Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ünvanı olup da başka ünvanda çalışan engelli memurlar [Hukuk]

sevgiyle-100

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba

Ben ortepedik özürlü biyoloğum.Sağlık Bakanlığına kurumlararası geciş yaptım geldiğim yerde memurdum burayada memur olarak geçtım biyolog ünvanımı almak istiyorum ama görevde yükselme ve ünvan değişiklıği sınavına girmem gerekiyormuş gecen yıl özürlüler kanunu cıktı 20 ci madesinde''mevzuata uygun olmak kaydıyla özürlülerin mesleklerine uygun münhal kadrolara atanması mesleklerini icra veya infaza yardımcı arac ve gerecın kurumlarca temin edilmesı esastır''diyor
bu maddeye göre biyolog unvanımı sınava gerek kalmadan alabilirmiyim.bu kanunu yoksa ben yanlış mı yorumluyorum doğrusu nedir.bu konuda yapabileceğim birşeyler var mı? dava felan açsam olumlu bir karar çıkar mı?

Şimdiden teşekkür ederim SAYGILAR...

belirttiğiniz kanunun hükmü sizin durumunuzla alakalı değildir. siz zaten devlet memuru olarak bir kadroya atanmışsınız. bundan böyle unvan değişikliği yapmak istediğinizde genel kurallara tabisiniz.

ayrıca, "Mevzuata uygun olmak kaydıyla; özürlülerin mesleklerine uygun münhal kadrolara atanması...esastır" hükmünün ne anlama geldiğini düşünecek olursak; özrülünün mesleği olacak ( siz biyologsunuz); mesleğinize uygun boş kadro bulunacak ( var mı?); ayrıca mevzuata uygun da olmalı.

yukarda bahsettiğim gibi siz mesleğinize uygun kadroya başvurmamışsınız. tek yok, şimdi unvan değiştirmek için sınavlara girmeniz.

sonsöz, kanun maddeleri bazı kayıtlarla göründüğünün aksine epey sınırlandırılmıştır.

Görevde yükselmeler sınava ve genel kurallara tabiidir. Ünvan değişikliği sağlam - sakat ayrımı olmaksızın direk yapılacak bir konudur. Şimdi eğer bulunduğunuz kurumda Biyolog kadrosu varsa hemen Personel Dairesine bir dilekçe ile başvurun gelen cevap "Görevde Yükselme Yönetmeliğini" öne sürüyorsa mahkemeye gidin çünkü bu konuyla ilgili kazanılmış davalar var. Görevde yükselme aynı kategorideki aşamalarda oluyor. Yani memurken şef olmak müdür olmak için bu sınava girebilirsiniz. Sizin durumunuz içinse ünvan değişikliği söz konusu. Yok gelen cevap "boş Biyolog kadrosu olmadığı" yönündeyse yapılacak bir şey yok. ama %100 Görevde yükselmeyi öne sürerler. Bende aynı durumdaydım bu yüzden bunları çok iyi biliyorum. mahkeme açarsanız kesinlikle kazanırsınız. Üstelik mahkeme açtığınız tarihe kadar geriye dönük tüm haklarınızı da alırsınız

İstemeden aranıza girdim...
Merak ettiğim konu sizinkilerin devamı...
Başbakanlık Personel Dairesine bilgi edinme yasasından faydalanarak bazı bilgilerin tarafıma verilmesini sağladım. Biolog için boş kadro vardır (emin değilima ma mutlaka vardır)
Ancak bu gerçek. Şuan ellerinde ilgili derece ve kidem altında 25 adet boş mühendislik kadroları var. Ve 4 kişi ilgili kadroya sahip bilgi ve Türkiye genelinde iyi bir üniversiteden mezunlar. Biri Polis memuru iken okuldan mezun olup mühendis ünvanı aldı, diğeri sağlık memuru, diğeri ebe...
Çalışırken bir yandan okudular diğer yandan karnını doyurdular. Mezun olduklarında kadroları memur, sağlık memuru, ebe vs idi şimdi devlet onlara mezun oldukları okullarına bakarak ünvan verebilecek mi? Boş kadroları var ve acilen personele ihtiyaçları da var.

Size anlatmak istediğim: Bu boş mühendislik kadrolarına o arkadaşları yerleştirdiler. Ünvanları mühendis değil memur. Çoğu başka birimden, kadrosu da başka yerden olduğu halde gecici olarak merkezde görev alıyorlar. Örneğin acil işlerde çalıştırılıyor. Memur kadrosuna uygun maaş alıyorlar. İmza yetkileri olmadığı için özel izinle imza hakları var. Bu özel izinleri bağlı olduğu odayı göstererek imzalayabiliyorlar. Örneğin İnşaat mühendisleri odası, Peyzaj Mimarları odası vs.

