Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vaadedilenden ağır çalıştırılıyorum. İşten çıkarılırsam ne yapmalıyım?

defanss

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Mrb arkadaslar ben kalp hastasiyim yuzde 100 raporum var. Bir fabrikada calisiyorum.Kendini yormicaksin yavas yavas demelerine ragmen usta benden surekli acele is istiyor.Müdürlere soyledigim halde bana senden verim alamadigimi soyler seni isten cıkartiririm diyor.İşe baslayali daha 1 ay oldu.Eger işten cıkarilirsam ne yapmaliyim?

Merhaba öncelikle çok geçmiş olsun

Kalp hastası % 100 raporu olan bir insanı ağır şartlarda çalıştaramazlar.Sizi bu işe alırken nasıl bir iş teklifi yaptılar? Çalışacağınız alan ile ilgili bilgi vermediler mi?.
Ayrıca korkmayın sizi işten çıkarırlarsa hiç bir evrak imzalamayın direkt iengelli raporunuzla iş mahkemesine başvurup ihtarname çekme hakkınız var.Bu ihtarname ile ağır engelli bir kişiyi ağır şartlarda çalıştırdıkları için hem size manevi tazminat öderler.Hem de devlete ceza öderler.

Allah yardımcınız olsun iş yerinizde kaç kişi çalışıyor.

Ha iste aysegül hanım bende bunu bekliyordum.Ben pres makinesindeyim.oturdugum yerden kendimi yormadan yavs yavas yapmami soylediler.Ama gel gelelim usta sanki ozurlu oldugumu unutmus acele yaptirmakla kalmiyor ara sira agir yuklerde kaldirtiriyo uyarmama ragmen aynı, bide utanmadan genel ustabaslarina sikayet ediyo beni yavas kaliyo felan diye neyse.....:(

ertugrul bey sizin sorunuza gelice is yerinde 175 kisi calisiyoruz.

Sağlığınıza dikkat edin. Umursamayın o densizleri. Yavaş yavaş iş yapın. Ağız dalaşına girmeyin.

defanss;

Arkadaşım şimdi beni iyi dinle.

Ayşegül_01 in de deği gibi, sakın ha sakınnn sana ne amaçla olursa olsun kağıt uzatırlarsa imzalama.
Onlar seni işten çıkaramazlar Kardeşim . İçin rahat olsun.
Katakulliye gelipte imzalarsan da derdine yan. dahha da ne yapim gari :rolleyes:

Peki bülent bey bir sorum daha olicak.Ben haftada 55 saat calisiyorum.(Günlük 08:00-18:00) cuMartesi (08:00 - 13:00) sizce bu normalmi.Özürlülerin haftalik bir calisma saati varmi.Varsa ne yapmaliyim.Yoksa özel sektörde kac saat olursa o kadarmi calisiyoruz??

İs kanunu deneme suresini en fazla 2 ay olarak belirtmistir. Isveren sizi deneme suresi icerisinde isten cikarabilir. Bu nedenle 2. ayinizi tamamlamak icin gayret gosterin .Deneme sureci icerisinde is akdi fesih edilenler " ise iade davasi" acamazlar. 2. ayi tamamlamaya calis.

Çalışma saatleri açısından sakatlara özel düzenlemeler yok. Herkesle aynıdır çalışma saatleri.

Haftalık çalışma saatleri 45 saat olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemede işçinin yemek ve yolda geçirdiği zamanlar çalışma saatlerine dahil edilmez. İşveren sizi yemek ve yol süreleri haricinde 45 saatten fazla çalıştırıyorsa ve siz bunu ispatlayabiliyorsanız (imza atıyor yada kart basıyorsanız) her halükarda fazla çalışma sürelerinizin ücretlerini mesai fazlası olarak alırsınız. Ayrıca işveren bir işçiyi yıllık 270 saatin üzerinde istemediği taktirde (parasını verse dahi) çalıştıramaz.

Geçenlerde bir avukat arkadaşla görüşmüştüm (deneme süreleri hakkında) deneme süresi falan olmaz girdiği ilk gün sigortasını yaptırmak zorunda demişti.

