Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek ameliyatla, iki kol nakli yapılacak

birkul

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
555385_detay.jpg

Trafik kazası sonucu geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'in iki kolu, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek ameliyatla, bir hastaya nakledilecek.

Alınan bilgiye göre, Muğla'nın Milas ilçesinde oto yıkamacıda çalışan 23 yaşındaki Fatih Demirel, dün motosikleti ile geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralı olarak, Milas Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Demirel, burada yapılan ilk müdahalenin ardından Aydın Devlet Hastanesine sevk edildi.

Aydın Devlet Hastanesi'nde yapılan tedaviye rağmen Demirel'in beyin ölümü gerçekleşti.

Aydın Devlet Hastanesinde görevli İl Organ Koordinatörü Mehmet Nuri Oğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan Fatih Demirel'in organları için Bölge Koordinasyon Merkezi ile temasa geçtiklerini söyledi.

Organların Türkiye genelindeki ulusal sisteme sunularak, paylaşımının yapıldığını ifade eden Oğan, ''Dokuz Eylül Üniversitesi'nden gelen ekip, hastadan organları alacaktı. Ancak ekip gelmeden yarım saat önce hastanın kalbi durdu. Yapılan müdahale ile kalp canlandırıldı, ancak yeniden durdu. Yaptığımız müdahaleye rağmen kalp çalışmadı. Bunun üzerine Aydın'a gelen ekip, iç organlarını alamadı. Sadece kollarını ve kornealarını alabildi'' diye konuştu.

Oğan, alınan kolların Aydın'da yaşayan ve geçirdiği kaza sonucu iki kolu dirsekten kopan Cihan Topal'a Akdeniz Üniversitesi'nde yapılacak ameliyatla takılacağını vurgulayarak, ''Türkiye'de ilk defa kol nakli gerçekleştirilecek. Bu naklinde iki kol olarak gerçekleştirilmesi ayrı bir önem taşıyor'' dedi.

Hastanın organlarının alınması sırasında nakil için ambulans helikopter ayarladıklarını, ancak Aydın'a kadar gelen helikopterin Antalya'ya giderken, akşam karanlığına kalacağı ve gece uçuşuna izin verilmediğini açıklayan Oğan, bu nedenle ambulansla hem kolların, hem de kolların takılacağı hastanın Antalya'ya gönderildiğini söyledi.

Oğan, hastadan alınan korneaların da İzmir Bozyaka Eğitim Hastanesi'ndeki bir hastaya nakledileceğini sözlerine ekledi.

-ARTIK BENİM ANNEM SENSİN-

Aydın Merkeze bağlı Umurlu beldesinde, 2008 yılında mısır silaj makinesinde geçirdiği kaza sonucu iki kolunu dirsekten kaybeden Cihan Topal, Aydın Devlet Hastanesi'nde, kazada hayatını kaybeden ve organları bağışlanan Fatih Demirel'in annesi Fatma Ayaz ile bir araya geldi.

Topal, Fatma Ayaz'a sarılarak, ''Benim annem rahmetli oldu. Artık benim annem sensin. İnşallah hem yeni kollara kavuşacağım, hem de anneme'' diye konuştu.

Haber Türk

Türkiye'de ilk kez iki kol nakli yapıldı

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki bir kişinin iki kolunu, Türkiye'de ilk kez yapılan bir ameliyatla silaj makinesinde çalışırken meydana gelen iş kazasında iki kolunu kaybeden bir kişiye nakletti.

Muğla'nın Milas ilçesinde motosikletiyle geçirdiği trafik kazasında ölen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 23 yaşındaki Fatih Demirel'den alınan iki kol ile, Aydın'da yaşayan ve 2008'de geçirdiği iş kazası sonucu iki kolu dirsekten kopan Cihan Topal dün gece yarısı ambulansla Antalya'ya getirildiler.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özkan ve ekibi sabaha dek süren bir operasyonla iki kolu, Cihan Topal'a naklettiler.

