Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Türkiye’de neden psikiyatrik engel konusunda insan hakları yok?

Ercan Yılın

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
bana yaklaşık 18 yaşımda yanlış teşhis kondu.psikoz teşhisiyle yıllarca mücadele etmek zorunda kaldım.asıl engelim asperger sendromu ve okb ama doktorun yanlış raporu yüzünden çekmediğim çile kalmadı.tam 5 kez evime kamyon dolusu polis geldi ve beni psikiyatri hastanesine zorla götürdüler.bir keresinde karşılık vereyim dedim az daha canımdan oluyordum.5-6 polis birden üzerime saldırdı ve yumruk yağmuruyla beni darp ettiler.

inanın o an hiçbir şey yapamıyorsunuz kung fu filmlerinde görüldüğü gibi değil.her defasındada ters kelepçe takıyorlar.amerikada böyle birşey yokmuş.polis evinden alıp seni zorla götüremiyormuş çünkü amerikanın hukuksal sistemi ve insan hakları yargısı bunun yapılmasını engelliyormuş.yatış gerekli hastalar içinde amerikada rehabilitasyon merkezleri varmış.hasta istemesede bu durumu kabul ediyor çünkü koşullar çok mükemmel ve iyiymiş.tek kişilik özel odalarda yani rehabilitasyon merkezlerinde tv li pc li kitaplı tek kişilik odada 2-3 haftalık tedavi görüyor sonrada çıkartılıyormuş.demem o ki türkiyede niye böyle birşey yok?

neden topluca afedersiniz ama hayvan ahırı gibi toplu şekilde yatırıyorlar? ve neden türkiyede gitmezsen polis seni zorla götürüyor üstelik polisten bir ton dayak yiyorsun? bu konuyla ilgili olarak beni en çok derinden etkileyen bir haber okumuştum.aşağıdaki linkte ali çelebi vakasını okuyun.şizofreni hastası adam zorunlu yatışta evine gelen polisler tarafından coplarla dövülerek öldürülmüş.
https://kaosgl.org/haber/akil-hastanesine-yatislarin-80rsquoi-istemsiz#:~:text=Yat%C4%B1r%C4%B1lman%C4%B1n%20iki%20sebebi%20var%3A%20kendine,kalma%20sebepleri%20kimsesiz%20ve%20kimliksizle%C5%9Ftirilmeleri.
diyeceğim türkiyede hastalık ve psikiyatrik engelde neden adalet yok?

Çok doğru, akıl hastalarına kesinlikle saygı yok, dediğin gibi ahır gibi tıkıyorlar insanları içeri, bu yüzden saldırgan olmayan hastalar saldırgan olandan zarar görüyor hatta, akıl hastasıysan kıymetın yok.

Ercan Yılın
Ruh sağlığı hastalarının insan hakları,yaşam ve hastahane yatış şartları konusunda ciddi sorunlar olduğu kısımına katılıyorum.
Ama psikoz teşhisinin yanlış olduğunu sizmi söylüyorsunuz doktormu söylüyor psikozda ki en ciddi sorun hastanın hastalığını kabul etmemesidir 5 sefer polis zoruyla hastahaneye yatırılmış olmanız için çevreye veya kendinize zarar verme durumu olması lazım okb ve asperger sendromunda bu durumlar olmaz.

Çok doğru her serviste 70 hasta yatıyor hayvan gibi Avrupa'da da. Tek kişilik odalarda tedavi görüyorsun

Ercan Yılın
Ruh sağlığı hastalarının insan hakları,yaşam ve hastahane yatış şartları konusunda ciddi sorunlar olduğu kısımına katılıyorum.
Ama psikoz teşhisinin yanlış olduğunu sizmi söylüyorsunuz doktormu söylüyor psikozda ki en ciddi sorun hastanın hastalığını kabul etmemesidir 5 sefer polis zoruyla hastahaneye yatırılmış olmanız için çevreye veya kendinize zarar verme durumu olması lazım okb ve asperger sendromunda bu durumlar olmaz.

