Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TRT çocuk'da yayınlanan 'korsan ailesi' isimli çizgi film ve sakatlar [Tartışma]

Bacıbey

Aktif Üye
Konular
52
Reaksiyonlar
0
Dün akşam iftar saatinde TRT çocuk kanalında "korsan ailesi" isimli bir çizgi film izledim.. İzledim çünkü kanalları gezinirken TRT çocuk kanalından tam geçecekken "kötürüm parası" lafını duydum.
Kısaca özetlemek istiyorum size senaryosunu aklıma takıldı acaba ben mi yanlış değerlendirdim yoksa gerçekten bir anormallik var mıydı? Fikirlerinizi de almak istiyorum.

Bu çizgi filmin konusu bir şehirde geçiyor sadece korsanların yaşadığı bir şehir bilirsiniz çizgi filmlerde korsan karakterleri genelde ya kolsuz ya da bacaksız oluyor.. Bu şehir de yaşayan tüm sakat korsanlara onların çevirisi ile "kötürüm parası veriliyor" Bizdeki karşılığı "sakatlık maaşı". Film baştan sona sakatlık teması üzerine kurulmuş..

Konu kahramanımız sakatlığı olmayan bir korsan mektupla kuruma başvuruyor ve sakatım deyip yalan beyanda bulunuyor evine teftişe müfettişlerin geleceğini öğrenince de kendini sakatlama çareleri arıyor ve sonunda kendini kolları ve bacakları olmayan biriymiş gibi mumya gibi sargılatıyor.

Şehrin içinden sürüne, sürüne geçerken insanlar ona bakıp "yazık bu adam nasıl yaşayacak böyle" diyorlar hemen dakkasın da pala bıyıklı koca göbekli bir başka karakterde "bu kötürüm nasıl yaşar böyleee" diye bağırıyor. üstelik bu korsan şehrin de dükkan açmış para karşılığı elektrikli testere ile kol-bacak kesen bir karakter de var (korsanımızın arkadaşı ve ona küs kollarını bacaklarını ona kestirmediği başkasına kestirdiğini düşündüğü için)
Diğer bir tuhaflık da (bana göre tabi) kuruma yalan beyan da bulunanlara verilen ceza "bacakları kesiliyor" yani böyle devam eden bir "çizgi film"

Benim garibime giden TRT gibi sıkı denetimleri ile bilinen bir kanalın yan kanalı olan çocuk kanalında böyle bir çizgi filmi hangi mantıkla yayınladığı.. Yani her çizgi film mutlaka bir mesaj veriyor çocuklara ama ben anlayamadım nasıl bir ders çıkarılması gerektiğini!? Anlayanlar bana da anlatsınlar lütfen.

Hiç hoşlanmadım sakatlığın alay konusu edilmesinden ve sakatlığın bir ceza gibi gösterilmesinden ve defalarca, defalarca kötürüm denilmesinden ve sakatlara acınası bir varlıkmış gibi değinilmesinden.

En mühimi sakatlık ve çocuk dendi mi bir durup düşünmek lazım değil mi? Yoksa ben mi duygusal davranıyorum acaba? Çok etkiledi beni bu çizgi film.

şimdiki çizgifilimler bizim cocuklugumuzdaki gibi degil nedediklerini dahi anlamıyorum nerde eski cocukluk zamanındaki çizgifilimler şirinler haydi pinokyo şimdikiler hep cocukların zararına boş eğitmeyen ufuklar açmayan boş kötü şeyler bence cocukların izlemesi dahi sakın calı şeyler

Çok enteresanmış. İzlemeyi çok isterim. Bir daha ne zaman yayınlanacak acaba? TRT yapımı mı? TRT bu çizgi filmi yayına koyarken "sakatları topluma entegre edelim" gibi bişey mi düşündü acaba?
Hay Allah! Bir bölüm de olsa izleyip sonra bu soruları TRT'ye sormam lazım...

