Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üst ekstremiteden sakatlığı olanlarda ÖTV istisnası için hukuki süreç başlatalım?

birol

Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
27 Mayıs 2010 Güncel: http://www.engelliler.biz/forum/oze...cin-hukuki-surec-baslatalim-3.html#post691589

[FONT=Verdana][SIZE=2]arkadaşlar bu bölüme sadece "Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması sirküleri" nedeniyle sağ kolundan engelli olup ötv istisnasından yararlanamayan veya yararlanamayacağını düşünen kişiler ortak dava açılmasını sağlamak için yorum yapmadan "ben de varım"şeklinde yazsın.. eğer bir dava açılacaksa bunun süresi 30/50/2010 tarihidir ve lütfen acele edelim.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Verdana][SIZE=2]ancak dava açılması için menfaat ihlalinin sağlanabilmesi gerektiğinden bu sıralar araba alabilecek bir kimse gerekebilir.[/SIZE][/FONT]

[SIZE=2][FONT=Verdana]ayrıca bu sirkülerden dolayı hak talep edecek olanların hakkı, açılacak davanın sonucu her ne olursa olsun kazanılmış hak mahiyetinde olacağından bu arkadaşların herhangi bir korku veya endişeye kapılmasına gerek yoktur.[/FONT][/SIZE]

Bu konuda hangi yasaya dayanarak dava açacaksınız?

Sayın yönetmenim en son yayınlanan sirküler ile sol ayağından rahatsız olanlara hiç bir tertibata gerek kalkmadan otomatik vites aracı tertibattan saydılar Şimdi ben sesli düşünüyorum iki elim sağlam sağ ayağım sağlam araba otomatik vites sol ayağa ne kadar gerek duyuluyor aynı şekilde ben 5 yıl oldu 0 aldım sadece topuz takıldı ve o şekilde geçti ötv indiriminden daha sonra farklı ilden aldığım için ötv orda sade topuzla kabul oldu bağlı olduğum maliye de kabul olmadı defterdar beyin önüne attım anahtarı orası ayrı bir cumhuriyetmi dedim kabul ediyorlar siz de böyle o halde kontağı da sola al dediler peki dedim tadilat sola aldırdım projeyi değiştirdim kabul ettiler 5 yıl oldu bi sorunum yok biniyorum değiştirmeyi de düşünmüyorum şimdi gelelim sizin sorunuza neye dayanarak açaçaksınız davayı dediiniz

sol ayağa ihtiyaç olmadığı halde rahatsızlığına istinaden otomatik vites yettiği için özel donanım sayılıyorda sağ kol alt veya üst ektremde yookluğunda otomatik vites şart olduğu için sade otomatik vites özel donanımdan sayılmıyor bu adaletsizlik mi değilmi sizlere bırakıyorum.

Merhaba Bülent Bey;
Sizin tavsiyeniz nedir? Dava açmadan bu işi çözebilir miyiz? Nasıl bir yol izleyelim?
Fren, gaz ve debriyaj pedalı ile vites kolunda nasıl bir tadilat yaptıralımki bu engeli aşabilelim.

bülent bey dava açılması için herhangi bir yasaya gerek yoktur bildiğiniz gibi..burada dayanak olarak gösterilecek mevzuat anayasadaki eşitlik hakkı olacak. ayrıca sirkülere karşı bu davayı haklı beklenti nedeniyle sağ kolundan engelli olan herkes açabilir diye düşünüyorum. bu konuda kanuni bir düzenleme olmaması da en büyük avantajımız olacak..

ayrıca arkadaşlar şunu unutmayalım sirkülerde "...yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur." ibaresi varken vites de falan yapılan tertibat artık işe yaramaz(vites kolu uzatıldığında kullanabilecekler hariç tabiki)...