hayır psikoz olmadığımı ben söylemiyorum izmirde normal hastaneye bağlı bir kapalı psikiyatri kliniğinde daha yattım.ve orası yani izmirde yattığım hastane psikoz olmadığımı sadece yaygın gelişim bozukluğuna sahip olduğumu söyledi.yani psikoz teşhisini yalanladılar.hastaneye 5 defa götürülmem apayrı bir mevzu.ben yaklaşık 16 yaşımdan beri amerikaya taşınmak istiyorum.bazen amerikaya gidebilmem için imkanlar oluyor ama ailem bu imkanları kullanmayınca bende onlara baskı yapıyordum ve ben amerikadan vazgeçeyim diye 5 defa polisi çağırdılar.ama vazgeçmedim ve şu an önümüzdeki seneye kadar çalışma vizesiyle amerikaya gidicem inşallah eğer bir aksilik olmazsa.

Çok doğru her serviste 70 hasta yatıyor hayvan gibi Avrupa'da da. Tek kişilik odalarda tedavi görüyorsun

aynen avrupa ve amerikada tıpkı sizin dediğiniz gibi tek kişilik özel odalarda tedavi ediyorlar.

Ercan Yılın
Bence kendi sağlığınıza odaklanmalısınız şu an diğerleri uzun yılların getirdiği zihniyet ve yasal sıkıntılar.
Diğer hastahaneler psikoz diyor ama bir hastahane değilsin diyor siz diğerlerine inanmıyor psikoz değilsin diyene inanıyorsunuz belki psikoz diyenler doğru teşhis koyuyor.
Ben 53 yaşında 1 tanesi şizofren 3 çocuğu olan bir babayım hastahaneye zorla yatış konusunda yazdıklarınız ilginç hiç bir anne baba çok çaresiz kalmadıkça evladını polis zoruyla hastahaneye yatırmaz hemde 5 kere bu olaylar olduğunda şiddetmi uyguluyorsunuz çevrenize ? zaten şiddet olmasa polis gelmez çocuğumuz amerikaya gitmek istiyor biz istemiyoruz onun için zorla hastahaneye yatırın böyle bir şey olmaz polis hiç bir işlem yapmaz bu durumda gerçekten psikoz olup tedaviyi reddeden hastaları bile şiddet yoksa mahkeme kararı olmadan aile istese bile polis götürmüyor.
Amerika işini kafaya takıp fırsatlar çıktı dediğiniz olayları kafada kuruyor olabilirmisiniz çalışma vizesi almak çook zor amerika için gencecik bir çocuğa hangi özelliğinden dolayı amerika çalışma vizesi versin ne yetenekli ve özellikli insanlar alamıyor çalışma vizesini.
Tabi eğer psikozsanız bunların hiç birini kabul etmezsiniz amerika kollarını açmış sizi bekliyor ama aileniz istemiyor bence tedavinize odaklanın Allah şifa versin size ve ailenize sabır versin.

kara duman

hala anlamadığın bir nokta var.amerika için çalışma vizesi almak zor değil.amerika her yıl dünyanın her yerinden milyonlarca çalışan ve göçmen alıyor.amerikada çalışmak istiyorsan ne yeteneğe ne özelliğe sahip olursan ol tek yapman gereken sana sponsor olacak bir işveren bulmak.benim işlemlerimi zaten bir vize acentası başkanı ve yöneticisi amerikadaki göçmenlik ve vize avukatları aracılığıyla yapıyor.babam sırf ben amerikaya gideyim diye bu vize işleri yöneticisine 6500 dolar ödedi.ve işlemlerim şuan hala sürüyor konsolosluktan randevu alma falan derken herhalde tahminimce seneye giderim.yani amerikadan vizeye başvurmam için gerekli evrakların gelmesi ve onlarla başvuru yapmak 1 seneyi bulacak gibi gözüküyor şuanki süreçte.ayrıca ben en son izmirdeki hastanede yattım.bakırköyün verdiği teşhis doğru değil çünkü en son alınan teşhis ve rapor geçerlidir.bana sadece bakırköy psikoz demişti.ama en son yattığım hastane psikoz olmadığımı söyledi ve tanıyı yalanladı.her zaman için en son hastanenin tanısı önemlidir ve baz alınır.ayrıca bana ilk teşhisim yani psikoz teşhisim konduğunda aynı sırada psikoz üzerine engelli raporumda çıktı.bana teşhisle birlikte engelli raporuda verdiler.bu engelli raporundan dolayı ailem beni polis zoruyla götürebiliyor.benim babam denizci ve dolar bazında maaş alıyor.babamla benim amerika işimle ilgilenmesi için konuştuğumda ve baskı yaptığımda polis ve ambulansı çağırıyorlardı.benim yaşadıklarımı ve özellikle amerikayla ilgili konuları derinlemesine bilmeden bu kadar detaylı konuşmanızda çok ilginç açıkçası.istersen 100 çocuğun olsun.gerekli olay ve tecrübe olmadıktan sonra 0 sındır.yanlış anlamayın bunu sizin için değil herkes için söylüyorum.

