı 4 veya 6 saat aralıklarla mesaneyi tek kullanımlık sondayla boşaltım uygulaması) gibi ürolojik yöndende doktor desteği almanız gerekebilir düşünüyorum.Allaha emanet olun

bende 70.yılda 2004 de 3.5 ay yattım
uzun zamandır gitmedim en son 1.5 sene önce dr çengiz türkmenle görüşmek için gitmişdim spor soluna da uğradım ve tedavi ve araç gereç
aynıydı çok üst düzey bir fizik göremezsiniz orda
ama zaten hastayı ne hastane iyleşdirebilir nede dr çünkü en iyi hasta bilir vucutunu
kendi dr kendi olucak
hastanızın ilk önce vucutu bu yeni duruma alışıcak kazada vucut da şok durumu oluşur bu şok geçdikden sonra yavaş yavaş bir takım iyleşmeler 2 sene devam eder 2 senenden sonra da devam edebilir ama çok az olur genelde. onun için ilk 2 seneyi iyi degerlendirin.

şunu bilin bu hastalık bütün of lerde farkılı özellikde olur yaralanma seviyeleri aynı olsa dahi.

zor bir hastalık morel iyi bir ilaçtır bu süreç de
allah sifa versin
hastanıza bir kucak selam ve sevgiler
asla pes etmesin asla pes etmesine izin vermeyin.

öncelikle çok geçmiş olsun.benim eşimde t12 seviyesinden trafik kazası sonucu felç oldu.bizde de tam kesi yok,18 ay oldu ve tedavimiz devam ediyor.biz ilk fizik tedaviyi gata da aldık.benim size tavsiyem evde hastane için beklerken bir fizyoterapist le çalışın.çünkü hasta ne kadar erken oturtulur ve erken ayağa kaldırılırsa o kadar iyi ,çünkü hastaneler çok yoğun ve sizinle birebir çok uğraşamıyorlar.birde arkadaşların dediği gibi mutlaka bir ürologla görüşün.allah sabır ve kolaylık versin.

Merhabalar tekrar
bugün hastaneden haber geldi.Bir aksilik çıkmazsa yarın yatışı gerçekleşecek.

sizlere bir soru sormam gerekiyor.
tam kesi ve yarı kesi kavramlarını biliyorum fakat doktorumuz bize ne tam kesi ne de yarı kesi demedi de sadece omurilik zedelenmesi dedi. omurilik zedelenmesi kavramı yarı kesi olarak mı tabir ediliyor bunu merak ediyorum herşeyden önce.
ayrıca yatak yarası problemini ortadan kaldırmak için sık sık yatış pozisyonu değiştiriliyor.ayrıca hastamız günün büyük çoğunluğunu koltukta oturarak geçiriyor.

ayrıca asabi arkadaşımın ürolog tavsiyesini hemen değerlendirmek gerektiğini bende düşünüyorum.
hepinize gerçekten çok teşekkür ederim tecrübelerinizi benimle paylaştığınız için.
gelişmelerimizden sizleri sürekli haberdar edeceğim.

Siz şu tam-yarım-kesi-bası işini hiiiç düşünmeyin.
Şunu bilin: Kaybedilen his ve harekette her ne kadar geri dönüş olacaksa, bu, ilk 2 senede olacak. Ne kadar moral, fizik tedavi ve istek, o kadar çok kazanım demektir.
Yapabildiği her şeyi kendisi yapsın. Kol kaslarını güçlü tutsun. Her gün en az 1 saat wolker ve uzun bacak yürüme cihazı ile ayağa kalksın. Bu, metabolizmasının çalışmasına yardımcı olur.
Fizik tedavi dediğimiz şey de atla deve değil (ki bunu hastanede göreceksiniz). Eklem hareketlerini sizler de eklemeleri zorlamadan yapabilirsiniz. Sizin bacağınız ne kadar açılıyorsa, hasanın eklemleri de o kadar ve çok çok narince açılıp kapatılmalıdır. Aman dikkat, elinizde kuç tutar gibi... His olmadığı için caaart diye açıp eklemlere zarar vermeyin (Ben yaptım o dangalaklığı ordan biliyorum :))
Sandalyeden yatağa geçmek, tuvalete geçmek, arabaya geçmek vb. hareketleri iyice öğrensin.

Hastaneye yattığında sabit sondadan Temiz Aralıklı Kateterizasyona (TAK) geçsin. Bu hem hareket kısıtlılığından kurtaracak, hem mıralini düzeltecek hem de idrar yolu enfeksiyonlarından (nispeten) kurtulmasını sağlayacak. (Unutmayın sosyal güvencesi varsa günde 6 adet kendinden jelli-sulu katataeri kurumdan alabilirsiniz)
İdrar sızıntısı oluıyorsa bilin ki enfeksiyon olmuştur. Kültür testi yaptırıp sonucuna göre antibiyotik kullanın.

