Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Var olan vergi indirim hakkıma dair detaylara ve rapora nasıl ulaşabilirim?

raozcevik

Üye
Konular
37
Reaksiyonlar
0
Merhabalar;

2013 yılında çalışmış olduğum A firmasındayken vergi indiriminden yararlanmak adına başvuruda bulundum. Bu aşama da SAĞLIK RAPORUMUN ASLI Özürlüler İdaresi Başkanlıgına Ankara ya gönderdim. Lakin başvuru henüz sonuçlanmamışken farklı bir özel sektöre geçiş yaptım. Dolayısıyla B firmasında başvuruyu yeniledim. Vergi indiriminden yararlanıyorum bana söylenene göre fakat RAPORUN ASLI bana tekrar ulaşmadı.

- Raporun aslını tekrar nereden temin edebilirim?
- Vergi indirimi açısından % kaç oranında faydalandığımı nereden kontrol edebilirim?

Konu ile ilgili olarak desteğinizi rica ediyorum..

Raporun aslını göndermekle hata etmişsin muhtemelen rapor tekrar sana ulaşmayacaktır. İndirim oranına gelince Gelir Belgen ( Bordro )'de Vergi İndirimi Tutarı'nın karşısındaki rakamın % 15'ini hesaplayacaksın, ne rakam çıkarsa o kadar indirim yapılıyor demektir.

Maliye, raporun aslını eski çalıştığın işyerine göndermiştir. oradan temin edebilirsin.

Sağlık raporunun yanlış hatırlamıyorsam mecburi olarak aslının gönderilmesi belirtilmişti aksi takdirde bu konuda hassasiyetin varlığından haberdarım.. Ayrıca vergi indirimi tutarının %15 ini hesaplarken 2. Kademeye giriyor, %52 lik oran demi?

Maliye eski çalıştığım iş yerine sağlık raporunu her halukarda gönderme işlemini sağlıyor değil mi?

tanerbudak Sorgulamayı yaptım, 3. derece üzerinden işleme alındığını aktif devam ettiğini belirtiyor. Bordro da maaşıma yansıyan tutarı yukarı da belirtildiği gibi mi hesaplıyorum. Derece farklılığının işleyişi acısından tekrar sormak istedim.

Elimde şuan hali hazır sağlık raporumun aslı gibidir i mevcut, elde etmek istediğim raporun aslı bahsetmiş olduğun şekilde onu temin edebilir miyim? Her hangi bir devlet dairesine başvuru da almasalar bile Aslını görmek istediklerini öğrendim, arayışım bu yüzden

ben işyerinden yazı almadan rapor için başvurdum ötv,ökk,vergi indirimi,işçi kaydı başvurusu yaptım vergi indirimi geçersizmi sayılır yoksa raporu çıkardıktan sonra işyerinden yazı alsam yine geçerli olurmu yine rapor için sevk derlermi yoksa memurdan memura değişirmi

İzmir defterdarlığını aradım. Rapor aslı tekrar geri gönderilmiyor aslı gibidir yaptırıp kullanıma devam edeceksiniz diye belirtildi. 3. derece vergi indirimi için ise 210 tl x 0.15 sonucu maaşımıza yansıyan tutarmış .
Tşklerr...

2019 yılı içerisinde vergi muafiyeti konusun da üçüncü derece için 290 TL indirim uygulanmakta, Özel sektör de işveren maaş a yansıyacak tutarı nasıl hesaplıyor?

Ayrıca tutarın maaş a ilave edilmediği konusunda şüphelerim var. İşverenin zorunlu olduğu bir kalem değil midir?

Muhasebe birimine sorabilmem için elimde bir belge yok ( işlemin zorunlu olduğunu ) kanıtlayabilmek adına nasıl bir yol izlemem gerekir?

Elflonia
3. derece vergi indirimi tutarı olan 290 lira aylık gelir vergisi matrahından düşülecek tutardır. Şu anda bunun maaşa yansıması %15 lik ilk vergi diliminden 43,5 tl dir. O da agi miktarınız buna müsade ediyorsa.
Böyle bir tutar için aslını bile bilmeden işvereni itham altında bırakmayın, aranıza serinlik girmesin.
Maaşş bordronuzu buraya atın bakayım vergi indiriminiz uygulanıyor mu, uygulanmıyor mu ?
Önce bir bakalım, uygulanmıyorsa vergi indiriminin maaşlara uygulanması konusunda yasal dayanağı o zaman veririm size.