Ercan Yılın
Sizin yazdıklarına göre yorum yapıyorum yorum istemiyorsanız herkese açık bir foruma konu açmamanız daha iyi olur aile içinde çözmeye çalışabilirsiniz sorunlarınızı kimse sizin aile içi işlerinizi bilemez ama buraya yazdığın zaman yazdıklarına göre yorum hakkı doğar konunuza istediğiniz cevabı almak istiyorsanız yorum değil görüşlerinize destekçi arrıyorsunuz.
Ben normal bir baba olarak değil 10 yıldır şizofren tedavisi alan bir çocukla uğraşan bir baba olarak yazıyorum buda beni yeterince tecrübeli yapar sanırım
Ayrıca babanın Amerika için 6500 dolar verip de sonra amerikaya gitmene engel olmak istemesi çok ilginçmiş.
Allah size ve ailenize yardımcı olsun.
İsterseniz mesajlarımı silerim sizde kendi görüşünüzü destekleyen mesajları tutarsınız konunuzda.

kara duman

durum önemli değil.ama tek bilmenizi istediğim şey babam 6500 doları vermeden yani ödeme yapmadan önce amerikaya gitmemi istemiyordu ve engel oluyordu.baktı ki ben amerikayı saplantı yapmışım o zaman sefere yani işe gidip bir vize şirketi yöneticisine ödemeyi yaptı.hepsi bu.

Benim bir akraba da geçen sene bu şekilde Avrupa'ya gitti. Euro olarak hatırlamıyorum, 200 bin lira civarı para harcadı bunun için. O da birilerine para vermişti. Bir haftada döndü. Çöp toplamak istemiyormuş. Hâlbuki ben olsam Almanya'daki tüm çöpleri toplardım, milletin lüksüne bak. Çöp toplamazmış. Çöp toplamam dediği çöp de restoran işi yani ...

Keşke mümkün olsaydı da ben de Amerika'ya gidebilseydim. Duyduğum kadarıyla bireysellik ön planda, insanlar birbirine soğuk. Hatta bize nazaran buz gibi de diyebiliriz :) Çalışan için, azimli olan için güzel bir medeniyet Amerika.

Umarım düzgün bir iş bulup çalışırsınız. Sizin yerinizde olsaydım Türkiye'de neden şu yok vs diye dert edeceğime, Türkiye'yi unuturdum.

Amerikaya gidipte ne yapıcaksın. Ev yok bir şey yok. Ayrıca hangi şehrine gideceksin. Amerikada ne iş yapıcaksın?
Amerika sanıldığı gibi fırsatlar ülkesi değil.
Bak Amerikada evsiz sayısı 600.000 kişiymiş. Resmi olmayan rakamlara göre ise yaklaşık 2 buçuk milyon. Yani sanıldığı gibi amerikan rüyası yaşamıyorlar. Amerika sokaklarında aç olarak dilencilik yaparak kalıyorlar.

https://www.trthaber.com/haber/dunya/abdde-evsiz-krizi-derinlesiyor-622571.html

pdps50t.jpg

n9jijer.jpg

cg1uvr3.jpg

Bunların çoğu şizofreni ve senin sandığın gibi amerikan hastanelerinde tek kişilik odalarda kalmıyorlar.