Tekerlekli sandalyede otururken yatak yarası riskini sıfıra indirmek için mutlaka minder kullansın: https://alisveris.engelliler.biz/tekerlekli-sandalye-minderi

Banyosunu ihmal etmeyin. Bu moralini düzeltir; yaşamında sürekli tekraredegeldiği şeyleri yapmak iyidir...

Her türlü bilgiye ilgili forumlardan ulaşabilir, aklınıza gelecek her her her her her soruyu sorabilirsiniz:
- http://www.engelliler.biz/forum/saglik-omurilik-hasarlari/
- http://www.engelliler.biz/forum/engellilerle-ilgili-urunler-hakkinda-bilgi-soru-cevap/

Ayrıca, sisgortası var mı? İlk sigortalı olduğu tarihi, doğum tarihini ve bugüne dek yaırdığı prim gün sayısını yazar mısınız buraya. Malulen emeklilik şartları oluşmuşsa malulen emekli olup aylık 600 TL maaş alabilir.
Malulen emeklilik için 10 yıl sigortalılık süresi ve en az 1800 gün prim gerekli.

Tekrardan selamlar hastanenin erken gün vermesi sevindirici..Omurilik zedelenmesine gelince doktorunuzun neyi kastettiğini kendisine sorsanız bence daha iyi olur ve emin olmuş olursunuz.. tekrar geçmiş olsun

Geçmiş olsun,bendede omurilikte ameliyata bağlı problemler yaşadım, yatak yarası için havalı yatak öneririm, koltukta oturmak bile büyük bir ilerlemedir,cünkü ben 4 ay yattım yatakta resmen insanın bel kasları iflas ediyo,mesane için sonda kullanıyosa, sonda devamlı acık kalmasın sıkıştığı zaman açsın, sızdırma yapsa dahi, (mesane cimlastiği yani), bol bol su içsin, bu dönemde bakteriye bağlı mesane taşı oluşma riski vardır, fizik tedavi ihmal edilmemeli ilk 2 sene cok cok cok cok önemli, altını çizerek söylüyorum,çünkü ayaklarda hareketsizliğe bağlı kas incelmesi olur (atrofi),arkadaşınızın durumunu yaşadığım için , onu çok iyi anlayabiliyorum, açil şifalar dilerim.

sevgili oturanboğa ve mac72 arkadaşlarım çok teşekkürler.
oturanboğa arkadaşım öncelikle sosyal güvence olayına açıklık getireyim.
ne yazıkki hiçbir sosyal güvencesi yok.sadece yeşilkart sahibi.
erkek arkadaşımın morali gerçekten çok iyi şu anda hatta bacaklarıyla ilgili espriler bile yapmaya başladı.
çok da azimli olduğunu söylemek isterim.
ben bursadayım o ise istanbulda ama her haftasonu yanına gidip ona destek olmaya çalışıyorum.
önerilerinizin tümünü dikkate alacağım fakat şunu sormak isterim: sonuçta yarın hastaneye yatış gerçekleşecek ve hastane süresince zaten sizin söylemiş olduğunuz walker veya uzun bacak yürüme cihazları kullanılmayacak mı?
yoksa herşey bizim insiyatifimizde mi olacak?
sizlerin hastane deneyimlerini de alırsam çok sevinirim.
hergün uygulanması gereken bir egzersiz programı mı oluşturuluyor hastanede?
ilaç tedavileri veya elektrik şokları duymuştum ama gerçeklik payı nedir?bunlar sadece kulaktan dolma bilgiler benim için tabiki.
ayrıca hastaneye yatış sonrası sonda değişimi vesaire bunların kararını biz mi veriyoruz yoksa orada bir uzman hekim mi bununla ilgili kararları verecek?

ayrıca bir soru daha sormak isterim
geçtiğimiz hafta optimed ultra tens cihazı edindik. bende takıp denediğimde kaslara çok fazla etki ettiğini farkettim.
uzun süre hareket etmediği için kasların dahada güçlendirilmesi konusunda bu cihazın faydalı olacağını düşünüyorum. sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda deneyeniniz oldu mu hiç bu cihazı?

Elektirik şok denen şey, elekro terapidir.Çalışmayan kaslara cok ufak elektrik akımı verilir, kaslar kasılıp gevşemeye başlar ,fizik tedavinin en önemli noktası budur, diğerleri pasif egsersizdir, eklemlerin fonksiyonunun kaybetmemesi için.Eskiden bu tur elekroterapi aletleri cok pahalıydı, şimdi cep telefonu buyuklüğü kadar küçüldü, pille çalışıyor ,fiyatlarıda cok uygun,fizik tedavi doktorunuza danışıp alabilirsiniz bu aletten.Kısaca bilgi edinmek isterseniz nette (tens aleti )diye arama yapabilirsiniz.