çizgi filmin trt yapımı yada dış yapım olmasının ne önemi var? trt bunu yayınladığına göre kendileride bu kafadalar demektir.

allaksi;
çok doğru söylüyorsun ..nerde o eski çizgi filmler.. akp nin borazanı olan trt de bu çizgi film yayınladığına göre siz hala akp engellilere sahip çıkıyor demeye devam edin:)

İlk hava bana söledi bu çizgi filmi...şaşırdım sonucunda işin içinde çocuk var ders verilmesi gereken konular insanlarla alay edilmemesi yardım dayanışma olması gerekirken sakatlık ceza olarak algılatılmış buda çok yanlış bişi insanların haklarının yenmesi hoş bişey tabiki değil ama cezası kol bacak kesimi değil daha farklı bir caydırıcı ceza olabilirdi....

Film TRT yapımı değil ben de ilk defa o akşam izledim. Pazar günleri saat 18:00 civarında yayınlanıyor.. Her bölümünde farklı konular işleniyormuş.. O akşam yayınlanan bölümü sakatlık üstüneydi.. Aradım video olarak ama yok maalesef, bulamadım. Tekrarı yayınlanıyor mudur onu da bilmiyorum.. Ama gerçekten çok tuhafıma gitti o akşamki bölümü.. Çok dar bir vakitti tam iftar saati haber verecektim bir iki arkadaşa "izleyin şu filmi" diye ama işte olmadı..

3-4 kez telefon edin trtye mutlaka tekrar yayini veriyorlar :)

EVET TRT yi malesef anlamak mümkün olmaya biliyo farklı konularda işleyerek bazen hiç ders verici bir film sunamıyorlar. mail atarak tepkimizi dile getirelim ,nihayetinde cocuk bunu seyredenler .

3 ay önce açılmış başlık ama internette dolaşırken rastgelince bir şeyler yazayım dedim.

korsan ailesi gerçekten çok eğlenceli bir çizgi film. bahsettiğiniz bölümü izledim. bir kere dediğiniz şekilde bu çizgi film içinde sakat olan korsan sayısı çok çok az ve gayet sempatik bir şekilde sunuluyor. klasik çengelli kol ya da tahta bacaklar ama kesinlikle ürkütücü olmayan şekilllerde.

mumyaya sarılır hali de gayet sempatik. sanki ufak bir kurtçuk şeklinde betimlenmiş. onu ilk görenler şöyle korkunç böyle korkunç diyorlar ama o şeklini gördüğümüzde gayet sempatik olduğunu farkediyoruz. kötü bir beklenti yaratıp bunu iyiye çevirmişler yani.

sakatlık parası konusuna gelince, orada da sakatlıklarından dolayı çalışmaya gücü yetmeyene yardım ediliyor teması var. yani hiç bir zorluk çekmemesi için gerekli tüm yardım yapılıyor. başroldeki korsanın numara yapıp para almasını da kimse desteklemiyor. karısı ve kızı buna karşı. oğulları biraz zıpır olduğundan o daha çok yararına kullanmaya çalışıyor ama bir kaç bölüm izleyince zaten rahatsız edici bir şey olmadığını görüyorsunuz, karakterleri tanıyınca.

o bölüm sonunda kaptanı mahkemeye çıkarıyorlar ve gerçekten yardıma ihtiyacı olanların paralarını almaya çalıştığı için ceza veriliyor. ceza ise popoya şaplak.

bu çizgi filmin hiç bir bölümünde kimse ne ölüyor ne yaralanıyor ne de başına bir şey geliyor. mesela korsan çizgi filmi olmasına rağmen başka bir gemiye saldırma sahnesi yok. 1-2 bölümde canlandırmalar var ama korsanlar hep şaşkın, sakar tiplemeler.

