Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TYT ve AYT için baraj puanlar kaldırıldı!

nasıl olacak şimdi bende 2 yıllık aöf okumak istiyoum eskiden barajı geçemiyordum şimdi rahatça okul okuybilirmiyim ???

2 yıllık meslek yüksekokulu okumak için tytye girmek gerekiyor. lisans bölümlerini yani üniversite okumak için tyt ve ayt'ye bazıları için ydtye de girmek gerekiyor.

benim sorum şu engelliye ek puan var mı?

sınav başvuru ücreti çok fazla 115 tl beee vicdansızlar engelli adam nasıl neyle ödesin bu parayı ???

YÜKSEKÖĞRETİM KURULUNUN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVINA (YKS) İLİŞKİN ALDIĞI KARARLAR

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE TYT VE AYT BARAJ PUANI UYGULAMASI KALDIRILDI

11 Şubat 2022

​2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırılmıştır.

Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır.

Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır.

Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edeceklerdir.

HANGİ ADAYLARIN TYT VE AYT SINAV PUANI HESAPLANACAKTIR?

TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacaktır.

SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT’deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir.

ÖZEL YETENEK PROGRAMLARINA BAŞVURU İÇİN TABAN PUAN İLGİLİ ÜNİVERSİTE TARAFINDAN BELİRLENECEKTİR

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanmış olması gerekmekte olup taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumu karar verecek ve bunu basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracaktır.

BAZI PROGRAMLARDAKİ BAŞARI SIRASI KOŞULU DEVAM EDECEKTİR

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanmaya devam edecektir.

2021-TYT’DE ALINAN 200 VE ÜZERİ PUAN UYGULAMASI

2021-TYT’de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS’de dönüştürülerek kullanılabilecektir. Diğer yandan 2022 YKS’den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacaktır.

SINAV SÜRESİ UZATILDI

Temel Yeterlilik Testinin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacaktır.

Puan barajlarının kaldırılmasının sonuçları ne olur?

* TYT’de Türkçe veya matematikten yarım net yapan aday 2 yıllık okullarla ilgili tercih bildiriminde bulunma hakkı kazanır.

* AYT testlerinde puanın hesaplanmasına kaynaklık eden 2 testin en az birinden yarım net çıkaran aday o puan türündeki sıralama barajı olmayan 4 yıllık programları tercih hakkı kazanır.

* Genel olarak önceki yıllarda kontenjanını dolduran ve taban puanı oluşan programlarda bir değişiklik yaşanmaz. Tercih hakkı elde edecek yeni kitle bu bölümlere yerleşmekte yine zorlanır. Geçmişte barajlar için gereken performanstan daha iyi veya o performansa eşit bir sınav başarısı yakalaması gerekir.

* Tercih bildiriminde bulunacak aday sayısı artar ama artan sayı başarı düzeyi daha düşük olan adaylardan oluşur. Kaldırılan barajlara takılma sorunu yaşamayan adayların tercihlerini etkileyen bir durum genel olarak yaşanmaz.

* Bu değişiklik geçmiş yıllarda sınava girip barajları geçemeyen adayları yeniden sınava başvuruya teşvik edebilir, bu da 2022 yılındaki başvuruyu hissedilir ölçüde artırabilir.

* Üniversitelerin kontenjan doluluk sorunu yaşayan programlarına daha çok öğrenci yerleşmesinin önünü açar ve böylece boş kontenjan sayısı daha azalır. Devlet ve vakıf üniversiteleri doluluk oranı daha yüksek bir ortalama ile eğitime başlarlar.

* Kontenjan doluluk sorunu yaşayan programlara nispeten sınav performansı daha düşük adaylar yerleşir.

* Bu sistemle yerleşen düşük başarı düzeyindeki adayların akademideki devamlılığı düşebilir ve başarısızlık nedeniyle kayıt sildirmeler artabilir.

* Kontenjan doluluk sorunu yaşayan programlara yerleşen aday sayısı artacağı için aynı oranda olmasa bile aynı programlardan mezun sayısında da bir artış yaşanır, bu durum iş ve istihdam rekabetini artırırken çıktılar koordine edilemediği ve denetlenemediği takdirde mezun niteliği de kısmen düşebilir. Üniversiteli işsizlik oranları artabilir.

* Her yıl sınava başvuruda artarak devam eden mezun aday sayısının yıldan yıla azalma eğilimine girmesi beklenir.

* Üniversitelerin, kontenjan doluluk sorunu yaşayan programlarında eğitim öğretime temel bilgilerden kısmen yoksun adayların da katılması ile sınıfın öğrenci profili farkı açılabilir.

* Baraj sorunu yaşadığı için sınav sürecini uzun yıllara yayan adaylar yeniden sınava hazırlık için harcaması gereken zaman ve paradan tek seferde kurtulabilir, bu döngüyü erken noktalayabilir.

* Akademide yıllardır yeterince öğrenci alamayan programlarda bir canlılık ve bir hareketlilik yaşanabilir.

* Yerleşen sayısı daha çok olacağı için yurt ve barınma sorunları kısmen de olsa artabilir.

* Kontenjan doluluk sorununu en çok yaşayan taşradaki devlet üniversitelerinin bulunduğu kentlerde öğrenci kaynaklı ekonomik hareketlilik yaşanabilir.

* Yine kontenjan doluluk sorunu yaşayan vakıf üniversitelerinin ücretli ve kısmi burslu programları daha fazla dolacağı için finansal döngüsünü sağlayacak gelirleri artabilir.

* Her yerleştirme sonrasında görmeye alıştığımız boş kontenjan sayıları minimize bir düzeye inebilir.

* Lisans programlarına yerleşme oranları, önlisans programlarına yerleşme oranlarından daha fazla olabilir.

* Barajlar kaldırılmasına ve kontenjan doluluklarında artış yaşanacak olmasına rağmen sayısı az da olsa yine kontenjanı dolmayan programlar olabilir.

* Adayların ikamet ettikleri lokasyonlar dışındaki illerden tercih yapma eğilimi artabilir.

* Üniversitede okurken sınava başvuran aday sayısında artış yaşanabilir.

Son düzenleme:
Üst Alt