Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üniversite başvurusu için engellilere sağlanan avantajlar nelerdir?

06mehme97

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
üniversite başvurusu için engellere sağlanan avantajlar nelerdir ve ne gibi kolaylıklar vardır

29 Ağustos 2012 ÇARŞAMBA
Resmî Gazete
Sayı : 28396
BAKANLAR KURULU KARARI

Genel esaslar
MADDE 2

[FONT=Times New Roman](3) Yükseköğretim programlarına kayıt veya kayıt yenileme sırasında 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik uyarınca özürlü olduğuna dair raporu ilgili yükseköğretim kurumuna sunan öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücreti tutarlarından, özürlülük oranı kadar indirim yapılır. [/FONT][FONT=Times New Roman]Özürlü olduğu halde, kayıt yaptırma veya kayıt yenileme sırasında özürlü olduğuna dair raporu ibraz edemeyen öğrencilere, ilgili belgeyi ibraz ettiği tarihte, özürlülük oranı kadar yapılacak indirim tutarı red ve iadeler kaleminden iade edilir.[/FONT]

DADAŞ06

Hocam, diyelim %50 burslu yeri kazandım. Raporum %70. Toplam bursum %70 mi oluyor yoksa %100 oluyor mu?

%50 Burs hakkın oluyor Ödeyeceğin %50 burs'un %70'ini Ödemiyorsun.

bu karar özel üniversite ücretleri içinde geçerli mi?

özel üniversite için geçerliyse harika bi
karar

bu bilgi kesin mi hocam

Allah aşkına biraz araştıralım. Google ye "Özel üniversite engelli indirimi" yazmak çok zor olmamasa gerek. Her iki üniversite tipini de bildiğim kadarıyla anlatayım:
1) Devlet Üniversitesi: Devlet üniversitesinde zaten normal öğretim için öğrenciden harç tahsil edilmiyor (galiba eğitim süresi boyunca, uzatınca ne olur bilemem, katlamalı harç şu bu derken karışık) ancak İKİNCİ ÖĞRETİM için devret harç tahsil eder, engelli raporunuzu sunduğunuz zaman raporunuz oranında indirim hakkınız vardır. Atıyorum %70 oranlı raporunuz var harcınız 100 lira. 70 lira indirim olur, 30 lira ödersiniz. Ancak ve ancak.... Uzaktan eğitim, veya Atatürk Üniversitesindeki şu 2000 lira harçlı bölümler için sistem ne şekilde ben de bilmiyorum ki o da kolay; öğrenci işlerinin numarasını araştırın yine google dan, arayın, sorun. Oradaki kişilerin amacı zaten size yardım etmek, çekinmeyin durumu ince ince anlatın.
2) Özel Üniversite: Özel üniversitelerin kendi yönetmeliği vardır. Kendi tercih dönemlerimden biliyorum mesela o zamanlar Çankaya Üniversitesi %25 indirim sağlıyordu (rapor oranına göre değil altını çiziyorum %40 üzeri engelli raporu olan herkese %25 indirim vardı) Ancak gel gelelim ki bunu her üniversite yapmaz. Bazı üniversite yol yardımı yapar bazı üniversite yemek yardımı.
Kendi mezun olduğum üniversite: Selçuk Üniversitesi
Rapor oranım:%56
Bölüm: Elektrik Elektronik İkinci Öğretim
Yararlandığım Haklar:
* Merkezi bir yerden kalkan ve engelli öğrencileri okula taşıyan bir otobüs(kullanmadım hiç)
* Yemek bursu (kullanmadım hiç)
* %56 oranında harç indirimi
* Ayrıca Engelli Biriminin desteği. Yönlendirmesi, yol göstermesi.
Aklınıza takılan bişey varsa sorabilirsiniz.

gökhan_

Bu harç dediğiniz nedir? %50 burslu kazandığım üniversiteye her yıl örneğin 10 bin vermem gerekiyor, harç dediğiniz bu 10 bin tl mi?Yada bu burs bedelinden ayrı birde harç mı var?

harç devlet üniversitesi için olur, burs ise özel üniversitede olur. %50 burslu kazanınca "özel üniversite" ücretinin yarısını ödersiniz. Ancak üniversitelerin mevzuatına bakmak gerek. Atıyorum A üniversitesini yazdınız, burslu kazandınız (%25, %50, %100 farketmez) bu bursun ne şartlarda devam edeceğini neyi kapsadığını araştırmalısınız. yaz okulunu kapsıyor mu? okulu uzatma ihtimalinde ne olacak? hazırlık sınıfını ikinci kez alma durumunda ne olacak? bunun gibi faktörler çok iyi hesaplanmalı.

gökhan_

3 Özel üniversiteyi aradım, ikisinde %50 birinde %75 kazanıyorum. Üçüde engelli'ye indirim tanımıyor. Bir tanesi rektörlüğe dilekçe yazın isterseniz dedi, baktım dilekçe örneklerine 15 madde istiyor bir tek dna testi kalmış. Uğraşılmaz yani.

Bende bu sene açıköğretime kayıt yapacağım.Engelliler için ne gibi haklarımız var hiç bilgim yok.Harç ücretinde indirim var mı? acaba.

Üst Alt