Ayrıca Amerikan sağlık sistemi çok pahalıdır. Bizim gibi sağlık sistemleri yoktur. Türkiye sağlık sistemi bakımından en iyilerden bir tanesidir.

https://ungo.com.tr/2019/09/amerikada-saglik-neden-pahali/
https://www.voaturkce.com/a/amerika-da-saglik-hizmetleri-asiri-pahali/1722383.html

Boş ver Amerikayı gül gibi ülkende yaşa, çalış, mutlu ol.

Kobra_

amerikaya gittiğimde avukatlar aracılığıyla işim ve kiralık oturacağım ev direkt hazır olucak.yani vize avukatları ben gitmeden önce işimi ve evimi tutup ayarlayıp sonra ben gidince beni direkt eve yerleştirecekler.sonrada evden işe işten eve şeklinde oturduğum kiralık evin kirasını her ay ödeyeceğim.işim orta seviye bir iş.yani maaşım 2000 dolardan daha yüksek.amerikanın los angeles şehrine gidiyorum.amerikadaki evsizler konusunda haklısınız ama bir şeyi atlıyorsunuz.amerikadaki evsizlerin bütün evsiz yaşayan insanların %99 u psikiyatri ve akıl hastasıdır.amerikada toplu ve kalıcı yatış olmadığı için hepsi özgürce dışarlarda yaşıyorlar.bence bu iyi bir durum.en azından toplum tarafından dışlanmıyorlar özgürce sokaklarda yaşamalarına izin veriliyor.

Gül gibi ülkende yaşa, çalış, mutlu ol... Harika bir öneri :)

Bence turist olarak gelirse this country is very cheap and it's serve is very good olur.

Ahmet T Abi valla anlatırım da anlamak isteyeceğine dair umudum yok gerçekten. Yine de anlatayım mı...

Bak abı öyle dini, vatani duygular gerçeği değiştirmez. Ancak insan bunlarla kendini Kandırabilir. Büyük ihtimalle en iyi doktorlar en gelişmiş ülkelerdedir. Araştırmaya bile gerek yok. En iyi doktor Hakkari de mi bulunur, İstanbulda mı gibi bir soru bu sadece.

Belli ki genç bir insan. Olur da giderse ve kalırsa sadece kendini değil, bundan sonraki neslinin dahi kaderini iyi yönde değiştirmiş olacak. Burada kalırsa bizimle beraber perişan olmaktan başka ne olacak? Açtığı konuya çözümü Türkiye sizce ne zaman getirecek? Bu ülkenin derdi Ali, Veli, din, vatan, ırk... Gitsin Amarikaya, Amerika bayrağını tuvalet kağıdı yapsın hiçbir şey olmaz. Demek istediğim orası 'başka bir dünya". Bizim buradaki dertlerimiz orada yok. Bildiğim kadarıyla orada insanın insan olmaktan doğan gerçek dertleri olur ve devlet de bu dertlerle ilgilenir. Birileri ülkeyi ele geçirip de seni veya çocuğunu yontma peşinde olmaz orada.

Rastî

valla ben bile durumu bu kadar özetleyemezdim helal olsun abi çok çok iyi konuşmuşsun.aslında einsteinın dediği gibi önyargıları yok etmek atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur.sen ve ben ne kadar anlatırsak anlatalım bu ülkede yani türkiyede amerikaya karşı aşırı bir kin ve nefret var.herhalde gidemedikleri için böyle nefret söylemi yapıyorlar ve amerikayı aşağılıyorlar.yani ne söylersek söyleyelim abd başkanı joe bidenınıda getirsek yinede inanmazlar ve dinlemezler.amerika zaten filmlerde dizilerde ve haberlerde çokça görülüyor.onlara bakmaları yeterli amerikayı öğrenmeleri için.hem ne demişler; gerek yok her sözü söz ile cevaplamaya bir bakış bin söz eder bakıştan anlayana...
mevlana celaleddin rumi

Turkiye'de akil hastasiysaniz degeriniz sifirdir. Hastanede kaldigimda icecek su bulamadigimi bilirim. Hasta su bidonunu kafasina dikleyip iciyor ve siz de yine o bidonu kullanmak zorunda kaliyorsunuz. Boyle bir durum. İnsan yerine konmuyorsunuz.

