Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vasi aracın yurt dışına çıkışı için vekalet verebilir mi?

engelliyakını1

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar. %96 zihinsel ve bedensel engelli dedem üzerine kayıtlı aracımız var. Dedemin vasisi babam. Ben araçla yurt dışına çıkmak istiyorum. Normal şartlarda başkasının aracıyla yurt dışına çıkmak için araç sahibi vekalet veriyor ancak benim durumumda araç sahibi vekalet verebilecek durumda değil. Bu durumda araç sahibinin vasisi, aracı kullanma yetkisi olan bana yurt dışına çıkış için vekalet verebilir mi?

Saygılar

engelliyakını

Teorik olarak vasi tüm hukuki sorumluluğu üzerinde taşır. Bence vekalet verebilir.

Bu konuda net bilgisi olan var mı?

Merhaba. Babamın adına bizde indirimli araç aldık. Annem vasi. Arabayı kullanan benim. Yurt dışına çıkmak annem bana vekalet verebilir mi.

cellx

Babanızın vasisi anneniz. Anneniz yurt dışına çıkacak. Siz araç kullanmak için bi yol arıyorsunuz?

Vasilik devredilir bir müessese değildir

Engelli araç ile yurtdışına çıkış

Değerli arkadaşlar notere vekalet almak için gittiğimde engelli yani ÖTV muafiyetli araçların yurtdışına çıkamayacağını söylediler çok araştırmışlar ve devlete olan ÖTV borcundan dolayı çıkamaz diyorlar . Ben de Araştırmadan vekalet almak istemedim kesin bir bilgi sahibi olan varsa Yardımını bekliyorum.

bu konuda bilgisi olan var mı?

Bence "çıkamaz" diye bir kısıtlama olmadığına göre kimse mantık yürütüp izin vermemezlik edememeli. "çıkmaz" diyen dayandığı mevzuatı göstermekle yükümlüdür

Ben 2 farklı notere sordum. bir tanesi onaylamadı. Diğeri satış olmadığından sorun olmaz, vekalet alabilirsiniz dedi. Sonuç olarak henüz vekalet almadım. Eğer böyle bir şey yaparsam buradan bilgilendiririm.
Üstteki yazımı yanlış anlamışsınız. Arabayı ben kullanıyorum, annem vasi, bana yalnız olarak arabayı kullanarak yurt dışına çıkmam için vekalet verebilir mi.

Aynı soruyu bende merak ediyorum? Kardesimin üzerine arac ve babam vasisi ben esim ve cocugumla belcıkaya gitmek istiyorum.Esim ve kızım belcıka vatandasi zaten.Tr den gumrukten cıkariz vekaletle gibi ama diger sinir kapılarinda biri tak diye izin vermese okdr yolu bosa gitmis oluruz.Vekaleti ingilizceye cevirip cıksam diye düşündüm.Walla net bilgi gümrük memuru olsa illaki basına gelmistir boyle bir olay

benzer durum bende var. arac benim ama kardesim yunanistana gidip gelecek. ne yapmamız lazım?

Ben olaya bir de başka bir açıdan bakmak istiyorum.
Bu araçlara ÖTV muafiyeti sağlanmasının tek sebebi kısıtlının hizmetinde kullanılacak olmasıdır.
Yurt içinde bunun denetiminin gereği gibi yapılması mümkün olmadığından aracı herkes her şekilde kullanır gibi bir kanı oluşmuş durumda. Çünkü araçta kısıtlı olmasa dahi, sürücü , kısıtlıyı almaya gittiğini söyleyebilir, onun ilacını, herhangi bir ihtiyacını karşılamak amacıyla çıktığını belirtebilir.
Ancak böyle bir araçla, kısıtlı ile hiç ilgisi olmayacak şekilde yurt dışına çıkmak aracın kullanım amacını aşmaktır zaten.
Araç alımı için ek karar veren hakim, aracın kısıtlının hizmetinde kullanılacağına ikna olduğu için vermekte, bu konuda ikna olmayan hakimler bu izni hiç vermemektedir.
Böyle bir konuda bir olay gündeme gelse, durum, başta ödenmeyen ÖTV nin tahsiline kadar gidebilir.

Merhaba arkadaşlar, bu konuda olumlu/olumsuz tecrübe edinen var mı?

