Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Türkiye'de şizofren hastalığının olumsuz imajı nasıl düzeltilebilir?

erbin

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
40
Arkadaşlar Türkiye de Şizofren deyince insanların aklına ilk gelen şeyler adam öldüren, kavga çıkaran, toplumda asayişi bozan kişiler gibi olumsuz imajlar geliyor. Türkiye de Şizofreni hastalığının çok olumsuz, çok berbat imajı var. Bu sebeple çoğu Şizofren hastası hastalığını çevresinden gizliyor.

Sizce Türkiye de Şizofren hastalığının olumsuz, berbat imajı nasıl düzeltilebilir ?

Diğerlerinin çokmu olumlu imajı var ki...Toplumda bir çok insan olduğunu düşünüyorum sırf damgalanmaktan çekinip psikiyatriste psikoloğa gitmeyen tanısı olmayan gitgide dipsiz kuyularda yaşamları intiharla sonuçlanan ..Modern toplumlarda son derece olağandır bu tür rahatsızlıklar ama bizim toplumda vebaliden daha kötü oluyorsun bu da imajı etkiliyor..

@Ahmet T,
Doğaldır bizim toplumda kafa bu çünkü..

Odanda otururken uzaylılarla işbirliği yaptığını düşündürten hastalığın nasıl olumlu bir imajı olabilir ki?

hep hastaya farkındalık kazandırmaya uğraşılıyor ama ailelere ve topluma da bilinçlendirme yapılabilir. en başta medya sektörü buradan nemalanmayı kesmeli. psikolojik tedavi geçmişi olan birisi bir suç işlediğinde bunu acayip başlıklarla en başta haber yapılıyor insanlarda haliyle olumsuz algı oluşuyor. kamu spotu yapılabilir aslında 30 snlik bir video günde 4 5 kez tvlerde gösterilebilir. cehaletin olduğu yerde sesi çok çıkanın her dediğine inanırlar. milleti bu rahatsızlıklarla ilgili bilgilendireceksin sonra sesi en çok çıkan medya aptal saptal haber başlıklarıyla algı yapamayacak

@erz0025,
Düşünen adamın dopamin fazlalığından şizofren denmesi gibi biri durum.Düşün düşün işin düzelmez veya Başını al ve geber zihniyeti var.
Fotoğrafik hafıza var diye 25 dakika boyunca 100 ayrı şahısla yol boyunca manipülasyona uğruyorsun.Biriyle sorun yaşasan güvenli bir noktaya kadar uğraşıcaksın.

@berke26,
Geçen bir şizofreni hastası mavi cüceler evi ele geçirdi siz onlardan mısınız diye basına soruyordu.Bir diğeri sokakta boyut kapısı nerde siz uzaylı mısınız teyze diyordu.En kötüsü eve polis ve ekipler gelmiş bir şizofreni hastasının ikna etmeye çalışan polisle geçen birini vurmuş.
Medyanın pompaladığı veya ailevi değerler kapsamındaki şiddetten bunun bir farkı yok.

Bu ne yazıkki çözümü çok zor bir konu.

Bazen hastaların anne baba, kardeş, eş vb bile bu olumsuz imaj olabiliyor hastanın çektiklerini anlamakta zorlanıyor numara veya tembellik yaptığını dışarı çıkıp dolaşsa düzeleceğini söyleyip sorunu çok hafife alabiliyor halbuki kim kendi ve çevresinin hayatını cehenneme çevirmek ister hastalar zaten yapabilecek bir şeyleri olsa yapar yapmadıkları için değil yapamadıkları için oluyor sıkıntı.

Ama demek değil ki aileler anlayışsız hastaların çevresindekilerin durumu en az hastalar kadar hatta bazen daha zor olabiliyor aileler toplumda ki olumsuz imajdan onlarda etkileniyor bazı ailelerde yetişme tarzlarından veya sert karekterli oldukları oldukları ve empati yoksunluğu sebebiyle olumsuz imaj bir türlü düzelmiyor ayrıca şiddet eğilimi olan hastalar var bu hastaların ailelerin durumu çok zor istediği kadar anlayışlı olsun bu tür hastalara karşı olumlu tavır sergilemek çok zor bir durum.