O zaman sizin bakış açınızla değerlendirip yorum yapacak olursak o bölümde çoook şirin bir şekilde sakatlık konusu işlendi ve tatlı tatlı güldük biz tekerlekli sandalyesiyle gemisine çıkamayan ve düşen korsanımıza..:)
Hele hele yerlerde o sizin sevimli kurtcuk gibi dediğiniz hali ile sürünürken ve diğer kahramanlar tüh tüh nasıl yaşacak böyle yazık derlerken ne güldük ne güldük değil mi?
Güldürmek için yanlış konu seçilmiş.. Bu çizgi film evet komik, amaa o bölüm komik değildi! Ben tahammül edemiyorum sakatlığın mizah konusu edilmesine..

Evet bir korsan hemde tek bacağı olmayan , tek gözü olmayan korsan ! Hep filimlerde böyle izledik...
Şimdi burada şunu sormak lazım.. Tek bacağı ve tek gözü olmayan bir insan kendini koruyabilirmi ki :confused: Korsanlık yapsın ve milletin mallarını yağmalasın;)
Buyrun birde bu açıdan bakın...:)

şimdi havva hanım burada sakatlık bir güldürü öğesi olarak sunulmuyor. orada gülünen şey karakterin çeşitli şaklabanlıklar yapması. yani aa kolu yok aa bacağı yok diye gülünen şey karakterin numara yapması. sakat bir karakter ile dalga geçilmesi, dışlanması ya da bu karaktere acıma gibi şeyler söz konusu değil. bu çizgi filmde sakatlara hayatlarını daha kolay sürdürebilmeleri için yardımcı olalım ve genel olarak yalan söylemeyelim dışında bir mesaj verilmiyor. bence biraz önyargılı izlemişsiniz ya da başından sonuna izlemediğiniz için hikayedeki kopukluk sizde yanlış izlenim yarattı.

bu cizgi filmi izleyen cocuklar daha rahat yasamamızı istiyorlarsa karsımıza cıkmasınlar, zira bu cocuklardan bize hayır gelmez..
emr ak, sen trt sözcüsü fln mısın ?

Bakın beni anlayabilmeniz için gerekli olan iki şey var.. Ya sakat olacaksınız ya da empati kuracaksınız.. Ben empati kurarak izledim o filmi ve hiç hoşlanmadım hissettiklerimden.. Engelli insanların toplumda yaşadıklarından farklı birşeyler yoktu tanıdıkdı o sahneler çizgi film karakterlerinin başına gelebilecek tarzdan bir hikaye değildi....Ben filmlerde sakat oyuncu karakterlerinin güldüren olmasından hoşlanmıyorum.. Mesela keloğlan serisinde boy kısalığı olan cüce dediğimiz karakterin patişahın soytarısı olması gibi.. Bir örnektir..

Yaniii korsan ailesi filminin o bölümünde rol gereğide olsa tek başına yemek yiyemeyen, tek başına tuvalete gidemeyen, yürüyemeyen vs. bir karakter vardı... Siz şirin şirin, sevimli sevimli sunuldu bu karakter gayet şirin bir şekilde şaklabanlık ederekten sakat takliti yaptı diyorsunuz heralde adı çigi film olduğundan hoş karşıladınız bense hoş değildi diyorum hepsi bu!

Yine anlamazsanız neye tepki verdiğimi daha geniş bir zamanda anlatırım.. Şimdilik nokta..:)

siz empati kurarak izleyip hoşlanmamışsınız ama ben sakat olarak izlediğim halde güldüm, eğlendim. sanırım bu bakış açımızdaki farklılığı daha net anlatır.

Mizah konusu sizi kapsasa sorun değil orada bütün engelliler adına konuşmak lazım!
Bu bağlamda Havva_vu hanım haklı şaklaban değiliz biz.!
Alay edilecek biri varsa devlet aynaya baksın ! Yaptığı döşediği kaldırımlara baksın.. Bol bol gülsün şu engelliyi nasılda eve mahkum ettik !;););)
Amma komik değilmi :confused:
Emrag sen git TRT ye deki ben figüranım ama engellileri temsil etmiyorum !

trt de bolum basına 1.500 tl de alırsın ne gsl, yolun akp milletvekilligine kadar uzanır..

Üst Alt