Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üstüme kayıtlı aracımın ölümüm halinde kime gececeği..? [Hukuk]

Tece_33

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Öncelikle tüm arkadaşlara geçmiş olsun derim. Ben 20 yıl önce geçirdiğim bir kaza nedeni ile ortepedik engelli oldum. Evliydim ve çocuğum vardı. Kazadan sonra eşim benden ayrıldı. Ve bugüne kadar gecen zaman zarfında da bir daha onlar beni hiç aramadı.
Beni bu engelli halimle kabul eden ve seven biri ile yeniden bir evlilik yaptım. Bu evliliğimden çocuğum yok. Şimdi benim sizlere sorum: Ben kendi üzerime bir araç satın almak istiyorum. Acaba ölümüm halinde, bu araç sadece şimdiki eşime kalacak şekilde olması için nasıl bir hukuki yol izlemeliyim?
Bu konuda bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok müteşekkir olacağım.
Şimdiden çok teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

1)Boşadığınız eşiniz evlimi?
2)Nafaka ödüyormusunuz?

Boşandığınız eşinizin sizinle hiçbir hukuki bağı kalmadığından ölümünüz halinde sizden miras alamaz. Fakat o eşinizden olan çocuklarınız mirasınızdan pay alırlar. Yani araç üzerinde çocuklarınızın da hakkı vardır. Bu durumdan kurtulmak için noterde vasiyet yapabilirsiniz. Ve aracınızı vasiyetle eşinize bırakabilirsiniz. Ya da yine noterde ölünceye kadar bakma vaadi yaparsınız. Bu araç haricinde herhangi bir malınız , mülkünüz var mı ?

Yok, Raman72 eşimi ben boşamadım. Ben kazadan sonra omurilik felçli olup yürüyemez hale gelince, eşim beni terk etti. Daha sonrada boşanma davası açıp benden ayrılıp, başka bir evlilik yapmış.Hayır nafaka ödemiyorum.İlgine teşekkür ederim, raman72.

Başka herhangi bir malım mülküm yok, akasya. Noterdeki vasiyete daha sonra karşı tarafın itirazı söz konusu olabilirmi acaba. İlginiz ve yanıtladığınız için çok teşekkür ederim, akasya. Saygılarımla...

Eski eşiniz evlilik yaptığından sizinle hiç bir bağı kalmamıştır.Şu anda evli olduğunuz eşiniz ve varsa çocuklarınız mirasçınız olduğundan araç onlara kalacaktır.

Raman72' Alıntı:
Eski eşiniz evlilik yaptığından sizinle hiç bir bağı kalmamıştır.Şu anda evli olduğunuz eşiniz ve varsa çocuklarınız mirasçınız olduğundan araç onlara kalacaktır.

Nacizane birşeyi düzeltmek istiyorum. Eski eşi evlendiği için değil Teceden boşandığı için mirastan hiçbir pay alamaz. Yani yeni bir evlilik yapmasaydı dahi Tecenin mirasından pay alamazdı.

Evet itiraz hakları var. Şöyle ki : Eğer bu araçtan başka herhangi bir malınız mülkünüz yoksa siz çocuklarınıza birşey bırakmamış göründüğünüzden sizin vefatınızdan sonra eşinize karşı bir dava açarak almaları gereken saklı payı talep edebilirler.

Eğer böyle bir durum söz konusu olmasaydı;
Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilecek,Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebileceğinden, Tece33 ;Maddi, Manevi Tazminat ve nafaka ödeme durumu ile karşı karşıya kalacaktı.

Konuyla ilgili değil ama aslında şöyle : Evet boşanma davaları sırasında taraflar birbirlerinden maddi , manevi tazminat , tedbir ve yoksulluk nafakası talep edebilirler. Mahkeme de yapacağı değerlendirme sonucu bu hususlar konusunda karar verir. Özellik ise şu : Eğer boşanma sonucunda eşe nafaka bağlandıysa bu nafaka eş yeni bir evlilik yaptığında sona erer.

Miras olayı ise tamamen farklı bir olay olup ; boşanma durumunda tarafların hukuki bağı ortadan kalkacağından birbirlerinden miras payı alamazlar.

Üst Alt