Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TSK'da Astsubay olarak görevliyken Engelli raporu almak istemediğim halde emekli..?

notjuss

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
2006 yılından beri TSK (Jandarma)'da astsubay olarak görevliyim.
2010-2011 yıllarında hakkımda GATA'dan B dilimine giren mesane rahatsızlığı sebebiyle Sınıf Değişikliği raporu verildi. Halen yeni sınıfımda görevliyim.

Benim sorum şu Eğitim Araştırma hastanesinden %60 engelli raporu alabileceğim söylendi. Bu raporu aldığım takdirde memleketimde görev yapabileceğim.
Ama aklıma takılan çok önemli bir soru var. Kurumum %60 engelli raporu aldım diye beni emekliğe falan sevk eder diye korkuyorum. Araştırmalarımda çok mevzuatta bir şey bulamadım.

Ben sadece atama için %60 özür raporu almak istiyorum. Bunun için farklı bir rapor türü falan var mı? Yani engelli sağlık kurulu raporundan başka. Mesela çalışır/çalışamaz ibareleri falan yazmasın sadece belirtilen rahatsızlıktan ötürü %60 oranında özürlüdür gibi olabilir mi?

Değerli görüşlerinizi bekliyorum. İyi günler

notjuss

Rahatsızlığınız görevinizi yapmaya mani olmadığı için/sürece bir sorun olmayacaktır. Alacağınız rapor "durum bildirir raporu" olsun.

Bu konuda bilgisi olan var mı arkadaşlar?

notjuss

engelli raporu almanız sizin çalışma özgürlüğünüze herhangi bir kısıtlama getirmez. engelli raporunuz ile rahatlıkla çalışmaya ve vergi indirimi almaya devam edebilirsiniz.
atama sorunuza gelince tsk personel kanunu ve sağlık yeteneği yönetmeliği kapsamında değerlendirilirsiniz. yani gatanın sizi hangi kategoriye dahil ettiği önemli (sınıfını görevini yapar, .......uzmanın olduğu garnizonlarda görev yapabilir, v.s.). atama ise yine aynı kanun ve yönetmelik ile tsk atama yönetmeliği ile bağlı olduğunuz kuvvetin atama yönergesini incelerseniz engelli durumundan sadece aile efradının engelliliğine göre atama yapılır. sizin alacağınız engelli raporunun atamada hiç bir kıymetı yoktur.
ancak şunu da ihmal etmeyin çalışırken engelli emeklilik hakkınızı elde etmek için kurumunuza 5510 sayılı kanunun 28 maddesine göre emeklilik hakkınızı araştırılarak sgk nezdinde cevap isteyin. emeklilik hakkınız cebinizde olsun. süreni doldurduğunda dilediğin zaman emekli olursun.

tekrar ediyorum. emekli olmak istemeyeni kimse emekli edemez. çalışma hürriyeti kişisel haklardandır.(ancak sağlığınız tsk da görev yapamaz durumda ise ve o dilime giriyorsa ayrı bir konu, ancak verdiğiniz bilgilerden böyle bir durumun olmadığı gözüküyor.)
süreci işlet. tsk da maalesef engelllilik üzerine kurum kültüründe fazla bilgi yok. sen dediklerimi yap. yeni sınıfında çalışmana devam et.şunuda açıklarsan iyi olur. gata sana malullük hakkı verdi mi vermedi mi? sağlık yeteneğine göre hangi dilime giriyorsun?eğer malullük hakkı verildiyse engellilik ile ilgili hiç uğraşma, zaten emeklilik hakkını elde etmişsin dmektir. çalışmana devam edersin. dilediğin zaman tabi 10 yılllık süre dolduktan sonra emekli olursun. haklar senin.

