Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vakıf engelli maaşı adres değişikliği sonucu kesildi!?

Wildpeople

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşkar 2 ay önce evimin adresini değiştirdim. Bugün de e devlet hesabıma girdiğimde vakıf sınırlarının dışına cıkma sonucu maasımın kesildiğini gördüm. Bu paraya ihtiyacım var . Aralıga kadar halledebilir miyim bu durumu düzeltebilir miyim :/

Geçmiş olsun😐keşke haber verseydiniz bir şey olmazdı.
aynı ildemi Oturduğun yer?

vakıf Sınırları ne demek oluyor ki ? Normal şartlarda gelirin artması durumunda maaş kesilmiyor muydu?

yaklaşık 4 senedir engelli maaşları farklı gerekçelerle kesilmekte,ev adresi değişimi ve vakıf sınırı dışına çıkma durumu da bu bahanelerden birisi.

Aile gelirin yeterli görülürse maaş bağlamazlar tekrar.

arkadaslar 3 aylığım adres değgisikliği sonucu kesilmiş. ama ne zaman kesildiğini bilmiyorum bugün öğrendim.. eskisehirdeyim. 2 belediye var burda. tasındığım yer diğer belediyenin olduğu yer. bu engelli maasını tekrar alabilr miyim

@Wildpeople
2022 aylığı alırken başka vakfın (SYDV) görev alanına girecek şekilde ikamet değişikliği yaptığın için aylığın yönetmelike uygun olarak durdurulmuştur. yeni adresinin bağlı olduğu vakfa (SYDV) gidip yeniden başvurman gerek. sen başvurduktan sonra sosyal incelemen yapılacak. Vakıf mütevelli heyeti muhtaçlığını karara bağlayacak. eger mütevelli heyeti muhtaçlığının devam ettiği yönünde karar verirse aylığın durdurulduğu tarih itibariyle yeniden açılacak ve alamadığın aylıkları alabileceksin.

bu işlemler aralık'a yetişmez. dolayısıyla aralık dönem aylığını alman mümkün değil. alamadığın aralık dönem aylığını mart'ta mart dönem aylığı ile birlikte alabilirsin ancak (aylığın tekrar onaylandığı takdirde).

@yalniz06
adres değişikliğini haber verse bile sorun olurdu. çünkü başka vakfın görev alanına girecek şekilde adres değişikliği yapmış. bu durumda aylık durdurulur. haber verse de durdurulur vermese de.

@selda*
Eskişehir'de sadece bir tane vakıf yok. bu arkadaşımız da başka vakfın görev alanına girecek şekilde adres değişikliği yapmış. bu durumda aylık geçici olarak durdurulur canım:) adres değişikliği sebebiyle aylık durdurulduğunda 1 sene içinde yeni adresinin bağlı olduğu vakfa başvurdugu takdirde ve şartları da uygunsa aylık durduruldugu tarih itibariyle yeniden açılır ve alamadığı aylıkları alır (muhtaçlığın devam ettiği yönünde mütevelli heyet kararına göre).

özetle Seldacım vakıf değişirse aylık durdurulur. ama vakıf değişmezse adres değişikliği sebebiyle aylık durdurulmaz.

aynı vakfın görev alanı içinde olacak şekilde adres değiştirseydi aylık durdurulamazdı.

@webtime
adres değişikliği sebebiyle aylık durdurma vakfın aylık kesmek için kendi başına ürettiği bahane değil. Yönetmelik gereği bu işlem yapılıyor.

