Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ülseratif kolit + ankilozan sipondilit hastasıyım. Malulen emekli olabilir miyim?

cespr

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
öncelikle iyi akşamlar. ben ülseratif kolit hastasıyım + ankilozan sipondilit +osteoporoz hastalığı var şu anda salosaprin ve hümira iğnesi kullanıyorum. yeni cıkan torba yasası ile emekli olabilmek icin bana ne kadar % kaç rapor verirler bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.teşekürler

10 yıl 1800 günle malulen emekli olmaksa sözünü ettiğiniz, Malulen emeklilikte aranan oran % 60'tır (5510 sayılı yasanın 25. maddesi). Ama sgk açısından belirleyici olan oran değil, maluliyet cetveli'dir.

MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin 9. maddesine şöyle diyor:
(4) Sağlık kurulu raporlarında birdenfazla hastalık mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz. Ancak, birdenfazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler malul sayılır.

Yani birden fazla hastalık söz konusu olduğunda kişinin çalışıp çalışamayacağına dair heyetin görüşü önemli...

10 yıl 1800 gününüz tamamsa/tamamladığınızda çalışıyor olursanız işinizi kaybetmemek için maluliyet tespiti yaptırabilirsiniz. Yada çalışmıyor olursanız doğrudan malulen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.

selim kardeş kolonoskopi raporunda yazanlar şöyleydi.çekuma kadar ilerlendi ileoçekal valvül ğörülerek terminal ileumda 10 cm kadar ilerlendi. Terminal ileumda görülebilen kesim normaldi. Rektum ve sigmoidde daha belirgin olmak üzere mukoza ödemli,granüler,frajildi. cekumda noktasal beyaz plaklar vardı bx ler alındı. ana kanal normaldi. İshal ve kanamadan dolayı 3 kez hastanede yattım hala kanamalarım devam admekte. çözüm bulunamadı. Romatolojinin emar incelemesinde durum şöyle.Her iki sakroiliak eklem posterior kesiminde subkortikal sahada kemik iliği ödemi sahaları mevcuttur.Bu görünüm sakroiliit acısından anlamlı olabilir.Klinik korelasyonu yararlı olacaktır.Ancak ekleme komşu kemik yüzeyleri düzenlidir. Erozyon veya defekt mevcut değildir ve skleroz izlenmemiştir. pelvik ve gluteal kas ve diğer yumuşak doku yapıları ile damar sinir paketi normaldir. Kemik sintigrafisinde değerlendirme: Kemik fazında sol kalça eklemi ve sol femur boynu seviyesinde orta düzeyde artmış aktivite tutulumu gözlenmiştir. Selim bey ve diğer arkadaşlar konuyla ilgili kişiler bilgilendirir seniz sevinirim . Sağlıklı günler dilerim hoşca kalın.

Cespr :

Kolonoskopine gore UK aktif. Siddetli degil ama aktif. Patalojiyi beklemen lazim..

Ankilozan Spondilit icin henuz 1 sey soylemek mumkun degil. Henuz Sakroileit yok.. Kemik iliginde odem var. Dolayisi ile odem olmazi sakroileit olarak degerlendirilmez. En azindan Skleroz gorulmesi gerekir.

Ayrica .. AS tanisi alsaniz da , AS de oran eklem hareket acikligi modeline gore verilir. Yani hastaligin kalici hasarina gore..

Muhtemelen Romotoloji tarafindan anemnez alindikdan sonra eklem hareket acikligi testi (Fader - Faber vb.) testler yapilmistir. Bu testler Artritin eklemlere verdigi tahribat sonucu eklem hareket acikliginizin kapanmasina neden olur.. Size verilecek oran da buna gore belli olur..

Mesela : Dizlerinizi hic kirmaden ellerinizi yere dogru degdirmeye calisin. Eller ne kadar havada kaliyor ?.. Yere dogru egilince belinize 1 olcum yapilir. Sakrum noktasi isaretlenir ve aciklik olculur.

Fakat : 1 sorun oldugu asikar.. Cunki kemik sintigragisinde tutulum cok acik.. Tutulum yeri de femur boynunda . Bunu 2 seye yorabiliriz.. 1: Avaskuler Nekroz baslangici (Kortizona bagli) 2: Gecici kemik iligi odemi.

Sonucunuzu hekiminize danisin.