İletiyi aynı anda yazdık sanırım, ben kullanıyorum tens aleti,artı ve eksi 2 kablodan oluşur,burada kabloların yani elekrodların yapıştığı yerler önemli, bunu zaten fizik tedavi gördüğü zaman hangi noktalara bağlandığını kendiside görecektir.Kullanım kitapcığında da coğunlukla şekil ve cizimle vucudun hangi noktalarına bağlandığı anlatılır ve kimler kullanamaz diye acıklaması vardır.Sakın kalp hizasına elekrod yapıştırmayın.Sabah akşam 20 dakikalık seans yeterli oluyor benim için.

evet uygulamaya başladık haftasonu bizde
peki sizde etkisi neler oldu yazmanız mümkün mü?
ne kadar süredir kullanıyorsunuz?

Ben ameliyattan sonra 3 ay yattım yatakta, bırakın oturmayı desteksiz sağa sola bile dönemiyordum,3 ay sonra eve fizyoterapist geldi ne yalan söleyim hiç umutlu değildim,haftada 3 kez tedavim devam etti, hem elektro terapi gördüm hemde pasif egsersiz, kol, bacak nefes hareketleri vb. bir bebeğin büyümesi gibi sürdü süreç,önce oturmaya başladım, sonra ayakta durmaya ve sonrasında destekli yürümeye başladım.Fizyoterapist 1 sene geldi eve ve neticesinde değneksiz yürümeye başladım,sonrasında özel bir hastaneye 3 sene dışardan kendim devam ettim çünkü tek ayak bileğimde hareket kısıtlılığı vardı,toplam 4 sene sonunda dışardan tedavi kestim ve kendime teens aleti aldım,yaklaşık 10 senedir ucuz cin malı tens aleti kullanmaktayım :), gündüz çalıştığım için pasif egsersiz yapmama fazla gerek kalmadı.Elektro terapinin faydasını cok gördüm.

o halde siz tedavi sürecinizi neredeyse tamamladınız hatta artık yürüyebiliyorsunuz doğru anladım öyle değil mi...bu benim için çok sevindirici ve moral dolu bir mesaj oldu:)erkek arkadaşımın da bu konuda çok azimli olacağına inanıyorum.
umarım Allah herkese acil şifalar verir.

Selam patiklicadi, evet doğru söylemişsiniz siz hastaneye yatışı yaptıktan sonra hastanızın yanında bi refakatçi kalıcak ve doktorunuzun uygun gördüğü zamanlarda egzersiz salonunda hastanıza egzersizler yaptırılacak aynı zamanda mesanesi ile ilgilenilecek yani sizin hastanaden hastanız çıkana kadar refakat etmek dışında pek fazla yapacağınız birşey yok ama orda öğreneceğiniz şeyler hastaneden çıktıktan soora çok işinize yarayacak.Hastanede o tens aletiyle tedaviyi doktorunuza sorarsınız ,uygun görürse onun öğreteceği şekilde yaparsızın..Hastaneden çıktıktan sonra da sanırım sizin pasif egzersiz olarak yatırmanızda bi sakıca olmaz

hastaneye bugün yatış yaptırıldı.ben bursadayım biliyorsunuz size sadece telefonla edindiğim bilgileri aktarıyorum şimdi.
hastane gözümüzde büyüttüğümüz gibi değilmiş doktorlar şunu söylemişler "biz hislerinin yerine gelmesi için birşey yapmıyoruz olan hisleri geliştirmeye yönelik çalışıyoruz." bu açıkçası biraz moralimizi bozdu.
birde sürekli refakatçi bulunması gerekiyormuş hastanın kişisel bakımını hastane değil refakatçiler sağlıyormuş.
prof.dr azmi hamzaoğlu ile bir görüşme ayarladım az önce şimdi abisi oraya gidiyor.gelişmelerden haberdar ederim sizleri.
ilgileriniz için tekrar tekrar teşekkürler

Evet hastanıza fizik tedavi yapacaklar eklemlerin kireçlenmemesi ve kasların zayıflamaması için hareketler yaptıracaklar hastanedeyken kendileri,hastaneden sonrada sizler bu fizik tedavi hareketlerine devam edeceksiniz.Buarada evet hastanede dediğim gibi bi refaktçi olması şart.
Moralinizii ve hastanın moralini bozmayın çünkü moral çok çok önemli..

