Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üniversite kontenjanlarının yüzde 5'nin özürlülere ayrılması için kanun teklifi

Prens Esat

Üye
Konular
34
Reaksiyonlar
0
  • Özürlülere üniversite kontenjanı teklifi

İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, üniversite kontenjanlarının yüzde 5'nin özürlülere ayrılması için kanun teklifi hazırladı Kanun teklifine ulaşmak için buraya tıklayın].

Ağırbaş ve arkadaşlarının imzaladığı Yükseköğretim Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklife göre, üniversiteler, ortaöğretim mezunu yüzde 40 özürü bulunanlara her bölüm için 3 kişiden az olmamak ve bölüm kontenjanının yüzde 5'ini geçmeyecek sayıda kontenjan ayıracak. Özürlülerin üniversiteye yerleştirme koşulları, yönetmelikle belirlenecek.

Üniversiteye yerleştirilen özürlüler harçtan muaf tutulacak. Bu kişilerin eğitimlerini rahat bir biçimde sürdürebilmelerini sağlayacak dokümantasyon, özel kitap ile diğer materyaller, rektörlükler tarafından sağlanacak.

Teklifin gerekçesinde, özürlülerin hem ekonomik hem ulaşabilirlik hem de eğitimde verilen fırsatlar anlamında mağduriyetlerinin giderilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Kaynak

bülent abi bizler için büyük firsat abi buyur incele bende gördüm heyecanladım birden hazir teklif varken meclisde ben diyiyorim ki site olarak yaptıgımız mail kampanyasını yapalım mı bülent abi heyecan verici bi olay bence engelliler adina

bülent abi bu konuyu Sakatlığa Dair Çalışan Akademisyen ve Öğrenciler böülümünede koyabilirmisin bide abi konuyu haftanın konusu yapabilirmisin bana göre çok önemli bi konu öss baraj puanini gecen engelli ögrenci %3korterjan sayesinde tıp,hukuk,mühendislik okuyabilecek bu yasa teklifinin üstüne gitmeliyiz bence.

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş Yükseköğretim Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında hazırladığı Kanun Teklifi'ni Meclis'e sundu!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Yükseköğretim Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

Ayşe Jale AĞIRBAŞ
DSP İstanbul Milletvekili

• GENEL GEREKÇE
    Ülke olarak sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda önemli eksikliklerimiz ve yetersizliklerimiz bulunmaktadır. Bu eksiklikler ve yetersizlikler, ülkemizin çağdaşlaşma mücadelesini yavaşlatmaktadır. Millet olarak hepimize düşen görev ülkemizin tüm alanlarda başarılı olması için gayret sarf etmek, eksikliklerimizi ve yetersizliklerimizi gidermektir. Bu bağlamda, ülkemizin kanayan yaralarından biri özürlü vatandaşlarımızın durumudur. Yıllardır ihmal ettiğimiz özürlü vatandaşlarımızın toplumsal yaşama entegre olmaları için göstermelik düzenlemeler dışında, olumlu hiçbir adım atılmamıştır.

Türkiye özürlüsünü ve özürlü sorunlarını geç fark etmiştir. Ülkemizde tüm gelişmeler 1981 yılından sonra başlamıştır. Birleşmiş Milletler"in özel oturumunda alınan bir kararla ülkelerin önüne özürlüler konusunda 10
    yıllık eylem planı konulmuştur. Türkiye"de de bu eylem planına uyulmuş,
    süratle önce Sakatları Koruma Milli Koordinasyon Kurulu sonra da 1997 yılında Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı (571 sayılı KHK) kurulmuştur. Ayrıca 572-573 sayılı KHK"larda özürlüler lehine önemli değişiklikler yapılmıştır. Demokratik Sol Parti"nin ortağı olduğu 56. ve 57. hükümetler döneminde özürlüler konusunda iki önemli strateji ile hareket edilmiştir. Birincisi özürlüler konusunda toplumsal duyarlılık ve farkındalık yaratmaktır. Diğeri ise, çıkarılan yasaların uygulanmasını sağlamaktır. Bu anlamda onlarca yönetmelik çıkarılmış ve uygulaması takip edilmiştir. Bu gelişme özürlü STK"larında hızla gelişmelerini sağlamıştır.
    Şu anda yaklaşık 400 vakıf ve dernek sayısına ulaşılmıştır.

