OturanBoğa;
Elbette bakanlığın taşra teşkilatları olacaktır. Her ilçede kaymakamlık çatısında özerk sydv olablr.
2022 maaşında SGK yetkili, evde bakımda SHÇEK, yeşilkart ve sosyal yardımlarda KAYMAKAMLIKlar sorumlu. Hal böyle olunca uygulamada farklılıklar, kurumlar arası koordinasyon eksiklikliği nedeniyle aşırı bürokrasi ve de bununda yaşattığı sıkıntılar ile kaynakların verimsiz kullanılması söz konusu oluyordu. Hep böyle birşey düşünüyordum nihayet oldu gibi...
Şuanki sıkıntılar;
2022 maaşı alıcan mal müd. vs. başvuruyosun bir sürü belge araştırma ve 3 ay bekle,
Yeşil kart için kaymakamlığa gidiyorsun 2022ye tabi isen fazla sıkıntı olmuyor ama yine uğraşıyorsun,
Yeşil kart çerçevesinde yardım veya sosyal destek alacaksan 1-3 ay bekliyorsun denetçi gelmesini (bir kereye mahsus),
Evde bakım içinde belgeler fln ve 1-2 ay denetçi bekle,
2022 ye göre yeşil kart çerçevesinde sağlık giderleri karşılanmalı ama bazı KAYMAKAMLIKlar kendince birşeyler uydurup karşılamıyor mesela evde bakım alanlar en çok bu sorunla karşılaşıyor. Oysa hepsi tek bakanlığa bağlı tek elde(taşra teşkilatı) yürütülse, herşey için tek denetçi herşey için tek belge herkes için aynı uygulama olsa iyi olmazmı diyordum, inş öyle bi sistem geliyor.
Kendi yaşadığım olayı anlatayım; evliyim emekli babam ve annem ile aynı evdeyiz, herzaman ilaç masraflarımı karşılayan ANKARA ÇANK. KAYM. SYDV babanın sigortasından yararlanabilirsin diye karşılamayı kesti, eğer karşılanmıyorsa resmi yazı istiyorum dediler. SGK (allah kimseyi düşürmesin) kimsenin birbirinden, uygulamardan haberi yok. Ben kendim biliyorum evliyim yararlanamam diyorum araştır o zaman diyor kaymakamlıki, resmi yazı istiorum diyor. SGK servisini arıyorum biri yaralanırssın diğeri yararlanamazsın diyor, SGKdan bir şef "EVLİ ÇOÇUKLAR MALULDE OLSA BABASININ SİGORTASINDAN YARARLANAMAZ" diye fotokopi arkasına karalama yapıp paraf ve kaşe attı kaymakamlığa götürdük adamlar bu ne? kabul edemeyiz bunu diyor geri SGK ya
3ayda sürüne sürüne kavga küfür bu işi hallettik.
Eğer tüm bilgiler tek elde olsa ve çalışanları konuya hakim olsa bu iş çözülür.
Birde engellileri 2022den soyutlayıp, kriter çeşitliliğini arttırsalar, çalışamayan engelliden muhtaçlık koşulu aranması biraz hafifletilse ve çalışamasa dahi sosyo-ekonomik hakları biraz daha genişletilse harika olacak, çünkü tüm arkadaşların en çok yakındığı 2022deki çarpıklık. İnş. onlarıda görürüz.
Bu bakanlık düşündüğüm gibi olursa çok iyi olur.