Yönetmelik'in 11. maddesinin 1. fıkrasının "a" bendi bu konuda şöyle der:

"Aylıkların durdurulması ve kesilmesi

MADDE 11 - (1) (Değişik cümle:RG-25/3/2014-28952) Yaşlı aylığı ve engelli aylıkları, aşağıda belirtilen hallerde geçici olarak durdurulur.

a) Aylık almakta iken ikametgâhını başka Vakfın görev alanına girecek şekilde değiştirenlerin aylıkları geçici olarak durdurulur. Kişilerin bir yıl içinde yeni ikametgâhlarındaki ilgili Vakfa başvurmaları gerekmekte olup muhtaçlığının devam ettiğinin Mütevelli Heyeti tarafından tespiti halinde aylıkları durdurulduğu tarihten itibaren yeniden başlatılarak hak ettiği aylıklar takip eden ilk ödeme döneminde ödenir."

Kalem öyle çok bahane arıyorlar ki bu bahanelerle yönetmelikler hazırlanıp kılıfa uyduruluyor...

yönetmelik veya yasa sonuç olarak bunu hazırlayan yetkili ve ilgili kişiler zorluklar ve engeller yerine daha kolay uygulamalar hazırlayabilir,bunlar gökden gelen ayet değil,değiştirilebilir ve kolaylıklar sağlanabilir.

engellilerin uzuvları mı çıkacak engelleri mi bitecek...yani sisteme bi kez kayıt olduktan sonra tekrari işlemler bahaneler ve bahaneler...

Böyle birşey olduğunu bilmiyordum. Eskişehir dyim. Umarım düzelir ama su an evde tek kalıyorum ve çalışıyorum öğrenciyim burs kredi falan almıyorum. Evde tek kalıyorum diye vermeyebilirler mi

Geliirm yok maaş almıyorum. Ailenin gönderdiği para ve vakfin parası ile geçiniyorum

Onda bi değişiklik yok hatta şu an daha az alıyor maaş babm. Vakıf ve ailemin gönderdikleriule idare ediyorum

Teşekkür ederim yanıtınız için. 2015 den beri alıyorum ben bu aylığı. Hiç bi sorun olmamıştı. Ben de bu paraya güvenerek ihtiyaclarimi karşılayacak şeyler aliyordum. Aralık dan önce yetişmesi mümkün değil mi :( kirami bu parayla veriyorum çünkü 3 ayligimla. Peki evde kalan kişi sayısı değiştirir mi bu muhtaçlık durumunu. Önceden 3 kiisydik.

Ortalama harcadığım paranın aynısını harcıyorum su an önceki incelemede geldikleri zaman. Evde tek olma durumunda kişinin maddi durumu bu aylığı almaya uygun değildir diyebilirler mi. Gerçi inceleme için gelen kişinin de insiyatifine kalmış birşey biraz da.

@Wildpeople ablacım aralık'a yetişmesi mümkün değil. kendini de paralasan bunun yolu yok. şu an ikamet adresin neredeyse yeni ikamet adresinin baglı olduğu vakfa gidip yeniden başvuracaksın. eger işlemler yetişirse ve aylığın baglanırsa ancak mart'ta (birikmiş ödeme ile birlikte mart dönem aylığını) alabilirsin. eylül'de eylül,ekim ve kasım aylıklarını peşin aldın. aylığın kasım ayının son gunu dolmadan feshedilemez zaten.

bu ay içinde ikametinin baglı olduğu vakfa gidip başvurunu yap. bu arada aylığın kesildiği için zor durumda oldugunu söyle ve maddi yardım iste. vakıf ihtiyaç sahibi olduğunu düşünürse ve yardım kararı alırsa sana bir defalıgına maddi yardım yapabilir.

2022 aylığına gelince. sen başvurunu yaptıktan sonra vakıftan hanene gelecekler. ikametin o hanede ise tek kaldığın için aylık gelirinin 423,58 TL ustunde olmaması gerekiyor. eger bu miktarı geçersen sana 2022 aylığı baglanmaz. gelirin olmadığı için aylık harcamalarını hesaplarlar. ailenden gelen aylık parayı da gelir olarak hesaplarlar. aylık harcamalarından emsal kira bedelini düşerler. aylık harcamaların aylık gelirden fazla ise aradaki fark gelire eklenir. bu miktar da 423,58 TL altındaysa sana 2022 aylığı baglanır. aksi durumda baglanmaz.

hanede 3 kişi olursa tabi ki durum değişir. bu 3 kişinin geliri yoksa yukarıda anlattıgım şekilde hesap yapılır ve hanenin toplam aylık geliri 3 kişiye bölünür.