Özürlü vatandaşlarımızın sayısının toplam nüfusa oranı, Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, yüzde 12.29"dur. Erkeklerde özürlülük oranı 11.10, kadınlarda ise yüzde 13.45"tir. Türkiye özürlü nüfus oranı içinde birden fazla özürü bulunanların oranı ise yüzde 11.4"tür. Özürlü gruplarına göre Türkiye'deki özürlülerin dağılımına bakıldığında yüzde 12.29'luk oranının içinde, yüzde 1.25'i ortopedik, binde 60'ı görme, binde 37'si işitme, binde 48'i zihinsel ve yüzde 9.70 oranında diğer özürlüler bulunmaktadır. Rakamsal olarak ise, ülkemizde 9 milyon özürlü vatandaşımızın olduğu görülmektedir. Bir başka ifadeyle, ülkemizde her sekiz kişiden biri özürlüdür.

Özürlülerin sorunlarının çözümlenmesi, üretken bireyler haline gelerek başkalarına muhtaç olmadan kendi kendilerine yetebilmeleri, sosyal hayata eşit bir biçimde katılmalarının sağlanabilmesi için bugüne kadar yeterli çalışmalar yapılmamıştır. DSP"nin iktidarda olduğu dönem hariç, bu meselenin çok hassas bir konu olduğu insanların vicdan ve duygularına hitap ettiği gerçeği ile hareket edilmemiş, siyaset üstü bir konu olarak görülmemiştir. Siyasetin çok güzel nemalanacağı bir alan olarak görülmüştür Özürlü STK"lar arasında kuruluş amaçlarından uzaklaşarak siyasi yapılanmalar başlamıştır.

Özürlü insanlarımızın yüzde 50"den fazlasının hiçbir sosyal güvencesi bulunmamakta ve yüzde 80"i çalışma hayatı dışında kalmaktadır. Özürlü bireylerin de, diğer toplum kesimlerinden farklı olmayan temel gereksinimleri bulunmaktadır. Sağlık, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanma, eğitim görme, meslek ve iş edinme, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler ile siyasal yaşama katılma bu gereksinimlerin başında gelmektedir. Temel gereksinimler açısından bir farklılık bulunmamasına karşın, özel bir gereksinim grubu oluşturan özürlü bireyler, bu hizmetlere ulaşabilirlik açısından diğer bireylere nazaran eşit olmayan bir konuma sahiptir. Bu durumda, belirginleşen bir ayrımcılığı ortaya çıkarmaktadır.

Özürlü vatandaşlarımızın büyük kısmı yükseköğrenim programlarında okuyamamaktadırlar. 2005 yılında ÖSS"ye başvuran 1050 engelli adayın 119"u lisans, 81"i önlisans, 181"i Açıköğretim Fakültesi olmak üzere 382"si yerleşme imkânı bulabilmiştir. 2006 yılında başvuran 1138 özürlü adaydan, 344"ü Açıköğretim Fakültesi olmak üzere 466"sı önlisans ve lisans programlarına yerleşme imkânı bulabilmiştir. 2007 yılı içinde, 160 ve üstünde puan alan 1.297.749 adayın, 788"i özürlü adaylardan oluşmaktadır.
    Üniversitelerimizin bazı bölümlerine ise özürlü vatandaşlarımız alınmamaktadır. Ancak yinede buradaki rakamlar özürlülerin üniversite eğitiminden yararlanmaları konusunda gerçeği tam anlamıyla yansıtmamaktadır. Bu rakamlar, ÖSS yönetmelik ve sınav kitapçığında özürlülere tanınan bazı ayrıcalıkları kullanabilen özürlülerin sayısını göstermektedir.

Özürlülerin üniversite sınavlarına eşit şartlarda katılmadıkları bir gerçektir. Özürlüler hem ekonomik hem ulaşabilirlik hem de eğitimde verilen fırsatlar anlamında mağdur durumdadırlar. Bu anlamda, durumun eşitlenmesinin sağlanması gerekmektedir. Kanun teklifiyle, engelli vatandaşlarımızın yüksek öğrenim kurumlarına ayrımcılığa uğramaksızın diğerleriyle eşit bir şekilde erişiminin sağlanması temin etmek amacıyla, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, üniversitelerde belli sayıda kontenjan ayrılması öngörülmüştür.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 – Yapılan değişiklikle %40 ve üzeri ortopedik, işitme ve görme engeli bulunan ortaöğretim kurumları mezunlarının belirli bir kontenjan dâhilinde devlet üniversiteleri ve vakıf üniversitelerine girmelerinin sağlanması ile yerleştirme koşullarının YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesi hükme bağlanmıştır.