tekrar merhaba herkese
size gelişmeleri aktaracağımı belirtmiştim.
ameliyat sonrasında maltepe araştırma hastanesinde durumun akibeti nedir gibi bir mr vesaire çekilmemişti sadece röntgenlerimiz vardı elimizde.
cuma akşamı prof.dr.azmi hamzaoğluya muayeneye gitti erkek arkadaşım. orada mr çekildi ve muayene oldu.
mr sonuçlarından doktorumuz ameliyatın yanlış yapıldığını basının düzeltilemediğini ve hatta vidalardan bir tanesinin atardamara dayandığını bunun atardamara vereceği zararın ani ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.kısacası ikinci bir ameliyat şart ve herşeye yeniden başlıyoruz.cumartesi sabah erkenden ailemle birlikte istanbula geçtim.babam ve erkek arkadaşımın abisi mr ları birkaç doktora daha gösterdiler.doktorların hepsi aynı görüşte birleşiyor
ikinci ameliyat şart önceki ameliyat yanlış...
herşeyi bir kenara bırakıyorum maltepe üniv. araştırma hastanesinde bu ameliyat gerçekleştikten sonra doktorların bize neden çok başarılı bir ameliyat geçirdik tam kesi yok sadece zedelenme ve zamanla hisleri yerine gelecek ve yürüyecek dediğini anlayamıyorum.bir insanın hayatını hiçe saymak değilde nedir bu...
şu anda çok doluyum. çok korkuyorum...daha öncesinde tarık yoğun bakımdayken onun hayata döneceğine emindim onun yürüyeceğine de emindim ama şimdi içimde müthiş bir korku var.bunu belli etmiyorum ona ama korkuyorum.dualarınızı esirgemeyin...

sevgilerimle

Azmi bey çok iyi bir cerrahtır. Varolan basıya en iyi şekilde müdahale edeceğinden kuşkunuz olmasın.
Sonrası ise şans... Basının ne kadar etkili olduğıu, oluşan hazarın ne oranda olduğu, geri dönüşün ne kadar olabileceği... Bunları zamanla göreceksiniz.
Umudunuzu yitirmeyin. Bası söz konusu olduğunda, ilk 2 yıl çok çok önemlidir. Çok çok az bi hasar bırakıp ayağa da kalkabilir sevgiliniz...

bugün bursa acıbadem hastanesi doktorlarından suat bey ile de görüştüm.
ameliyata yanlış değilde yetersiz demek daha doğru olur dedi. ikinci bir ameliyatın şart olduğunu suat beyde yineledi. tam kesi olayına fazla takıldığımı düşünebilirsiniz ama tam kesi veya yarı kesi mi durum nedir hiçbir doktor bunu bize söyleyemedi çünkü filmlerde mr sonuçlarında görünmediğini söylüyorlar. siz yinede yürüyecek gibi düşünmeyin biz ameliyat edersek sadece rahat oturabilmesini sağlayacağız diyor doktorlar yürürse de ekstra iyi olur gibi bir görüşteler.
yarın kartal devlet hastanesinde muayene olunacak birde marmara üniv. doktorlarından Türker Kılıç ile görüşme ayarlamaya çalışacağım. değerli görüşlerinizi esirgemezseniz sevinirim ve de dualarınızı.

sevgilerimle
müge

azmi hoca iyi bir dr
bence azmi hocanın dediklerini fazla geç kalınmadan uygulayın
bir an önce baskının kardılırması lazım bunuda en iyi yabıcaklardan biri
azmi bey
kendisine muayne olmuşdum ayrıcada dürüst ve iyi bir insan

degerli arkadaslar ben bahsi gecen olayları yasayan bu kötü kazayı geciren kisinin abisiyim arkadaslar sizlerden bir istegim var dr azmi hamzaoglu bey cok ucuk fıyatlar ıstıyor yaklasık 90 bin TL cıvarı bu konuda uzman olupta bu kadar ucuk bır rakam ıstemeyecek bır doktor tanıdıgınız varmıydı acaba arkadaslar tabıkı dr azmi bey ısınde ıyı olduguna eminim ama kök hücre nakli yapmıyor ya ucuk fıyatlar dogrusu ben kardesım ıcın ölürüm ne gerekirse herseye hazırım varım yogum herseyım kardesım ıcın feda olsun onun ıcın degıl 90 bin TL cok cok kat kat mislinide vermeye hazırım ama nerde yokkı o rakamda para o sebeple bır arayıs ıcersındeyım tavsıyelerınıze acıgım ve ıhtıyacımda var lütfen arkadaslar bana bu konuda yardımcı oln ayrıca bu zmaan kadarkı konuya ıstırak edısınız yorumlarınız yardımlarınız ıcınde ayrıca tesekkürlerimi ve minnettarlıgımı sunarım sizlere..

Üst Alt