Cihan Topal'ın ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesine alındığı, operasyonla ilgili açıklamanın Doç. Dr. Özkan tarafından yarın veya yarından sonra yapılacağı bildirildi.

Zaman

Türkiye'de ilk kez çift kol nakli

11641855.gif

Türkiye'de ilk kez bir hastaya çift kol nakli yapıldı. İki kolun nakledildiği Cihan Topal'ın sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından, trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'in cesedinden alınan iki kolun nakledildiği Cihan Topal'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, iki yıl önce meydana gelen iş kazasında, kollarını silaj makinesine kaptıran ve kopan kollarına kadavradan alınan iki kolun nakledildiği Cihan Topal'ın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu ifade ederek, “Hastada morarma veya doku reddi söz konusu değil. Hastanın ellerinin fonksiyon kazanabilmesi için en az 1-1,5 yıl fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekli” dedi.

Doç. Dr. Özkan, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan ameliyatın dünyada 16'ncı, Türkiye'de ise ilk çift kol nakli olduğunu belirtti.

Bu arada ameliyatla ilgili bilgi vermek üzere üniversite Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin ameliyatı gerçekleştiren ekiple birlikte bugün veya yarın bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Hasta ve kollar Aydın'dan getirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen operasyonda nakledilen kollar, kullandığı motosikletle, Muğla'nın Milas ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'den önceki gün Aydın'da alındı. Alınan kollar özel bir kapla ambulansa konulmuş, kolların nakledileceği Cihan Topal da aynı ambulansla önceki gece polis eskortu eşliğinde Antalya'ya getirilmişti.

Hürriyet

Çift kol naklinin yapıldığı hasta 15 gün sonra taburcu oluyor

medya.php

Türkiye'de ilk kez Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, trafik kazasında hayatını kaybeden bir hastadan iki kol naklinin yapıldığı Cihan Topal'ın (28) iki hafta sonra taburcu edileceği açıklandı.

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi-Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan hastaya geçen hafta sonundan itibaren fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamasına geçildiğini ve hastanın hızla iyileşmekte olduğunu bildirdi.

Özkan, Topal'ın pasif hareketlere başladığını şu ana kadar hiçbir sorun olmadığını belirterek, ''Cihan Topal'ın durumu gayet iyi. İki hafta sonra taburcu etmeyi planlıyoruz'' dedi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Uzman Fizyoterapisti Kadriye Tombak da Topal'ın sol elinin baş parmağını oynattığını ifade etti. Cerrahi tedavi sonrasında erken dönem rehabilitasyon programının başladığını vurgulayan Tombak,''Bilekleri de hafif hareketler yapmaya başladı. Parmak hareketlerinin en kısa zamanda arttırılması için uğraşıyoruz. Şu anda Cihan Topal'ın elleri ve kolları için minimal kas hareketlerini yaptırmaya başladık. Rehabilitasyon programı yaklaşık 1,5 yıl sürecek'' diye konuştu.

Ellerini kaybetmeden önce sağ eliyle yazı yazdığını ancak her iki elini de günlük yaşamında rahatlıkla kullanabildiğini kaydeden Cihan Topal ise tedavi sırasında herhangi bir ağrı yaşamadığını söyledi. Topal, ''Her şey yolunda gidiyor. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yönetici ve doktorlarına teşekkür ediyorum. 3 yaşındaki kızım Necile'nin elinden tutmayı, eşimle el ele gezmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Evladının kollarını bana bağışlayan Fatih Demirel'in annesinin ellerini öpmek istiyorum'' ifadesini kullandı.

Aydın'daki trafik kazasında ölen Fatih Demirel'in iki kolu, 26 Eylülde Akdeniz Üniversitesinde Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından, tarlada çalışırken iş kazasında her iki kolunu dirsek hizasından kaybeden Cihan Topal'a nakledilmişti.