Neden akıl hastası diyorsunuz paranoid tıp şizolar parmak isirtacak kadar zeki olduğunu kitaplarda okudum gördüm😁😁😁

(Gölge)

Dile yerlesmis bir kullanim. :) Kirici olduysa affola.
Ben kendim psikozluyum zaten. Rastgeldigim muhendis bir sizofren olmustu. Egitimli olmasa da bir tanidigim da sizofreni hastasi ve yetenekli biri. John Nash'i de duymussunuzdur belki. Unlu bir matematikci. :)

Ercan Yılın
Bu nasıl bakış açısıdır o kişiler tedaviden uzak tamamen gerçeklikten kopmuş alkol ve uyuşturucunun esiri olmuş boklarının üzerinde uyuyorlar bu mu özgürlük.

Ama tabi insan takıntı halinde yabancı ülke hayranı olunca bu durum bile hoş gelebiliyor.
Genel herkes için söylüyorum sadece sizle alakalı değil mutluluk sadece para değildir öyle olsaydı toplumsal gelir,refah ve insan haklarının en yüksek olduğu kuzey Avrupa ülkelerinde intihar en yüksek düzeyde olmaz yine çok gelişmiş bir ülke olan Japonya da insanlar yapayalnız ölüp cesetleri aylar sonra bulunmazdı.

Bu yeni nesilde ki yabancı hayranlığını anlamıyorum tabi ki herkes daha iyi şartlarda yaşamak ister ama ama takıntı yapmış onların her şeyi güzel bizim her şeyimiz kötü anlayışıyla bakmamak lazım araştırın yurtdışına çalışmaya giden doktorların kaç tanesi başaramamış ve geri dönmüş ama ona da mazeret var tabi onlar beceriksiz ana kuzusu onlar ben yaparım dimi davulun sesi uzaktan hoş gelir.
O beğenmediğiniz sağlık sistemimiz çoğu ülkesininkinden iyi Amerika da devlete bağlı sağlık sistemi yok tamamen özel paran yoksa ölürsün.
Tabi ki sağlık sisteminde sorunlar var ama iyi kötü herkes tedavi olabiliyor ruh sağlığı konusunda eskiye göre daha iyiyiz depo hastahane mantığı terk ediliyor yavaş yavaş sadece çok ağır hastalar yatırılıyor yaşanan sıkıntılar genelde hastahanenin fiziksel yetersizlikleri ve personelin suistimallerinden kaynaklı .

benim şahsi kanaatim ruhsal rahatsızlıkları olan bir kişinin yurt dışında yaşaması çok zor bu kişiler için aile desteği ve uyum sağlayabileceği ortam çok önemli normal insan bile yurt dışına uyum sağlamakta çok zorlanırken bu bireyler için durum daha zor olacaktır.
ama tabi insan kafaya takınca ne desek boş yaşayarak öğrenmesi lazım ama bazen bazı şeyler için geç olabiliyor.

Anladığım kadarıyla;

Ortadoğu ülkelerinde devlet kötüdür, insanların bağları kuvvetlidir. Mesela Ortadoğuda zihinsel engelli bireylere aileleri bakar o nedenle çoğu dışarıda kalmaz. Aile bakmayacak olursa Amerika'daki gibi sokaklarda perişan olur. Değil ki bu durumda devlet onlara bakar. ..

