Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TSK personeliyim. Malulen emeklilik talebim reddedildi. İtiraz ettim..?

alkanat79

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Kısaca TSK personeliyim.14.09.1979 doğum tarihi 30.08.1997 göreve başlama ama 30.08.1996 staj gibi olan sınıf okuluna başlangıç tarihim kaza Rüşt kararım var.
beyin hipofiz bezinde tümör var ve askeri hastaneden sınıfının kıta Komutanlığı olmayan .. diye bir rapor aldım.
Malullük talebim SGK tarafından reddedildi itiraz ettim.itiraz ettim kabul edildi numune hastanesinde SGK nin istediği göz ve beyin cerrahisinde kendim ek olarak toplam 5 branşta kurul muayenesine başladım

musait olursaniz sorularım.

1.sgk tarafından malullük tesbiti şeklinde başvuru yapmanın vergi dairesinden istek yapılmasına göre bir zararı olur mu

2.sgk nin istediği iki branşa ben 3 branş daha ekledim hastanede sorun olur mu

3.malulluk oranı yüzde 40 mı 50 mi olmalı emekli olabilmek için

şimdiden teşekkür ediyorum.

Son düzenleme:
Malül emeklilik %60 ve üzeri olmalı..
Engelli emeklilik %40 ve üzeri olmalı.

Sorumuz olacak.
Rahatsızlığınız ne zaman başladı? TSK personeli olmadan önce mi sonra mı?

Nezaman başladı tam bilemiyorum ama 4 yıl önce tespit edildi.yüksek frekansla çalıyorum teknisyenim etkisi olabilir dediler ama doğuştan da olabilir dediler.malullük ile engelli emeklilik arasında ne fark var öğrenebilirmiyim teşekkür ederim.

TSK ya girerken 13 yaşımda muayene olarak aldılar.Ama beyin Mr falan çekilmemişti

alkanat79

TSK mevzuatındaki incelikleri bilmediğimi belirterek cevap vermeye çalışayım:

1- Hayır
2- Hayır
3- Burada orandan ziyade,TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ SAĞLIK YETENEĞİ YÖNETMELİĞİ'ne göre emeklilik kararı verilir. İşlemler maluliyet için başladığına göre, bırakın bu halde süreç ilerlesin...

4- İki emeklilik arasındaki fark, malulen emeklilikte çalışamazsınız, adi emeklilikte sosyal güvenlik destek primi ile -özel sektörde- çalışmaya devam edebilirsiniz.

14.09.1979 doğum tarihim 30.08.1997 göreve başlangıcım 18 yıl 2 ay kadar hizmetim var.Sınıf okulu sayılırsa bir yıl ekleniyor.Assubay olarak halen görev yapıyorum .rahatsızlığım nedeni ile emekli olmak istiyorum.vaktiniz olursa birkaç sorum var.
1.kurum sevki ile mi yoksa defterdarlık kanalı ile mi rapor almamı tavsiye edersiniz.
2.istifa etsem isteğe bağlı pirim yatırmaya devam ederken erken emekli olabilirmiyim.rapor alarak
3.Ankarada tavsiye edebileceğiniz hastane var mı daha önce numune ye başvurdum kurum sevki ile askeri hastanenin atamaya esas rapor verdiği beyin tümörüne sıfır verip başka branşlara 10 verdi .
şimdiden teşekkürler.

Son durum numune yüzde 10 verdi.asıl beyin ve migren için oran vermedi.raporu daha sgk ya yollamadım.başka hastaneye defterdarlık kanalı ile başvursam mı .son olarak migren için oran nedir bilgisi olan var mı .teşekkürler.

Bu arada İşe başlarken özür durumum yoktu

Soruma 3. cevabınız ile ilgili şöyle bir ayrıntı bu süreçte dikkatimi çekti.SGK askeri hastanelerin verdiği raporlara göre karar veriyor. Fakat asıl karar SGK nın beni itiraz sonrası benim seçeceğim hastaneye numune gibi sevk etti bu hastanenin raporu ile belki emekli edecekti
Benim bu zamana kadar duyduğum işleyişin dışında bir uygulama oldu .Benim gibi aynı kurumda çalışıp sıkıntı yaşıyan arkadaşlar varsa yol gösterebilir düşüncesi ile süreci paylaşacağım .

alkanat79

1- Emekliliğiniz için defterdarlıkla ya da vergi indirimi ile hiç bir ilginiz yok. kurum sevki ile hastaneye gitmeniz yeterli.

2- son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik de o statüde olur. Önerim, tsk'Lıyken emeklilik işlemlerine başlamanızdır. Hiç karıştırmayın derim...

3- Ankara Numune için herkes olumsuz konuşuyor zaten! Ankara için bir hastane önerisi olan var mı arkadaşlar?