Cumhuriyet

inşallah dilekleri kabul olur kardeşimizin vefat eden kardeşimizinde mekanı cennet olsun,şunu merak ediyorum acaba bu yapıldığına göre tendon naklide yapılabiliyormu.benim mesala sağ elimde hiç tendon kalmadı hepsi elektrik yanığından dolayı alındı,sol elimdede yok

Çift kol nakilli hasta parmaklarını oynattı

11915034.gif

Çift kol nakli yapılan Cihan Topal, parmaklarını oynatmaya başladı.

Türkiye'de çift kol nakli yapılan ilk hasta olan 28 yaşındaki Cihan Topal, 37 gündür Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde tedavi görüyor. Eşi Fatma Topal'ın refakat ettiği Cihan Topal, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi bahçesinde kısa bir yürüyüş yaptı.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cihan Topal, durumunun iyi olduğunu, bugünleri gördüğü için büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Ameliyatı gerçekleştiren ekiple Türkiye'de bir ilke imza attıklarını ifade eden Topal, “Dünyaya yeniden gelmiş gibiyim, yeniden doğmuş gibiyim şu anda” dedi. Fizyoterapistler eşliğinde çalışmaya başladığını da belirten Topal, dikişlerinin alındığını, artık çok iyi olduğunu kaydetti.

Topal iyileştikten sonra çocuğunu görmek, verici aileyle biraraya gelmek, abdest alıp namaz kılmak istediğini dile getirdi. Kollarında oluşan hissi anlatmaya çalışan Topal, “Hani oturursun ayakların uyuşur, karıncalanır ya, ben de parmaklarımda bunu hissediyorum. Bunu hissetmek çok güzel” diye konuştu.

Kızı Necile ile telefonla konuştuğunu, sık sık ne zaman eve geleceğini sorduğunu bildiren Cihan Topal, 3 yaşındaki Necile'nin henüz olanları anlayamadığını söyledi. İyileşince otomobil kullanacağını, bisiklete bineceğini belirten Topal, doktorların, “Altı aydan sonra ellerin artık senin ellerin olacak” dediğini kaydetti.

Kendisine nakledilen kolların sahibi Fatih Demirel'in ailesiyle de biraraya geldiğini belirten Topal, şöyle konuştu:
“Nakil kararı verilirken onların yanındaydım. Çok zor bir andı. Çocuklarının elleri bende yaşayacak. Onlar artık benim de ailem. Buradan çıktıktan sonra onları ziyaret etmek istiyorum.”

Cihan Topal, 2008'de kollarını kaybettiğinde bir gazetede haber okuduğunu, bu haberde Almanya'da çift kol nakli yapıldığını görünce şaşırdığını anlattı. Almanya'da yapılabilen naklin aradan ne kadar zaman geçerse geçsin bir gün Türkiye'de de yapılabileceğine inandığını dile getiren Topal, “Sonunda Türkiye'ye gelecekti. O günden itibaren araştırmaya başladım” dedi.

Eşi Fatma Topal da kocasının sağlığına kavuşmasından mutluluk duyduğunu, eşinin büyük bir mücadele verdiğini, bir an önce evlerine dönüp çocuklarıyla biraraya gelmek istediklerini söyledi.

Hızlı iyileşiyor

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalında görevli Uzman Fizyoterapist Kadriye Tombak, Topal'a yaklaşık 20 gündür fizyoterapi programı uyguladıklarını anlattı. Parmaklarda küçük hareketlerin başladığını ifade eden Tombak, şöyle dedi:

“Baş parmak ve küçük parmakta bükmeler, yukarı kaldırma çalışmaları başladı. Tamamen iyileşmesi için kesin süre veremiyoruz. Cihan bu alandaki ilk hasta. Bir rehabilitasyon programı uygulanacak. Bunun 1, 1.5 yıl kadar süreceğini düşünüyoruz. Şu andaki gelişmeler sürecin hızlı olduğunu, ameliyatın başarılı geçtiğini gösteriyor.”