Ben bu olumsuz imaj meselesinde ilk başta aile ve yakın çevreden başlanması gerektiğini düşünüyorum en iyi çeken bilir çünkü burada en büyük rol tedaviyi yürüten doktora düşüyor kontrollere hasta ve ailesinin beraber gitmesi çok iyi bir aşama ayrıca hastalıkla alakalı yazılı ve görsel kaynakları incelemekte çok faydalı olur.

Toplumda ki algıya gelince başka arkadaşlarda yazmış medyanın bu konuda rolü çok önemli ama onlar ne yazık ki kolay olan ve ilgi çeken yolu seçiyorlar bir şizofren hastası şiddet veya cinayete sebeb olduğunda abartarak şizofren hastası şöyle kesti böyle doğradı diye haber yapıyorlar halbu ki araştırmalar şizofren hastalarının şiddet eğilimi normal topluma oranlayınca daha fazla değil kimse tansiyon, şeker vb hastaları suç işleyince hastalığıyla beraber suçu söylemiyor ama şizofren hastaları yapınca tam tersi oluyor ve bu suç işleyenlerin çok büyük çoğunluğu tedaviyi red eden ve ilgilenecek kimsesi olmayan hastalar bu hastalar kesinlikle kanun zoruyla hastahaneye yatırılmalı sorun büyük kısımı çözülür o zaman tedavi gören hastaların zarar verme ihtimali çok düşük zaten hastalıkları sebebiyle toplum ve insanlardan esas onlar korkuyor.

Sokakta ki vatandaşa gelince onlarda deli deyip kestirip atıyor sokaklarda görmüşsünüzdür bu tür hastaları kızdırıp küfür ettirip gülüp aşağılayanları çok kızıyorum bunlara ve elimden geldiğince engellemeye çalışıyorum.

Bilmiyorum kendim için söylüyorum rahatsız oğlum olmasa acaba bende toplumun çoğunluğu gibi düşünürdüm ama zannetmiyorum benim hep empati durumum yüksek olmuştur.

Son olarak dünya genelinde ve türkiyemizde her konuda gittikçe artan bir şekilde bencillik, bananecilik, kolay yolu seçmek, halden anlamamak, sadece kendine faydası olacak kişi ve olaylarla ilgilenmek gittikçe artıyor onun için toplumun bu konuda ki tavırlarının değişeceğinden çok umudum yok derdi çeken bilir hastalar ve yakın çevresi birbirini anlasa ve kafalarına yerleşmiş olumsuz algıyı değiştirseler bu bile yeter biz bize yeteriz.

ilaç kullanan şizofrenler yani aksatmayan şizofrenler ttoplumda suç işleme oranı çok düşük diyor net

Sağlık bakanlığı televizyonlarda sık sık şizofren hastalığı hakkında kamu spotu yapabilir

Son düzenleme:
Düzelmez seni tanımayan biri için tehlikeli olabilirsin ki bu gerçek, bak daha geçen kadın oda arkadaşının iki gözünü yuvasından çıkardı ondan 4-5 sene önce başkasına yapmış.

İnsanlar seni tanıdıkça güvenir ve düzelir durup dururken her hangi bir şizofrene güvenmezler yada fikirleri değişmez.

@Death,
Beni ilaçlar salaklaştırıyor
Saftirik salak çocuk gibi oluyorum
İlaç etkisi azalınca daha ciddi ve daha az konuşan biri oluyorum

Son düzenleme:
Kim bilir ne kadar süredir tedavi almıyor. Tedavi almasa bile normal insanlar daha çok suç işliyor. Sizofrenlerden mükemmel olmaları gibi bir beklenti mi var ki biri suç işleyince böyle olay oluyor, olmamalı.

Şöyle ki. 15 temmuz için bir film çekilir. Orada şizofren kişilerin f16nin üzerine atladikları, tanklarin egsozuna atlet sokup tankları etkisiz hale getirdikleri, reyise siper oldukları vb konular işlenir. Ve böylece şizofrenlere Karşı olumsuz tutum son bulur...

Ey Türkiye de ki haber sitelerinin editörleri; İnternet sitelerinize Şizofren hastası birini öldürünce Şizofren hastası annesini veya falanca kişiyi öldürdü diye yazmak yerine Şizofren kelimesini yazmadan Psikolojik hastalığı olan kişi birini öldürdü diye yazmak size çok mu zor geliyor ? Ülkede ki bütün Şizofren hastalarını adam öldürmeye meyilli olarak gösteriyorsunuz. Yazıklar olsun size.