1. birol
2. mehmetselcuk
3. niyazi03
4. EKİN KAYRA KOÇ
5. ahmedkalkan

resulk bey sizin katılıp katılmadığınızı anlayamadım. netleştirirseniz daha iyi olur.

arkadaşlar ben 10-15 arası kişi oluştuğunda toplanıp dava açılmasını öneriyorum. farklı bir düşüncesi olan varsa ve belirtirse sevinirim. ayrıca böyle bir oluşumu yaratmak hiç de kolay değildir arkadaşlar ve üst bir bilinçlenmeyi gerektirir. hiç ümidim olmamasına rağmen bu sayıya ulaşmamız fevkalade bir şey..bunun için yukarıdaki listede yer alan ve yer almayı düşünen arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum..

katılacak arkadaşlar; ilgili gelişmeleri daha kolay ulaştırabilmem ve ileride yapacağımız buluşmayı organize edebilmem için, telefon numaralarınzıı buraya veya bana özel mesaj olarak gönderirseniz çok sevinirim. benim telim: 05072310406 ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

merhaba birol bey benim sakatlığım sağ kol bilekten itibaren ampute 2005 de 0 honda jaz aldım ötv indirimli kullanıyorum memnunum 17 mayıs 2010 da 5 yıl süre doluyor satarsam arabamı ben sağ alt olduğu için şu an ötv indiriminden faydalanıyorum alt ekstreme farketmez bir sorun olmaz birlikten güç doğar neticesinde ise bende destek olmak için varım

Teşekkür ederim resulk bey.. siz varım dediniz ya, ben de iyi ki de varsınız diyorum..

KATILIMDA SON DURUM:

1. birol
2. mehmetselcuk
3. niyazi03
4. EKİN KAYRA KOÇ
5. ahmedkalkan
6. sehay
7. MAÇOERKEK
8. resulk

arkadaşlar farklı bir siteden de bu davaya ilişkin mücadele veriyoruz. sağ el sorunu herkes de olmadığı için netice de daha fazla açılmak zorunda kaldım. o sitenin reklamını yapmak istemem ama site yöneticisinin güzel bir teklifi oldu..

"Sitemizde aylık bültenler çıkarılmakta ve bu bülten içinde güncel önemli konulara değinilmekte. Eğer ki arkadaşlarımız organize şekilde birlik içinde hareket edeceklerini düşündüğünüz bir konu ise ilk yolladığımız bülten içinde sizin bu başlatmış olduğunuz kampanya ya destek adına tüm üye arkadaşlara konu duyurulacaktır. Umarım arkadaşlarımızda konuya duyarsız kalmaz ve gereken neyse yapılır.(Alıntı)"

Davaya katılmayı düşünen arkadaşlar lütfen özel mesajlarınızı kontrol edin ve isteğimi kırmayarak bana değil benle beraber kendinize de yardımcı olun lütfen.. şimdiden teşekkürler..

Bu arada yardımcı olmasından dolayı EKİN KAYRA KOÇ'a çok teşşekkür ediyorum..

davanızda başarılar bide bu ehliyet alırken asıl doktor insiyatifiyle H sınıfı ehliyet alır diyor ona dava açalım bırakın ötv siz araba almayı H sınıfı ehliyeti vermiyolar hala önce ona bi çözüm davası açalım ..

evet önemsenmesi gereken bir durum. ferhat bey bu konu hakkında başlatacağınız dava mücadelesinde başarılar diliyorum. sadece üzerine gidin, dert bir değil ki derya neredeyse.. biz bu noktadan başladık siz de isterseniz o noktadan devam edin. muhakkak o konu hakkında bir çok kimseyle birlik oluşturabilirsiniz. yorumunuz için teşekkür ederim.

evet arkadaşlar katılımı bekliyorum ki 2-3 kişi daha olması yeterli nerdeyse..

arkadaşlar herhangi bir kolunda herhangi bir sorunu olan kişiler katılabiliyor. şu an sadece imzalarına gerek duyuyoruz. lütfen yardımcı olun..

arkadaşlar tel numaralarınızı göndermediniz ama en azından birol2011@hotmail.com adresini msn nize ekleyerek irtibat kolaylığı sağlayın lütfen..

arkadaşlar kurumlara gönderilecek örnek niteliğindeki bir yazı aşağıdadır. lütfen eksik gördüğünüz veya gereksiz bulduğunuz yönleri belirtiniz. farklı görüşleriniz varsa da onu da alabilirim.. kurumlara bu yazı gönderildikten sonra verecekleri cevaba göre dava açılma olanağı yaratılacaktır.