Ağır çalışmana gelince (her ihtimale karşı ssk yapıldıktan sonra), ben olsam böyle bir ağır çalışma anında bir kalp krizi geçiri verirdim. Otomatik olarak bir ssk hastanesine gideceğinden ne olduğunu sorduklarında ağır çalıştım yorgunluktan bayıldım diyiverirdim, raporumuda gösterirdim. Orada düzenlenecek rapora ağır çalıştığından ibaresi düşüleceğinden sana her türlü yalvaracaklardır söyleme lütfen diye. O zaman patronlara usta olacak o adamıda şikayet etmiş olurdum...

Defans,
boşa ağız dalaşına girme öyle insanlar anlamaz da,umursamaz da.
yukarıda bulva arkadaşın dediği gibi,ağır yük falan taşıttıkları bir zamana denk getirerek fenalaşıver,baygınlık geçir ve hastaneye sevk iste,numaradan kim ölmüş?
Ama yok işten çıkaramazlar falan gibi yorumlarla gaza gelme.
İşveren,engelli olsun olmasın gerekli yasal sorumluluklarını yerine getirdikten sonra istediği işçiyi işten çıkarabilir.
Zaten yeni başlamışsın,kıdem tazminatı hakkın da yok,ne yapacaksın,işe iade davası mı açacaksın?
Uzun bir süreç sonrası kazandın diyelim,işveren de tamam gel çalış dedi,ne yapacaksın orada artık rahatlıkla çalışabilir misin?
İşini kaybetmek istemiyorsan hakkını ara ama çıkaramazlar düşüncesiyle rest çekme derim.
Engellilere mahsus çalışma süresi gibi bir düzenleme yok.
Mesainin fazla olup olmadığına karar vermek için mola ve yemek arası sürelerini bilmemiz gerekir.

Ben haftada 50 saat çalışıyordum. 13 yıl çalıştıktan sonra öğrendiğim bazı haklarımı almak için dava açtım. Haftada 5 saat fazla çalışmalarımı ispatladım ama maalesef 5 yıl geçince zaman aşımı oluyormuş o yüzden 5 yıllık fazla çalışmamı göz önünde bulundurup paramı aldım. geri kalanlar güme gitti. Hakime ben yeni öğrendim bu hakkımı desemde "öğrenmeliydin" dedi, peki çalışırken nasıl dava edecem işten çıkarırlardı dedim, "çıkarsınlar" dedi, başka yenmiş haklarımda vardı, onlarıda vermediler, senin anlayacağın kanunlar bile işverenlerden yana. Bir arkadaşım haksız yere işten çıkarıldı, mahkemeye verdi 10 ay sürdü, kazandı ama sonuç aynen söyleydi. Ya işe geri alacaklar yada mahkeme süresinceki haklarını verecekler, işverende işe almadı 10 aylık haklarını verdi yine arkadaş açıkta kaldı. Ne diyeyim adalet buymuş bizdeki...

Fransa da bir arkadaşım çalışıyor. Kendisi küçük çaplı bir işletme sahibi orada. Hep aynı arabayla gelir, "arabayı değiştir artık yahu, patronsun sen paranmı yok" dedim, "devlet müsade etmiyor" dedi. "Sen yanında işçilerin parasını ödeyebilecekmisin yeni araba alıyorsun" diyormuş. fransaya ve fransızlara uyuz olurum ama böyle bir adalet anlayışları var...

Allah razi OLSUN arkadaslar Verdiğiniz cevaplar icin ; gecirdigim kazadan dolayi bura ile ilgilenemedim.Hastaligimdan dolayi bas donmesi oluyor kendimi kaybediyorum.Evde dolapin camina girmisin dirsegimi fena actim 1 haftalik rapor aldim.
O usta basina gelince bir gun arkadasin biri parmaklarini prese kaptirdi (Allah kimseye gostermesin) o anda geldi benden ozur diledi.Bana artik hafif is vermekle kalmadilar her gun halimi hatrimi sorumaya basladilar.
Calisma saatlerimi yazmistim tam olarak yaziyim .Hafta ici:(08:00 - 18:00) 45 dk yemek molasi 10 dk dan gunde 2 kez normal mola 20 dk yapiyor. Cumartesi : (08:00 - 13:00) sadece 10 dk mola var.hafta sonu calistigimiz bu 5 saatin mesai parasini aliyoruz.İs yerinde parmak izi ile giris cikis yapiyoruz.

Yok tamam senin fazladan çalıştığın saat yok. Haklarını alıyormuşsun...

Üst Alt