Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üzerime araç olması evde bakım maaşı için sorun olur mu?

Sukransertbas

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba 2 yıl öncesine kadar calisiyodum ama annemle abimi yanıma aldım ikisi de engelli. abimin % 70 lik ve anneminde %50 lik raporu var evdeki gelirde kişi başına düşen geliri asmiyor tek sorun nişanlım araba aldı ve benim üstüme yaptı ama senetli daha 2. Ayini ödedi araba sıkıntı olur dediler

böyle durumu olan arkadaşlar varmi aranızda varsa bana cvp lütfen... teşekkürler

Hocam konu yanlış anlaşıldı galiba ben bakım parası için başvururken böyle bisey oluyo arabanın taksidini nasıl oduyosun demekki başka gelirin var beyan etmiyosun diyorlar başka bi gelirim yok arabanın ödemesini nişanlım yapıyor bu bi sorun olurmu bana bunu söyleyen kişide başvuruyu alacak solan kişi yani ben bu korkudan dolayı başvuramadım henuz

araç senin üstüne. aracı alan sensin parayı ödeyen başkası. araç için ödenen parayı da gelirin kabul ederler.

ama sonuçta hanede kişi başına düşen aylık gelir 967,27 TL altındaysa gelir uygun demektir. diğer şartların da uygunsa evde bakım aylığı baglanır.

en kısa sürede gidip evde bakım aylığı için başvuru yap.

hanede kaç kişisiniz? hepinizin aylık gelirleri ne kadar? araç için ne kadar para ödediniz? bu paranın hepsini nişanlın mı verdi?
2022 aylığı alıyor musun? annen d eengelliymiş. o herhangi bir aylık alıyor mu?

Kalem aynen ben anlatamadım 😊 3 kişiyiz toplam gelir abim 3 aylık 1200 annemde 1300 aliyor ama aya böldüğümüz zaman 1700 yapıyor araça ben para ödemiyorum ona aylık 2.500 lira nişanlım veriyor başka bi gelirim yok
Kalem annemin maasi babadan kalan abiminkide engelli maasi bundan başka yok raporları vermeye gittiğimizde araba sorun oldu başvuru yapayım mı??

Sukransertbas
abinin rapor oranı %50
bu oranla alacağı 1 aylık 2022 aylık miktarı ise 433,68 TL
annenin aldığı 1 aylık dul aylığı miktarı ise 1300 TL
senin gelirin yok.
3 kişinin toplam aylık geliri bu durumda 1733,68 TL

bu şekilde geliriniz uygun. lakin senin adına araç alınmış. araç için nişanlın ayda 2500 TL ödüyor. bunu da dikkate alırlar. sonuçra ayda 2500 TL ödenerek araç sahibi oldun.

sen başvurunu yap yine de. ama başvurunun şu aşamada olumlu sonuçlanacağını düşünmüyorum. yine de şansını dene.

bu arada yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra abinin aldığı 2022 aylığı kesilebilir bilgin olsun.

aracı ötv'siz aldıysanız, vergiden düşülmüş tutarın 120'de biri,
Ötv ödeyerek aldıysanız aracın kasko/rayiç degerinin 120'de biri hane gelirine eklenir çünkü.
ayrıca araç için ayda ödenen 2500 TL'de aylık harcamalara dahil edilir. hanenin aylık harcamaları aylık geliri geçmişse aradaki fark hanenin aylık gelirine eklenir. bu durumda aylık gelir yükselir.

NOT: eger kiradaysanız;
emsal kira bedeli hane gelirinden düşülür ve kalan miktar hanedeki kişi sayısına bölünür.
ayrıca hanenin aylık harcamalarına emsal kira bedeli dahil edilmez. emsal kira bedeli haricinde her türlü gider aylık harcamalara dahil edilir.

DissFlex
evde bakım aylığında bankadaki parannın aylık faiz getirisi,
2022 aylığında ise aylık faiz getirisinin 2 katı hane gelirine dahil edilir.