Amerika'da ise insanlar Anne, baba, kardeş bağına bakmaz; bireysel yaşar. Özellikle maddi olarak herkes birbirinden bağımsız yaşamaya çalışır. Duygusal bağları zayıftır. Bu durumda zihinsel engelliler için Ortadoğuyu iyi yapan ailesidir, devlet ikisinde de sahipsiz bırakır. Fakat Amerika'yı gözümde iyi yapan şudur; çalışabilip Kendi paranı kazanabiliyorsan ve bu konuda istekliysen Ortadoğuya nazaran çok daha iyi bir alım gücüne sahip olursun. Kimse seni 12 saat sümüremez, saati saatine ücretini alırsın. Burada asgarî ücretlinin 40 yılda biriktiremeyeceği parayı Amerika'da bir iki yılda biriktirebilir (lira bazında).

Orada evlenip çoluk çocuğa karışacak olsa kimse eğitimde ona bir din veya ideoloji aşılama peşinde olmayacak. Özgür bir ortamda kendi potansiyelini ortaya çıkaracak.

Dipnot: Para mutluluktur, parasız mutluluk bu devirde mümkün değildir. Parası olup mutlu olmayanlar elbette vardır ama parası olmayıp mutlu olanı görmedim.

Amerikada 2.000 dolar alıcan. 1.000 dolar kiraya gidecek.

"New york eyaletindeki ev kira fiyatları – 2 bin 700 USD ile 5.100 USD arasında değişmektedir. New york eyaletindeki satılık ev fiyatları – 780 bin ile 600 bin USD arasında değişmektedir. Los Angeles ve Miami eyaletindeki ev kira fiyatları – 4 bin USD ile 11 bin USD arasında değişmektedir"

Geri kalan yiyecek,içecek,temizlik, elektrik,su,telefon,doğalgaz vb giderler var.
Amerika daki fiyatlar bak böyle.

https://tr.globalproductprices.com/USA/
Amerika Birleşik Devletleri Fiyatları Ağustos 2023 restoranlar, yiyecek ve içecek, ulaşım, yakıt, daireler, oteller, süpermarketler, giyim, Döviz fiyatları

Bu fiyatlarla anca 1 kişi geçinebilir. 4 kişilik bir aile olduğunda geçinmek çok zordur.
Sana amerikaya göre 4 kişilik aile geçinme listesi çıkarırım 1.000 dolarla 1 ayı çıkaramaz.
Daha yüksek maaş lazım veya kira vermemesi lazım.
Amerika geçinebilecek bir ülke değil. Hem sağlık sistemi pahalı, hem ev kiraları pahalı, hem market fiyatları pahalı.

Amerika'ya gidip çalışırsanız aç kalırsınız arkadaşlar. Birkaç kişinin işini size yaptırıp en düşük maaşı verecekler. Kirası, gıdası derken bir de bakmışsın borçlanıyorsun. En iyisi Cennet vatan Türkiye'de çalışıp mutlu olun yemin ederim. Anadolu irfanı dururken gavurun yanına çalışmaya gitmek de neymiş. Büyük gaflet, rezalet adeta. Zaten çok yakında Amerika batacak, hepsi açlıktan ölecek. Yazık günah size, gidip de heder etmeyin kendinizi.

Evet bu ülkede psikiyatrik hastalıklar bilinmiyor ve hastalardan genellikle korkuluyor. Yaşadıklarınıza çok üzüldüm, Allah yardımcınız olsun ve bir daha yaşatmasın böyle şeyleri. Ama yurtdışında da herşey güllük gülistanlık değil anladığım kadarıyla.

Avrupa ve amerikada herşey daha sistematik, işleyen bir düzen var bu doğru. Ama toplumun psikiyatri hastalarına bakışı yine de iyi değil. Ben yabancı forumlara da üyeyim ve konuştuğum bir çok engelli ve psikiyatrik hasta toplumdan izole, ve çok yalnızlık çekiyor. Özellikle amerikada evsizlik de çok yaygın çünkü sgk gibi bir sistemleri yok ve toplum çok bireyci. Yardımlaşma, ihtiyaç sahiplerine destek olma kültürlerinde yok. Konuştuğum birçok kişi çocukluktan itibaren eziyet görmüş ve dışlanmış.

Üst Alt