Son düzenleme:
@AlperKalaycı

Sana katılıyorum. Keşke Sağlık Bakanlığı televizyon kanallarında Şizofren hastalığı hakkında Türk halkını bilgilendirici 30 - 40 saniye kamu spotu yapsa veya televizyon kanallarında sık sık Şizofren gibi Psikiyatrik hastalıklar hakkında Türk halkını bilgilendirici programlar yapılsa çok ama çok iyi olur. Ama maalesef Türkiye Sağlık Bakanlığı böyle bir girişimde bulunmaz. Maalesef ki Televizyon kanalları Şizofren hastalığı hakkında Türk halkını aydınlatmaz. Türkiye de Şizofren hastalığının olumsuz imajı aynı tas aynı hamam devam eder. Türkiye de Şizofren hastaları denilince insanların aklına maalesef ki adam öldüren kişiler gelmeye davam eder.

@Leventcan06,
Size katılmıyorum.
şizofreni tehlikelidir burada şizofreniyi aklamaya çalışmayın kimse bir şizofrenin durumunu bilmez ilacını kullanıyor mu kullanmıyor mu iç dünyasında ne yaşıyor bilemez.
daha dün bir şizofren annesinin kafasını koparttı farkında mısınız ?
her an ne yapacağı belli olmayan, birine kafayı takarsa kafasında kurup ilk fırsatta en canice şekilde öldürme ihtimali olan bir hastalıktan bu kadar masum melek, her hangi bir tehdit yok gibi bahsetmeyin.

Tamam sizler tehlikesiz yada kontrol ediliyor olabilirsiniz ama binlerce şizofreni hastası ilaçlarını bile kullanmıyor. Aileler çaresiz kalıyor.

Tedbir ve önlem her zaman iyidir.

@Polmiks, O zaman senin düşünceme göre bütün psikiyatrik hastaları toplayıp tımarhaneye atsınlar. Çünkü söylediğine göre hepimiz potansiyel ölüm makineleriyiz.

@berke26,
Ben öyle bir şey söylemedim. İnsanların neden yaklaşmadığını uzak durduğunu anlattım.
bu kadar agresif olmana gerek yok. Herkes önce kendisini düşünür. Seni tanımayan yada tanımak istemeyen birinin şizofren olduğunu öğrendikten sonra uzak durması gayet normal olur.

@Polmiks, İşte biz de ilaçlarını kullanmadığı için saldırgınlaşan belli bir azınlık yüzünden bütün şizofrenilerin damgalanmasını nasıl engelleyebileceğimizi sorguluyoruz.

Toplumda ki şizofren ve benzeri rahatsızlıklarda ki önyargının en büyük sebebi tedaviyi red eden veya ilgilenecek kimsesi olmadığı için kötüleşen ve bu sebeble şiddete başvuran hastalar bu sorun çözülürse hemen değil ama bir zaman sonra bilinçlendirme çabaları ile beraber bu algı yavaş yavaş düzelecektir.

Onun için bu tür hastalar kimsenin şikayetine veya şiddede başvurmasını beklemeden kanun gücüyle yatışları yapılmalı ve düzelemeyecek durumda olan hastalar taburcu edilmemeli.

Bu tür hastaları takip edecek devletin özel bir birimi olmalı.

@Polmiks Genel olarak mesajlarınızda ruhsal engellilere karşı empati yoksunu ve negatif bir duruşunuz var en azından ben öyle gözlemliyorum niyetiniz o değildir tabi ki ama öyle bir görünüm var.

Bir ruhsal engellinin size saldırma ihtimali yolda yürürken toplumun sağlıklı dediği kişilerin saldırma ihtimalinden çok daha az insanlar yol vermedi diye birbirini doğruyor onlar şizofren değil ama o zaman bütün şöförler tehlikeli mi oluyor!?

Biz burada hastalar ve yakınları olarak zaten hayatı çok zor olan kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak için çözüm önerileri konuşuyoruz.

En kolay yol bu kişiler tehlikelidir benden uzak dursun bana saldırır demek kimin ne zaman hasta olacağı belli mi .

