Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üzerime kayıtlı ÖTV'siz iki araç var. Birini satacağım ama..?

avast39

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar ben
04/11/2004 te yurtdışından bir araç ithal edilp aldım,gümrük müdürlüğü ithal izin belgesi ile şu an araç hala durmaktadır.

daha sonra 17 aralık 2009 dada yurt içinden sıfır km bir araç aldım şuan kullanmaktayım.
benim sorunum bu elimde olan yurtdışından aldığım aracımı gümrük müdürlüğü aracılığı ile engelli bir arkadaşa devir için başvuruda bulunduk gerekli işlemler yapıldı, notere gittik hibe yolu ile elimizde gümrük müdürlüğünün yazısıyla bir türlü devir işlemini gerçekleştiremedik.

noterde söylenen araç kayıtlı olduğu trafik şube den onay alamıyor denildi.ordanda aldığımız cevap araç üzerinde bir tek gümrük müdürlüğünün koyduğu hak mahrumiyeti var denildi. acaba 2 araç üzerime ÖTV siz kayıtlı olduğu içinmi yoksa nedir sorun?
bilgilendirirseniz çok sevinirim

[FONT=Verdana]İthal edilen aracın şerhini kaldırtmak için Ankara Naklihane'ye gönderilecek dilekçe.[/FONT][FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana][/FONT]
[FONT=Verdana]Bildiğiniz üzere ithal tarihinden itibaren 10 yıl geçmiş bulunan sakat statüsündeki otomobiller vergisiz olarak istenilen kişiye satılabilir.
Ne var ki bunun olabilmesi için araç ruhsatındaki şerhin kaldırılması gerek. Bu da ancak ankara naklihane ve bedelsiz ithalat gümrük müdürlüğü'nce yapılabiliyor.

İşte bu işlemi posta yoluyla gönderdiği bir dilekçeyle gerçekleştiren bir arkadaşımızın yazışmaları aşağıdadır. Emsal olması açısından paylaşmak istedim:

Şerhin kaldırılması için Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü'ne gönderilecek dilekçe örneği:[/FONT]

[FONT=Verdana]ankara naklihane ve bedelsiz ithalat gümrük müdürlüğü
istanbul yolu 6.km.toprak mahsülleri arkası behiçköy/ankara

1998 yılında sakatlara mahsus özel tertibatlı otomobilimi yurtdışından bedelsiz ithal ettim.
... marka otomobilimin şasi nosu ve motor nosu ...... dur. Malatya trafik amirliğince otomobilimin üzerine satılamaz-devredilmez şerhi konulduğu için 10 yılını doldurduğu halde aracımı satamıyorum. Vergisiz, harçsız olarak otomobilimin üzerindeki şerihin kaldırılması hususunda gereğinin yapılmasını arz ederim[/FONT]

[FONT=Verdana]Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü'nden gelen yanıt:[/FONT][FONT=Verdana][/FONT]
[FONT=Verdana]ilgi:sayılı dilekçenize cevap...

ilgide kayıtlı dilekçeniz konusu ile alakalı olarak aynı gün ve sayılı yazımızla malatya trafik şube müdürlüğüne araç üzerinde bulunan şerhin kaldırılması hususunda bilgi verilmiştir.
bilgi alınmasını rica ederim.

A.s..... G......
Müdür yardımcısı gümrük müdürü A.

istanbul yolu 6.km. TCDD gümrüklü ambarları behiçbey/ankara
0312 397 77 89 / 405 faks: 0312 397 75 52

tc başbakanlık gümrük müsteşarlığı ankara gümrük ve muhafaza başmüdürlüğü
naklihane ve bedelsiz ithalat gümrük müdürlüğü ankara[/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]

ama benim aracım 10 yılı doldurmadı daha 6 yıl oldu,

Olsun, yine de devir için Naklihane'den izin almanız şart. Aksi halde satış mümkün değil.

2 aracı üzerine nasıl aldın onuda anlamadım. normalde sistem düzgün çalışsa buna izin vermemesi gerek :) oda ilginç bir durum

5 yılı doldurduktan sonra 2. bir araç alabilme hakkımız yokmu? ben prosüdürü bilmiyorum gittim yurtiçinden bir otomobil firmasından sıfır ÖTV siz olarak aldım kullanıyorum.fakat elimde olan yurt dışından aldığım 5 yılını doldurmasına rağmen başka bir özürlü arkadaşa satmak için ankaraya gümrük müdürlüğüne gittik, fakat bir türlü noterde hibe satış onayı verilmedi, bize söylenen sistem onay vermiyor denildi.bir türlü çözemedim hala bir çözümde bulamadım.