Ben ülseratif kolit hastasıyım.
Malünen emeklilik için başvuru yaparsam olabilir miyim?
BAzı hastalıklar 2 yıl malünen sayılıyor.
Ülseratifkolit kaç yıl ?

khan71;

Sindirim sistemi hastaliklarinda 2 yil malul sayilan 1 sey yok.

Crohn hastalarinda VKI 17,5 altinda olanlari 1 yil malul sayiyorlar. VKI (Vucut kitle endeksi). Crohnda malibrasyon ve nutrisyonel yetmezlik olusur. Dolayisi ile beslenemez. Mesela benim VKI 15 dir. 173 boy 45 civari kilo (simdi 50 kg civariyim enteral besleniyorum).

UK de beslenme sorunu olmaz cunki hastalik kalin bagirsakdadir, kalin bagirsagin besin emilimi ile ilgili gorevi yokdur.

UK ye bagli maluliyet olusacagina ihtimal vermiyorum. UK de kolon rezeke edilip kalici kolostomi (rektumun da alindigi vakalarda) maluliyet olusur. Cetvelde kalici iliostomi ve kolostomi diyor..

Unutmamalisin ki , UK de kalin bagirsak cikarildiginda rektum saglamsa gecici kolostomi yapilir ve 3 ay sonra kapama ameliyati olur. Fakat rektum da cikarilirsa diskilama icin mecburen kalici kolostomi koyulur.

Cespr : kardeş aynı bende senin gibi midede ülser ve 1999 dan beri ankilozon spondilit ayrıca sol kulakta işitme kaybı sol gözde iridosiklitis görmesi 0.30 devlet hastanesinin verdiği oran %47 ben evraklarımı mart 3 de verdim ve hala beklemekteyim bir türlü gelmedi evraklarım ben bilgi amaçlı söyledim ankilozon spondilit için umarım sende alırsın herkese geçmiş olsun

ayrıca ben de 6 haftada remicade ilaç alıyorum hastanede serumla beraber

selim kardeş; Patoloji raporunu yazıyorum: Gönderilen biyopsi materyellerrinde,kolon mukozası irregüler görünümde olup ,ülsere alanlar icerdiği,kript kaybı,kript abseleri, intrasellüler müsin kaybı ile birlikte yoğun akut ve kronik inflamasyon gözlendi. Dizplazik değişiklikler gözlenmedi. 100 cm den alınanbiyopsi materyalinde nonspesifik aktif kolit bulguları izlendi. TANI -Kronik aktif kolit,(ülseratif kolit ile uymlu ) kolon 15.cm,43.cm,65.cm,80.cm, ve cekum biyopsisi. NOT:kolon 100 cm de fokal aktif bulguları ğözlenmiştir.

Hastaligin aktif durumda. Displazi olmamasi sevindirici. Displazi duzensizlige isaret eder (bagirsak kalinlasmasi, lumen daralmasi vb.). 100 cm lik kolonda nonspesifik kolit var.. Yani herhangi 1 hastalik sonucu olmadigi dusunduren (akut kolit ?).

Kolonoskopinle , patalojin uyumlu.

Gecmis olsun.

selim kardeş: roporları değerledin sağolasın.ben dizlerimi bukmeden eğildiğim zaman 20 cm kadar yere değmeme mesafe kalıyor. bu sorun kemik sintigirafindeki beldeki tutulumdanmı kaynaklanıyormudur? Yani bu oranlara göre bana %kac oranında malulluk verirler? benim şu an 13 yıl 8 ay (5000) iş gününe yakın sigortam vardır.emekli olma şansım olurmu? sağlık dolu günler dilerim.bilgilendirmen için teşekür ederim.

Cespr :

AS de tutulum cogunlukla kalca da (sakral + iliak ) yuzeyde baslar. Nadiren Omurgadan baslayan vakalar da var.

AS tanisi alabilmek icin en azindan sakral + iliak kanatda skleroz (sertlesme) yada skleroz suphesi olmasi gerekir. Hekiminiz en dogrusunu soyleyecektir.

Maluliyetiniz icin 1 sey soylemek mumkun degil. Tecrubelerimize dayanarak fikir verebiliriz.

UK de maluliyeti gectim , engelli sayilabilmek icin gecerli orani almak bile guc.

2-3 gununuzu harcayip saglik kuruluna girmeniz en dogrusu olacaktir.

NOT: Malul emeklisi ile erken yaslilik emeklisi arasindaki farki bildiginizi varsayiyorum.. Malul emeklisi olamazssaniz da , engelli raporu alip vergi indirimi ile da erken emekli olabilirsiniz.

Üst Alt