Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üretral Darlığı açmak için -deliksiz- Dilatasyon Kateter kullanımı

OturanBoğa

Yönetici
Konular
677
Reaksiyonlar
1,157
Bir arkadaşımla muhabbetlerken aklıma geldi ve paylaşmak istedim...

Malum, yaygın olarak enfeksiyonlardan dolayı oluşan kabuklaşmalar üretrada daralmaya sebep olmaktadır. Travma, prostat büyümesi ve yanlış kateter kullanımı da üretral darlığa yol açabilmektedir.

İdrara çıkma zorluğu veya ağrılı idrar yapma üretral darlığın sık karşılaşılan belirtileridir.

Meydana gelen üretral darlık çoğunlukla ameliyatla (penis ucundan bıçakla girilip dar bölgenin tıraşlanması ile) tedavi edilebilmektedir. Ancak ameliyat sonrası üretral darlık neredeyse kaçınılmaz olarak tekrarlamaktadır.

Ameliyat öncesi veya sonrası Dilacath Kateterleri düzenli kullanarak üretrayı genişletmekte, yeni kabuk oluşumunu ve tekrarlamaları engellemede kullanılan bilinen en kolay ve en iyi terapi yöntemidir. Dilacath Kateter, TAK için kullandığımız kateterin deliksizidir :)

Temiz aralıklı dilatasyon kateterleri hidrofilik yüzeyi sayesinde üretrada sürtünme değerleri minimum seviyedeyken dilatasyon deliklerinin olamaması olası bir travmanın önüne geçmektedir.

Hidrofilik Dilatasyon kateterleri 40 cm uzunluğunda olup, 14, 16, 18 ve 20 fr olarak çeşitli boyları bulunmaktadır.

Bildiğim kadarıyla bu yöntem şu şekilde kullanılıyor (yanlışım varsa düzeltin lütfen):

Bu yöntemi ne sıklıkla yapılacağı kişiye/darlığa göre değişir. Her gün de yapılabilir, birkaç günde bir de, haftada bir de.
1- Önce mesane tamamen boşaltılır.
2- Sonra, ilk olarak (yetişkinler için) kolayca girecek olan 14 numara Dilacath Kateter penis ucundan yavaşça itilir. Mesane çeperine gelince durulur (içeri girmesine gerek yok zaten. Girse de zararı olmaz ama). Dilacath Kateter o şekilde içerde 2-3 dakika bekletilir ve yine yavaşça geri çekilir.
3- Daha sonra 16 numara Dilacath Kateter aynı şekilde penis ucundan yavaşça itilir., mesane çeperine gelince durulur. Dilacath Kateter o şekilde içerde 3-4 dakika bekletilir ve yine yavaşça geri çekilir.
4- Eğer 16 numara giriş-çıkışta çok zorlamadı ise ve 18 numara Dilacath Kateterin girişi çok zorlamayacaksa, bu sefer 18 numara Dilacath Kateter aynı şekilde penis ucundan yavaşça itilir, mesane çeperine gelince durulur. Dilacath Kateter o şekilde içerde 3-4 dakika bekletilir ve yine yavaşça geri çekilir.

Bu Dilacath Kateter üretral darlık teşhisi konan bir raporla/reçete ile sgk tarafından karşılanıyor. Hi-slip Plus kateteri üretip satan Oasis Medikal'de de var bu ürün...

dilatasyon için deliksiz sonda

Merhabalar,
Ben 40 yaşındayım. 2012 Temmuzun'da açık ameliyat oldum. Bir yıldır delikli sonda önce 14 sonra 16 ile dilatasyon yapıyorum. Ancak üretrada tahrişe ve bazen kanamaya neden oluyordu. Üretranın durumunu daha da kötüleştiriyordu. Hatta doktorum yanlış kullandığımı üretranın iyi yerlerini de bozduğumu söyledi. Deliksiz sondayı özel sipariş yöntemi ile 2 gün önce 360 adet olarak temin edebildim. 2 gündür kullanıyorum. Çok rahat. İleryeyen günlerde gidişatı yazarım.

bn başladım. Çokta sabırsızım. İnşallah sonuç verir.

yetkin

Yukarıda yazıldığı şekilde özenle uygulayın. İşe yarayacaktır...

