Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Uyku apnesi ve artikülasyon bozukluk ile engelli raporu alabilir miyim?

harslan4

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar ,

Pazartesi günü ağır uyku apnesi nedeniyle cihaz aldım ve onu kullanmaya başladım. Ağır uyku apnesine %35 devlet engelli puanı veriyor.
2013 senesinde ise konuşma bozukluğu için üniversite okurken ücretsiz terapi almak için Ankara da eğitim hastanesinde testlere girmiştim orda ise %20 engelli raporum var e nabız da gözüküyor. Aşağıda bu raporun görüntüsünü ekledim.

Şimdi ben bu iki raporla birlikte vergi dairesine başvurup engelli vergi indiriminden faydalanabilir miyim?

1755599967715.png

@harslan4, Geçmiş olsun %40 dan az olan iki raporla vergi indirimine başvuru yapamazsınız. Yapsanız dahi olumsuz sonuçlanır. Her iki raporda %40 dan az olduğu için resmi bir geçerliliği yok yani o raporlara göre engelli sayılmıyorsunuz.

Engelli raporu vermeye yetkili bir hastaneden tekrar rapor alacaksınız ve bütün hastalıklarınız tek raporda değerlendirilmesi gerekiyor. Yani uyku apnesi ve konuşma bozukluğu varsa başka hastalıklarınız bunların hepsinin balthazard formülüne göre ortalaması %40 ve üzeri olursa hem resmi olarak engelli sayılırsınız ve vergi indirimine başvurabilirsiniz.

%40 ve üzeri çıkarsa raporunuz ücretsiz ulaşım, cep telefonu faturası, ev interneti vb hizmetlerden %25 indirimli faydalanabilirsiniz.

Peki ben üniversite hastanesinde rapor çıkartmak istersem bu ikisini toplayıp %55 engelli raporu mu verir yoksa başka bir oran mı verir?

@harslan4, Üniversitesi Hastanesi de olur. Tedavi amaçlı devamlı gitmiş olduğunuz hastane olursa daha sağlıklı olur.

Fakat hastalıkların oranları o şekilde toplanmıyor ayrı bir formülü var.

Doktorların değerlendirmesi sonucu sizdeki hastalıklara yazmış olduğunuz aşağıdaki oranlar verilirse,

Uyku Apnesi %35
Konuşma Bozukluğu %20

Toplam oranınız %48 olur.

( Konuşma bozukluğu sebebiyle KBB doktoru 12 yıl önceki almış olduğunuz aynı oranı verir mi onu bilemeyiz )

Üst Alt