ÖTV Uygulamasında Engelliler Arasında Yapılan Ayrımcılığın Giderilmesi Hususu

Engelli vatandaşların yurt içinden araç alımlarında özel tertibatlı araç kullanabilir raporu almaları durumunda ve H sınıfı sürücü belgesine sahip iseler ÖTV den muaf olan araç almaları için gerekli düzenleme 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda yer almaktadır. Bu kanuna dayanılarak çıkarılan 30/04/2010 tarihli ve ÖTV-2/ 2010-3 sayılı “Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması” başlıklı Özel Tüketim Vergisi Sirküleri ile sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin başka herhangi bir tertibat gerekmeksizin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerektiği belirtilmiştir.

Sol alt ekstremitede sakatlığı olanların debriyajı kullanamaması ve dolayısıyla vitesi değiştirememesinden dolayı getirilen bu düzenleme ile kişilere bir pozitif ayrımcılığın tanındığı aşikârdır.

Ancak, özellikle sağ kolundan sakat olanlar başta olmak üzere bir kolundan sakat olan kişiler, debriyajın kullanılamaması gibi dolaylı yönden değil doğrudan vitesi hareket ettirememektedirler. Düz vitesi kullanamama yönünden sol alt ekstremitede sakatlığı olanlar ile aynı durumda bulunan bir kolu olmayan kişilere; otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılmaması veya gerekli düzeneklerin diğer tarafa alınması ile direksiyon simidine monte edilmesinin ötv muaflığı kapsamında görülmemesi engelliler arasında ayrımcılığa ve eşitsizliğe neden olmaktadır. Oysa Anayasanın 10 uncu maddesinde Devlet organları ve idare makamlarının bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda oldukları, 5378 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde özürlüler aleyhine ayrımcılık yapılamayacağı, ayrımcılıkla mücadelenin özürlülere yönelik politikaların temel esası olduğu ve 4216 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde ise özürlülerin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Zikredilen hükümlere uygun olarak bir kolundan engelli olan kişilere başka herhangi bir tertibat gerekmeksizin veya gerekli tertibatlar ile birlikte olmak üzere, otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması veya en azından gerekli düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ile ÖTV muaflığı kapsamında görülmesinin bir taraftan mevcut sorunlara kalıcı çözümler sunacağını ve diğer taraftan yapılan son düzenleme ile ortaya çıkan ayrımcılığı ve engelliler arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıracağını düşünmekteyiz. Bu doğrultuda, yapılan ayrımcı ve eşitsiz düzenlemenin bir kolu olmayanlar yönünden yukarıda belirtildiği şekilde ve Sosyal Devletin gereklerine uygun olarak genişletilmesini talep etmekteyiz. Aksi takdirde böyle bir düzenlemeyi hazırlayan ve uygunluğuna yönelik görüş veren sorumlulara karşı dava açacağımızı ve yapılmasını istediğimiz düzenleme için bir Hukuk Devletine yakışır şekilde hakkımızı arayacağımızı bilmenizi isteriz.

peki anlayamadıgım şu

(arkadaş bu soru burdan farklı.yeni başlığa taşıdım.)

resulk bey, teşekkür ederim yardımınız için ama bu metin dilekçe haline getirilerek kurumlara elden dağıtılacak. mail yoluyla verilecek cevap dava da ne kadar kullanılır bilemiyorum.eğer uygunsa metin özürlülerden sorumlu devlet bakanlığına, özürlüler idaresi başkanlığına ve maliye bakanlığındaki gelirler politikası genel müdürlüğüne verelim ama bunun için de önceden bu listedekiş kişilerin imzalarını almamamız gerekiyor. şimdi imzaları nasıl toplayabiliriz sizce. belki herkes örnek olarak hazırlanacak dilekçeyi çıkartır imzalar ve aps ile adrese gönderebilir ve orada dilekçeler toplanabilir.. ne dersiniz..