14 lük kataterle ( hi slip plus) başladım. Şu an 16 lık kullanıyorum. Doktorum bana fazla büyük katatere gerek yok , nasıl olsa tekrar daralıyo ,14 lükle dewam et . 1 sene içinde geçer dedi.Ben ise 18 lik sondayla genişletmenin daha faydalı olacağını düşünüyorum.2 defa sistoskobi yöntemiyle amaliyat oldum tekrar daraldı.şu anda amaliyat sonrası gibi olmasada katater sayesinde biraz daha rahat idrarımı yapabiliyorum.
Ereksiyon haline , penis sertleşme anında üretra daha çok daralıyor ve bundan dolayı idrar ve meni çıkışı zorlanıyor. Şu an meniyi rahat boşaltamıyorum. Bu sondalar sayesinde daralan bölgeyi genişletebilirsem durumları size akrarırım.👐

18 olacak diye üretrayı zorlamayın sakın. Önce 14'ü takın. 5 dakika bekleyin, çıkartın ve hemen peşi sıra 16'yı takın. Bu şekilde uyguladığınızda bariz bir rahatlık görürseniz, bir ay kadar sonra diyelim, 16 ile başlayıp 5 dakika sonra 18'e geçersiniz. Ama şimdiden 18 üretrayı zorlar. Ve bu üretranın daha çabuk daralmasına neden olur.

Bir de katateri itmeden önce penisin ucuna FURACIN merhem zerk edin ve katateri iterken o merhem de üretraya gitsin. Bu merhem hem üretranın tedavisi hem de enfeksiyonun önlenmesi için katkı sağlar. Günde bir kez bu şekilde uygulama yapın.
Not: Furacin sürdüğünüzde kataterin kayganlığı azalıyor mu yoksa yine rahatça girip çıkıyor mu, buna dikkat edin.

Selam benim 8 yıldır idrar yolu darlığım var şimdiye kadar 7 defa amaliyat oldum yaklaşık 2 aydır tak cek yapıyorum bunun ne derece faydası var ben cok fazla bi değişiklik görmüyorum bununla ilgili bilgi almak istiyorum bilenlerden yada bu uygulamayı yapanlardan lütfen yardımcı olun teşekkür ederim

gulali

Kaç numara katater kullanıyorsunuz?

Kullandığınız kataterde delik var mı?

Bülent abi aynı sıkıntı benimde var ben daimi sonda kullanıyorum sondayı içeri giremiyoruz 4 kez amaliyat oldum 1 yıl içersinde ama düzelmedi ben ne yapcam şaşırdım abi bana yardım olun bu konuda rica ederim....

asiiii

Sabit sondayı çıkartır çıkartmaz daha kalınca bir kataterle içeri girmeyi denediniz mi? Örnek veriyorum, 10'Luk sabit sonda ise, onu çıkartır çıkartmaz 12'Lik katater itin. O girerse, 15 dakka bekleyin, çokartın, sonra 14'lük katater takın. Bi 15 dakka da o kalsın. Sonra 14'lük sabit sonda takın...
Böyle böyle yaparak olabilecek en geniş sabit sondayı takmaya çalışın...

Peki sen neden sabit sonda kullanııyorsun? Neden TAK yapmıyorsun?

Abi şunda bende 22 numara sabit var hastanede taktılar onuda.. Taka gelince abi bende kasılma var yüksek derecede bende taka geçemediler. Dengesiz bir mesanem var bazen 300 sisi alıyo bazen 50 siside kaçırıyo o yüzden geçemedik abi. :( Evet daimi sondanın çok zararları oluyo en başta enfeksiyon böle işte abi. İlgi ve alakanız için şimdiden tşk abi

Selam ben 37 yasın da bayanım benim 8 yıldır idrar yolu darlığım var şimdiye kadar 7 defa amaliyat oldum yaklaşık 2 aydır tak cek yapıyorum bunun ne derece faydası var ben cok fazla bi değişiklik görmüyorum agrı ve yanmalar devam ediyor önce f16 sonra f18 kullanmaya başladım ağrılarım ve yanma daha fazla oldu bununla ilgili bilgi almak istiyorum bilenlerden yada bu uygulamayı yapanlardan lütfen yardımcı olun teşekkür ederim

f16 ile başladım f18 devam ediyorum 10 gundur agrılarım ve yanma devam tahlilerde temiz cıkıyor şaşırdım napıcam bilmiyorum bu hastalgın kesin cözümü yokmu

asiiii
Yuh! Hortum taksalarmış :) 22 numara çok büyük yahu. 22 numara sabit sonda takılı olan bir üretraya onu çıkardıktan sonra 18 numara katater kolayca girebilmeli. Bu olmuyorsa, "sahte üretra" diyebilecğeimiz bir yan yol açılmış olabilir üretraya. Sistoskopi ile giriip baktılar mı hiç üretraya?