Çok teşekkür ederim cevabınız için
Durum bildirir raporu nasıl almam gerektiği konusunda bilgisizim.
Bu durum bildirir raporu benim bölüm olan Üroloji mi verecek sadece, yani sadece tek üroloji doktoru imzalı mı olacak
yada üç üroloji doktoru imzalı bir rapor mu olacak
bunun için izlemem gereken yol nedir acaba
İyi günler dilerim

Eskinin GATA'sından B dilimine giren rahatsızlık nedeni ile sınıfi görevini yapamaz raporu zaten almıştım. Adi malulluk de verildi. Benim de %60 engelim olduğu zaman istediğim garnizona atamam yapılıyor. Önemli olan &60 engel raporunu aldım diye emekliliye sevk EDİLMEMEK. Bu yüzden sadece atama için durum bildirir rapor diye birşey varmış onunda ilgili bilgi lazım bana

sevgili kardeşim kurum seni emekli etseydi zaten ilk sağlık kurulunda emekli olur, sınıf değ.olmazdı. bu saatten sonra engelli raporu alsan da almasan da bir şey değişmez... taki sağlık problemlerimiz artarak tsk da görev yapamaz raporu aluncaya dek.(menfi)

(Değişik altıncı fıkra:RG-20/4/2013-28624) Kendisi, eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuğu ile bakmakla yükümlü olduğu ve aynı çatı altında yaşayan anne, baba veya yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşi, verem, kanser, akıl ve ruh hastalıkları ile uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıklara duçar olan personel için bu süre, tam teşekküllü askerî hastanelerden her yıl rapor almak şartıyla her rütbede aynı garnizonda 3 yıla kadar uzatılabilir. Ancak, bu hastalıkları sebebiyle yapılacak ertelemenin süresi hiçbir şekilde aynı garnizonda toplam 6 yılı aşamaz. Tedavi ihtiyacının devam etmesi halinde raporun gerektirdiği diğer bir garnizona atandırılabilir.
(Değişik yedinci fıkra:RG-20/4/2013-28624) Ömür boyu gözetim altında bulundurulmayı gerektiren ve sürekli tedavi ile yaşamın sürdürülebildiği görme ile bedeni ve zihinsel spastik (Değişik ibare: RG-27/10/2013-28804) engellilik hali, kalıtsal yollarla geçen Akdeniz Anemisi gibi hastalıklarla, benzer nitelikte kabul edilen diğer hastalıklar için atamaların ertelenmesinde süre şartı aranmaz. Kendisi, eşi, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ile bakmakla yükümlü olduğu ve aynı çatı altında yaşayan anne, baba veya yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşi, bu tür hastalıklara ("özel eğitim amaçlı değerlendirilmesi uygundur" kararlı raporları alacaklar hariç) yakalanan subay ve astsubayların atamaları, Gülhane Askerî Tıp Akademisi veya Gülhane Askerî Tıp Akademisi Haydarpaşa Askerî Hastanelerinin sağlık kurullarından alacakları raporlarda öngörülen garnizonlara yapılır. Bu kapsama giren hastalıklar için ikinci yıldan sonraki müteakip sağlık kurulu raporları iki yılda bir alınır. (Değişik cümle:RG-25/2/2014-28924) Özel eğitim amaçlı değerlendirilmek üzere rapor alacakların atamaları ise; 30/3/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikte, kendisine Engelli Sağlık Kurulu Raporu düzenleme yetkisi verilmiş, sağlık kuruluşlarından alacakları "özel eğitim amaçlı değerlendirilmesi uygundur" kararlı, Engelli Sağlık Kurulu Raporları ve Rehberlik Araştırma Merkezlerinden alacakları raporda bulunan özel eğitim imkânlarının bulunduğu garnizonlara yapılır veya ertelenir.

Organ kaybı olup da "Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görev Yapamaz" şeklinde rapor alan ve Gülhane Askerî Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kurulunca "Belirtilen Görevleri Yapar" kararı verilen subay ve astsubayların atanmaları, Gülhane Askerî Tıp Akademisine sevk yazısında belirtilen kadrolara, kadro durumunun müsait olması halinde isteğine uygun olarak yapılır.

Sağlık nedeniyle sınıf değiştiren personelin, eski sınıflarının idari hizmet kadrolarına atanmaları, mevcut ve muvazene imkânları ölçüsünde değerlendirilir.