Aydın merkeze bağlı Umurlu beldesinde, 2008 yılında mısır silaj makinesinde geçirdiği kaza sonucu iki kolunu dirsek altından kaybeden Cihan Topal'a, Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'in iki kolu 26 Eylül 2010 tarihinde nakledilmişti.

Hürriyet

Yeni kollarıyla hayaline kavuştu

Türkiye’de ilk kez Antalya’da yapılan çift kol naklinden 42 gün sonra doktorunun izniyle memleketi Aydın’a giden Cihan Topal, 3 yaşındaki kızı Necile ile kucaklaştı.

AKDENİZ Üniversitesi’nde Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi- Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından, geçen 26 Eylül’de Türkiye’nin ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal (28), doktorunun özel izniyle, ameliyattan 42 gün sonra memleketi Aydın’a döndü. Eniştesi Süleyman Saynak’ın kullandığı otomobille, yanında eşiyle birlikte yola çıkan Cihan Topal, 6 saat süren yolculuk sonunda Aydın’ın Umurlu Beldesi’ndeki müstakil evlerine ulaştı. Burada 3 yaşındaki kızı Necile ile kucaklaşan ve geçirdiği iş kazasından 2 yıl sonra kızına yeniden kollarıyla sarılan Topal, gözyaşlarına hâkim olamadı. İlk karşılaşmada gözlerini babasının ellerinden ayıramayan küçük kıza farklılığın nedenini anlatan Cihan Topal, kızını koklayıp uzun uzun öptükten sonra, “Necile, beni hayatta tutan nedenim. Hep onu düşünüp yaşamam gerektiğini kendi kendime telkin ettim, ayakta durmayı becerdim” dedi.

Muğla’nın Milas İlçesi’nde motosikletiyle geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel’in iki kolu, geçen 26 Eylül günü, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 7 saat süren ameliyatla, Aydın’da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran Cihan Topal’a nakledilmişti.

Milliyet

Türkiye'de yapılan bu ilk ameliyatın güzel sonuçlanması çok sevindirici.

Ya arkadaşlar benim anlamadığım! Sinir lerin tedavisi olmuyorda.. Kopan siniri nasıl dikiyorlar:confused:
O ellerini nasıl oynatıcak?:(

Sayın yet,

Sinirlerin tedavisi olur. Kopan sinirler birbirine dikilebilir. Bunlar sinir hücrelerinin akson denen uzantılarıdır. Dikildikten bir süre sonra bu aksonların içi yeniden işlevsel hale gelir. Sinirin gövdesi ölmedikçe bu işlem mümkündür. Sinir gövdesi zaman içinde dikilen uzantıların içini onarır.

Ancak bu işlemler yüzde yüz başarılı değildir. Mikrocerrahi tekniklerine kadar doğru dürüst dikmek olanaksızdı.. şimdi de sınırlı başarı söz konusudur. Ameliyatı olan kişinin elleri eskisi gibi kullanamayacağı neredeyse kesindir. Zaten amaç, yeni el takmak değil, işlevsel organlara sahip olmasını sağlamaktır.

Eğer ameliyat sonrasında bu kişi sadece baş parmağını ve avucunu kullanır hale gelebilirse, el işlevlerinin yarıdan fazlasını yapabilir hale gelmiş demektir. Bu da çok önemli bir şeydir.

Sinir cerrahisinin zor kısmı, sizin incecik bir ip olarak gördüğünüz bir sinirin içinden binlerce sinir lifinin geçiyor olmasıdır. Ameliyat sonrasında bunların bir kısmı çalışır hale gelir.

:)ameliyati yapan doktor becerisini sinamis coook basarili milletlerarasi bi une sahip olmustur

cani yanan hastadir
nolucak iste o kadar aciya karsi bi kemik kazanmis islevi olmasada
eger o eklenen sinirler bu insanda canlanir islevini gorurse dunyada ne omirilik felclisi ne kulak icinde tuyculeri hasar goren sagir kalir
heyyyooo

Üst Alt