Peki bende başvuruda bulunacağım ama annem bakım parası alıyor 2 kişiyiz annem ve ben aynı evde ikamet ediyoruz 2022 maaşını alabilirmiyim bu durumda

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@bohraz hanede iki kişi kalıyorsunuz. evde bakım maaşı alınıyor (1027 TL) . bu duurmda hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçtiğinden 2022 aylığı baglanmaz size.

eger evde bakım aylığından başka gelir yoksa, kirada kalıyorsanız bu durumda geliriniz uygun çıkabilir. çünkü emsal kira bedeli hanenin toplam aylık gelirinden düşülüyor. kalan miktar hanedeki kişi sayısına bölünüyor.

kirada oturuyorsanız ve evde bakım aylığından başka geliriniz yoksa, vakfa (SYDV) gidip 2022 aylığına başvurun. kirada oturdugunuzu söylemeyi de unutmayın.

Teşekkür ederim yardımlarınız için. Aylık harcamalarım kira elektrik yakıt vs derken 800 u geçiyor. Kira 400 veriyorum. 400 ailem gönderiyor ve 3 aydan aya vakıftan aldigim maaşla da kirami ödüyorum. Tek başına kalmam sorun olur mu ki maddi durumu iyi değil de neden evde tek kalıyor demezler mi ya telâşlandım çok:(

@Kalem hanım merhaba. Maaşım kesildiği için yazmıştım buraya. Sydv na gittim raporum da 2022 aylığı alabilir ve sosyal yardım ve hizmetlerden faydalanabilir kısmı onaylı değil. Yeni rapor cıkartıcam.

Fiziksel olarak bir engelim yok fakat yüzde 80 sürekli raporum var genetik rahatsızlığımdan dolayı. 2022den faydalanabilir kısmını onaylarlar mi sizce doktorlar. Benim rahatsızlığım olan hemofili hastalarının bu maaşı aldığını biliyorum. Her doktor onaylamayabilir belki diye düşünmüştüm..

@Wildpeople tek kalabilirsiniz elbette. bu kimseyi ilgilendirmez.

aileden aldıgınız aylık 400 TL gelir olarak kabul edilir.

400 TL de kira ödüyormuşsun. kirada oturdugunu söylersen emsal kira bedelini toplam aylık gelirden düşüp öyle hesap yaparlar.

tabi aylık harcamalarını da dikkate alırlar. emsal kira bedelini aylık harcamalara dahil etmezler. onun haricinde aylık harcamalarını toplarlar. eger aylık harcamaların gelirden fazlaysa aradaki fark gelire eklenir. aylık gelirin tek kişi oldugun için de 423,58 TL üstünde çıkarsa sana 2022 aylığı baglanmaz. aylık gelirin 423,58 TL altında çıkarsa aylık alman mümkün.

yani ailemden aldığım para tek gelir kaynağım olması gerekiyor. bunun dışında zaten gelir olarak da 3 aylığım vardı. teşekkür ederim sizi de yordum :)

@Wildpeople yukarıdaki yazdıklarımdan sadece onu mu çıkardın ablası? ailenden aldığın gelirden başka gelir varsa elbette gelirine dahil edilir.

ailenden aldığın para 400 TL başka gelirin yoksa geliirn bu kadar olur. ama aylık harcamaların da hesaplanır.