(Değişik onuncu fıkra:RG-20/4/2013-28624) Atama emirleri yayımlandıktan sonra kendisi, eşi, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ile bakmakla yükümlü olduğu ve aynı çatı altında yaşayan anne, baba veya yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşi için atamaya esas rapor alanlar, lüzum görüldüğü takdirde, başka bir hastaneye sevk edilir. Her iki rapor arasında farklılık olması durumunda personel hakem hastaneye sevk edilir. Hakem hastane tarafından verilecek raporun onay şekline göre ilgili hakkında işlem yapılır.

1. durumunu bildirir raporu tam teşekküllü bir hastaneye başvurursun.heyete girersin ve alırsın
2. engelli raporu alman seni zorla emekliliğe sevk gerektirmez. senin durumun tsk sağlık yeteneğine göre değerlendirilir. anladığım kadarıyla başka bir sınıfa ayrılmışsın muhtemelen yardımcı sınıf, o sınıfta çalışmana gönül rahatlığı ile devam edersin.
3. ataman yapılması senin sınıfını yapamaz raporuna göre uzmanın bulunduğu tedavini devam ettireceğin garnizonlara yapılır.
4. zaten sınıfını yapamaz rapor almışsın.maluliyet hakkın doğmuş 5510 sayılı yasanın 28 maddesiyle ilgin yok(engellilik)
5. sağlığın elverdiği sürece çalışırsın. bu kadar basit
6. bu durumda yazdıklarından anladığım kadarıyla eğer engellli raporu alırsan sana sadece vergi indiriminde yararı olur. o da maliye bakanlığının her yıl uyguladığı oranlarda gerçekleşir, yani aylık olarak maaşına 30-40 tl fazla yansır. istersen uğraşırsın istemezsen vazgeçersin.geçmiş olsun
7. örneğin şeker hastası bir tsk personeli adi malül olarak muharip sınıfta ise yardımcı sınıfa ayrılır.yardımcı sınıfta çalışmaya devam eder.emeklilik hakkı bakidir.dilediği zaman emekli olur.engelli raporu alır ise vergi indiriminden yararlanır.ataması ise iç hastalıkları uzmanın olduğu garnizonlara yapılır.
8. gata'nın size verdiği raporda yardımcı sınıfa ayrılma hükmü varsa ki var o sınıfta çalışırsın.raporda atamana yönelik bir durum var mı) yoksa uzmanın olduğu gar. tsk atama yön. göre atanırsın. sağlık durumun soğuk iklimlerde çalışamaz v.b. ise gata ya tekrar başvurursun örneğin 'rakımı 100 m. fazla olan yerlerde görev yapamaz' raporu verirler. siz de bunlar dışında bulunan gar. uzmanın olduğu yerlere atanırsın.

@çeleviz ilk defa özür/engel raporu alacağım. Bu şartlarda durum bildirir rapor verirler mi??

Sayın Yetkili
Benim daha önceden bir engel-özür raporum yok
Cetvelden baktım benim rahatsızlığım %60 görünüyor. Şimdi daha önce engel raporum olmadığı halde durum bildirir ve özür oranının yazdığı rapor alabilirmiyim. Durum bildirir rapor verirmisin deyince acaba bana bakan üroloji doktoru bu raporu ben veremem git önce engelli sağlık kurulu raporu alman gerekiyor diyebilir mi?

Ben alacağım raporu sadece memleketime tayin olabilmek için alacağım.
İyi günler

memleketime tayin olabilmek için asgari % kaç engelli raporu almam gerekir?

not: tsk da astsubayım

lütfen cevap ??

notjuss

sağlık sorunların nedeniyle öncelikle geçmiş olsun. sana yardımcı olmak için yukarıda yazdıklarım geçerlidir. yani engelli raporun ile tayın olman mümkün değil. ancak sağlık sorunların nedeniyle tayin şubesi ile görüşürsen onlarda anlayış gösterirlerse istediğin durumunda garnizonlara uygun ise istediğin yere atanırsın. 2'inci olarak malül durumun yazdıklarından anladığım kadarıyla mevcut. engelllilik sana ancak mali olarak (vergi indirimi) kazandırır. raporun nedeniyle zaten emekliliğini hak ettiğin anlaşılıyor.tekrar geçmiş olsun