MADDE 2 – 2547 sayılı Kanun"un 45.maddesinin (g) fıkrasına göre üniversitelere kaydı yapılanlardan öğrenim harcı alınmaması ve cari hizmet maliyetlerinin tamamının Devlet tarafından karşılanması amaçlanmıştır.

MADDE 3 –2547 sayılı Kanun"un 45.maddesinin (g) fıkrasına göre üniversitelere kaydı yapılanların eğitimini rahat bir biçimde sürdürebilmesi için gerekli materyallerin nasıl temin edileceği belirtilmektedir

MADDE 4 – Yürürlük maddesidir.

MADDE 5 - Yürütme maddesidir.

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 45 inci maddesine aşağıdaki (g) fıkrası eklenmiştir.

“g) Üniversiteler, %40 ve üzeri ortopedik, işitme ve görme özürü bulunan ortaöğretim kurumları mezunlarına her bölüm için 3 kişiden az olmamak ve bölüm kontenjanlarının %5"ini geçmeyecek sayıda kontenjan ayırmak zorundadırlar. Bu kişilerin üniversiteye yerleştirme koşulları, Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 2– 2547 sayılı Kanunun 46"ncı maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“2547 sayılı Kanunun 45"inci maddesinin (g) fıkrasına göre üniversitelere yerleştirilenler harçtan muaftırlar ve cari hizmet maliyetlerinin tamamı devlet tarafından karşılanır.”

MADDE 3- 2547 sayılı Kanunun 46"ncı maddesinin altıncı fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“2547 sayılı Kanun"un 45"inci maddesinin (g) fıkrasına göre üniversitelere kaydı yapılanların eğitimlerini rahat bir biçimde sürdürebilmelerini sağlayacak dokümantasyon, özel kitap ile diğer materyaller üniversite rektörlüğü tarafından sağlanır. Harcamalar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu tarafından karşılanır.”

MADDE 4 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

böle bişey yasalışırsa çok iyi olur arkasında durmak gerek ama sağlam bi kamuoyu yaratmamız lazım

bülent abi bu konuyu haftanın konusu yapmak lazım abi daha 9ay var öss sinavına abi bu konuyu haftanın konusu yapmak lazım bülent abi beni duyuyormusun:( abi skystar(erol abi) destek veriyor bu hakımızı su seçim yaklasıyor ya kolaty alırız.

BEN EK KNTYN DESTEKLİYORUM .BAŞVURUN HAKKIN IZI İSTEYN

biz eğitim hakkından eşit olarak yararlanmıyoruz.daha anaokul yaşında başladı bu ayırım."müdür bey bu çocuğu okuldan alın çocugum korkuyor","canım özel eğitim var memlekette gönderin rehberliğe","çocugumun piskolojisi bozuldu,sakatlara ayrı okul yok mu?" "anne,o sakat çocuk topumu aldı"- kim?bana bak çocugumdan uzak dur..." "biz sizi ararız,aslında özürlü kontenjanı var ama çince de bilen aramıştık.." "yok valla engelli oldugun için değil,fikir uyuşmazlıgından evlenemem senle" "ne?o kız mı.oğlum yakma kendini o sakat.çocuk yapamaz"
"asansör yok yapacak 1 şey yok.sakat raporu verseydiniz sınava gelmeden" "sakatlarla ilgili bölümümüz 4. katta.asansör?arızalı(gercekte arızalı değildir)

bu konusmaları hepiniz duymussunuzdur.eşitlik bu mu?insanlar engelli görmek istemez.neden?engel,özür bir hastalıktır.kim etrafında,hayatında hastalık görmek ister.hastalık ölümü,hastaneyi,tedaviyi,ilerde düşebileceğin durumu hatırlatır.işte bize ondan bakmak istemezler.
ama biz öğretmen ,doktor,avukat,mühendis,işçi,çöpçü,çoban,hemşire,piskolog,memur olup bunun gayet normal birşey oldugunu yaşamalıyız.evet bız bunu sadece yaşayalım.yaşatmayanlardan da hakkımız olanı yasal çerçevede isteyelim. bazen yıldırıyorlar,insanın pes edesi geliyor.ne çektimse sağlam insanlardan çektim.ama bizi anlamayan özürlülere de hayret ediyorum.bir eli yağda bir eli balda olan beni anlayamaz.özürlü hakkı lüks değil.vip özürlüsü olmayın.