Profilinizde skolyoz olduğunuz yazıyor hangimizin skolyoz olmayacağının garantisi var bende şimdi skolyozlar kamburdur gibi çok yanlış bir ifede kullansam hoşunuza gider mi!

Onun için biraz daha empati lütfen.

Son düzenleme:
@kara duman, abi ben minicik bir ilde çalışırken 7 psikoz hastası varmış ilde biri daha sonra vefat etmişti. TRSM de psikolog ve hemşire sürekli bizlerle iletişim halindeydi. iğne zamanınız geldi. doktor görmek istiyor vs vs diye. zaten her hafta cuma öğleden sonra hepimizi toplarlar görüşürlerdi bazen etkinlik yaparlardı bir yerlere götürürlerdi.o ortam ve o ilgi bende bunlar bu kadar uğraşıyor bende çabalamalıyım duygusunu yükseltmişti. daha sonra büyük şehire geldim. ne arayan var ne soran buradayken 3 kere hastane yatışım oldu kimse farkında değil 1 kere trsm ye kendim gittim bana niye geldin dediler bende iğnem vs olursa gelmek için ara ara doktorla görüşmek için dedim iyi bekle doktor müsait değil dediler 1 bucuk saat bekledim herkes çay kahve içiyor kimse bana sen kimsin demedi sessiz sessiz bekledim ve ayağa kalkıp sessizce çıktım eve geri geldim. orada anladım demekki o küçük şehirdeki olay kişisel bir çabaymış heryer aynı değilmiş. Devlet TRSM lerini güçlendirmeli imkanlarını ve personellerini artırmalı orası yatış yeri değil çalışanların yeri olmalı. TRSM mükemmel bir şey ama şuan ki şehrimde atıl durumda kadınların kahve içme mekanı olmuş

@erbin,
Öncelikle şu saçma sapan filmleri kaldırmak lazım. Her insanda nasıl kötülük varsa çok nadir olsa da şizofreni ile ilişkilendirilen herşeye yasak getirilmeli. Çoğu şizofreni hastası kendini eve kapatır ve dünya ile irtibata geçmez, hatta normal insandan daha zararsızdır. Buradaki abilerim ve kardeşlerimin tavrından belli yani. Zararı maalesef kendinedir.

@Ben_Claudius, Gözlemlerinizde kesinlikle haklısınız TRSM merkezleri çok güzel bir düşünce ama işleyişte sıkıntılar var.

Her devlet kurumunda olduğu gibi kişisel gayret ve işini hakkıyla yapma işi burada fark oluşturuyor bu kurum memur zihniyetiyle ve mesai saatleri ile sınırlandırılmış şekilde yürümez ne yazık ki.

Ben büyük şehirde yaşıyorum trsm den 8 yıl içinde 2 sefer evimize ziyaret yapıldı bir seferde telefon açıldı telefon açan şahıs sanki zorla arattırmışlar sırf aramış olmak için aramış tavrı vardı hızlıca konuşup ister gelin ister gelmeyin tavrındaydı eve gelenler daha pozitifti bilgilendirme yaptılar hizmetlerimiz şu isterseniz gelin dediler çalışma saatleri sebebiyle gelmemizin zor olduğunu söyledim.

Arada tedavi görülen hastaneden ikamet edilen yerde ki en yakın trsm bilgi gittiğini oradan haberdar olduklarını öğrendim ve galiba eğer aileyle irtibata geçilmezse devlet sorguluyormuş neden ilgilenmiyorsunuz diye.

Yani düşünce çok güzel ama her yerde olduğu gibi kurumlarda ki kişiler çook önemli.

Kestirme diye çevre yolunun yanından gidiyoruz arkadaşla iki erkek, ikimizde ilaç kullanıyoruz, genciz 25 yaşında falanız. Bir kamyoncu bize dik bakarak yoldan geçti. Neyse aynı kamyoncu ilerden dönüyor tekrar geçiyor. 4 beş kere falan geçti geçerken de bize dik dik bakıyor. Bizi ibne sandı heralde. Böyle sapıklar var şizofrenler bipolarlar böyle sapıkların yanında melektir.

Bir de sızofrenleri aklamayın gibi bir şey söylüyorlar. Bir bir şey aklanması için suçlu sayılması lazım. Hukuk da dinde bunu suç olarak görmüyor.

Üst Alt