çeleviz

Doğrudur, adi malûllük var zaten bende, ancak şunu da belirteyim artık %60 engel raporu olan memurun kendisi de istediği yere bir defaya mahsus atandırılabiliyor. Bu konudan eminim.
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre tsk personelinin engelli sağlık kurulu işlemleri ilgili mevzuata göre yürütülür diyor. Burada ilgili mevzuat dediği hangi kanun ve yönetmelikler oluyor onu bilmiyorum.
Engelli Sağlık Kurulu raporunda neler yazar onu bilmiyorum açıkçası. Bana verilmesi gereken rapor şu şekilde olmalı "Durumu TSK SYY B dilimi ... maddesine uyar, bu rahatsızlık sebebi ile engel oranı %60 dır. Sınifi görevine (Hali hazırda zaten daha önce sınıf değiştirmiştim) devam eder" ibareli bir rapor olmalı
acaba yukarıda dediğim ibareler yazılır mı?

notjuss

Bu konuda bilgim yok.

Arkadaşlar, ne dersiniz, "Durumu TSK SYY B dilimi ... maddesine uyar, bu rahatsızlık sebebi ile engel oranı %60 dır. Sınifi görevine devam eder" diyen bir rapor alınabilir mi?

Sunu soyleyebilirim, her ne kadar yonetmelik ve yonergelerde, rutbeli personelin engelli olmasi durumunda devlet memurlari kanununun ilgili engelli Personel atamasinda ki maddeler uygulanmasa da , Anayasa nin engelli kisiler icin pozitif ayrimcilik uygulanmayacagi yine, anayasada kutum engelli personeli icin her turlu tedbiri alir z maddesi acik iken , yonetmelik ve yonergeler yasa ve kanunlar in ustunde olamayacagina gore, soyle saglam bir avukat ile bolge idare mahkemesine acilacak ile bu atama hakki kazanilir,

ayrica Jandarma Icislerine baglandi, 668 sayili KHK der ki , 2803 Jandarma Teskilatlari Kanunu, 926 personel kanunu ve TSK saglik yetenegi yonetmeliginde Jandarma Personelinin ozluk haklari ile ilgii bir madde bulunmazsa Devlet Memurlari Kanununu baz alinir karari cikmistir

abi bende JAMYO 2007 liyim. Eğitim araştırma hastanesinden yüzde 73 engelli raporu aldım. atama zamanım gelince batıya dönüşte bende engel durumumu kullanarak atama isteyeceğim. Engelli kamu personeline 1 defaya mahsus kurumunun da ihtiyaç ve kadro düzelemesine uygun olarak atama hakkı verildi. Çalışmaya devam etme konusunda TSK da görev yapamaz raporu verirlerse o zaman malülen emekliye sevk edebilirler. sınıf değişikliği raporun varsa korkma.

ayrıca atamaya esas rapor alarak ....... uzmanı olan garnizonda görev yapması uygundur raporuyla da tedavin için istediğin yerler değerlendirilir

Kimse zorla ayıramaz merak etme tsk sağlık yeteneği yönetmeli insan haklarına aykırı 1980 lerin kurmaylarınca hazırlanmış alelade bir kanun uygulaması olsada merak etme.maluliyetini veya engelliliğini al elinde olsun tavsiyemdir.dünyanın binbir türlü hali var.

kardeşim bende aynı durumdayım. malüllük ve sınıf değişikliği verildi. yüzde 73 engelli raporumu aldım. istediğim yere atamamı yapmak zorundalar. yoksa mahkeme yoluna başvurma hakkımız var.

iyi günler bende jandarma maliye astsubayım 2 yıl süreli yüzde 53 engelli raporum mevcut olup malüllüğüm yok.. hangi mevzuata göre istediğimiz yere atamak durumundalar..mevcut atama yönergesinde sadece engelli aile için düzenleme bulunmaktadır.. ikincisi malüllük alabilirmiyim..

Üst Alt