@
ozgrkk
Özgür bey, adi malüllük durumunda 100 lira kesinti ile sigortalı çalışabileceğinizi kim söyledi? Lütfen bu forumda malülen emeklilik başlıklarını dikkatlice okuyun, ben böyle bir şey olduğunu ilk defa duydum.
SGK'nın onaylamasına gelince, malulen emeklilik için tek hastalıktan en az %60 oran almanız gerekiyor.
Sizin için SGK'nın maluliyet cetvelini taradım. Maalesef doğuştan böbrek ekskliğinin karşılığı yok cetvelde. Eğer 1 böbreğiniz eksik diğer böbreğinizde de bir hastalık oluşursa o zaman cetvelde karşılığı bulunabilir. Ama yine de tek hastalıktan (tek sistemden de anlaşılabilir bu) %60 oran almanız gerekir.
Malulen emeklilik cetvelideki ÜROGENİTAL hastalıklar bölümünün tamamını sizin için buraya kopyalıyorum.
M. GENİTOÜRİNER SİSTEM HASTALIKLARI
- Böbrek fonksiyon bozukluğu:
A. Kronik hemodiyaliz veya periton diyalizi
veya
B. Böbrek transplantasyonu
veya
C. En az 3 ay boyunca serum kreatinin düzeyinin sürekli 4 mg/dl (en az 3 kez 3 farklı zamanda) veya üzerinde olması veya kreatinin klirensinin 30 ml/dk veya altında bir değere düşmesi ile beraber aşağıdakilerden en az ikisi;
1. Patolojik kırıklar
2. Kalıcı motor ve duyusal nöropati (EMG ile tespit edilen)
3. Kalıcı aşırı sıvı yüklenmesi sendromu beraberinde:
a. Diastolik kan basıncının 110 mmHg veya üzerinde olduğu diastolik hipertansiyon olması ( ambulatuar kan basıncı monitörizasyonu ile tespit edilen)
veya
b. Tedaviye rağmen devam eden inatçı vasküler konjesyon bulguları (telegrafi, ekokardiografi ve klinik bulgular ile desteklenen)
4. Takip eden 6 aylık süreçte en az 30 günlük ara ile değerlendirme sonrası hesaplanan ve vücut kitle indeksinin 18.0ââ¬â¢in altında olması ile tanımlanan kilo kaybının olduğu inatçı anoreksi.
- Nefrotik sendrom; anazarka tarzı ödem ile birlikte tedaviye rağmen en az 3 ay süren ve;
A. Serum albümin düzeyinin 3.0 gram/desilitre (100 ml) veya altında ve 24 saatlik proteinüri miktarının 3.5 gram veya üzerinde olması
veya
B. 24 saatlik proteinüri miktarının 10.0 gram ve üzerinde olması
- Üretra darlıkları sürekli sonda kullanmayı gerektiren veya sürekli sistostomi
- Üreterosigmoidostomi, üreterokuteneostomi, post operatif kalıcı fistüller, total inkontinans
- Penis ve testislerin birlikte yokluğu ve idrarın sürekli akması
@
ozgrkk
Özgür bey, sizin için bir de Engelli (erken yaşlılık) emekliliği açısından durumunuzu araştırdım. Bu tip bir emeklilikte kıstas alınacak cetvelin adı Sakatlık Cetveli. Bu cetvele baktığımızda durumunuz için tek böbreğin hastalık nedeniyle alınması (unilateral nefrektomi) diğerinin ise sağlam olduğu durumlar için %10 engellilik oranı veriliyor gözüküyor. Diğer böbreğin hastalıklı olması durumunda, hastalığın ciddiyetine göre bu oran %30'a kadar çıkıyor.
Fakat genel anlamda internette ve bu forumda doğuştan tek böbrekli kişilerin vergi indirimi yoluyla engelli (erken yaşlılık) emekliliği için başvurduğunda hastaneden en fazla %30 (diğer böbreğin sağlam olması durumunda) oran aldığını okudum. Aşağıdaki linkte buna bir örnek var.
https://www.engelliler.biz/forum/sa...ilere-yuzde-kac-oraninda-rapor-veriliyor.html
Bildiğiniz üzere - pirim günü ve sigortalılık süresi şartlarını da yerine getirmek kaydıyla - engelli emekliliği için en az %40 özürlü oranı almak gerekmekte. Bu durumda %30 yeterli olmamakta.
Yalnız engelli emekliliğinde, malulen emeklilikten farklı olarak, tek bir hastalıktan %40 oran alma şartınız yok. Yani birden fazla hastalığınız varsa bunların toplamından %40'ı yakalarsanız engelli (erken yaşlılık) emekliliğine başvurabilmektesiniz.
Yine bu tip emekliliğin bir diğer avantajı ise emekli maaşınızı alırken yasal olarak bir işte sigortalı olarak çalışmaya devam edebilmenizdir ki bu forumda bu avantajlarından dolayı pek çok kişi bu emeklilik tipini seçmektedir.
Sizin durumunuza gelince, ya mahkeme yoluyla SGK nezninde malulen emekli sayılmadığınız için TSK'daki görevinize geri dönmek için hukuki bir mücadele başlatacaksınız. Ya örnek verdiğiniz şahıs gibi mahkeme yoluyla SGK'dan maluliyet hakkı kazanmaya çalışacaksınız (ki bir önceki mesajımdaki gerekçe nedeniyle tavsiye etmem), ya da başka bir işte sigortalı olarak çalışıp pirim günü ve yıl şartlarını sağladıktan sonra %30'a ilave bir hastalığınız oluşursa (mesela Hipertansiyona %10 veriliyor, şekere en az %20 gibi) vergi indirimi alıp erken emekliliğe başvuracaksınız.
Benim elimden gelen bu kadar. Belki forumdan size daha fazla bilgi verecek deneyimli arkadaşlar çıkar. Hakkınızda hayırlısı olsun inşaallah.
Not:Yalnız engel oranlarının toplamını hesap ederken basit aritmetik yöntem yerine Baltazar formülü kullanılır. Örnek %30 tek böbrek + %10 yüksek tansiyon için toplam özür oranı: %37'dir (%40 değil). Başka hastalıklar varsa yine bu formüle göre eklenerek hesaplanır. Baltazar formülüne ait detayları yine bu forumda bulabilirsiniz.