gulali
Kataterde delik var mı? Belki deliksiz katater daha rahat hissettirebilir. (tabii, mesaneyi boşaltmak için katater kullanmanız gerekiyorsa, o zaman delikli katater kullanmanız lazım mecburen)

Üretrayı tıraşlayarak genişletmek neredeyse hiç bir zaman işe yaramaz. Bunu yapmaktansa, olabildiği kadar büyük çaplı sabit sondayı 2-3 hafta kadar üretrada tutmak, sonra günde 2-3 defa dilatasyon yaparak üretranın geniş kalmasıın sağlamak çok daha makul geliyor bana.

evet baktılar Bülent abi öle birşey denmedi bana tekrar bakılacak 02.02 2016 da sistoskopi ile ondan sonra tekrar ameliyat diyebilir hoca valla bilmiyorum abi ne olacak sonumuz

Bülent Bey merhaba, iki hafta önce üretra darlığından soğuk kesi yöntemi ile kapalı ameliyat oldum. Bir iki gündür tekrar bir daralma hissettim hiç bu kadar yakın tekrarlanacağını ummuyordum, çok moralim bozuldu, kontrol için gittim, dilitasyon yapıldı,ilaç verilip eve gönderildim, çarşamba günü bir daha kontrol daha var.
Ne olup olmayacağı hakkında bir çok şey okudum, en son nokta açık ameliyat deniyor, risklerine bakınca daha çok panikliyorum. BENİM ÜRETRADA iki yerde daralma var. Bundan sonra ne olacağına dair yorumlarınızı merak ediyorum,teşekkürler...

Engin ER

Darlık kısaysa, açık ameliyatla o dar bölgeyi by-pass edip sağlam uçları birbirine dikebiliyorlar. Bu bir yöntemdir...

Ayrıca bu tür tıraşlama işleminden sonra 16-18'lik sabit sondanın takılı kalması lazım ki hem üretra dinlensin hem geniş kalsın. Size bu uygulanmadı mı?

Not: Hiç bir şey için panik yapmanıza gerek yok. Öyle ya da böyle bu sorun aşılır.

Herkese iyi günler bende perşembe gününden itibaren tak yapmaya başladım 14 16 18 numaralı sonda ile giriyorum bana önereceğiniz iyi marka sonda varmı ben şuan GOLDCATH marka kullanıyorum

çotanak28

Geçmiş olsun. Ben de hi-slip kullanıyorum.

Catheter'e aman el değmeden yapın.
Küçükten büyüğe giderken birkaç dakika içerde kalsın mutlaka catheter.
Geri çekerken de iterken de nazik olun.

Dün ilk defa kendim yaptım temizliğimizde batikonlan yapıyorum pudralı eldiven kullanıyorum umarım yanlış yapmıyorumdur

Üretra darlığından dolayı kapalı ameliyat oldum.(balonla dilatasyon yapıldı). Ameliyat sonrası doktor tak sonda kullanmamı önerdi. 8 aydır falan haftada bir iki kere 18f kendinden jelli sonda kullandım. (Homecath plusve hislip plus markalar kullandım).Son 1 aydır Darlık olan bölgeyi geçip mesaneye ulaşamıyorum. Doktorla görüştüm 16f sondaya geçecem. Elimde birkaç kutu hislip plus marka 18 f DİLATASYON SONDASI(YANİ MESANEYİ BOŞALTMAYA YARAMAYAN, DELİKSİZ sonda) var. İhtiyacı olan varsa kargoyla gönderebilirim.

Not: eğer idrarınızı kendiniz yapabiliyorsanız yani tek sıkıntınız üretra darlığıysa dilatasyon sondasını tavsiye ederim. Kullanımı daha rahat. Üretrayı daha az zedeliyor delikli sondaya göre.
Not2: ben dilatasyon sondasını uzun süre aramıştım. En sonunda özel üretim 360 adet almak zorunda kaldım.elimde çok fazla kaldı. Bu yüzden ihtiyacı olana kargoyla yollamak istiyorum

Bülent bey merhaba. Kullanım şekliyle ilgili farklı bir bilgim var.
ÜRETRA DARLIĞI İÇİN TAK SONDA KULLANACAKLAR SONUNA KADAR OKUSUN.