Yurt içinden alım için 5 yıl geçmesi yeterli. Yurt içinden alınmış eldeki aracı satma zorunluluğu da yok.
Ama yurt dışından alınan araç elden çıkartılmadan yurt içinden araç almak çok pahalıya patlayabilir size. Çünkü bir kişi ancak tek bir ötv'si araç alabilir. Bu haldeyken büyük risk var. Bir an önce yurt dışından aldığınız aracı sakat birine satmaya bakın.

sayın oturan boğa, yurt dışından aldığım aracımın ötv sini ödersem aracı normale çıkarırsam herhangibir sorun çıkmaz değilmi?

Teorik olarak aynı anda iki araç alamaman gerekirdi. ve yine teorik olarak ikinci arabanın ÖTV'sini senden geri almaları lazım. Ama, bu hata farkedilmeden ilk aracını satarsan hiç bir sorun olmadan paçayı kurtarabilirsin....

selam oturan boğa.
ilk aracımı 4 ay önce özürlü bir arkadaşa 3.000-tl ye sattım gümrük müdürlüğünde işlemleri yaptım ama bir türlü noter den onay çıkmadı.bize denilen araç üzerinde bir sorun var dediler.ben şimdi bu aracın ötv sini ödeyip normale çıkarıp elimden çıkarmak istiyorum.yine sorun yaşarmıyım?

sayın avast39 aynı şeyi bende yaptım ve aracımı 7 yıl sonra normal birine sattım.
kısaca anlatmak gerekirse
gümrük müdürlüğünden aracını satabileceğin ile ilgili aldığın yazının bir nüshasınıda bağlı bulunduğun trafik dairesine göndermeleri gerekmekte
trafik dairesi sana aynı rehinli araçları (borcu bitince ) satmak için düzenlediği bir yazı gibi yazı verecek
o yazıyla notere gidip satışını gerçekleştireceksin
trafik ten o yazıyı almadan senin ithal ettiğin arabayın satışını noter yapmaz

hoşçakal kolay gelsin

ottobock'un yazdığı gibi elden çıkartırsan, bir sorun yaşamayacağını umuyorum. Ama inan bu şansa bağlı... Biri çıkıp "aynı anda iki aracı vergisiz almışsın" diye tespitte bulunursa, o zaman maliye işe karışabilir.. Olmamasını umalım.

sayın oturan boğa
peki ben bu gümrük müdürlüğünde vergilerimi gümrük müdürlüğünemi yoksa vergi dairelerinemi yatıracağım,bu nasıl olacak?ve 2. bir aracı yurtiçinden sıfır olarak aldıysam ve aldığım yerin vergi dairesi onay verdiyse bunun sorumlusu benmiyim yoksa aracı satan firma ile vergi dairesimi?

sen ikinci aracınıdamı vergi indirimli aldın yani iki tane tekerlekli sandalye işaretli aracınmı var

evet 2 tane tekerlekli sandalye işaretli aracım var.birisini kasım 2004 yılında yurtdışından aldım diğerinide yurtiçi sıfır araç aldım. bazı engelli arkadaşlar bir tane yurtdışı bir tane yurtiçi araç alabilirmişiz ende yurtdışından aldığım aracı nasıl olsa satarım dedim satmadan 2. aracımı yurtiçinden aldım hiçbir sorun çıkmadanda işlemler yapıldı aracımı firma teslim etti. şuan ikisinide kullanıyorum

yurt ici hakkın ile yurt dısı hakkın farklı diye bılıyorum ben ama en iyisini oturanboga bilir son söz :)

Hayır hayır, bir kişi ister yurt içinden olsun ister yurt dışından olsun vergi avantajlı sadece tek bir araç alabilir.

aracımın vergisini ödedim

arkadaşlar kasım 2004 yılında günrük ten aldığım opel astra 1993 model aracımın vergisini 3.700_TL ödedim, ordan lplakamın bağlı oduğu trafik şube müdürlüğüne hak mahrumiyetinin kalkması için yazı yazıp gönderdiler.

ben şimdi bu aşamadan sonra aracımı engelli olmayan birine satabilmem için ne gibi bir prosüdür izlemem lazım?

bilgi verirseniz sevinirim

Araçta özel donanım varsa, proje çizdirerek bunu çıkarttırmalı, sonra noterden satışını yapmalısınız. Alan kişi daha sonda plaka ve ruhsat işlemlerini yapar zaten...

aracımı normal bir vatandaşa normal plakalı olarak satışını yaptım,herkese ilgi alakalarından dolayı teşekkür ederim.

Hayırlı olsun. Bu konuda olabildiğince detayşı bilgi yazarsanız sizden sonrakiler için önemli bir katkı olur...

Ithal ettiğim aracımı vergilerini ödeyip normale çıkartıp ekim 2010 da sattım

Üst Alt