Sevkle numune'den aldığınız rapor sgk tarafından dikkate alınır. Yapabileceğiniz şey, numune'Nin raporuna karşı il sağlık müdürlüğüne gidip itira etmek ve bir hakem hastaneye sevk almaktır.

TSK Erken emeklilik

Normalde memurlar için vergi indirimi şartı aranmadan erken emekliliğe başvuruluyor.Ben önce vergi indirimi aldıktan sonra erken emekliliğe başvuraam sorun olur mu teşekkürler

alkanat79

sen tsk saglık yönetmeligine tabisin tsk emekli olmak icin yüzde 60 engel oranı memurlarda erken emekli kurum sevkiyle oluyo seni gataya sevk ederler yani sadece maluliyet sansın oda sartları taşıyorsan

İlk olarak gata oran vererek rapor vermiyor.Sonra farklı branşlara bir arada da bir rapor vermiyor.Ben bu gün Araştırma hastanesine başvurdum.Rapor ila vergi indirimini hakedince istifa ederek hiç çalışmadan erken emekliliğe başvurucam.görev başlangıcı 01.09.1997 ama arada 3 ay aylıksız refakat iznim var.Sanırım istifa ettikten sonra vergi indirimini hak etmişken başvurunca tutup beni TSK Sağlık yönetmeliğine göre değerlendirmezler ümit ediyorum.Kıymetli görüş ve tecrübelerinizi tüm forumdan beklerim.

@alkanat79

iyi araştır derim ben ilk basvuru yaptıgımda istifa etmiştim bana gelen yazıda acıkda olan birisi yararlanamaz diye ibare var acıkta olduun zamanda erken emeklilik onaylanmıyor

5510 sayılı yasada kurum sevki ile alınan raporlarda engel oranları kac yıl hizmeti acıklıyor yani calısır olman lazım burdan tanıstıgım arkadaşlar da aynı durumdan madurlar istifa ettikden sonra basvuru yaptıkları icin onaylanmıyor erken emeklilik

Atladığınız bir husu var siz bütün başvuruları dışardan yapmışsınız ben çalışırken vergi indirimini aldıktan sonra erken emekliliğe başvurucam erken emekliliğe başvururken çalışmak gerekmiyor.Ama vergi indirimine başvururken çalışma şartı var.

cok karısık bi tarafdan vergi indirimi isteniyo erken emeklilikde bi hususda memurlarda vergi indirimi hic bir fonksuyonu yoktur deniyo cok karmasık işallah olur emekliligin

Evet karışık ama denemeden yapacak birşey yok.Ben gelişmeleri arkadaşlarla paylaşıcam daha rapor alma süreci devam ediyor.Yorumları beklerim

Kanaatime göre şu yolu izlemeniz gerekiyor.Görevden istifa edip,ssk lı olarak bir işyerinde çalışmaya başlamanız,iş başı yaptıktan sonra ise,defterdarlık kanalıyla vergi indirimi alıp,erken emeklilik için müracaat etmeniz gerekiyor.Son 7 yıl içerisinde Emekli sandığı hizmeti ağır basacağı için de emekliliğiniz bu statüden olacaktır.

b-) Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulu’nca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480, gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

Sizin priminiz yukarıdaki şartlara uymakta.Fiili hizmetinizide çalışmalarınıza eklediğinizde fazla bile gelmekte.Bu arada Migren için atak ve ağrı durumları göz önünde bulundurulur.Buna göre:
Nörojenik ağrılar için verilen oranlar;

1-Günlük aktiviteyi kısmen etkileyen ağrı:% 5
2. Günlük aktiviteyi orta derecede etkileyen ağrı:% 10
3-Günlük aktiviteyi önemli oranda etkileyen ağrı:% 15

Not: Primer baş ağrıları; nevraljiler; santral veya periferik kaynaklı nöropatik ağrılar (ağrının kronik olması ve tedavi altında iken değerlendirilmesi gereklidir)

bende öyle yaptım ama hala bekliyorum agustos ayında vermişdim evrakları henüz bi sonuc cıkmadı olumlu yada olumsuz

uzman34

Öncelikle cevabınız için teşekkürler istifa ettikten sonra bir işe girerek başvurmanın gerekliliğini anlayamadım.Ben zaten vergi indirimi için gerekli olan çalışırken başvuru yapılması gerekliliğini sağlıyorum.Vergi indirimini hak ettikten sonra ise edersem tabi istifa ederek erken emekliliğe başvurarak da erken emeklilik sgk sağlık kurulunda değerlendirilirken karşıma çıkabilecek olan tsk sağlık yönetmeliğine göre değerlendirilme riskini ortadan kaldırmış olucam.Ama sizin dediğiniz yolda bir de hizmet birleştirmeyi beklemek zorunda kalıcam.

