Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Uyku apnesi emeklilik için yeterli mi?

Konular
65
Reaksiyonlar
27
Bir arkadaşım için soruyorum

Ağır uyku.apnesi teşhisi konuldu. G47.3 verilmiş rapora başvurusunda ℅ 35 alabilirsin demişler

Bu durumda arkadaşım engelli emekliline bastırabilir mi ?

@engellibilgi, Arkadaşınıza geçmiş olsun. Alacağı %35 oranlı rapor maalesef hiçbir işine yaramaz. Resmi olarak engelli sayılabilmesi için en az %40 veya daha üzeri bir oran alması gerekiyor.

%40 veya üzeri raporu aldıktan sonra engellilere sağlanan ve şartları uyan bütün haklardan faydalanabilir.

%35 tek başına işe yaramaz. Ama eğer obezite varsa (uyku apnelerinde yaygın bir şey) onu da orana ekletirsiniz ve %40'ı rahat geçersiniz. Eğer kilo probleminiz yoksa astım, tansiyon, bel ve eklem rahatsızlığı gibi ufak rahatsızlıklarla %40'a tamamlamaya çalışabilirsiniz.

Benim anlamadıgım sudur. Artık engelli raporlarında % 40 şartı kalktı.Hafif engelli, orta ve agır engelli olarak hastalık tanımları yapıldı buna gore karar veriliyor deniyor. hangisi doğru anlayamıyorum

@engellibilgi,

İnternette şartların kalktığı ile ilgili bir şey bulamadım. %40-%59 arası hafif, %60-%79 arası orta, %80-%100 arası ağır engelli derecesine girer.

%40 altı ise araf gibi bir şeydir. Yani; işe gireyim, ehliyet veya ruhsat alayım falan dersen sağlıklı değilsin derler. Engelli haklarından yararlanmak istediğinde ise engelli değilsin derler. Bu yüzden en az %40 oran alamıyorsanız hiç rapor çıkartmayın, daha iyi.

@berke26, sanırım bağkurlu olanlarda çalışma gücü kaybına bakılarak karar veriliyor. Alo 170 aradım oradan aldıgım bilgide % 40 rapor alması gerektiği yönünde,

Arkadaşım bir şekilde Uyku apnesinden % 35 lacak başka haastalıkları da varsa % 40 geçecek vergi indirimi için başvuracak zaten şartları taşıdığı içinde başvurusunu yapacak hepsi bu sanırım

doğru mudur ?

@berke26,

İnternette şöyle bir bilgi var
Artık doğrudur ,yalandır onu anlayamadım
Acaba yeniden mi değişecek bu rapor olayları ,milletten yeniden rapor istemesinler de ,google bile bunun dedikodusunu yapıyorsa (sayfanın içine girdiğinde yukarıda yazılan bilgiler yok)

Arkadaşlar

bu duruma göre apne hastalığı hafif-orta-ağır engelli tanımlarından birine uyuyor mu sizce ?

@engellibilgi,

Yetersiz. Uyku apnesinden derece almak için tedavinin tolere edilememesi yani bir nevi adamın bugün yarın gidici olması gerekir
Orta yada hafif almak için ise apnenin yanında ağır tansiyon kalp vs gibi bir rahatsızlık olması gerekiyor.
Tek başına cihazla düzelenen apne ne kadar ağır olursa olsun emekliliğe etki etmiyor.Ki bence büyük bir saçmalık bu.

@Makiyato, bilgi için teşekkürker, Rapor oranı olarak % 35 veriyorlar dedim ağır uyku apnesi diye de belirtildi bir danısmak lazım sanırım hastaneye

teşekkür ederim

@engellibilgi, Eklediğiniz raporda Apne-Hipopne İndeksi 74,6 olup, 2008 den önce işe girişliler için, eski derecelendirmeye göre, daha doğrusu mevcut derecelendirmeye göre Apne-Hipopne İndeksi 30'un üzerinde olduğu için doğrudan 35 puan veriliyordu. Şuan gündemde olan kanun değişikliği gerçekleşirse Ek-1 Hastalık Listesi baz alınacağından, benim anladığım sadece apnenin varlığı özür oranı için yeterli olmayacak.

Uyku apne sendromları

• Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) veya santral uyku apne sendromu (CSAS) tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
  • 1- Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup uygulanan PAP (Pozitif havayolu basınç) tedavisine yanıt alınamaması (AHİ’nin 5’in altına indirilememesi) veya hastanın bu tedaviyi tolere edememesi (Her iki durumda da son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir).
  • 2-Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup kronik noktürnal hipoksemiye bağlı kardiyovasküler, serebrovasküler komplikasyonların varlığı, pulmoner hipertansiyon veya kor pulmonale gelişmesi.
2. durumun gerçekleşmediğini varsayarsak, en 3 aylık cihaz kullanım raporu ile Apne-Hipopne İndeksi 5'in altına düşmüyorsa kişi Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına uğramış sayılacak ve emekli olabilecek. Benim anladığım budur.

Üst Alt