düzenleme ve ilave (0kuyunuz)

arkadaşlar
araç alsanız ne olacak? kazara o aracı eşiniz yada babanız yada kardeşiniz kullansa yandınız. araç bağlanıyor. buna bir şart gelmeli; sürekli kullanmak yada 1.dereceden aile yakınlaı hariç gibi.bence bunu da ilave ediniz. yönetmelik:
[FONT=Arial][SIZE=2]KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]DÖRDÜNCÜ KISIM[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]DÖRDÜNCÜ BÖLÜM [/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]Tescil Plakaları[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Nitelik ve Ölçüleri[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Madde 53 ( b-Ölçüler/4) (1)[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]İthaline izin verilen veya ülkemizde imal edilen malul ve sakatlara ait özel tertibetlı araçlara, örneği (EK:12/Z de gösterilen, üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan plakalardan verilir.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]Gerek ithal edilerek getirilecek olan ve gerekse ülkemizde imal ve montajı yapılarak satın alınan taşıtlar için, trafik kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında düzenlenecek motorlu araç tescil belgelerine “Araç sahibinin malul veya sakat kişiden başkası tarafından kullanılması, devri, satışı veya hibesi, intifasının mülkiyeti muafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır.”şeklinde kayıt konulur.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]Malül veya sakatlar tarafından ithal edilerek getirilen araçların, malül ve sakat olmayanlara gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi ve devri mümkün değildir. Araçların intifasının mülkiyeti muafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri ile tasarruf hakkının vekaletnameye istinaden devredilmesi, satış hükmünde olup, noter ve trafik kuruluşları bu konuda herhangi bir işlem yapmadan önce Maliye Bakanlığının iznini aramak zorundadır.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]Ancak, bu şekilde malul ve sakatlar tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir malul veya sakata devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde ise bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devri ve tescil işlemi Maliye Bakanlığının iznine tabidir.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]Malul ve sakatlara ait özel tertibatlı araçların her ne suretle olursa olsun adına tescil işlemi yapılanların dışında , başkaları tarafından kullanıldığının tesbiti halinde, araç tarafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer’i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere durum Maliye Bakanlığının ilgili gümrük ve maliye birimlerine intikal ettirilir.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]BEŞİNCİ KISIM[/SIZE][/FONT]

üst ekstremite bozukluğunda trafiğin gerektirdiği asgari vucut sağlığı olmadığı için vermiyorlar. orayı doktorun takdirine bırakmış arkadaşlar

maliye bakanlığına ve devlet bakanlığına gönderilecek dilekçeler hazır. bir arkadaş tavsiyesi ile biraz yazıyı yonttum. dilekçenin son hali aşağıda..

…/…/2010​
MALİYE BAKANLIĞINA
(Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü)​

ANKARA​

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa dayanılarak çıkarılan 30/04/2010 tarihli ve ÖTV-2/ 2010-3 sayılı “Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması” başlıklı Özel Tüketim Vergisi Sirküleri ile sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin başka herhangi bir tertibat gerekmeksizin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerektiği belirtilmiştir.

Sol alt ekstremitede sakatlığı olanların debriyajı kullanamaması ve dolayısıyla vitesi değiştirememesinden dolayı getirilen bu düzenleme ile kişilere bir pozitif ayrımcılığın tanındığı aşikârdır.