Kardeş-anne-baba vb. kişi üzerine kayıtlı engelli statüsündeki araç ile yurt dışına çıkmak konusunda deneyimi/bilgisi olan var mı?

annem engelli ve araç ruhsatı onun üzerine. ayrıca vasi olarak da ben atandım. dolayısıyla imza yetkisi de yok.
yurtdışına araç ile çıkmak istiyorum (Romanya). ama dönerken annem yurtdışındaki kardeşimde 1 ay gibi bir süre kalmak istiyor. ben 1 hafta gibi bir süre sonra araçla geri döneceğim. kardeşim sonra uçakla veya karayolu ile getirecek annemi.
nasıl olacak? olur mu? belge ne gerekli hiç bilmiyoruz.

araç ile gidiş geliş için ve annemin vasisi olduğumdan annem için gerekli belge nedir? prosedür nasıl işliyor

Soru 71: ÖTV'siz alınan araç ile engelli yakını yurt dışına ve şehir dışına çıkabilir mi ? (%90 üzeri olması durumunda)

Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.

Bugün notere gittim,
Kızkardeşim adına kayıtlı aracımız var ve annem vasisi; yurtdışına çıkış için vekalet istiyorum dediğimde başkatibe yönlerdirdiler.
Vasilik belgesi istenecek zannettim ama yeni bir genelge gönderilmiş noterlere, özetle vergi dairesinden izin almanız gerek dedi başkatip. İlgili genelgeyi istedim ve aldım ki orada daha vahim bir durum var, ötv yi ödeyin ve belgeyi notere getirin öyle vekaleti alın gibi anlaşılıyor.
Yazıyı ekliyorum ve yorumlarınızı bekliyorum...

4760 sayılı ÖTV Kanununun (7/2) maddesi kapsamında istisnalı olarak ilk iktisabı yapılan ve anılan Yönetmeliğin (16/4) maddesi uyarinca üzerinde şerh bulunan araçlarin, malûl veya engellilerce bizzat kullanılması, bizzat kullanımin mümkün olmadiği hallerde ise malul veya engellinin sürekli istifadesine sunulmasının şart olduğu,
-Birliğinize bağlı noterliklerce, mezkûr istisna sebebiyle üzerinde şerh bulunan bahse konu araçlar hakkında, bunları kapsayacak nitelikte, yurt dışına çıkış vekaletnamesi düzenlenmesi durumunda, üzerinde şerh bulunan söz konusu araçların malûl veya engellinin sürekli istifadesine sunulmasışartının ihlal edilebileceği,
-Birliğinize bağlı noterliklere, mezkûr istisnalı ve üzerinde şerh bulunan bahse konu araçlara ilişkin olarak yurt dışına çıkış vekaletnamesi düzenlenmesi talebinde bulunulması durumunda, ilgililerin, bahse konu araçların kayit ve tescili esnasinda aranmasi gereken ÖTV Ödeme Belgesini düzenleyen vergi dairelerine yönlendirilmesi ve konunun istisna şartlarının ihlali bakımından, anılan Genel Tebliğ kapsaminda, ilgili vergi dairelerince değerlendirilmesi gerektiği ve bu değerlendirme olmadan bahse konu araçlar hakkında yurt dişina çikiş vekaletnamesi düzenlenmemesi gerektiği,
değerlendirilmiştir." şeklinde bildirilen hususların(13) sayılı birleştirilmiş genelgeye “38-Engelli Araclarinın Yurt Dişina Cikarilmasi Halinde Düzenlenecek Vekaletnameler" başlığı altında eklenmesi kararlaştırılmış ve gereği yapılmıştir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Arkadaşlar annemin adına ÖTV muafiyetli araç alma arifesindeyiz. Annem Bulgaristan vatandaşı, Ben annemin adına alınacak aracın şoförlüğünü yaparak annem yanımdayken Bulgaristan'a gidebilir miyiz. Annemde yanımda olacağı için vekaletname gerekmez diye düşündüm ama doğrusu nedir.

Merhaba arkadaşlar ben aracımı aldıktan hemen sonra 2021 Ocak'ta (bu 3. aracım oluyor ve ilk 2sinde babam hiç problem yaşamadan yurtdışına çıkabilmişti.) notere gidip vekalet verecektim babam ben yokkende yurtdışına araçla çıkabilsin diye ancak noter dedi o artık yasaklandı araçta sen olmadan çıkamaz. Burada da kimse tam olarak kesin konuşamamış.

Neyse bizde dün yine Hamzabeyli sınırdan geçerken ruhsatı kontrol eden memura soralım dedik ve kendisi dedi ki babam veya kardeşim vekaletle sınırdan ben olmadan geçebilirmiş. Memur bey bu konuda ne kadar bilgili bilemem ama sonuç bu denemek lazım.

Üst Alt