Arkadaşımız gibi biolog olmak için yani buna benzer bildiği yoldan kadro başvurusu yaptılar. Ünvan için, boş kadrolara vekaletten atanma şartıyla ünvan istediler. Verdikleri cevap; ünvan sınavı olmadan kadro alamazlar. Sorumluluk almamak içindi ilk başta..

Sorum bu: Bu kişiler Türkiye ve ÖYSM tarafından tanınan üniversite mezunları. Gazi Ü. Trabzon Teknik Ü. Kırıkkale Ü ve Anadolu Ü. gibi okullardan mezunlar. Boş kadroları ellerinde var altında da imzaları var ve acilen diye notları da var. Kırmızı mühür de var. Neden Ünvan sınavı yapılsın? Ünvan sinavı bir bakıma onların mesleklerini sorgulamak ise neden diploma almışlar? Başarısız olsa diploma alamazlardı diye düşündüm. Ünvan sınavında sordukları soru, mesleği ile uzaktan yakından alakası olmayan sorular olunca(soruları gördüm). Ünvan sınavı bir bakıma saçma değilse neden var?

Başka çözümü olabilir mi sizce?

merhaba
saror 1 kardeş yanlış ünvana müracat ettiğimi söylüyorsun ama eskiden memur alımlarında herhan gi bir sakatlı ğı olmamak şartı vardı .yani anlıyacağın biz engelliler direk memur olamıyor bakanlık ların açacağı açıktan atamalarla bir işe giriyor duk.ben 2000 yılı mezınıyum .üniversiteli birinin bile iş bulmasının zor olduğu bir ortamda engelli birinin iş bulması dahada zor.bende mezun olduktan sonra ilk açılan sınava girdim ve memur oldum.ünvanımla ilgili kadro bekleseydim çok beklerdim .zaten sadece memur kadrosu açılıyordu.

sayın bases aynı durumda olduğumuzu yazmışsın ve dava açaçarak kazanan arkadaşların olduğunu söylemişsin.bu davalarla ilgili elin bilgi varmı?varsa paylaşırsan sevinirim.seninde dediğin gibi yazı ile değil ama mail yoluyla sağlık bakanlığından bilgi istedim gelen mail de bu kadroların ınvan değişikliği sınavına tabi olduğu yazılmış.ama çok saçma geliyor bana hem mesleği oan özürlülerin mesleğine uygun kadrolara atanması esastır diyor hemde bu o anlama gelmez diyor anlamış değilim

eğer dava açmak gerekirse nasıl bir yol izlememiz gerekir ve kaç ay yada yılda sonuçlanır.

Elimde bu şekilde evraklar yok ama çalıştığım kurumda bunu yapan çok insan var. Ben bu yoldan almadım kadromu çünkü kurumumda mimar kadrosu yoktu. Bende Bayındırlık bakanlığına geçerek oradan aldım ( o da dava açmama gerek kalmadan benim durumumdaki herkese 6 ay içinde vermişlerdi) bir avukatla görüşürsen bildiğim kadarıyla idare mahkemelerinde yürütülüyor bu davalar. Ve emsalleri olduğu için (tabii bu dosyaları avukatın bulur) zannediyorum en fazla 6 ay sürer ve sonuç olarak (dilekçende belirtmek kaydıyla) diyelimki davayı 1 haziran da açtın 1 aralık ta davan bitti ve de kazandın. 5 aylık maaş farkını ve kadro derece gibi haklarını alırsın. Zaten kurumların Hukuk Müşavirleri çok da olumsuz olsun diye uğraşmıyorlar. Tabii bence kurumunun Görevde yükselme yönetmeliğini iyice oku. Eğer sizin yönetmeliğinizde gerçekten bir ekstra ünvan değişikliği sınavı oluyor ve de idari sınıf memurları da teknik sınıf sınavına girebiliyorlarsa yapılacak bir şey yok sınava gireceksin. Öyle birşey yoksa sınav yönetmeliğiyle birlikte bir avukata git.