ya ben bu sene öss gircem,sizce bunun kabul edilme olsalığı ne kadar?bu tasarı yasalaşsa engelliler güzel bölümlere okuyarak toplumda daha iyi konumlarda ve mevkilerde olabilir.bu yasa kabul edilirse gerçektenden de benim ve bir sürü insanın kaderini değiştirebilir.belki bu yasadan önce öğretmenlik kazanıcak kadar puan alabilirdim ama belki bu yasadan sonra eczacılığa bile girebilirim.inşallah tasarı yasalaşır.bu konuya nasıl dikkat çekebiliriz acaba?ben bu haberi şimdiye kadar haberlerde filan görmedim bi kaç ay önce internette bi haber sitesinde okumuştum o kadar.bakalım ne olacak????

eskiden olsaydı bu yasayla öğretmen olurdum,şimdi uygulansa eczacı bile olabilirim demişsiniz.yanlış anladım belki ama

" eczacı olmak öğretmen olmaktan daha iyi" gibi bir ifade sezdim :shock:

bence bu yasa ancak seneye yada ondan sonraki,ondan sonraki........ seneye uygulanır.umudumuz 2009 diyeyim bari,umutlar tükenmez.

zaten ek puan var diye biliyorum,rapor verenler sınav sonucuna bir ek puan almıştı eskiden,çok mu eskiden acaba?

en azından o puanı arttırabilirler.mesela ben öss kazandıgımda ege üniversitesini 15 puanla kaybetmiştim,ek puan o yıllarda var mıydı bilmiyorum .

çalışan özürlüler az,daha çok olmalı.kimse evde oturmasın diyorum.
bunun için önce okusalar dediğiniz gibi daha iyi meslekte çalışsalar ekonomik,sosyal,fiziksel yönden rahat ederler.

kendimi bir işçi olarak 3 vardiye çalışırken hayal edemiyorum.üniversite yokken iş aramıştım.bir fabrikaya gönderdiler.bakın bizde şu saatten bu saate kadar çalışılır,vardiyalı,iş sürekli oturmayı ve banttan ayrılmayı gerektiriyor....dediler.

özürümüze uygun iş bulamayız demeyin.en azından okuyarak daha iyi seçeneğini hakederiz.mahkemede avukat,hastanede dişçi olmak hayal değil.biz de varız demeliyiz bu yarışta

ya keşke engelli dernekleri bu konuda biraz lobi yapsa.ama bizde ne yazık ki lobi kültürü yok.buna dikkat çekilebilir.ben bu haberi tv'de haberlerde bile görmedim düşünün o kadar önemsiz görülüyo demek ki.yasama yılı başladı bakalım buna ne zaman sıra gelcek.komisyonda diyo.bu yakın zamanda görüşüleceği anlamına mı geliyo yoksa daha aylar hatta yıllar var mı anlamına geliyor.

valla okancım destek bekliyoruz haklarımızı almalıyız ab ülkelerinde bu kanun mevcut.

neden engelli için üniversitede kontenjan isteniyor
anlayabilmiş değilim
engelli kişinin çalışıp iyi bir üniversite kazanabilir çünkü beyni sağlam

ama üniversitelerin engelli öğrencilerin daha iyi bir eğitim alabilmesi ile ilgili düzenlemeler için bir yasa tasarısı olabilir

yoksa sırf engelli diye kontenjan ayrılması çok komik olmazmı

engelinin beyni gayet normal çalışıyor
ama okula gidemiyor gitse sınıfa giremiyor
çünkü engelli için düzenlemeler yok yollar okullar otobüsler vs
sağlıklı insanlar düşünülerek yapılmış

nuriye hm engellielrin en zorluklarla okudugumuzu herkes biliyor saglam insanlarla bi araya koyamazsın eşit degiliz saglam insanlar her türlü imkandan faydalaniyorlar ama engelli kardeslerimizin cogu maddi durumu iyi degil dershane gidemiyorlar ve bence öss sinavına girerken eşit girmiyoruz 1-0 yenik başliyorum bırakında bu avantajı versinler bize engelliin hakalrına siz engelli arkadaslar engel olursa bizim halmiz ne olucak çok merak ediyorum vaalla ab ülkelerinde bu kanun mevcut şuan
son sözim:engelli haklarımıza engelli arkadaslar engel koyarsa saglam insanlar bizi nasil anlasin

emeklilik ve yeni yasa

arkadaşlar,yeni sosyal güvenlik yasasına göre emekli sandıgı,sosyal sigortalar aynı olacakmış.o zaman engellilerin emekliliğinde değişiklik var mı?engelli memur 15 yılda emekli olurken,engelli ssk işçisi %45 özürlü ise 18 yıl civarı çalışacak,yani 15 yılda emekli olması için ağır özürlü olması şarttı.
peki memurun durumu ya da işçinin durumu değişecek mi yeni yasada?
bana göre ssk işçisi engelli raporunu en az %40 almışsa memur gibi 15 yılda emekli olmalı,haksızlık yapılıyor kanımca