Kalem ablacım bisey daha sorucam abimin önceki raporu düşük puanmış ondan dolayı maaşı düşük alıyoruz şimdiki raporu %70 maaş yükseltme yapsak yinemi aynı duruma düşüyoruz

Sukransertbas
daha önce raporu % 70 den az ise maaşı evet düşük olur ama şimdi %70 oldu deyıksınız o zaman kuruma başvurn ve maaşın rapor oranınıza göre ödenmesını talep edin. 3 ayda arada 650 lira gibi bir fark var.maaş yetişirse eylülden itibaren aylık olacakmıs öyle olursada aylık 220 lira gibi bir fark var.

ılgaz20
evde bakım aylığında evet, hiçbir gider hiçbir şekilde gelirden düşülmez.
2022 aylığında ise sadece emsal kira bedeli gelirden düşülür. emsal kira bedeli haricinde hiçbir gider gelirden düşülmez.

Sukransertbas
bu konuyla ilgili yazdığın mesajlar vardı. bu sorunu oradan sorsaydın daha iyi olurdu.
bu şekilde başlıklar birbirine karışıyor.

rapor oranın %40-69 iken iken şimdi % 70 olmuş. bu durumda % 70 olan raporla vakfa gidip 2022 engelli aylığının % 70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığına yükseltilmesini talep edebilirsin.
lakin aylık yükseltme yapılmadan önce kesinlikle hane geliri yeniden hesaplanır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 üstü çıkarsa aylık yükseltmeyi bırak aldığın 2022 engelli aylığı kesilir.
ama hane gelirin sınırı geçmiyorsa aylık yükseltmen yapılır.
riskli bir durum yani. hane gelirin uygunsa aylık yükseltme talebinde bulun. hane gelirin sınırı geçiyorsa aldığın 2022 aylığına razı ol, kesilinceye kadar almaya devam et bari.
bu anlattıklarım 2022 aylığı için geçerlidir.

evde bakım aylığında aylık yükseltme diye bir şey yoktur. %50 agır özürlü raporu olan da % 100 agır özürlü raporu olanda aynı miktarda evde bakım aylığı alır.

Sukransertbas
sadece bir cümleden oluşan soruna doğru anladığımı düşünerek cevap yazdım hata yaptım.

yukarıdaki sorundan şunu anladım: %40-69 oranlı raporla 3 ayda bir 2022 engelli aylığı alan birinin rapor oranı %70 ve üstü olursa aldığı 2022 engelli aylığı % 70 ve üstü 2022 aylığına yükseltilir mi? aylık yükseltme yapılmadan önce gelir yeniden incelenir mi? (sen tabi sadece bu ikinci cümleyi sordun)
bu 2 soruya göre cevap verdim. 2. soruya göre 1. soruyu da sormuş kabul ettim.
işin açıkaçası müneccim gibi davrandım. hangi aylıktan bahsettiğini yazmaya bile tenezzül etmemişsin çünkü.
....
yazdığım 483,63 TL 2022 engelli aylığındaki gelir sınırıdır. net asgari ücretin asgari geçim indirimi düşüldükten sonra kalan miktarının üçte biridir.
evde bakım aylığı gelir sınırı da net asgari ücretin üçte ikisidir (asgari geçim indirimi net asgari ücretten düşülür ve üçte ikisi bulunur. bu da 967,27 TL'dir)

şimdi sen ne öğrenmek istiyorsun detaylı yaz.
bir daha bir soruyu sorarken hangi aylıktan bahsettiğini de yaz.

Selam arkadaslar annem bakici parasi aliyor.Babamin Temmuz ayinda amekli maasina zam geleceginden dolayi 1795 TL alicak.Devletimizin tüm emeklilere vermis oldugu 1000 TL bayram ikramiyesinden dolayi Sosyal Politikalar bu parayi haneye gelir olarak goruyormus.Maasiniz kesilir dediler.Bunun icin ne yapabiliriz

Eşim memur evde6 kişiyiz 3 öğrencim var .1400 ev kredisi ödüyoruz.6yil borcum var.ikinci el benim üzerime Doblo kamyonet geçen 30 binlik bir araç aldık . iki gün önce..kaynım hasta sürekli hastaneye gidiyoruz..kaynim ağır engelli.. maaş alıyor.bende bakım parası.sorum şu arabaya 800 TL aylık geri ödemeli üç yıl kredi çektik.acaba benim maaş in kesilir mi.acaba eşimi başka yerde ikamet ediyor gostersek tedbir olarak nasıl olur.cunku hep borç.ogrenci zordayim

Üst Alt