3 aralık 2015 te üretra darlığım için kapalı ameliyat(balonla dilatasyon) yapıldı. Ameliyat sonrası 10 gün sonra çıkarılmak üzere sabit sonda takıldı. 3 hafta kadar sonra kontrol için gidince doktor: "darlığın tekrarlamaması için tak sonda kullanacaksun dedi. 18f hidrofilik sonda raporum çıktı.doktorun söylediği KULLANIM ŞEKLİ:
Sonda dilatasyon amaçlı old. İçin en az 4-5 dk duracak dedi.

ÇOK ÖNEMLİ NOT:
SONDANIN KALİTESİNDEN YÜZDE YÜZ EMİN DEĞİLSENİZ SAKIN BU KADAR BEKLEMEYİN MAX 2 DK DURDUN. YOKSA SONDA ÜRETRAYA YAPIŞIP CİDDİ SIKINTIYA SEBEP OLABİLİR. BANA DAHA ÖNCE KALİTESİZ SONDALAR GELDİ. BAYAĞI SIKINTI ÇEKMİŞTİM.
SONDANIN ÜZERİNDE BENEKLER NOKTALAR OLMAMASI LAZIM

Birinci ay 2 günde bir kere takacaksın.
İkinci ay haftada 2 kere
Üçüncü ay haftada bir tak. Sonra kontrole gel dedi. Yani önce 14 tak çıkar 5 dk sonra 16 gibi birşey denmedi. Sondayı ilk kullanacağım zamanlar da sizin bu mesajınızı görmüştüm ama o zaman olayı tam bilmiyordum. Şimdi doktorumun daha iyi bileceğini düşünerek haftada bir kullanıyorum.

Not: dilatasyon yani üretrayı Genişletme amaçlı sonda kullanacaksanız dilatasyon sondası (deliksiz) öneririm. Bu arada kayserideki çoğu medikalcinin böyle bir sonda tipinin varlığından haberi yoktu. Bayağı bir arayıp sonunda uğur MEDİKALDEN özel siparişle almaya başladım. aklınıza takılan birşey olursa mesaj gönderebilirsiniz. Sondanın kullanım şekli. Öneri marka falan gibi

Fazlalık sondaların çoğunu hastanelere verdim. Sadece 2-3 kutu kadar kaldı. Bilginize...

@Tamam

Üretra darken doğrudan 18 numara katheterin üretradan geçmesi çok zor olur. Geçse de üretraya zarar verir. O nedenle önce geçmesi mümkün olan küçük bir katheter ile başlamak, akabinde büyütmek üretranın tahriş olmaması için çok daha iyidir. Ama dilatasyon öncesinde üretra tıraşlanmışsa ve 16-18 numara katheter zorlanmadan girebiliyorsa, o zaman bu büyüklükte katheter kullanmak tabii ki uygun olur.

Her halükarda ben küçükten büyüğe geçmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Bu işlemleri yaparken zaten katheterin akışından bu söylediğim mantığındaki doğruluğu teyit edilebilir. İşlem çok daha kolaydır ve iterken/çekerken üretranın zorlanmadığı anlaşılır.

Küçük numaralı sondalardan başlanması gerektiği konusunda kesinlikle haklısınız. 18 16 gibi numaralar uzun süre kullanıldığında üretrayı mahvediyor. Doktorla da görüşüp mümkün olan en küçük numaralı sondaların kullanılmasının doğru olacağını düşünüyorum.

Ek Not: 2015 aralıkta üretra darlığı için kapalı ameliyat olduktan sonra 8 ay kadar sonda kullandım. Keşke bu kadar fazla kullanmasaydım 3-4 ay kullansam muhtemelen yeterli olacaktı

Bu yöntem tıraşlama olmasındansa tercih edilmesi, denenmesi gereken bir yöntem. Mucizevi bir çözüm vadetmiyor. Ama özenli ve düzenli olarak uygulanırsa zaman kazandırabiliyor.

Merhaba elimizde yanlışlıkla alınmış deliksiz sonda var ücretsiz olarak gönderebilirim.

Üst Alt