ben istifadan sonra ögrendim vergi indirmini o yüzden basladım ssk işe baslayıp aldım rapor benim merak ettim vergi indirimi almak icin iş yerinden belge alıyosun onunla veri dairesine basvurup onların yönlerdigi hasteneden rapor alınıyor ve ankaraya onaya gidiyor sen iş yerinden aldınmı bir belge yada önce rapor alıp mı vergi dairesine gitceksin tam anlamadım

İlk olarak hastaneye gittim sevksiz olur dediler bende veegi indirimi için işlemlere başladım.işyerinden de birliğimizde görev yapmaktadır diye yazı aldım.Bu yazıyı zaten birçok isteyen yer olabiliyor birlikler biliyor sorun olmadı.şimdi raporu alırsam resim rapor bu belge ile vergi dairesine başvurucam bakalım kismet.

Değerli arkadaşlar .

İlk olarak askeri hastaneden aldığım sınıfının kıta kom.olmayan kadro ve... diye devam eden bir raporla kuruma oradan sgk ye emeklilik için başvurdum
reddedildi.
itiraz ettim.hakem hastaneye kurumum sgk dan gelen istek üzerine sevk etti.
31 aralikta kurula giricem.ama rapora vergi indirimi diye başvurdum. Vergi indirimi için gerekli işlemleri tamamlayacağım. Yine reddedilirse istifa edip vergi indirim hakkımı almış olarak mahkemeye başvurmak için.
Bu arada aynı hastaneye vergi indirim raporunu aldıktan sonra zaten mevcut sonuçlarımla sgk istek belgesine gore malüllük içinde rapor düzenlenmesini talep ederek istifa etmeden bu raporu sgk ya yollayıp malüllüğü de denicem.

Yanlız TSK personeline çalışan hatta belki istifa edenlere bile sgk sağlık kurulu malüllük için yapmış olduğu değerlendirmeleri TSK sağlık yeteneği yönetmeliğine göre yapıyor diye tahmin ediyorum. Kişisel müracatlarımda orana bakmadıklarını defaten söylediler. Bu durumda istifa edip TSK ile ilişkim kesildikten sonra erken emekliliğe başvurup reddelirse mahkemeye gitmeyi düşünüyorum.
Her ne kadar memur ve askeri personelden erken emekli olan olmasada hukuk yolu ile bu hakkın alınmasına bir engel olmadığını değerlendirmekteyim .

Sonuç olarak kıymetli değerlendirme ve tavsiyelerinizi beklerim. Bu süreçte hatalarım neler ne zaman istifa edip ne zaman mahkemeye gideyim. İstifa işlemlerimde nelere dikkat etmeliyim.
TSK personeli olupta forumda benzer süreçleri devam eden arkadaşların tamamının süreçlerini okudum. Sonuca ulaşan yok sanırım.Tüm arkadaşlarada ışık tutması açısından buradan gelişmeleri paylaşıcam.

Benzer süreçleri devam eden arkadaşlarda güncel bilgileri paylaşırlarsa memnun olurum.Şimdiden teşekkürler
.
97 göreve başlangıç 96 sınıf okulu girişim. 6500 gün gibi ve 18 yılı geçiyorum.önceliğim erken emeklilik.

ben istifa edip başvuruda bulunmuştum 5510 sayılı yasadan calısanlar yaralanır diye bi yazı geldi bilmiyorum ben hizmet birleştirme için başvurdum daha sonra 6 ay oldu bi sonuç çıkmadı henüz olumsuz olursa mahkeme yoluna başvurcam bende

ama cok karışık vermemek için emekliliği ellerinden geleni yapıyorlarrr istifa ettikden sonra başvursan açıktasın diyor ssk lı bir işe gitsen bu seferde ssk üc buçuk yıl calısman lazım sskdan emekli olmak için diyor

Bu konuda deneyimi olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyoruz...

uzman34;
Müracaat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hizmet akdine tabi çalışan (4/a’lı) ve kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarları (4/b’li) sigortalılar için;

-Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi

-Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi (işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için)

Kamu görevlisi olan (4/c’li) sigortalılar için;

-Malullük aylığı bağlanabilmesi için açıkta bulunanların şahsen/vekâleten veya görevde bulunanlar için Kurumları aracılığı ile yapılacak başvuru,

- Malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onayı

- Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu
sgk sitesinde açıkta bulunanların başvuru şekli açıklanmış. itiraz dilekçesi yazdın mı?