Ancak, özellikle sağ kolundan sakat olanlar başta olmak üzere bir kolundan sakat olan kişiler, debriyajın kullanılamaması gibi dolaylı yönden değil doğrudan vitesi hareket ettirememektedirler. Düz vitesi kullanamama yönünden sol alt ekstremitede sakatlığı olanlar ile aynı durumda bulunan bir kolu olmayan kişilere; otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılmaması veya gerekli düzeneklerin diğer tarafa alınması ile direksiyon simidine monte edilmesinin ÖTV muaflığı kapsamında görülmemesi engelliler arasında ayrımcılığa ve eşitsizliğe neden olmaktadır. Oysa Anayasanın 10 uncu maddesinde Devlet organları ve idare makamlarının bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda oldukları, 5378 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde özürlüler aleyhine ayrımcılık yapılamayacağı, ayrımcılıkla mücadelenin özürlülere yönelik politikaların temel esası olduğu ve 4216 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde ise özürlülerin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Diğer taraftan, bir kolundan engelli bulunan kişinin yurt içinden sıfır olarak alacağı bir araç için ÖTV muaflığının tanınmadığı pek çok durumda, kişi yurt dışından ÖTV’den muaf olarak araç getirebilmektedir. Yurtdışından araç getirmeyi zorunlu hale getiren bu çelişkinin, yurt içinde ilk iktisabı yapılacak araçlarda ÖTV muaflığının tanınması ile giderilmesi akılcı bir çözüm olacaktır.

Dolayısıyla, yukarıda zikredilen hükümlere uygun olarak, bir kolunu kullanamayan kişilere başka herhangi bir tertibat gerekmeksizin veya gerekli tertibatlar ile birlikte, otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması veya en azından gerekli düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesinin ÖTV muaflığı kapsamında görülmesi, bir taraftan mevcut sorunlara kalıcı çözümler sunacak diğer taraftan ise yapılan son düzenleme ile ortaya çıkan ayrımcılığı ve engelliler arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıracaktır. Bu doğrultuda, yapılan ayrımcı ve eşitsiz düzenlemenin bir kolundaki işlevsizlik nedeniyle otomatik vitesli araç kullanmaya mahkûm kalan kişiler yönünden yukarıda belirtildiği şekilde ve Sosyal Devletin gereklerine uygun olarak genişletilmesini talep etmekteyim.

Adınız Soyadınız
İmzanız​
Adres:

Tel:

şu an şekil ve şema aynı olması için dava arkadaşlarımın maillerine word belgesi olarak göndermek istiyorum. sadece ilgili boşluklar doldurularak bu yazının bana gönderilmesi gerekiyor. ben ilgili yerlere ulaştırmaya çalışacağım. bunun için dava arkadaşlarımın mail adreslerini birol2011@hotmail.com adresine göndermesini veya bu mail adresini msn lerine eklemelerini istiyorum. teşekkür ederim.

Teşekkür ederim Ercan bey..

KATILIMDA SON DURUM:

1. birol
2. mehmetselcuk
3. niyazi03
4. EKİN KAYRA KOÇ
5. ahmedkalkan
6. sehay
7. MAÇOERKEK
8. resulk
9. izzetogretmen
10. Ercan

Doldurulması için dilekçesi gönderilenler

1. Birol
2. EKİN KAYRA KOÇ
3. İzzetogretmen
4. Ercan
5. Resulk
6. Maçoerkek
7. niyazi03

diğer arkadaşlar lütfen birol2011@hotmail.com adresine mail adreslerinizi gönderiniz veya bu adresi msn nize ekleyiniz. göndereceğim dilekçeyi doldurup bana göndermeniz gerekiyor ve posta süreci düşünülürse zamanımız az kaldı, lütfen yardımcı olunuz..

1. mehmetselcuk
2. ahmedkalkan
3. sehay

bu arkadaşlar dilekçeler için maillerinizi bekliyorum.

ekin bey ile görüştüm ve kendisi dilekçeleri bana gönderiyormuş. Anlayışı ve süreci hızlandırması yönünden kendisine teşekkür ediyorum. daha arkadaşlar mail adreslerini gönderecekken ekin bey doldurmuş gönderiyorum size diye beni arıyor. Ekin Bey gibi 2 kişi daha olsa engellilere uzay gemisini dahi ötvsiz alırız.
wink.gif

Üst Alt