Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Uyku Apnesi ile ehliyet alınabilir mi?

brolylssj

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhabalar. ehliyet için aile hekimine gittim ilk önce hemşire antidepresan kullanmışsınız gidip psikiyatriden rapor alın dedi. daha sonra doktor olaya girdi olmaz öyle kbb gitsin uylu testi lazım dedi. dün çok zor 4 saat belki yatabildim hastahanede. hijyen sıfır klima çalışmıyor sıcaktan uyumak çok zordu. bana bir haftaya arayın raporu alırsınız dedi. bayan iyi biriydi lakin direk sende kesin apne vardır dedi. 260 kiloydum 198 düştüm ama yüksek oranda ağırlık çalıştığım için vucudum kilolu halim gibi görünüyor hatta daha büyük oldum diyebilirim. yani öyle klasik obezlerden değilim. neyse sorum şu ben bu testi geçemediysem bundan sonraki süreç ne olur? örnek solunum cihazı var tlc deki şişmanların kullandığı ürünlerden alıp bunu kullanıp doktordan ehliyet alabilirsin! raporu alabilir miyim. uyku merkezine gidip yatmak benim için çok stresliydi kaldı ki stres hastasıyım. yani kendi evimdeki klimalı 22 derece sabit uyku kalitem ile oradaki uyku kalitesi karşılaştırılamaz bile. tam 8 ila 11 saat uyurum kalp hızım uyurken 39 40 50 civarı gelip gider.. gündüz uyku hali yok, acaba doktorun insiyatif kullanması gibi bir durum söz konusu olabilir mi? boy 180 kilo 198 yaş 28 çok aktif bir spor hayatım var her gün yürüyüş ve haftada 5 gün ağırlık çalışırım.. ehliyet almak benim sosyal hayatım için çok büyük bir adım..

Yönetmelik şöyle der.
(5) Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu ile ilgili olarak;

a) Ağır derecede apnesi olanlar (AHI>30/saat) veya orta derecede apne (15<AHI<30) ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilenler tedavi görmeden sürücü belgesi alamazlar.

b) Uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği; en az bir uyku sertifikalı doktor (göğüs hastalıkları, psikiyatri, nöroloji, KBB uzmanı) ve bir KBB uzmanı olan üçlü heyet tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebilir. Hastalığın şiddeti, tedaviden alınan cevap, hasta PAP tedavisi uyumu gibi faktörler dikkate alınarak; ikinci grup sürücü belgesi sınıflarından alıp alamayacağı ile ambulans, resmi veya ticari araç kullanıp kullanamayacağı raporda belirtilir.

c) Vücut kitle endeksi (VKE) 33 ve üzerinde olan kişilerden şikayetine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi testi istenir.

ç) Tanıklı apnesi ve gündüz uyuklama hali olan kişilerden vücut kitle endeksine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi testi istenir.

Yani alır.

hocam bu tedavi işi ne olabilir ki? kilo ise zaten veriyorum ama 120 civarına düşmem 2 yılımı alır. benim apne testim muhtemelen kilo kaynaklı olacak, eğer cihaz kullanıp kilo verinceye kadar ehliyet verebilirlerse benim için en iyi seçenek. yani böyle bir sorunun tedavisi kilo vermem. ancak doktor işleri beni acatip strese sokuyor. evde uyku testi vs yapılsaydı daha iyi sonuç alırdık. zaten forumda çok araştırdım solunum cihazı alıp kullanıp ehliyet alabiliyormuşuz, bu konunun doğruluğunu teyit etmek istedim sadece. belki testim iyi çıkar ama yinede sonraki aşamalara hazırlanmak istiyorum..

geçen teste girmiştim, ama teste girerken kadın teknisyen bir tek korona olursan bize dava açamazsın kağıdını imzalattı sonra sıcak sesli odada uyumamı beklediler. şükür uyuduk. ancak ben 2 tane antideprasan kullanıyorum doktor tek isyen vs hiç bir şey sormadı. geçen yakınımı aradılar hasta yan yatarken iyi ama ön ustu uyurken apne var gibi. tabi bu tam rapor değil. ee doğal olarak her insan sırt üstü yatarken nefessiz kalabiliyor. karabasan denen şeyde bu yüzden oluyor, tabi bende hiç soru yok o konuda, doktor 4 rüya görmüşsün diyor bir şey gördüğüm yok :) neyse şimdi ben 198 kiloluk biriyim üst kısmın çok kaslandığı ve sarkan vucudu kaldırdığı için normaldede bir baskı var gögüsümde, doktor bana nasıl bir öneride bulunabilir? bunun tedavisi yan yatmak yada oksijen maskesi. bana ehliyet için rapor verirler mi, yada tamam bende apne var cihaz kullanırım ömür boyu deyip rapor alabilir miyim?

Üst Alt