örnek:
aylık gelirin: 400 TL
emsal kira bedelin de diyelim ki 200 TL. emsal kira bedelini aylık gelirden düşersek, bu durumda aylık gelirin 200 TL olur.

aylık harcamaların: 800 TL diyelim. bundan emsal kira bedelin olan 200 TL'yi çıkartırsak 600 TL kalır.

aylık harcamaların (600 TL), aylık gelirinden (200 TL) fazla olduğu için aradaki fark gelire eklenir. bu durumda aylık gelirin 600 TL olur. boyle olunca da sınırı geçtiğin için 2022 aylığı baglanmaz sana.

bu verdiğim örnek adı üstünde örnek. hesabı anlatabilmek için örnekle anlattım. emsal kira bedelini vakıf kaç lira hesaplar bilemem. aylık harcamaların ne kadar hesaplanır bilemem. aylık gelirini de bilemem. sadece örnekle hesabın nasıl yapıldıgını anlattım sana.

yukarıdaki mesajına da cevap vereyim .
demişsin ki: [SIZE=1]"Maaşım kesildiği için yazmıştım buraya. Sydv na gittim raporum da 2022 aylığı alabilir ve sosyal yardım ve hizmetlerden faydalanabilir kısmı onaylı değil. Yeni rapor cıkartıcam. "[/SIZE]

rapor mu onaylı değil? böyle bir şey mümkün değil. sanırım 2022 alabilir diye ibare yok diye yeni rapor istiyorlar. böyle bir istek yasal değil. raporun sürekli ise, onaylı ise, raporda yazıyla ve rakamla engel oranı yazıyorsa, o raporu alıp işlem yapmak zorundalar. kaldı ki aylık kesildikten sonra aradan 5 sene geçmemişse yeni rapor istenmez. raporun mevzuatına uygun doldurulmuşsa o raporu kabul etmek zorundalar.

demişsin ki: [SIZE=1]"Fiziksel olarak bir engelim yok fakat yüzde 80 sürekli raporum var genetik rahatsızlığımdan dolayı. 2022den faydalanabilir kısmını onaylarlar mi sizce doktorlar. Benim rahatsızlığım olan hemofili hastalarının bu maaşı aldığını biliyorum. Her doktor onaylamayabilir belki diye düşünmüştüm.."
[/SIZE]
daha önceden alınmış rapora sonradan bir ibare vs eklenemez. yeni rapor alman gerekir boyle bir durumda.

ama yukarıda da yazdığım gibi senin yeni rapor almana gerek yok. raporda 2022 aylığından faydalanabilir diye bir ibare yazılmasına gerek yok. vakfa git durumu anlat, ısrarcı ol ama yeni rapor alma.
bu sebepten yeni rapor isteme hakkı yoktur vakfın. engelli sağlık kurulu raporu usulune uygun doldurulmuşsa ve oran yazıyorsa kafi.

Önceki raporumu 2010 yılında çıkarmıştım. 2015 de 2022 ye başvurdum almaya başladım. Adres değişikliği sonucu kesilince yeni bağlı bulunduğum vakfa gittim. Eski raporumda 2022 alabilir kısmı onaylı değilmiş bunu söyledi, bir de raporun süresi 5 yılı geçtiği için yeni rapor çıkarmamı istedi oradaki görevli kişi. Bir de bu ibarenin olması gerektiğini söyledi. Hastaneye gittiğimde de öncelikle kendi doktoruma gittim kurula gitmemi gerekmediğini sadece tek bölümle halledebileceğini söyledi. Kuruldan aldığım evrakla kendi doktoruma gittim. Yeni raporumda bu ibare gerekli olmadığını söylediler. Sanırım halloldu raporun çıkmasını bekliyorum şimdi. Teşekkürler çok Kalem hanım yardımlarınız için tekrardan.

