Askin_Keskin;
İstanbul Üniversitesi (uzaktan eğitim) - İktisat Fakültesi / İktisat Bölümü Öğrencisiyim (2011 girişliyim)
Öncelikle puanlardan başlayabilirim; puan türü klavuzda özel olarak yayınlanıyor "her bölüm için farklı".. İstediğiniz üniversitesinin istediğiniz bölümüne ait (UE) ibareli puan türünü dikkate almalısınız.
Ancak değinmek istediğim başka konular var; eğer önceki senelere ait klavuzları incelediyseniz özel üniversitelerin puanları oldukça düşük çünkü çok fazla para alıyorlar.. Burada da öyle bir durum söz konusuydu harçlar yüksekti puanlar düşük... Ama bu sene bir değişiklik yapıldı ve harçlar 2.000 den 500 lere düştü.. Ben iktisat öğrencisiyim 577.5TL oldu.. (lisans ücretleri böyle, 2 yıllıkları net bilmiyorum) 3/4 azalma var yani.. ee harçlar düşürülünce buna oranla puanları arttırmaları gerekiyor.. İkinci öğretim konumunda olduğumuz için de mecburen ikinci öğretim puanları esas alınacak yani puanlar bu sene fazlasıyla artacak.. Bölüm puanını öğrenmek için İstanbul üniversitesi İkinci öğretim puanlarını incelemelisin.. İktisat öğrencisi olduğun için kendi bölümümü esas alarak açıklayabilirim.. Örneğin istanbul üniversitesi geçen sene uzaktan eğitim iktisat için 260 puan istiyordu ancak ikinci öğretim puanı 379 bu durumda bu sene iktisat uzaktan eğitim puanı 370 civarı olacaktır..
Merak edebileceğiniz diğer şeylere de açıklık getireyim..Vizeler internetten ama herkes için farklı sorular çıkıyor kopya olayını engellemek için, yani öğrenci sayısı kadar soru kitapçığı hazırlanmış vizeler için.. Süre kısa tutuluyo 20 soru 20 dk bütün dersler için.. Finallere okula gidiyoruz 20 soru 30 dk şeklinde oluyor alan dersleri cumartesi seçmeli dersler pazar.. Ygs gibi bir durum söz konusu yani tek bir kitapçık veriliyor ve bütün derslerin soruları orada 2:30 saatlik bir sınav oluyor yani. Öğrenci kimliğinde (UE) ibaresi yer alıyor yani uzaktan eğitim olduğumz belli oluyor.. O da sınavlarda sorun çıkmasın diye.. Çünkü bizim sınavlarımız hafta sonu.. Finallerden 2 hafta (2 ya da 3) sonra da bütünlemeler oluyor yine okulda..
Dersleri akşam 18:00-23:00 arası internetten dinliyoruz şuan benim her gün 1 dersim oluyor, sadece çarşamba günleri 2 dersim var..Ders esnasında hocalara soru sorma vs gibi imkanlarımız var.. (istersek yazılı bir şekilde msn konuşması şeklinde sorabiliyoruz, bu noktada ayarlama yapabiliyoruz yani sadece hoca görebilir soruyu ya da sadece bir arkadaşınıza özel olarak sorabilirsiniz bunun dışında hocaların genel olarak tercih ettiği herkese açık bir şekilde sormak, diğer arkadaşların da bilgilenebilmesi açısından. bir diğer yol ise söz hakkı isteme bu yolu seçersek mikrofon yardımı ile hocayla sesli bir şekilde konuşabiliyor ve soru sorabiliyoruz) Sonrasında ders videoları sisteme yükleniyor ve tekrar tekrar izleyebiliyoruz.. Aynı zamanda bütün derslerin notları sisteme yükleniyor 7 hafta ders sonra vize; 7 hafta ders sonra final şeklinde oluyor... Finallerde 14 haftadan sorumluyuz.. Dediğim gibi finallerden 2 hafta sonra da bütünlemeler oluyor..
Yalnız bir sorunumuz var ders anında sistemde donmalar ve kesilmeler olabiliyor yani dersi dinlerken sorun yaşıyoruz bazen ancak çok sık olursa dersin telafisi yapılıyor zaten sisteme de yüklendiği için tekrar dinliyoruz.. Bir de ortak olan ingilizce, inklap, türk dili derslerinin canlı dersi yok sadece notlarla çalışıyoruz.. ve güzel sanatlar- beden eğitimi gibi seçmeli dersler için de ödevler veriliyor ödevi zamanında yüklemediğimiz takdirde o dersten kalmış sayılıyoruz..
Vizeler 0 finaller p etkili oluyor ve bazı bölümler dışında çan sistemi uygulanıyor.. Ancak bizde uygulanan çan sistemi biraz farklı.. şöyle ki: vizeden kaç alırsanız alın finalden 50den düşük not alırsanız direk kalıyorsunuz FF geliyor.. Eğer 50den yüksek bir not alırsanız vizenin 0u finalin pi alınıyor ve çan.a tabii tutuluyor.. Diyelim çan puanı 70 sizinn puan ortalamanız 69 yine kalırsınız..
Yıl sonuda ortalamanın 1.80 olması gerekiyor eğer 1.80den düşük olursa sınıf tekrarı yaparsınız..
Ama klavuzda şöyle bir madde var "Bir sonraki yarıyıldaki derslerin bir kısmı (F alarak) tekrar etmek zorunda olduğu derslerle çakışıyorsa, bu yeni dersleri alamaz. F aldığı derslere öncelik vermek zorundadır." yani ortalama 1.80 ise ama FF aldığınız dersler fazlaysa sonraki yarı yıl dersleriyle kaçışır ve yine 1. sınıf derslerini almak zorunda kalırsınız bu durumda 2. sınıf derslerinden otomatik olarak kalmanız söz konusu yani bu durumda okul en az 1 yıl uzar..
Bu ek ücret olayına gelince aynı dersi 3 yıl üst üste veremezseniz ek ücret talep ediyorlar ya da eğer 4 yıllık bir bölümü 4 yılda bitiremezseniz (2 yıllık bölümü 2 yılda) uzattığınız her yıl için ekstra ücret ödemeniz gerekir.. 5. yıl için harcın 2 katı; 6 yıl için harcın 3 katı; 7 yıl...
Tavsiyem istanbul üniversitesinden önce diğer üniversiteleri düşünmeniz..
Sakin bir yapıya sahip olmanız gerekiyor çünkü her şey ayrı bir sorun.. Bu sorunların çoğu diğer üniversitelerde yok..
Umarım yardımcı olabilmişimdir.. Merak ettiğiniz başka bir şey varsa seve seve cevaplarım..