Bende destekliyorum..
Arkadaşım, ve iki gazeteye de gönderdim ve inş. Sonuç istenildiği gibi olur.
üçün'cüyede yollıcam, ikisi aylık birisi günlük çıkıyor konuştugumuz gibi ..

ya arkadaşlar ben size bişey soracam peki iç hastalıkları olan özürlülerde bu yasadan faydalanacakmı ???

selamlar arkadaşlar bence bu göstermelik bir tasarı 6 ay oldu hala komisyonda böyle bişey olmaz kimsenin bizim duygularımızla oynamasına izin vermemeliyiz iddaa ediyorum bu tasarı çıkmayacak bu arada arkadaşlar aranızda üniversite sınavını ösym nin engelli kontenjanından kazanan var mı ya da yakın çevresinden

bence böyle bir uygulama zaten var örneğin görme engeli bir çok matamatik vegiyometri fen bilimleri muvaf bunların kat sayıları değişiyor bunları bir kurul değerlendiriyorumuş bu şekilde biliyorum

Nuriye Taşçı lakaplı arkadaşın yorumunu sonuna kadar destekliyorum ve sakatlara ÖSS’de ayrı bir kontenjan ayrılmasına karşıyım. Sırf engeli var diye kapasitesi yeterli olmayan birisinin kendisinden kat ve kat kapasiteli birinin hakkını gasp etmesi uygun mudur? Ama onun yerine engellilerin üniversitelerde sorunsuz okuyabilmeleri ve okul bittikten sonra da kamuda ayrımcılığa tabi tutulmadan iş bulabilmeleri için gerekli düzenlemelerin derhal yapılması yönünde gayret edilmesi bana daha mantıklı geliyor açıkçası.

bu kanun TBMM gıttı sonuç ne bılıyrmusunuz nette aradım hıç sonuç bılgı bulamadım bılen varsa bılgılendırebılırmı beni ...

Mail yazın arkadaşlar,bu konuda..mevcut bir düzenleme varmış ama ne kadar uygulanıyor bilemiyorum,öss kılavuzunda önceki yıllarda yerleştirmelerden bahsediliyor,bimere,ösymye,tbmmye filan ne bileyim gerekli adreslere, mail gönderin..cvplayacaklardır eminim... :)

ben unıversıteye gıdıyordum trafık kazası sonucu OFlu oldum sızce boyle okula devam edebılırmıyım T5 ım

ZRL, ESK HKML VE TERR MADURLARININ STHDAMI HAKKINDAK USUL VE ESASLARA LKN TEBL

linkte o kaldırılan yasanın ayrıntısı var

özetle bu 50 yaşını geçmiş özürlülerin istihdamı için geçerli 50 yaş altı için
hala istihdam yasası yürürlükte

Ayrıca engelliler harçtan muaf ve yardım teklifi 2008 yılından beridir
komüsyonda

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

teklif 2008 yılında komisyonda görüşülemeddiği için teklif meclise gönderilemedi ama
2009 yılının ekim ayında yani meclis açılış tarihinde büyük ihtimalle
NOT:Erğenekon hortlamassa yasalaşa bilir.

bende engelli bir ögrenci olarak hakkımızı savunmamız gereğince
bunun yasalaşmasını isityorum malum türkiyede bürokrasi zor işliyor

bunun napa bilirim diye kendime sordum

geçen sene GRAFİKERLİK VE WEB TASARIM kursları aldığım için
en kolay aklıma şey internet sitesi kurmak bunun için çalışmalara
geçtim 1 ay içinde kurcağım site

SLOĞAN:OKUMAK İÇİN ENGELLERİ KALDIRIN

kurulucak siteyle baya engelli üniversite adaylarını toplayım
orğanize bir şekilde çalışarak kamuoyu yaratıp belki iktidar
mensupalrın dikkatlerini çekeriz

lütfen bu çalışmalrımda desteklerinizi bekliycem

unutmayın engellilerin tek proplemi kendi önleri engel koymaları
bunuda birlik ile teker teker aşıcağımıza inanıyorum

sizin yukarıda ki link te verdiğiniz bilgiye göre 2004 yılındaki yasa kalkmış,o zaman ondan önceki yasa mı geçerli oluyor? yoksa orada bulunan link in anlatımında mı bir sorun var? 2004 deki yasa kalktı ise mutlaka yerinin dolması lazım.

Üst Alt