@Wildpeople raporda "2022 aylığından yararlanabilir" diye bir ibarenin olmasına gerek yok. 2022 aylığı için raporda oranın yazması kafi. yeni icat çıkarmasınlar. "2022 aylığından yararlanabilir" ibaresi yok diye yeni rapor istenilmez. bu konuda kendilerine çok güveniyorlarsa yasal dayanaklarını yazılı olarak göstersinler.

ayrıca aylık kesildikten sonraki başvurularda 5 sene içinde başvurulduğu takdirde yeni rapor istenmez (sürekli raporlarda).
senin raporun sürekli. aylığın keisldikten sonra da 5 yıl geçmeden başvurdun. dolayısıyla yönetmeliğe uygun olarak senden yeni rapor isteyemezler. vakıf, 2022 aylığı ile ilgili her iş ve işlemi 2022 sayılı kanun ve yönetmeliğine göre yapmak zorunda.

gerçi sen vakfın dediğini yapıp yeni rapor için başvurmuşsun. geçmiş olsun.

ama başkaları da senin düştüğün hataya düşmesin diye ayrıntılı yazdım yeniden.

Arkadaşlar 2 yıldır aldığım engelli maasi adres değişikliği nedeniyle kesildi. Tekrar başvurdum 2 ay sonra geldiler. Ve sonuç hemen açıklanmış. Muhtaç olmama nedeni ile reddedildi. Gerçekten ihtiyacım vardı ve burs kredi falan da almıyorum. Tek başına evde kalıyorum. Bu aylıkla geçiniyordum ben.

Gelen kişi buzdolabı camsır makinası falan var mi diye soruyor, doğalgaz açık mi diyor. Yani ne demek çok saçma. Bunlar lüks durumlar mi ki muhtaç değil diye karar veriyor kişi.

Önceden de evde kalıyordum. Sorun olmamıştı. Cidden anlamıyorum. Zaten mezun olacağım bir kaç ay sonra .. Gelen kişiye de dedim mezun olacağım diye.

Burs kredi almıyorum dedim... Yapabileceğim bisey var mi

Aynı ildeyim de kardesim sehir değismiyor niye kesiliyor. Saçma sapan işler. Aradım neden reddedildi diye. Açıklama istedim. Çevre soruşturması diyor. Ailenizle iletişiminiz devam ediyor diyor. Gelen kisi de diyor ki evde buzdolabı var mı dogalgaz açık mı. Bunlar çok lüks ya, ulan kendi cebinden çıkıyor para sanki. 2 yıl önce incelemeye geldiklerinde de ben evde kalıyordum burs alıyordum bursum kesildi. 2 yıldır da bu parayla geçiniyorum. Yok böyle bisey. Gelen kişinin insiyatifine bağlıymış bilmem ne..

@Wildpeople sen yukarıda yazdığım şu mesajı dikkatle okumadın mı:https://www.engelliler.biz/forum/20...degisikligi-sonucu-kesildi-2.html#post1909861

hanede tek kişisin. bu durumda aylık gelirin 483,63 TL altında olmalı. geçerse 2022 aylığı baglanmaz.

aynı şekilde harcamalarının aylık ortalaması da 483,63 TL altında olmalı. aksi takdirde 2022 aylığı baglanmaz.

aylık harcaman ve aylık gelirin 483,63 TL altında ise gidip ret kararına itiraz et. link verdiğim mesajımı da dikkatle oku lütfen.

Herkese merhaba. Annemin ayni sebepten dolayi engelli maasi kesildi. Biz Antakya'liyiz ve depremden sonra afad bizi Mersin'de bir yurda yerlestirdi. Bilgimiz rizamiz disinda yurt ya da afad hepimizin adresini evimizfen kaldigimiz yurda yerlestirdi. Evimiz az hasarli ve yakinda donmeyi dusunuyoruz. Ama annemin maasini tekrar nasil devam ettirebiliriz? Kendisinin tek geliri bu ve depremzede olmasina ragmen ustune bunlari yasamasi buyuk haksizlik. Nereye basvurulur maas ve ne zaman geri yatar? Yardimlariniz icin simdiden cok tesekkur ederim.

Üst Alt