Suret
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına katılım şartları her kurum için farklılık göstermektedir. Bu sebepten dolayı hangi kurumda görev yapıyorsanız ilgili kurumun başvuru şartları detaylı olarak incelenmelidir. Ancak çok karıştırılan bir husus hakkında bilgi. Aday memurların görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına katılımlarına yasak konulmasa da, bu kişilerin yani aday memurların sınava girseler ve kazansalar dahi adaylık süreçleri devam etmektedir. Sınavın akabinde sadece memurlar görevde yükselebilir ve unvanlarını değiştirebilir.
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN ASGARİ ŞARTLAR NEDİR ?
Bilindiği üzere, araştırma görevlilerinin üniversitelere alınmasına ilişkin usul ve esaslar ""Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"le düzenlenmiştir.
Söz konusu yönetmeliğin 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için en az lisans mezunu olmak ve ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak" hükmü yer almakta olup, araştırma görevlisi alımlarına ilişkin başkaca bir şart bulunmamaktadır.
Yukarıdaki verilen bilgilerden de anlaşılacağı gibi Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurmak için asgari şartlar sadece lisans mezunu olmak ve 35 yaşını doldurmamış olmaktır. Ancak, her üniversite araştırma görevlisi kadrosu ilan ettiğinden bir özel şart belirlemek zorundadır.
Burada üniversite sadece lisans mezunu adayların başvurabilmesi için, örneğin "İşletme Bölümü Lisans mezunu olmak" gibi özel şart koyabileceği gibi, ek koşul belirleyip "İşletme Bölümü Lisans Mezunu Olmak. İşletme Anabilim Dalında Yüksek Lisans Yapıyor veya Yapmış Olmak" şartı koyarak alanında lisansüstü eğitimine devam eden kişilerin başvurmasını da isteyebilir. Bu durum tamamen üniversite rektörlüklerinin insiyatifinde olan bir durumdur.
Bu sebeple, araştırma görevlisi olma düşüncesi olan kişilerin Yükseköğretim Kurulunda yer alan "AKADEMİK KADRO İLANLARI menüsünde ilan edilen kadrolarda aranan "Özel Şartları" dikkatli incelemeleri gerekiyor.