malulük şartlarına uygun degildim itiraz etmedim engelli emeklilik talep ettim emekli sandıgında acıkta oldugum icin kabul etmediler yasadan sadece calısanlar yararlanır diye bi cevap verildi ya ssk ücbucuk yıl calışıp sskdan emekli olcam yada mahkemeye vercem tabi mahkemede en az bir yıl sürcekk

anlamadıgım konuda bu yasaların engellilerin haklarını korumak icin yapılıyo ama sonuclar öyle olmuyor hakkını alabilmek icin daha cok caba göstermen gerekiyorr

sana en yakın sgk merkezine gitmen yeterli onlar belgeler veriyo doldurman icin ne gerekliyse söylüyorlarr4c li isen kurumun personel şubesine söylüyorsun oda seni yönlendiriyorr acıkta isen ankara hizmet akdi ile calışanlar emekli dairesine dilekce veriyorsun malul oldugu gösteren rapor hizmet belgen onlar degerlendirme yapıp gerekenleri istiyorlar senden

uzman34;
ben senin için cevap yazdım. sgk nın sitesinden açıkta bulunanların başvuru şartları belirtilmiş. engelli emekliliği de maluliyet kapsamındadır. maluliyet %60 ve üzeri tek organ veya hastalık kaybına göre vucut çalışma gücü kaybı oranına belirlenir. engelli emekiliği de yine maluliyet kapsamında vucut çalışma gücü kaybı oranı %60 tan az olanlar için geçerlidir.sizin hastalık oranı ile vucut çalışma kaybınız nedir. ayrıca hastalığınız nedir. sakıncası yoksa. ayrıca maluliyet (engellilik dahil) çalışma süreniz ne kadar
sgk açıkta bulunanların (istifa maaşsız ayrılıp yaş bekleyenler için) başvuru şartlarını düzenlemiş.

http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/tr...BxKmBEjECr3n0q8Yy9kI5k58g5kf3C7et-jtE5R2rGw!/

teşekkür ederim ilgine bende bilgi almak icin sordun zannettim benim iki hastalıkdan 51 oranlı rapor verildi cilt ve kan hastalıgı 18 yılım var 3 yılda yıpranma ekleniyor

uzman34,
malulen veya engelli şartlarından emeklilik şartları 5510 sayılı kanunun 25. maddesi (malulluk %60) ile onun devamı niteliğinde olan 28 maddesi (%40-%59 vucut çalışma kaybı) ile düzenlenmiştir. sgk nın red gerekçesini tam olarak paylaşırsanız belki sizin gibi başka arkadaşlara da yarmımımız olur. saygılarımla

verdigin linki inceledim ama yazanlarla uygulamada fark var maleseff bilmiyorum cözüm bulmaya calışıyorum bilgisi olan varsa paylaşırlarsa sevinirim

gelen en son cevap sgkdan bu yasalardan sadece calısanlar yararlanır siz acıkda bulundugunuz icin faydalanamassınız

peki raporunuzu sgk sağlık kurulu tarafından herhangi bir değişiklik yapılmış mı?

size tavsiyem mahkemeden önce sizinle benzer özellikteki kişilerle ilgili bilgilerle beaber kamu obdusmanlığı kurumuna dilekçe ile başvurmanız.

kamu obdusmanlıgı tam olarak nedir bilgin varmı

raaporumda degişiklik yapılmamış maliye onaylıydı raporum zaten

kamu obdusmanlığı kurumu kişiler ile kamu idareleri arasındaki uyumsuzlukların çözümü için kurulmuştur. size tavsiyem; öncelikle sgk nın sağlık raporunuzda herhangi bir değişiklik yapıp yapmadığını bilmemizgerekir. ikincisi sizi tsk sağlık yet. yön. ile mi değerlendirdiler. eğer sağlık yeteneğine göre değerlendirdiyseler madde 91 engellilik durumu maddesinide ekleyerek ve sizin hastalığınıza ve çalışma şartlarınıza uygun örnekler de bularak söyledğimim kurumadilekçe ile başvurmanız. obdusmanlık kurumu sizin dilekçenizi kabulederse bir müfettiş görevlendirecek. konu ile ilgili karar verecektir. aynı zamanda şöyle örnekler de verebilirsiniz dilekçenizde: 4a'lı 4'bli ve tsk harici 4 cli çalışanların aynı durumlarda emekli olabildiği, özellikle ssk lı çalışanların başvuru sonrası işten ayrıldıkları vs. red yazınızı tam olarak açıklarmısınız. birde kaç yıllık çalışma süreniz. başvuru şekliniz.

gelen yazışmalarda hic birinde tsk saglık yönetmeligi gecmiyor ilk etapda maluliyet degerlendirdiler tekrar dilekce verdim malul degil engelli emekliligi 28 maddeden yaralanmak istiyorum dedim gelen cevapda bu yasadan calısanlar faydalanır siz acıkta oldugunuz icin sartlarınız maaş baglamaya uygun degildir diye ama arastırcam obdusmanlıgı

Üst Alt