O şizofreni hastası doktor kim bilir ne durumların içindeydi? Yakınları desteğini çektiyse, ki neredeyse eminim desteğe ihtiyacı olduğundan, annesinin durumu yüzünden sıkıntıya düştü iyice. Önceki hayatından, eğitim ve statüsünden dolayı dışlanmaya maruz kalmış, dışlanmayı hissetmiş de olabilir. Para için annesini dövdüğünü yazmışlar, ağır sanrılar ve anksiyete yaşadıysa hiç şaşırmam. Sanki kötü, hayırsız evlatmış da anasını bu duruma düşürmüş gibi bir izlenim çağrıştırıyor olabilir ama biz bunun böyle olmadığının farkındayız. Eğer varsayımlarımda haklılık payı varsa suçlu o adamı o duruma düşürenlerdedir. Keşke yukarıda yazıldığı gibi sadece korktuklarından uzak dursalar, yok, bana kalırsa aşağılıyorlar. Şizofren kelimesi çocukların bile dilinde hakaret sözcüğü olmuş. Hey gidi. En doğru iş şizofrenlerin bencillikten uzak ama kendilerine yönelik sevgi göstererek sağlıklarının üzerine düşmeleri, ilaçlarını, tedavilerini sabırla devam ettirmeleri. Yanlarında da tedavi ekibine ek olarak sabırlı, anlayışlı, bilge insanların, arkadaşların olması.
Pek yerinde ve doğru olmayacak ama anlaşılacak sanıyorum bu benzetme, ciğerlerinden hasta olan kişinin kan kusmasına nasıl anlayışla yaklaşabiliyorsak, bu durumu anlayabiliyorsak beyninden hasta olan kişilerin de dengesiz ve yanlış davranışlarına o denli bilgelikle yaklaşabilmeliyiz.