Ufukalp

Bilgilendirmeniz adına teşekkür ederim.
Bahsetmiş olduğunuz gibi durumu netleştirdikten sonra birlikte karar verelim.
Yalnız şöyle bir sıkıntımız daha var ki o da en son 2018/9 Eylül ayına ait bordromuz var (bilindiği üzere bir ay geriden geliyor iyi güzel) lakin 2019 ocak bitti halen son 3 aylık bordrolar verilmiyor.
2018 yılını baz alarak netleştirebiliyorsak şayet özel mesaj olarak bordroyu atabilirim.

Elflonia
Sizinkiler neden verilmiyor bilmem ama normalde maaş bordroları her ay maaşla birlikte verilir.
En son bordronuzu özel kimlik bilgilerinizi karalayarak buraya ekleyebilirsiniz.

Elflonia
Siz bunun nesinden şüphelendiniz anlamadım.
Bana bu bordronun her tarafını gösterir şekilde tamamını net çekip aynı şekilde atar mısınız ?
Şayet sizin tüm brüt maaşınız bordrodaki sigorta matrahında görünen 2.962 ise sizin muhasebeniz maaş hesabını bilmiyor. Gelir vergisi matrahından düşülmesi gereken tutar olan 240 tl yi direkt maaşınıza eklemiş.
Sizin vergi indirimi ile hak ettiğiniz yaklaşık 40 lirayı çıktıktan sonra işyeri 190 lira gibi bir zararda.
Yani size eksik değil fazla ödeme var.
2962 tl brüt ücretten 3. derece vergi indirimi ve 2. dilime geçmiş vergi matrahı ile sizin alabileceğiniz tutar 2.190 tl dir.
Tabi söz konusu bordro 2018 e ait olduğundan 2018 agi tutarlarını ve kümülatif vergi matrahlarını esas alıyorum.

Ufukalp

Kasa tazminatının varlığı bahsetmiş olduğunuz fazlalık 185 tl lik tutar olmasın..?

Bordro okuma konusunda tecrübesizlikten ötürü yanlış hesaplıyorum sanırım. O yüzden burada paylaşma gereği duymuştum. İsterseniz güncel bordro elime ulaştığı takdir de tekrar sizin ile irtibata geceyim.

2.000 TL maaş alan birine 100/120 TL arasında vergi indirimi yansıyor. Bugün 43,50 ‘yi okuyunca şaşırdım.

Elflonia
Bordronun tamamını görmeden bir şey diyemem.
Vergi matrahından gelir vergisi tutarı olan 240 lira düşülmemiş. Brüt ücretten sigorta primi çıkarılıp direkt %20 gelir vergisi uygulanmış. O yüzden orada yazan 240 liranın direkt maaşa eklendiğini düşünüyorum.
Bordronun tamamını net olarak atarsanız daha net fikir ediniriz.
Affedilmeyen
Vergi indirimi 1. derece olan var (1.200 tl vrgi dışı) 3. derece olan var (290) tl vergi dışı)
Agi tutarı 191 tl olan var, 326 tl olan var. hepsinin hesapları farkli ve yansıyanı da çok farklıdır.

Elflonia
Bordronuzda batbu olarak basılı olan yerler haricinde sonradan yazılmış veriler çok solgun ve zor okunmakta.
Siz söylemeden önce kasa tazminatını göremedim, fazla mesai, yemek ücreti gibi kabul etmiştim orayı. Kasa tazminatı da zaten çok kullanılan bir kalem değil.
Siz hatırlatınca dikkatli inceledim ve hesapladım.
233 tl kasa tazminatınız mevcut, kasa tazminatından sigorta primi kesilmez, o yüzden sigorta matrahına dahil edilmemiş ve brüt 2.962 görünüyor. Ama vergi kesilir. Gelir vergisi matrahına 233 tl kasa tazminatı eklenmiş, ardından 240 tl vergi indirimi düşülmüş. Tutarlar hemen hemen aynı gibi olduğundan sanki vergi indirimi düşülmemiş gibi görünüyor.
Kısaca; maaşınıza vergi indirimi uygulanıyor bu kesin bilgi merak etmeyin.
İlk hesabımda kasa tazminatı yazısını okuyamadığımdan maaşınızın 186 tl fazla olduğunu belirtmiştim.
Bu 186 tl de brüt toplamına katılmayan 233 tl kasa tazminatının %20 gelir vergisi kesilmiş net tutarı.
İyi günler, işvereninizle sorun çıkarmayın, hiç bir sıkıntı yok hesabınızda.

Üst Alt