Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik kazasında c5'ten yaralanan babamı kaybettik. Tazminat hakkımız var mı?

erdal19

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba
Babam trafik kazası Sonucu c5 den yaralandıgını daha onceden bahsetmiştim malesef babamı kaybettik bugun bı avukat aradı ve trafik sigortasına. Dava acmamısı onerdı ancak babam kaza yabdıgında alkolluydu bu durumda hala haklarımız varmı adli olarak

Merhaba Erdal bey,
Öncelikle başınız sağolsun.
Yargıtay'ın benimsediği genel kural şu: sürücü alkolsüz olsa bile kaza meydana gelecekse, hasar ödenir. Örnek vermek gerekirse, 100 promil alkollü bir sürücünün aracına bir başkası yüzde 100 kusurla çarparsa, alkollü sürücünün kusuru bulunmadığı için sigortacı hasarı ödemek zorundadır. Bu gibi durumlarda destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirsiniz. Ancak bu durum ancak mahkemece değerlendirilebileceğinden dava yolunu izlemeniz gerekecektir. Mahkeme alkol ile kaza arasında ilişki olup olmadığını bir hekim ve trafik uzmanının da bulunacağı bilirkişi aracılığı ile araştırılıp, sonucuna göre karar verecektir.

Saygılarımla

Av.Gökhan TÜRKYILMAZ

Gökhan Bey tespitlerinize maalesef katılamıyorum

Erdal Bey,

Babanız alkol nedeniyle kaza yapmış olsa bile onun kusuru size atfedilemez. Bu sebeple mahkeme alkol nedeniyle kazanın meydana gelip gelmediği incelemesi yapamayacaktır. Ancak kazada kusur atdedilebilecek başka kişi varsa kusur incelemesi yapacaktır.

Ancak şöyle bir ihtimalde inceleme yapılabileceğini düşünüyorum.

Kaza tespit tutanağında babanızın tek kusurlu olduğunu, babanızın, kullandığı aracın sahibi olduğunu ve sizin de, babanızın mirasını kabul ettiğinizi varsayarsak;

Babanızın sürdüğü aracın Trafik sigortasına dava açarak tazminat talep edebilirsiniz. Sigorta şirketinin, babanıza rücu imkanı olabileceğinden sizin açtığınız davada takas ileri sürebilir. Ancak destekten yoksun kalma tazminatı borçlar kanununa göre takasa tabi olan alacaklardan olmadığından takas talebi reddedilecektir.Yani sonuç olarak tazminatınızı dava sonunda alabilirsiniz.

Ancak sigorta şirketi dava sonunda ödediği miktar oranında babanızın mirasçılarına(yani size) rücu etme imkanı vardır. Açılan davada analiz hukuğun dediği gibi inceleme yapılacaktır. Salt alkolün etkisinden kaza meydana gelmiş ise bu durumda mirasçılar aldığı oranda borçlu olacaklardır.

Üstadım dediklerinizde tamamen katılıyorum. Ben olaya kusur ve rücu açısından baktım.
Ancak kaza tek taraflı ise işin mahiyeti değişecektir. Sonuçta destekten yoksun kalma tazminati yansıma bir zarardır ve mahkemece sürücünün desteğinden yoksun kalanlar için tazminata hükmedilecektir. Ancak miras reddedilmedikçe rücu davası ile mirasçılar ödenen tazminatı geri ödemek zorunda kalacaktır. Ancak ruhsat sahibi ile sürücü aynı kişi mi bilmiyorum. Sonuç olarak sürücü poliçenin tarafı olmayıp 3. Kişi konumunda olduğundan asıl rücu edilecek kişi ruhsat sahibidir. Ruhsat sahibi de daha sonra sürücünün mirasçılarına rücu eder. Bu yüzden her halukarda alkollü sürünün mirasçıları reddi miras yapmadıkça rücu davasıyla karşı karşıya kalacaktır.

Kesinlikle üstadım saptamalarınız tam anlamıyla yerindedir.

Üst Alt