Bu arada saros 1 demiş ki;
yukarda bahsettiğim gibi siz mesleğinize uygun kadroya başvurmamışsınız. tek yok, şimdi unvan değiştirmek için sınavlara girmeniz

1998 yılında İller Bankasının açtığı mimar alımı sınavına ortopedik özürlü olduğum için (sınava dahi) alınmadığımı biliyor musunuz? Türkiyede özürlü olduğun takdirde sadece özürlü memur ya da işçi alımı gibi birimlere başvurabiliyorsunuz. Mesleğinizle ilgili olanlara değil (belki bu bir tek öğretmenlik ve tabiblik için geçerli değil galiba)

Sizin durumunuz 3-4 sene önce geçerli durum idi.
Yapılan değişiklikler ve yönetmenlikler ile şuan sendika avukatları bile olumsuz düşünüyor tek yol olarak: ünvan sınavı gösteriliyor.

merhaba;

ben 1999 yılında özürlü kadrosunda devlet memuru olarak (g.i.h.s.) göreve başladım.

mesleğim mühendis.

2003 yılında başka bir kuruma mesleğimi yapmak için naklen geçiş yaptım ama naklen geçişlerde kadro değişikliği yapılamaz hükmüne göre kadromu değiştiremedim. sonradan öğrendiğime göre naklen geçişte kurum ben işe özürlü kadrosunda almamış.

bunu gözardı ederek, öncelikle mühendis kadrosuna geçmeye çalıştım. çalıştığım kurumun yönetmeliği bu konuda şöyle diyordu: görevde yükselme, kadro ve ünvan değişikliği sınavına girebilmek için; enaz 5 yıllık devlet memuru olmak ve 3 yıldır kurumumuzda çalışıyor olmanız gerekir.

4 yıl hem mesleğimi yaptım hem bekledim. kurum açık kadro bildirdi ve bu yıl sınav açıldı. mayıs ayında sınava girdim. yazılı ve mülakat sınavında başarılı oldum ve temmuzdan itibaren mühendis kadrosuna (t.h.s.) atamam yapıldı.

şimdi ise yeniden özürlü kadrosuna geçmeye çalışıyorum. ve aradaki boşluk için (2003-2007) bilenlere danışıyorum.

benim yaşadıklarım diğer arkadaşlarım için bilgi niteliğinde olabilir diye paylaştım..

saygılar.

Bu dava bugünlerde önem kazanmaya başladı..

Birkaç arkadaşımız şimdi nasıl ünvan alabiliriz derdindeler..

Memur iken sınava girip de Mimar-Mühendis Ünvanı alamayan arkadaşa nasıl yardımcı olacağımızı avukat bile bilemedi...

Bir dava acıpta kazanan varmı.varsa nasıl oluyor.ben belediyede calışıyorum bu durum belediyelerde demi aynı.yani görevde yükselme sınavına girmem gerekirmi...........hizmetli olraka

Bende Bilgisayar İşletmeni olarak (g.i.h) görev yapmaktayım. Ama ben Elektrik Teknikeriyim. Kurumumda Elektirik Teknikeri var, Ben tekniker ünvanına geçmem için neler yapılabilir. Bilgilendirirseniz sevinirim.

İyi Çalışmalar.

umarım öms sınavı ıle herkes unvanı ile çalışmayı başarır bende sağlık bakanlığınına lisans meuzunuolarak memur kadrosu ıle başlayacağım ınşallah önümüzdeki günlerde mali müşavir ünvanına sahibim ancak sağlık bakanlığında bu unvana ait kadro yok malesef görevde yükselme sınavları da belli yıl çalışma şartı falan istiyor ömsye girip unvana geçmeyi deneyelim bakalım ne olacak.

Ben orman genel müdürlüğünde çalışmaktayım. az önce bana dilekçemin cevabı geldi. ben genel müdürlüğümüzden ünvan değişikli istemiştim. gelen cevab ;

Tekniker kadrosunun 10 nisan 2011 tarih ve 27901 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren genel müdürlüğümüz memurlarının görevde yükselme ve ünvan değişikliğine dair yönetmeliğin hizmet grupları başlığı altındaki 5. maddesinin ünvan değişikliğine tabi kadrolar arasında sayılması ve ilgilinin ünvan değişikliği sınavına katılarak başarılı olmadan tekniker kadrosuna atamasının yapılması mümkün olmaması nedeniyle adı geçenin talebine istinaden herhangibir bir işlem yapılmamıştır.

Şimdi ben önce ömss sınavına hazırlanıp hakkımı orda deneyecem. eğer ömss de başarılı olamazsam mahkemeye başvurarak hakkımı arayacam. Burda sonuçları yazarım.

Üst Alt